Edward Teach Napisano 16 Sierpnia 2022 Share Napisano 16 Sierpnia 2022 Witam, Myślę nad zakupem drukarki 3 D. Domyślne zastosowanie. Druk marynarzy w skali 1:700, 1:350, 1:250. Czy ktoś może mi doradzić jaki model wybrać? Zaznaczam, że moja wiedza w tym temacie jest ZEROWA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X32 Napisano 16 Sierpnia 2022 Share Napisano 16 Sierpnia 2022 Polecam drukarki Envisiontec z serii P4K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edward Teach Napisano 16 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2022 https://www.ebay.com/itm/254752805934?hash=item3b5073542e:g:R6wAAOSwRS9eADwk&amdata=enc%3AAQAHAAAAoBA%2Bj8%2F71MIHxBsb3T534l9jln7aXjFVfNH7G26QZs9p%2BHiOcFM8P5owgRtJgDTRN%2BbgpfHLpu%2BYUjqTJioRwLWMLkrZWIMQwF1UHSz1vbcGJagkHepxlralkKarPyRFgJUE7Besiiq8TrcjYJBnPOVKM5s9Vvgs2vNdqPoNBZaOCJ56YoDwtkRrb9%2FGvdxmCew9H1AUpOHHL5QCd%2F83M88%3D|tkp%3ABk9SR4rWl-nUYA Obawiam się, że jest to poza moim zasięgiem. Potrzebuję to na własne potrzeby, ewentualnie na Allego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X32 Napisano 16 Sierpnia 2022 Share Napisano 16 Sierpnia 2022 Z tych tanich to tylko Phrozen Sonic Mini 8k, lub Elegoo Saturn 2 8k. Ale do tego musisz mieć maszynę do mycia i utwardzania wydruków, więc koszt razy dwa, w sumie to jakieś 5 tyś zł. W tak małej skali to trudno drukować w zadowalającej jakości na tanich drukarkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edward Teach Napisano 16 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) Mam tu coś co jest w moich widełkach finansowych. https://botland.com.pl/drukarki-3d-anycubic/20136-drukarka-3d-anycubic-photon-mono-x-zywiczna-6974662350008.html?cd=17716998867&ad=141273695400&kd=&gclid=Cj0KCQjwgO2XBhCaARIsANrW2X3CdnUBU4CayHT3KKokfnA0hm08z-4CYFBKhAqx5JtTuy_6eiz96UsaAlInEALw_wcB https://botland.com.pl/postprocessing-i-laczenie-filamentow/20138-urzadzenie-do-mycia-i-suszenia-wydrukow-anycubic-wash-cure-machine-v20-6974662350091.html Teraz potrzebuję tego czegoś do robienia figurek do modeli kartonowych 1:250 . Czyli czego takiego. https://makieta.pl/skala-1-200/5002-preiser-80990-figurki-1-200-zestaw-190-sztuk.html w niższych skalach wystarczy, że ilość nóg będzie się zgadzała. Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez Edward Teach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edward Teach Napisano 16 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2022 Rozważam taki zakup. https://www.3djake.pl/elegoo/saturn-s https://www.3djake.pl/elegoo/mercury-plus-20 Co jeszcze powinienem zakupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Osobiście polecam Sonic Mini 4K albo najnowszą 8K. Do tak małych rzeczy jak planujesz nie trzeba od razu myjki i naświetlarki. Wystarczy zbiorniczek na IPA i lampa UV do utwardzania paznokci. Trochę więcej babrania się ale można to znieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 27 Kwietnia 2024 Share Napisano 27 Kwietnia 2024 Odkopuję w 2024 r. Co warto zakupić na ten moment, jak najtaniej, ale z dobrej jakości wydrukiem z drukarek SLA? Widzę na portalu aukcyjnym anycubic photon mono 2 w sensownych pieniądzach, będzie to dobre do detali i figurek w 1:35 i 1:72? Może coś lepszego do 1kzł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BB84 Napisano 27 Kwietnia 2024 Share Napisano 27 Kwietnia 2024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 29 Kwietnia 2024 Share Napisano 29 Kwietnia 2024 Ja mogę wspomnieć o Elegoo Mars 4 max. 6k, duże pole robocze, więc można drukować więcej elementów na raz. Różnicy między 6k a 8k nie odczujesz. Soft dają niezły, można nawet ciąć elementy na poziome kawałki (choć, jak sądzę, takie możliwości leżą w każdym oprogramowaniu), więc gdyby jakiś figurka była zbyt wysoka, utniesz ją w pasie i wydrukujesz w dwóch kawałkach obok siebie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej1971 Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia (edytowane) Witam. Przyszło i na mnie. Proszę o pomoc w wyborze pierwszej drukarki 3d. Pierwotnie myślałem o drukarce żywicznej ale z tego co widziałem jest masę dodatkowej pracy pobocznej (czyszczenie, przygotowanie po samym wydruku zapach, sama żywica itp) Drukarka będzie używana w domu. Wybrać drukarkę żywiczną czy jednak drukarkę fdm (bambu lab a1 czy prusa) Kwota jaką mogę przeznaczyć to 2,5 tyś Bardzo proszę o porady Edytowane 20 Stycznia przez Andrzej1971 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia 1 godzinę temu, Andrzej1971 napisał: Kwota jaką mogę przeznaczyć to 2500 tys Kupa kasy P. S. Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej1971 Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia 2 godziny temu, giberes napisał: Kupa kasy P. S. Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać. i co w związku z tym.? Wniosło to coś do tematu? Przepraszam ale..... nie mogłem się powstrzymać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia 3 godziny temu, Andrzej1971 napisał: Witam. Przyszło i na mnie. Proszę o pomoc w wyborze pierwszej drukarki 3d. Pierwotnie myślałem o drukarce żywicznej ale z tego co widziałem jest masę dodatkowej pracy pobocznej (czyszczenie, przygotowanie po samym wydruku zapach, sama żywica itp) Drukarka będzie używana w domu. Wybrać drukarkę żywiczną czy jednak drukarkę fdm (bambu lab a1 czy prusa) Kwota jaką mogę przeznaczyć to 2500 tyś Bardzo proszę o porady Do zastosowań modelarskich moim zdaniem FDM się zupełnie nie nada, tylko żywica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia 42 minuty temu, Andrzej1971 napisał: Wniosło to coś do tematu? Tak. Określasz kwotę, którą możesz przeznaczyć na zakup. Widząc to, osoba doradzająca nie poleci Ci drukarki do 2,5 tys. , skoro sam określasz, że możesz wydać znacznie więcej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej1971 Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia Godzinę temu, giberes napisał: Tak. Określasz kwotę, którą możesz przeznaczyć na zakup. Widząc to, osoba doradzająca nie poleci Ci drukarki do 2,5 tys. , skoro sam określasz, że możesz wydać znacznie więcej. nigdzie nie napisałem że mogę wydać więcej niż 2,5 tyś zł W tej cenie mogę kupić zarówno drukarkę żywiczną jak i fdm. To ma być moja pierwsza drukarka 3d i po prostu nie wiem jaki rodzaj kupić jak i model. Dlatego zresztą poprosiłem o porady na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Stycznia Share Napisano 20 Stycznia W kwestii formalnej: napisałeś, że twój budżet to 2,5 miliona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia Napisz do czego chcesz jej uzywac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia Cytat W tej cenie mogę kupić zarówno drukarkę żywiczną jak i fdm. To ma być moja pierwsza drukarka 3d i po prostu nie wiem jaki rodzaj kupić jak i model. Dlatego zresztą poprosiłem o porady na forum Przy ograniczeniach budżetowych nieźle wychodzi Anycubic Photon Mono 4. Raptem 899 PLN. O ile chcesz drukować niewielkie elementy. Ma dość małą platformę roboczą. Już całkiem spora jest Anycubic Photon Mono M7 Pro, albo 3D Anycubic Photon M3 Max, które też się w budżecie mieszczą. Ja bym się skupił tylko na nich. Poczytaj o nich i zorientuj się ile kosztują do nich materiały (żywica, filtry węglowe i pewnie kuweta/kadź z żywicą też wieczna nie jest). Do tego musisz kupić lampę UV do utwardzania wydruków. Możesz oryginalną od nich Anycubic Wash & Cure 3.0. W nim się też myje wydruk. Kosztuje 300+ Nie wiem jak to działa. To można też załatwić za sto coś złotych lampę Sunlu (bardzo wygodna), a wydruki myję w urządzeniu do płukania sałaty. Taka misa plastikowa z siatką w środku i korbką do obracania nią. Chyba 17 PLN w sklepie Tedi. Do tego 5 litrów Izopropylenu (pewnie 55 PLN na Allegro), rękawice gumowe, ściereczki do czyszczenia szyby pod kuwetą (bezpyłowe!!!) które pewnie za jakieś 50-60 PLN się trafią. No i można zaczynać drukować. Jedna porada jeszcze - chyba najważniejsza! Najpierw lepiej pobawić się projektami i zobaczyć czy Cię to wciągnie. Jakiś projekt. Zrób i dokończ. I wtedy pomyśl o zakupie. No chyba, ze już masz ten etap za sobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi