Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 minuty temu, Psar77 napisał:

1427710735_2485.JPG.55c34019164f6c15fe24e379b707fff7.JPG

I teraz pytanko - czy te Sidewindery i zbiorniki mogę sobie zamienić bezkarnie miejscami ? Podoba mi się Starfajter ze zbiornikami na końcach skrzydeł a jednocześnie Sidewindery tez bym chciał podwiesić  🙂

Możesz, chyba że ten co o Starfighterach wie wszystko powie inaczej :nauka2:

• Haha 1
Napisano
6 minut temu, Psar77 napisał:

czy te Sidewindery i zbiorniki mogę sobie zamienić bezkarnie miejscami ?

Niby taka opcja istnieje:

55541929_10216176202070480_6401054210955149312_n.jpg.c4f23be7852fb5b8d77a9fc3276b993a.jpg

1112694348_NorweskiF104.jpg.b6e2cb68940152335a2e11c4e20edd03.jpg

Tylko byś musiał belkę startową dostrugać:

10478217z10.thumb.jpg.9ca13d9a85bddffb0f0482290e3a1cf7.jpg

Tylko, że Szwaby z taka konfiguracją to raczej nie latały. Miały sidewindery pod kadłubem:

F-104G_MFG2_Ramstein_1984.thumb.jpg.fa6fa78a70dd3d24a2e2e3e03d04aa00.jpg

• Like 2
Napisano (edytowane)
18 minut temu, rudy0007 napisał:

chyba że ten co o Starfighterach wie wszystko powie inaczej

No właśnie, poczekajmy na to co powie Marcin :wink:

Edytowane przez abtb
  • Haha 1
Napisano
Teraz, abtb napisał:

Tylko, że Szwaby z taka konfiguracją to raczej nie latały. Miały sidewindery pod kadłubem:

F-104G_MFG2_Ramstein_1984.thumb.jpg.fa6fa78a70dd3d24a2e2e3e03d04aa00.jpg

Tez fajnie 🙂 Tylko w zestawie chyba nie ma wyrzutni ... no nic - cos sie wykombinuje.

Napisano
1 minutę temu, AnatolPigwa napisał:

pod skryzdłami można było podwiesić całkiem sporo bólu pow-ziemia. 

taka ściąga:

AF-104S.thumb.JPG.caed3125255fd901c96b1102baed12ac.JPG.e3098aa31e8cf85556870e4e6f5f0fb7.JPG

Co prawda do "S" ale może się przyda.

• Like 1
Napisano
6 minut temu, Psar77 napisał:

z Kormoranami

I owszem niczego sobie:

0uGTmuC.jpg

Tylko trzeba :

1) wystrugać węzeł

LXYWwVA.jpg

2) uwzględnić fakt, że np Edek w swoim Brasinie (w 1/72) daje dwa Kormorany - 1 i 2 ale tylko 1 podchodzi pod F-104. Więc musiałem nabyć dwa zestawy. Dzięki czemu mam dwa "luźne" Kormorany 2 które pasują do Tornada. Więc chyba kupię Tornado. Trochę to głupie kupować model do dodatków ale cóż - takie życie :wink:

Napisano
11 minut temu, Psar77 napisał:

chyba bedzie niemiecki morski starfajter 🙂

Dajesz! :paker:

Za 1,5 miesiąca meldujesz się w galerii z gotowym "wyrobem" :wink:

9 minut temu, rudy0007 napisał:

@abtbznowu laba w robocie

Piątek, piąteczek łykendu począteczek  :mrgreen:

Napisano
2 godziny temu, Psar77 napisał:

Ja nie jestem masochista - masochizm 1 :haha:

Niewykluczone, ze kiedyś i tego kupie, bo mi się Grek podoba a i Turczyn dość rzadka opcja 🙂

Ja w tym projekcie biorę się za Niemca - tak to ma mniej więcej wyglądać:

1427710735_2485.JPG.55c34019164f6c15fe24e379b707fff7.JPG

I teraz pytanko - czy te Sidewindery i zbiorniki mogę sobie zamienić bezkarnie miejscami ? Podoba mi się Starfajter ze zbiornikami na końcach skrzydeł a jednocześnie Sidewindery tez bym chciał podwiesić  🙂

Pociski Sidewinder można było podczepić na końcach skrzydeł jak na fotce oraz pod skrzydłami wykorzystując szyny AERO-3B podczepione pod pylony skrzydłowe oraz te same szyny podczepione pod kadłubowe pylony „katamaran” jak podaje monografia techniczna wydana przez DACO Publications.

Napisano
14 minutes ago, Staryfajter1954 said:

pod skrzydłami wykorzystując szyny AERO-3B podczepione pod pylony skrzydłowe oraz te same szyny podczepione pod kadłubowe pylony „katamaran” jak podaje monografia techniczna wydana przez DACO Publications.

Ale to zależy od wersji i użytkownika. 

Napisano

@Staryfajter1954gdzie byłeś jak Cię nie było, chyba Disney'a oglądałeś :haha:bo tu spora grupa osób czekała na konkrety żeby wiedzieć co robić i co kupować :bleh:

Swoją drogą jest tu na forum jeszcze jeden jegomość który swego czasu studiował temat 104rek chcąc zdawać z nich maturę, ale potem jak się okazała nie było w ogóle takiego tematu:haha:o nie jednej antence by nam powiedział :wink:

• Haha 3
Napisano

Maturę pisałem w 1995roku. Zdałem za pierwszym podejściem. Więcej szczegółów nie pamiętam :wink:

Napisano
6 minut temu, abtb napisał:

Maturę pisałem w 1995roku

Kurła, tak jak ja!

Napisano
1 minutę temu, Grzes napisał:

Kurła, tak jak ja!

Bo to dobry rocznik był :piwo:

Napisano
14 minut temu, abtb napisał:

Maturę pisałem w 1995roku. Zdałem za pierwszym podejściem. Więcej szczegółów nie pamiętam :wink:

Nie wszystko tu koło Cię się kręci :bleh::haha:Jest ktoś jeszcze :chytry:

Napisano
2 minuty temu, rudy0007 napisał:

Jest ktoś jeszcze

Już mi ulżyło :mrgreen:

Napisano
22 minuty temu, abtb napisał:

Bo to dobry rocznik był :piwo:

Żeby skromnie nie powiedzieć - najlepszy

• Thanks 1
Napisano
2 godziny temu, abtb napisał:

Dajesz! :paker:

Za 1,5 miesiąca meldujesz się w galerii z gotowym "wyrobem" :wink:

Chwila, moment - trzeba Tomcata najpierw skończyć 🙂

Napisano
Godzinę temu, rudy0007 napisał:

@Staryfajter1954gdzie byłeś jak Cię nie było, chyba Disney'a oglądałeś :haha:bo tu spora grupa osób czekała na konkrety żeby wiedzieć co robić i co kupować :bleh:

Swoją drogą jest tu na forum jeszcze jeden jegomość który swego czasu studiował temat 104rek chcąc zdawać z nich maturę, ale potem jak się okazała nie było w ogóle takiego tematu:haha:o nie jednej antence by nam powiedział :wink:

Cieszy mnie, że w temacie się ludzie udzielają. Disney + też oglądałem ale i odpowiedź na pytanie też dałem, że jak najbardziej Sidewinderu mogły być podczepione w 3 miejscach a mianowicie na końcach skrzydeł, na pylonach podskrzydłowych  za pomocą szyn AERO-3B i pod kadłubem na na pylonach do których montowano szyny AERO-3B.  Jednak nie wszyscy korzystali z podwieszeń podkadłubowych ponieważ głowice pocisków AIM-9B/J/L ulegały zabrudzeniu a do tego w przypadku awaryjnego lądowania na brzuchu należało się pozbyć pocisków.  Jednym z krajów w których tylko przez krótki okres czas tak montowano Sidewindery była Belgia. 

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, abtb napisał:

Dobra ja pisałem maturę w 93 albo 94 roku ale tematy pamietam ale o Starfighterach nic tam niestety nie było :(. Jednak pamietam, że jednego takiego 104 w skali 1/144 pokazywałem na szkolnych wykładach na temat techniki lotniczej w ramach lekcji historii. Model ten posiadam do dziś  ale został on całkowicie odnowiony i przemalowany w barwy japońskie jako F-104J. Pamietam, że jak kolega zobaczył ten maleńki

model od razu zapytał się co to za pchła jest :). Prezentowany modelik to Revell z form japońskiej firmy Crown. 
Na drogim zdjęciu oryginalny 104C z ESCI zrobiony przeze mnie około 1995 roku. Model z historią bo sklejony podarowany przeze mnie znajomemu, który miał go ocalić od zniszczenia z braku miejsca w domu a w rezultacie model, który cudem tego uniknął i ponownie odkupiony od innego znajomego, który dostał go od tego kolegi, któremu ja go przekazałem. Teraz czeka na zdjęcie osłony kabiny wykąpanie w roztworze kreta i ponowne pomalowanie z nowymi kalkomaniami. 

A144C7FD-A608-4CCE-95D3-1CA476772BC7.jpeg

C0F50ACF-6E63-47C5-AA31-B5D0B9CBF47F.jpeg

Edytowane przez Staryfajter1954