Skocz do zawartości

Drukarka 3D

Edward Teach

Rekomendowane odpowiedzi

Z tych tanich to tylko Phrozen Sonic Mini 8k, lub Elegoo Saturn 2 8k. Ale do tego musisz mieć maszynę do mycia i utwardzania wydruków, więc koszt razy dwa, w sumie to jakieś 5 tyś zł. W tak małej skali to trudno drukować w zadowalającej jakości na tanich drukarkach.

• 3 weeks later...

Osobiście polecam Sonic Mini 4K albo najnowszą 8K. Do tak małych rzeczy jak planujesz nie trzeba od razu myjki i naświetlarki. Wystarczy zbiorniczek na IPA i lampa UV do utwardzania paznokci. Trochę więcej babrania się ale można to znieść. 

• 1 year later...

Odkopuję w 2024 r. Co warto zakupić na ten moment, jak najtaniej, ale z dobrej jakości wydrukiem z drukarek SLA? Widzę na portalu aukcyjnym anycubic photon mono 2 w sensownych pieniądzach, będzie to dobre do detali i figurek w 1:35 i 1:72? Może coś lepszego do 1kzł?

Ja mogę wspomnieć o Elegoo Mars 4 max. 6k, duże pole robocze, więc można drukować więcej elementów na raz. Różnicy między 6k a 8k nie odczujesz. Soft dają niezły, można nawet ciąć elementy na poziome kawałki (choć, jak sądzę, takie możliwości leżą w każdym oprogramowaniu), więc gdyby jakiś figurka była zbyt wysoka, utniesz ją w pasie i wydrukujesz w dwóch kawałkach obok siebie.

• Thanks 1

• 8 months later...

Witam. 

Przyszło i na mnie. 

Proszę o pomoc w wyborze pierwszej drukarki 3d. Pierwotnie myślałem o drukarce żywicznej ale z tego co widziałem jest masę dodatkowej pracy pobocznej (czyszczenie, przygotowanie po samym wydruku  zapach, sama żywica itp) Drukarka będzie używana w domu.  

Wybrać  drukarkę żywiczną czy jednak  drukarkę fdm (bambu lab a1 czy  prusa)

Kwota jaką mogę przeznaczyć to 2,5 tyś

Bardzo proszę o porady

Edytowane przez Andrzej1971
  • Haha 2

3 godziny temu, Andrzej1971 napisał:

Witam. 

Przyszło i na mnie. 

Proszę o pomoc w wyborze pierwszej drukarki 3d. Pierwotnie myślałem o drukarce żywicznej ale z tego co widziałem jest masę dodatkowej pracy pobocznej (czyszczenie, przygotowanie po samym wydruku  zapach, sama żywica itp) Drukarka będzie używana w domu.  

Wybrać  drukarkę żywiczną czy jednak  drukarkę fdm (bambu lab a1 czy  prusa)

Kwota jaką mogę przeznaczyć to 2500  tyś

Bardzo proszę o porady

Do zastosowań modelarskich moim zdaniem FDM się zupełnie nie nada, tylko żywica.

42 minuty temu, Andrzej1971 napisał:

Wniosło to coś do tematu?

Tak. Określasz kwotę, którą możesz przeznaczyć na zakup. Widząc to, osoba doradzająca nie poleci  Ci drukarki do 2,5 tys. , skoro sam określasz, że możesz wydać znacznie więcej.

• Like 1

Godzinę temu, giberes napisał:

Tak. Określasz kwotę, którą możesz przeznaczyć na zakup. Widząc to, osoba doradzająca nie poleci  Ci drukarki do 2,5 tys. , skoro sam określasz, że możesz wydać znacznie więcej.

nigdzie nie napisałem że mogę wydać więcej niż 2,5 tyś zł

W tej cenie mogę kupić zarówno drukarkę żywiczną jak i fdm. 

To ma być moja pierwsza drukarka 3d i po prostu nie wiem jaki rodzaj kupić jak i model. Dlatego zresztą poprosiłem o porady na forum

Cytat

W tej cenie mogę kupić zarówno drukarkę żywiczną jak i fdm. 

To ma być moja pierwsza drukarka 3d i po prostu nie wiem jaki rodzaj kupić jak i model. Dlatego zresztą poprosiłem o porady na forum

Przy ograniczeniach budżetowych nieźle wychodzi Anycubic Photon Mono 4. Raptem 899 PLN. O ile chcesz drukować niewielkie elementy. Ma dość małą platformę roboczą.

Już całkiem spora jest Anycubic Photon Mono M7 Pro, albo  3D Anycubic Photon M3 Max, które też się w budżecie mieszczą.

Ja bym się skupił tylko na nich.

Poczytaj o nich i zorientuj się ile kosztują do nich materiały (żywica, filtry węglowe i pewnie kuweta/kadź z żywicą też wieczna nie jest).

Do tego musisz kupić lampę UV do utwardzania wydruków. Możesz oryginalną od nich Anycubic Wash & Cure 3.0. W nim się też myje wydruk. Kosztuje 300+

Nie wiem jak to działa.

To można też załatwić za sto coś złotych lampę  Sunlu (bardzo wygodna), a wydruki myję w urządzeniu do płukania sałaty. Taka misa plastikowa z siatką w środku i korbką do obracania nią. Chyba 17 PLN w sklepie Tedi.

Do tego 5 litrów Izopropylenu (pewnie 55 PLN na Allegro), rękawice gumowe, ściereczki do czyszczenia szyby pod kuwetą (bezpyłowe!!!) które pewnie za jakieś 50-60 PLN się trafią.

No i można zaczynać drukować.

Jedna porada jeszcze - chyba najważniejsza!

Najpierw lepiej pobawić się projektami i zobaczyć czy Cię to wciągnie. Jakiś projekt. Zrób i dokończ. I wtedy pomyśl o zakupie.

No chyba, ze już masz ten etap za sobą?