BRAVO112 Napisano 10 Sierpnia 2022 Share Napisano 10 Sierpnia 2022 4 godziny temu, Staryfajter1954 napisał: model z form Revella to może wydałoby dwumiejscową 104, o której Revell chyba zapomniał ? przeciez jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 10 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2022 57 minut temu, BRAVO112 napisał: przeciez jest... Jest ale dostępny jedynie z drugiej ręki i to rzadko. Zdecydowanie łątwoej dostać dwumiejscowy zestaw Hasegawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Sierpnia 2022 Share Napisano 10 Sierpnia 2022 23 minuty temu, BRAVO112 napisał: przeciez jest... Jest, ale go nie ma . Na chwilę obecną można kupić (w sklepach) tylko solówkę. Wersję dwuosobową to można chyba jedynie "szarpnąć" z drugiej (albo i trzeciej) ręki. Revell wznowił wydawanie 104-ki jakieś dwa lata temu, ale tylko wersji G. Natomiast co do malowań amerykańskich 104-ek to - przepraszam bardzo - czego wy oczekujecie? W USAF ten samolot latał tylko w dwóch rodzajach malowań - srebrnym lub przez chwilę (w Wietnamie) w kamo typu SEA. Trzeba wziąć poprawkę na to, że 104-ka w lotnictwie amerykańskim to nie za długo się utrzymała w linii: "Maszyna została wprowadzona do służby w USAF pod koniec lutego 1958 roku." i "Ostatecznie samoloty F-104 Starfighter wycofano z USAF w lipcu 1967 roku." a całkowicie je skreślono bodajże w 1975r, czyli raptem 9 lat użytkowania "bojowego" i jeszcze kilka walania się po magazynach i uczestniczenia w eksperymentach. Także brać i nie narzekać. A jak chce się esów-floresów to dajcie zarobić producentom kalek/masek do malowania I tak jeszcze poza tematem, to na prośbę autora wątku wrzucam info: - książka o rozwoju oraz użyciu ( w tym bojowym w konflikcie pakistańsko-indyjskim) "śledzika" Poza fotografiami czarno-białymi książka zawiera też kolorowe schematy malowań okazjonalnych, np takich: Cichutko podpowiem ze ta głowa tygrysa na "kanadyjczyku" nie jest związana z malowaniem w paski a z tym, że samolot należał do grupy akrobacyjnej "Tiger Romeos", która to latała też w barwach bojowych: A tu moja interpretacja tego malowania: Jako ciekawostkę zacytuje sam siebie z którejś z moich "śledziowych" galerii: "Po drugiej wojnie światowej alianci zadomowili się trochę w obu Republikach i trzymali tam odrobinę sprzętu na wypadek jakiejś zadymy. Taka odrobinę sprzętu trzymał tam min RAF, który zgodnie z podziałem zadań w NATO miał się zająć misjami bombowymi przeciwko wojskom Układu Warszawskiego. A że Kanada to prawie dzielnica Londynu, to do tego typu misji załapali się lotnicy CAF (Kanadyjskie Siły Zbrojne). Do 1971 roku rolą kanadyjskich 104ek było konkretnie jedno zadanie - zrzut bomb atomowych.( B28, B43 i B57) I nic więcej. Wg niektórych źródeł nawet zabrano im Sidweindery i latały tylko z baniakami na naftę i bombowymi zasobnikami ćwiczebnymi. Po zmianie "doktryny uderzeniowej" samoloty zaczęły przenosić bomby konwencjonalne" Wg co poniektórych kanadyjskich wojskowych (nazwijmy ich "jastrzębiami"), okres w lotnictwie kanadyjskim do 1971 roku (a więc latanie z atomówkami) jest uważany za najważniejszy i najbardziej wartościowy w lotnictwie kanadyjskim - taka złota era kanadyjskiego lotnictwa- po roku 1971 to już nie to samo i chylenie się ku upadkowi "wizerunkowemu" 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 10 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2022 18 minut temu, abtb napisał: Jest, ale go nie ma . Na chwilę obecną można kupić (w sklepach) tylko solówkę. Wersję dwuosobową to można chyba jedynie "szarpnąć" z drugiej (albo i trzeciej) ręki. Revell wznowił wydawanie 104-ki jakieś dwa lata temu, ale tylko wersji G. Natomiast co do malowań amerykańskich 104-ek to - przepraszam bardzo - czego wy oczekujecie? W USAF ten samolot latał tylko w dwóch rodzajach malowań - srebrnym lub przez chwilę (w Wietnamie) w kamo typu SEA. Trzeba wziąć poprawkę na to, że 104-ka w lotnictwie amerykańskim to nie za długo się utrzymała w linii: "Maszyna została wprowadzona do służby w USAF pod koniec lutego 1958 roku." i "Ostatecznie samoloty F-104 Starfighter wycofano z USAF w lipcu 1967 roku." a całkowicie je skreślono bodajże w 1975r, czyli raptem 9 lat użytkowania "bojowego" i jeszcze kilka walania się po magazynach i uczestniczenia w eksperymentach. Także brać i nie narzekać. A jak chce się esów-floresów to dajcie zarobić producentom kalek/masek do malowania I tak jeszcze poza tematem, to na prośbę autora wątku wrzucam info: - książka o rozwoju oraz użyciu ( w tym bojowym w konflikcie pakistańsko-indyjskim) "śledzika" Poza fotografiami czarno-białymi książka zawiera też kolorowe schematy malowań okazjonalnych, np takich: Cichutko podpowiem ze ta głowa tygrysa na "kanadyjczyku" nie jest związana z malowaniem w paski a z tym, że samolot należał do grupy akrobacyjnej "Tiger Romeos", która to latała też w barwach bojowych: A tu moja interpretacja tego malowania: Jako ciekawostkę zacytuje sam siebie z którejś z moich "śledziowych" galerii: "Po drugiej wojnie światowej alianci zadomowili się trochę w obu Republikach i trzymali tam odrobinę sprzętu na wypadek jakiejś zadymy. Taka odrobinę sprzętu trzymał tam min RAF, który zgodnie z podziałem zadań w NATO miał się zająć misjami bombowymi przeciwko wojskom Układu Warszawskiego. A że Kanada to prawie dzielnica Londynu, to do tego typu misji załapali się lotnicy CAF (Kanadyjskie Siły Zbrojne). Do 1971 roku rolą kanadyjskich 104ek było konkretnie jedno zadanie - zrzut bomb atomowych.( B28, B43 i B57) I nic więcej. Wg niektórych źródeł nawet zabrano im Sidweindery i latały tylko z baniakami na naftę i bombowymi zasobnikami ćwiczebnymi. Po zmianie "doktryny uderzeniowej" samoloty zaczęły przenosić bomby konwencjonalne" Wg co poniektórych kanadyjskich wojskowych (nazwijmy ich "jastrzębiami"), okres w lotnictwie kanadyjskim do 1971 roku (a więc latanie z atomówkami) jest uważany za najważniejszy i najbardziej wartościowy w lotnictwie kanadyjskim - taka złota era kanadyjskiego lotnictwa- po roku 1971 to już nie to samo i chylenie się ku upadkowi "wizerunkowemu" Książka super ! Dzięki za zamieszczenie kilku fotek jej zawartości i bardzo ciekawy komentarz. Ze swojej strony dodam, że w lotnictwie amerykańskim latały również 104G będące własnością Luftwaffe i noszące pełne oznakowanie USAF. Były to maszyny w naturalnym kolorze metalu z białymi skrzydłami od góry i jasno szarymi od dołu. Maszyny te bazowały w bazie Luke a jednostkę nazwano Kaktus Staffel. Jeden z tych samolotów o numerze 13269 The Fighting zagrał w filmie Pierwszy krok w chmurach (The Righ Stuff). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 10 Sierpnia 2022 Share Napisano 10 Sierpnia 2022 Ale lipa z tą Academką .... Liczyłem na nowe formy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Sierpnia 2022 Share Napisano 10 Sierpnia 2022 (edytowane) Godzinę temu, Staryfajter1954 napisał: Ze swojej strony dodam, że w lotnictwie amerykańskim latały również 104G będące własnością Luftwaffe i noszące pełne oznakowanie USAF. A ja ze swojej strony dodam, że Niemcy stworzyli/ testowali długonosą wersję rozpoznawczą oznaczoną jako RF-104G która to następnie została kupiona przez Amerykanów , którzy na jej bazie zbudowali wersję dla Taiwanu - RF-104G-Ev Lorop I tu taka ciekawostka - Loropy latały zawsze w parze ze zwykłym F-104. Było to potrzebne do ewentualnej obrony przed samolotami wroga. Lorop mając otwarte okna aparatów fotograficznych nie mógł gwałtownie manewrować - operacja zamknięcia okien i unieruchomienia obiektywów zajmowała ok 30-60 sekund i w tym czasie samolot był praktycznie bezbronny. Zbyt mocne manewrowanie groziło uszkodzeniem obiektywów (a tanie to one nie były i zrobiono tylko cztery egzemplarze dla Taiwanu). Nosy były wymienne i samolot mógł latać z Loropem lub ze zwykłym nosem. I taki mały link jak sobie zrobić Loropa domowym sposobem: https://rexkuang326.pixnet.net/blog/post/349308157 i gotowiec https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=368&t=1642366 A tak to wygląda porównanie nochali: Edytowane 10 Sierpnia 2022 przez abtb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 10 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2022 8 minut temu, abtb napisał: A ja ze swojej strony dodam, że Niemcy stworzyli/ testowali długonosą wersję rozpoznawczą oznaczoną jako RF-104G która to następnie została kupiona przez Amerykanów , którzy na jej bazie zbudowali wersję dla Taiwanu - RF-104G-Ev Lorop I tu taka ciekawostka - Loropy latały zawsze w parze ze zwykłym F-104. Było to potrzebne do ewentualnej obrony przed samolotami wroga. Lorop mając otwarte okna aparatów fotograficznych nie mógł gwałtownie manewrować - operacja zamknięcia okien i unieruchomienia obiektywów zajmowała ok 30-60 sekund i w tym czasie samolot był praktycznie bezbronny. Zbyt mocne manewrowanie groziło uszkodzeniem obiektywów (a tanie to one nie były i zrobiono tylko cztery egzemplarze dla Taiwanu). Nosy były wymienne i samolot mógł latać z Loropem lub ze zwykłym nosem. I taki mały link jak sobie zrobić Loropa domowym sposobem: https://rexkuang326.pixnet.net/blog/post/349308157 i gotowiec https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=368&t=1642366 A tak to wygląda porównanie nochali: Ciekawa wersja i dzięki za jej przypomnienie :). Warto o niej pamiętać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 10 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2022 Dziś dzięki uprzejmości naszego kolegi Pawła znanego na forum jako barszczo trafiła do mnie paczuszka z zawartością, którą są części zamienne do modeli samolotów w skali 1/48. Wśród przesłanych mi części znalazły się również części i osłona kabiny do F-104C z Hasegawy. Dzieki pomocy Pawła będę mógł zająć się budową tej poczciwej 104 :). Paweł jeszcze raz serdecznie Ci dziękuję ! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 10 Sierpnia 2022 Share Napisano 10 Sierpnia 2022 14 godzin temu, abtb napisał: To ty masz cały klaser kalek i jeszcze marudzisz? Przestanę marudzić jak już będę miał wszystkie co chcę mieć A tak to wszystkie mieszczą się w małej kopercie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 11 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2022 13 godzin temu, rudy0007 napisał: Przestanę marudzić jak już będę miał wszystkie co chcę mieć A tak to wszystkie mieszczą się w małej kopercie Tez nie mam wszystkiego co chcę mieć i moje kalkomanie trzymam w pudłach po butach :). Pudła opisane i kalmanie posegregowane w zależności od skali i typu statku powietrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 11 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2022 Podczas przeglądu zawartości pudełka ze Starfighterem z Hasegawy w wersji C znalazłem taki zestaw kalkomanii. To jedne ze starszych kalkomanii w moich zbiorach starfajterologicznych. Jest to zestaw kalkomanii wyprodukowany przez firmę ESCI lub dla firmy ESCI. Jak na swoje lata to całkiem dobrze się trzymają. Pozostawię je chyba raczej jako ciekawostkę i pamiątkę po tamtych czasach w końcu to już vintage :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 Jakby komuś w praniu się zipper skurczył... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 18 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2022 Mała nowość w moim starfajtwym magazynku lakomanii. Trzy zestawy kalkomanii firmy XTRADECAL w skali 1/48 zawierajace oznakowania do modeli samolotów japońskich, niemieckich, norweskich, włoskich, hiszpańskich, kanadyjskich, holenderskich, tureckich i Amerykańskiej Agencji Kosmicznej NASA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 18 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2022 Dzięki uprzejmości kolegi kowal76 otrzymałem te piękne kalkomanie do F-104 z Hasegawy, którego planuję wykonać w wersji A i malowaniu NASA. Będzie w sam raz ten zestawik do budowy mojego Starfightera NASA :). Dzięki kowal76 ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 23 Sierpnia 2022 Share Napisano 23 Sierpnia 2022 Dzisiaj trochę mi 'strzeliło' i sprawiłem siebie taki to wynalazek, albo próbę rozwinięcia i ulepszenia samolotu F-104. Projekt upadł, a zwycięzcą konkursu został F-5. Model prosto z prywatnej kolekcji producenta, który już nic nie produkuje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 23 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2022 2 minuty temu, rudy0007 napisał: Dzisiaj trochę mi 'strzeliło' i sprawiłem siebie taki to wynalazek, albo próbę rozwinięcia i ulepszenia samolotu F-104. Projekt upadł, a zwycięzcą konkursu został F-5. Model prosto z prywatnej kolekcji producenta, który już nic nie produkuje. A to ci dopiero ciekawostka ! Cóż to jest ? Wtrysk czy żywica ? Makieta Lancera, który miał być rozwinięciem Starfightera. Gdzieś takiego dopadł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 23 Sierpnia 2022 Share Napisano 23 Sierpnia 2022 (edytowane) 21 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Wtrysk czy żywica? Tego typu rzeczy to raczej żywice. 21 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Gdzieś takiego dopadł ? W UK u producenta Jaka tego jakość to się okaże Edytowane 23 Sierpnia 2022 przez rudy0007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 23 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2022 4 minuty temu, rudy0007 napisał: Tego typu rzeczy to raczej żywice. W UK u producenta Jaka tego jakość to się okaże Mam nadzieję, że pochwalisz się w naszym wątku śledzikowym swoim nowym i ciekawym nabytkiem :). Proszę o inbox jak go otrzymasz :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 31 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2022 Najnowszy mój starfighterowy zakup. Zestaw kalkomanii w skali 1/48 do włoskiego jubileuszowego F-104S wyprodukowany przez firmę WANDD. Tak samo jak wersja zestawu dla skali 1/72 i ten wyglada znakomicie. Cieszy dodany zestaw kalkomanii do nałożenia na tablicę przyrządów. Bardzo miły dodatek ze strony firmy :). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 Jedyny F-104 jaki mam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 31 Sierpnia 2022 Share Napisano 31 Sierpnia 2022 26 minut temu, em napisał: Jedyny F-104 jaki mam Jak nie będziesz już kiedyś potrzebował to pisz śmiało 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 11 Września 2022 Share Napisano 11 Września 2022 Czy te stado 104 w Jaworznie to kolega @abtb nawiozl? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Września 2022 Share Napisano 11 Września 2022 TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 12 Września 2022 Autor Share Napisano 12 Września 2022 (edytowane) Modele śledzikow na XIII Fedtowalu Modelarskim w Jaworznie. Starfighter w malowaniu japońskim w skali 1/48 to model z zestawu Hasegawa wystawiony na stoisku klubowym grupy Pancer Silesia natomiast kolekcja 104 należy do naszego kolegi abtb, którego miałem przyjemność poznać osobiście - Tomku dziękuję za sympatyczną rozmowę. Na żywo kolekcja Tomka robi ogromne wrażenie, zdecydowanie lepsze od tego co widać na zdjęciach na forum. Tomek brawo za tak piękną kolekcję 104 ! Edytowane 12 Września 2022 przez Staryfajter1954 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Września 2022 Share Napisano 12 Września 2022 (edytowane) O, właśnie tak wyglądały moje "śledzie" w Jaworznie. Ja fotek nie cykałem bo i po co skoro mam je na "żywo" , ale jakby jeszcze ktoś coś miał to proszę śmiało, bez krępacji (np taka fota na całe stado 15 sztuk) Aha, i chyba się spodobały sędziom bo dostałem pierwsze miejsce w kolekcjach Edytowane 12 Września 2022 przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi