Jump to content

Polski F-16C/D Block52+ (1:72 KF-16C Academy12418 + dodatki)

MM
 Share

Recommended Posts

Witam,

Dwa tygodnie zbierałem się aby wstawić kilka zdjęć tego modelu i w końcu się udało. Model kupiłem w Hannants (http://www.hannants.co.uk).

Na pudełku zdjęcie KF-16C. To jest F-16C block 52 (silnik PW).

a14f1b98b1ad9dd5m.jpg 03b96e7781ebc034m.jpg

Instrukcja składa się z dwóch części: montażowej i "malarskiej" (z kalkomaniami i spisem elementów w ramkach).

9130797a4ce24b69m.jpg

Kalkomanie dotyczą wersji koreańskiej (może komuś się to przyda).

44e576aee5f0b0a8m.jpg

Ramki z elementami wykonane są z szarego plastiku. Delikatne, wgłębne linie podziałowe. Zestaw pozwala na sklejenie polskiego F-16C Block 52+. Jest zespół czterech anten przed owiewką (część A3), ASPJ (części D15, 2xE14 i 2xF3), nasada statecznika pionowego z pojemnikiem na spadochron i czujniki (części C10, C11, E23, 2xE25).

Jeżeli chodzi o uzbrojenie to są AIM-9L/M Sidewinder, AIM-9X Super Sidewinder (to co w Polsce), AGM-88 HARM, AIM-120B AMRAAM (Polska kupiła, z tego co pamiętam, wersję C), bomby GBU-31(V)1 JDAM (to też kupiliśmy).

A z elektroniki to są AN/ALQ-184 (zasobnik ECM), AN/AAQ-13 LANTRIN (nawigacja), AN/AAQ-14 LANTRIN (wskaźnik celów) i AN/ASQ-213 HTS. Są także zbiorniki 300 gal. i 2x370 gal. Do listew LAU-129 (E27, E28) można dokleić zasobniki z holowanymi pułapkami AN/ALE-50 (E13, E15, E22 - dwa razy) kupione dla polskich F-16. Owiewka wymaga trochę pracy ze względu na szew.

7e7ba16fd3b2c4c0m.jpg 271f3663b9da477cm.jpg 72abf7cde49da540m.jpg b8c55906c324569cm.jpg 87650c5b4cadd521m.jpg

Do zestawu dokupiłem sobie kalkomanie do polskich F-16 z Two Bobs (72073). W zestawie są kalkomanie do skali 1:72 i 1:32, i instrukcja.

c8de8a9d7d963742m.jpg a765338fc32ed039m.jpg 07ad425ff750f8c8m.jpg

Z brakującego uzbrojenia dokupiłem w Modern Hobbies LLC (http://www.modernhobbiesllc.com) zasobnik PANTERA (eksportowy Sniper XR) (5,00 USD za zasobnik i dwa węzły mocowań, do F-16 i F-15), AIM-120C AMRAAM (6,00 USD za 4 sztuki) i GBU-38 JDAM (5,50 USD za 4 sztuki). Koszt przesyłki do Polski to 10,00 USD. Nie znalazłem ich produktów w innych sklepach internetowych. Chyba prowadzą działalność samemu. Teraz czekam na przesyłkę (trwa około 2 tygodni).

9b7d5ba77674ab76m.jpg e6db9cb6fa1a8750m.jpg ef2596bbb807edc5m.jpg

Na zbiorniki konforemne przyjdzie mi poczekać albo na CMK albo na Wolfpack Design (WP72019) (http://www.wolfpack-d.com). Ta ostatnia firma planuje też wydanie zestawu F-16D IDF "Barak" (WP72017). Więc będzie belka z elektroniką na polskie F-16D. Barak jest o tyle lepszy od Sufy, że jego belka kończy się pojemnikiem podobnym do tego jaki mają polskie F-16 na spadochron (tyle, że oni wsadzili tam elektronikę). Zakończenie nasady statecznika pionowego w Sufie jast takie jak np. w amerykańskich F-16C/D. Muszę jeszcze sprawdzić czy belka z Braaketa z Hasegawy by się nie nadawała (to podobno to samo co Barak)

Pozdrawiam,

MM

Edited by Guest

Ja na swoją szesnastkę czekam w Lakimodel. Jak kupowałem była "in stock" na drugi dzień się zmieniła na "available". W zamówieniu są jeszcze kalki Dwóch Bobów sytuacja jw.

Se jeszcze kurna poczekam.

Ja na swoje KF-16C z Hannantsa czekałem miesiąc bo pomylili numer w adresie. Zamówiłem 2 czerwca, paczkę wysłali 12 czerwca. Tylko źle zaadresowali fakturę i potem przepisali ten adres na paczkę. Jak już się wyjaśniło o co chodzi to wysłali mi drugą paczkę z identyczną zawartością i po 6 dniach miałem ją w domu . Mam nadzieję, że tą pierwszą paczkę Poczta Polska odesłała do UK, tak jak zapewniali przez telefon, a nie wysłali do Koluszek.

W Hobbyeasy (Hong Kong) kupowałem w maju F-16CG/CJ z Academy i z odprawą celną (nic nie naliczyli tylko otworzyli paczkę) dostawa do domu trwała dwa tygodnie.

Model wygląda smakowicie, chciałem zamówić sobie w Hobbyeasy, ale poczekam (bo jednego Blk 52+ sklejonego juz mam) ,a muszę jeszcze zrobić naszego Jastrzębia w wersji D do kompletu. Czekam już tydzień za kalkami z Two bobs i cisza. Mam nadzieję że dojdzie, bo jak nie to jestem w plecy.

Też czekam z niecierpliwością na relację z budowy, bo zapowiada się ciekawie. Masz może więcej zdjęć tego odlewu zasobnika Sniper? Sam planuję wypuścić coś takiego na rynek w 48mce i w bardziej zaawansowanej formie.

Przy okazji, pozwolę sobie na wrzucenie tutaj informacji, że za jakiś czas będą dostępne pociski AGM-154 JSOW w skali 1/48 w żywicy.

Jeżeli chodzi o kalki to oczywiście te w 1:32 nie będą mi potrzebne.

Jeżeli chodzi o Snipera XR w 1:72 to nie mam więcej zdjęć. To jest jedyne jakie było na stronie producenta, a moje zasobniki są w drodze. Jak już będę miał to zrobię zdjęcia i wsadzę na stronę.

Jeżeli chodzi o zasobnik Sniper XR w 1:48 to polecam Shull24 (http://www.shull24.com/catalog.htm). Są zdjęcia, instrukcje montażu oraz sposób malowania i oklejenia kalkami. Wersja do F-16 w 1:48 jest pod tym adresem http://www.shull24.com/Catalog/48_27.htm. Może się przyda.

Jeżeli chodzi o kalki to oczywiście te w 1:32 nie będą mi potrzebne.

to pisałbym się na te kalki, ale że jetem na urlopie i okazyjnie dopadłem komputer to odpowiedź przeczytam pewnie w niedzielę

Przy okazji, pozwolę sobie na wrzucenie tutaj informacji, że za jakiś czas będą dostępne pociski AGM-154 JSOW w skali 1/48 w żywicy.

Jak Gdzie Ja się piszę na jsow, tylko gdzie je zdobędę??

Widzę, że zrobił nam się ogólno-skalowy wątek o f-16, a sam chcę takiego skleić w 48ce, tylko wolfpack który robił konwersję do blocku 52 na swojej stronie zamieścił informację "produce out" Czy to znaczy, że trzeba kombinować dla f-16 z tamiya (block 50) starymi sposobami mniejszy chwyt powietrza i dyszę do pratt & whitney?

Czy to znaczy, że trzeba kombinować dla f-16 z tamiya (block 50) starymi sposobami mniejszy chwyt powietrza i dyszę do pratt & whitney?

A nie prosciej to zrobic z Tamiykš F-16C blok 25/32 ANG ???

No tak, tylko zakładamy że jestem już "szczęśliwym" posiadaczem, zestawu block 50 od Tamiya

A najprościej byłoby to zrobić z zestawu tamiya F-16C (Block 32/52) Fighting Falcon Thunderbirds. Wiadomo...

Z Wolfpacka można wziąć zestaw 48023, czyli "F-16C/D Dragchute housing set" (http://www.wolfpack-d.com/catalog/htm/48023.html). Zestaw anten przed owiewką z konwersji do bloku 52 (WP48022) jest z wersji koreańskiej.

Do wersji D można wziąć WP48025 (http://www.wolfpack-d.com/catalog/htm/48025.html). Można też kupić Hasegawę bo zrobili ostatnio F-16D Block 52+.

Można spróbować poszukać zestawów do konwersji z CMK. Wiosną 2007 zrobili chyba 4 zestawy do F-16 Block 52+ w 1:48. A w tym roku na wiosnę zrobili coś do 1:32. W 1:48 CFT to zestaw 4187 (http://www.cmkkits.com/en/detail-sets-accessories/f-16c-fast-pack/). A konwersja do F-16D Block 52+ to zestaw 4190 (http://www.cmkkits.com/en/detail-sets-accessories/f-16c-d-block-52-european-enginenpw/).

Z Wolfpacka można wziąć zestaw 48023, czyli "F-16C/D Dragchute housing set"

Tak planuję. Tylko w wymienionych przez MM zestawach, nie ma wlotu powietrza i dyszy dla bloku 52 . Czemu? Ponieważ CMK robił te zestwy do modeli hasy, gdzie takie wloty są. Pozostaje też dysza od Aires link tylko czy mogę taką użyć? to jest do wersji A/B czyli starsze wersje silnika. Pytanie czy poza tym że wzrokowo, stare mają srebrne piórka a nowe czarne, czymś jeszcze się różnią? I to kolejny wydatek...

W poprzednim tygodniu dotarły dodatki z Modern Hobbies LLC w 1:72.

9934fb62ed192302m.jpg

AN/AAQ-28 Litening Pod (MH 005)

63f0743a11bb7d17m.jpg

AIM-120C AMRAAM (MH 010)

d43d1a654488423fm.jpg

AIM-9X Sidewinder (MH 012)

cb84590e74ab978cm.jpg

GBU-38 JDAM (MH 016)

ba6e71914096fdb7m.jpg

AN/AAQ-33 Sniper-XR Pod (MH 017) - eksportową odmianą tego zasobnika jest PANTERA

b22f7a29ed52bac3m.jpg d197268c444a0659m.jpg

BRU-57 Smart Rack (MH 018)

6c1a5129c564b3eam.jpg

• 3 weeks later...

Czy jakaś firma produkuje owiewki do F-16C z przezroczystego, niebarwionego plastiku w 1:72?

Udało mi się również znaleźć AGN-154 JSOW w 1:72.

Marcin, czy dodatki do Twojego F-16 w 1:48 opisanego w ARCForums to można gdzieś kupić?

Pozdrawiam,

MM

Z kasetami nie będzie problemu by wyszły w miarę szybko. Pod warunkiem, że nie zdecyduje się ich przerobić, by były nieco bardziej przystępne w montażu dla modelarzy. Z siatkami na CFT jest tak, że nie dopasowywałem ich do istniejących na rynku zestawów. Najlepiej gdyby można je było dostać... wraz ze zbiornikami. Ale to już będzie bardziej odległe w czasie. Inna sprawa, że istnieją już na rynku takowe (kiepskie swoją drogą), więc nie wiem, czy jest sens robić coś nowego w tym temacie.

Czy zauważyliście, że zestawy kalek Two Bobsa w skalach "72" i "48" różnią się, mimo że obydwa są przeznaczone do wersji C i D?

Konkretnie chodzi mi o elementy oznakowana z okolic gniazda do tankowania w powietrzu. W skali 1:72 są takie same zarówno dla C jak i D (u góry C, u dołu D):

72pvw3.jpg

Natomiast w 1:48 są różne (u góry C, u dołu D):

48pie3.jpg

Jak powinno to wyglądać naprawdę?

Będę musiał poszukać w literaturze bo szczerze mówiąc nie zwróciłem na to uwagi. Mój zestaw kalek jest do modeli w 1:72 i 1:32.

W 1:72 oznaczenia gniazd do tankowania są takie same dla obu wersji (C i D). W 1:72 w modelu Revella F-16C Block 50/52 i w modelu Academy F-16C Block 50 proporcja wymiarów jest podobna (są tylko trochę węższe niż w Two Bobs).

W przypadku 1:32 jest tylko jedna wersja, czyli w sumie również takie same, tylko o innych proporcjach, takich jak dla Twojego F-16C w 1:48.

Pozdrwiam,

MM

Jesteś pewien, że można je już kupić? Cena jest podana ale zamiast zdjęcia "coming soon".

Pozdrawiam,

MM

Tak jest z wszystkimi zestawami MA, zresztą możesz zobaczyć sobie całą stronkę. Dodatkowo wystarczy przeczytać opis produktu, z którego winika, że jest to fizycznie do kupienia.

Porównując ostatnio kalki do F-16 z Academy i Revella znalazłem jedną różnicę na górnej powierzchni płatowca. Na rysunku jest zaznaczona czerwonym okręgiem. W polskich F-16 Block 52+ jak wygląda ten fragment poszycia?

7ecffab229e4c5b4m.jpg

Pozdrawiam,

MM