MM Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 (edytowane) Witam, Dwa tygodnie zbierałem się aby wstawić kilka zdjęć tego modelu i w końcu się udało. Model kupiłem w Hannants (http://www.hannants.co.uk). Na pudełku zdjęcie KF-16C. To jest F-16C block 52 (silnik PW). Instrukcja składa się z dwóch części: montażowej i "malarskiej" (z kalkomaniami i spisem elementów w ramkach). Kalkomanie dotyczą wersji koreańskiej (może komuś się to przyda). Ramki z elementami wykonane są z szarego plastiku. Delikatne, wgłębne linie podziałowe. Zestaw pozwala na sklejenie polskiego F-16C Block 52+. Jest zespół czterech anten przed owiewką (część A3), ASPJ (części D15, 2xE14 i 2xF3), nasada statecznika pionowego z pojemnikiem na spadochron i czujniki (części C10, C11, E23, 2xE25). Jeżeli chodzi o uzbrojenie to są AIM-9L/M Sidewinder, AIM-9X Super Sidewinder (to co w Polsce), AGM-88 HARM, AIM-120B AMRAAM (Polska kupiła, z tego co pamiętam, wersję C), bomby GBU-31(V)1 JDAM (to też kupiliśmy). A z elektroniki to są AN/ALQ-184 (zasobnik ECM), AN/AAQ-13 LANTRIN (nawigacja), AN/AAQ-14 LANTRIN (wskaźnik celów) i AN/ASQ-213 HTS. Są także zbiorniki 300 gal. i 2x370 gal. Do listew LAU-129 (E27, E28) można dokleić zasobniki z holowanymi pułapkami AN/ALE-50 (E13, E15, E22 - dwa razy) kupione dla polskich F-16. Owiewka wymaga trochę pracy ze względu na szew. Do zestawu dokupiłem sobie kalkomanie do polskich F-16 z Two Bobs (72073). W zestawie są kalkomanie do skali 1:72 i 1:32, i instrukcja. Z brakującego uzbrojenia dokupiłem w Modern Hobbies LLC (http://www.modernhobbiesllc.com) zasobnik PANTERA (eksportowy Sniper XR) (5,00 USD za zasobnik i dwa węzły mocowań, do F-16 i F-15), AIM-120C AMRAAM (6,00 USD za 4 sztuki) i GBU-38 JDAM (5,50 USD za 4 sztuki). Koszt przesyłki do Polski to 10,00 USD. Nie znalazłem ich produktów w innych sklepach internetowych. Chyba prowadzą działalność samemu. Teraz czekam na przesyłkę (trwa około 2 tygodni). Na zbiorniki konforemne przyjdzie mi poczekać albo na CMK albo na Wolfpack Design (WP72019) (http://www.wolfpack-d.com). Ta ostatnia firma planuje też wydanie zestawu F-16D IDF "Barak" (WP72017). Więc będzie belka z elektroniką na polskie F-16D. Barak jest o tyle lepszy od Sufy, że jego belka kończy się pojemnikiem podobnym do tego jaki mają polskie F-16 na spadochron (tyle, że oni wsadzili tam elektronikę). Zakończenie nasady statecznika pionowego w Sufie jast takie jak np. w amerykańskich F-16C/D. Muszę jeszcze sprawdzić czy belka z Braaketa z Hasegawy by się nie nadawała (to podobno to samo co Barak) Pozdrawiam, MM Edytowane 6 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 Zapowiada się ciekawa relacja, która zmotywuje mnie do dalszej pracy nad moim F-16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 20 Lipca 2008 Share Napisano 20 Lipca 2008 Ja na swoją szesnastkę czekam w Lakimodel. Jak kupowałem była "in stock" na drugi dzień się zmieniła na "available". W zamówieniu są jeszcze kalki Dwóch Bobów sytuacja jw. Se jeszcze kurna poczekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MM Napisano 20 Lipca 2008 Autor Share Napisano 20 Lipca 2008 Ja na swoje KF-16C z Hannantsa czekałem miesiąc bo pomylili numer w adresie. Zamówiłem 2 czerwca, paczkę wysłali 12 czerwca. Tylko źle zaadresowali fakturę i potem przepisali ten adres na paczkę. Jak już się wyjaśniło o co chodzi to wysłali mi drugą paczkę z identyczną zawartością i po 6 dniach miałem ją w domu . Mam nadzieję, że tą pierwszą paczkę Poczta Polska odesłała do UK, tak jak zapewniali przez telefon, a nie wysłali do Koluszek. W Hobbyeasy (Hong Kong) kupowałem w maju F-16CG/CJ z Academy i z odprawą celną (nic nie naliczyli tylko otworzyli paczkę) dostawa do domu trwała dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 21 Lipca 2008 Share Napisano 21 Lipca 2008 Model wygląda smakowicie, chciałem zamówić sobie w Hobbyeasy, ale poczekam (bo jednego Blk 52+ sklejonego juz mam) ,a muszę jeszcze zrobić naszego Jastrzębia w wersji D do kompletu. Czekam już tydzień za kalkami z Two bobs i cisza. Mam nadzieję że dojdzie, bo jak nie to jestem w plecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 21 Lipca 2008 Share Napisano 21 Lipca 2008 Też czekam z niecierpliwością na relację z budowy, bo zapowiada się ciekawie. Masz może więcej zdjęć tego odlewu zasobnika Sniper? Sam planuję wypuścić coś takiego na rynek w 48mce i w bardziej zaawansowanej formie. Przy okazji, pozwolę sobie na wrzucenie tutaj informacji, że za jakiś czas będą dostępne pociski AGM-154 JSOW w skali 1/48 w żywicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MM Napisano 21 Lipca 2008 Autor Share Napisano 21 Lipca 2008 Jeżeli chodzi o kalki to oczywiście te w 1:32 nie będą mi potrzebne. Jeżeli chodzi o Snipera XR w 1:72 to nie mam więcej zdjęć. To jest jedyne jakie było na stronie producenta, a moje zasobniki są w drodze. Jak już będę miał to zrobię zdjęcia i wsadzę na stronę. Jeżeli chodzi o zasobnik Sniper XR w 1:48 to polecam Shull24 (http://www.shull24.com/catalog.htm). Są zdjęcia, instrukcje montażu oraz sposób malowania i oklejenia kalkami. Wersja do F-16 w 1:48 jest pod tym adresem http://www.shull24.com/Catalog/48_27.htm. Może się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 Jeżeli chodzi o kalki to oczywiście te w 1:32 nie będą mi potrzebne. to pisałbym się na te kalki, ale że jetem na urlopie i okazyjnie dopadłem komputer to odpowiedź przeczytam pewnie w niedzielę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 Przy okazji, pozwolę sobie na wrzucenie tutaj informacji, że za jakiś czas będą dostępne pociski AGM-154 JSOW w skali 1/48 w żywicy. Jak Gdzie Ja się piszę na jsow, tylko gdzie je zdobędę?? Widzę, że zrobił nam się ogólno-skalowy wątek o f-16, a sam chcę takiego skleić w 48ce, tylko wolfpack który robił konwersję do blocku 52 na swojej stronie zamieścił informację "produce out" Czy to znaczy, że trzeba kombinować dla f-16 z tamiya (block 50) starymi sposobami mniejszy chwyt powietrza i dyszę do pratt & whitney? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 A czy czasem Hasegawa nie robi greckiego Blk 52 w skali 1/48? Kosztuje ok 120 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ari Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 Czy to znaczy, że trzeba kombinować dla f-16 z tamiya (block 50) starymi sposobami mniejszy chwyt powietrza i dyszę do pratt & whitney? A nie prosciej to zrobic z Tamiykš F-16C blok 25/32 ANG ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 No tak, tylko zakładamy że jestem już "szczęśliwym" posiadaczem, zestawu block 50 od Tamiya A najprościej byłoby to zrobić z zestawu tamiya F-16C (Block 32/52) Fighting Falcon Thunderbirds. Wiadomo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MM Napisano 22 Lipca 2008 Autor Share Napisano 22 Lipca 2008 Z Wolfpacka można wziąć zestaw 48023, czyli "F-16C/D Dragchute housing set" (http://www.wolfpack-d.com/catalog/htm/48023.html). Zestaw anten przed owiewką z konwersji do bloku 52 (WP48022) jest z wersji koreańskiej. Do wersji D można wziąć WP48025 (http://www.wolfpack-d.com/catalog/htm/48025.html). Można też kupić Hasegawę bo zrobili ostatnio F-16D Block 52+. Można spróbować poszukać zestawów do konwersji z CMK. Wiosną 2007 zrobili chyba 4 zestawy do F-16 Block 52+ w 1:48. A w tym roku na wiosnę zrobili coś do 1:32. W 1:48 CFT to zestaw 4187 (http://www.cmkkits.com/en/detail-sets-accessories/f-16c-fast-pack/). A konwersja do F-16D Block 52+ to zestaw 4190 (http://www.cmkkits.com/en/detail-sets-accessories/f-16c-d-block-52-european-enginenpw/). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 Z Wolfpacka można wziąć zestaw 48023, czyli "F-16C/D Dragchute housing set" Tak planuję. Tylko w wymienionych przez MM zestawach, nie ma wlotu powietrza i dyszy dla bloku 52 . Czemu? Ponieważ CMK robił te zestwy do modeli hasy, gdzie takie wloty są. Pozostaje też dysza od Aires link tylko czy mogę taką użyć? to jest do wersji A/B czyli starsze wersje silnika. Pytanie czy poza tym że wzrokowo, stare mają srebrne piórka a nowe czarne, czymś jeszcze się różnią? I to kolejny wydatek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MM Napisano 28 Lipca 2008 Autor Share Napisano 28 Lipca 2008 W poprzednim tygodniu dotarły dodatki z Modern Hobbies LLC w 1:72. AN/AAQ-28 Litening Pod (MH 005) AIM-120C AMRAAM (MH 010) AIM-9X Sidewinder (MH 012) GBU-38 JDAM (MH 016) AN/AAQ-33 Sniper-XR Pod (MH 017) - eksportową odmianą tego zasobnika jest PANTERA BRU-57 Smart Rack (MH 018) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MM Napisano 15 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2008 Czy jakaś firma produkuje owiewki do F-16C z przezroczystego, niebarwionego plastiku w 1:72? Udało mi się również znaleźć AGN-154 JSOW w 1:72. Marcin, czy dodatki do Twojego F-16 w 1:48 opisanego w ARCForums to można gdzieś kupić? Pozdrawiam, MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Marcin, czy dodatki do Twojego F-16 w 1:48 opisanego w ARCForums to można gdzieś kupić? Jeszcze nie, ale myślę, że przed końcem roku będzie dostępny zestaw dwóch pocisków AGM-154 JSOW. Później zestaw hamulców aerodynamicznych i kolejne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MM Napisano 16 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Rozumiem, że na elementy fototrawione, np. AN/ALE-47 i wzierniki do CFT trzeba będzie poczekać do przyszłego roku? Pozdrawiam, MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Z kasetami nie będzie problemu by wyszły w miarę szybko. Pod warunkiem, że nie zdecyduje się ich przerobić, by były nieco bardziej przystępne w montażu dla modelarzy. Z siatkami na CFT jest tak, że nie dopasowywałem ich do istniejących na rynku zestawów. Najlepiej gdyby można je było dostać... wraz ze zbiornikami. Ale to już będzie bardziej odległe w czasie. Inna sprawa, że istnieją już na rynku takowe (kiepskie swoją drogą), więc nie wiem, czy jest sens robić coś nowego w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysł Napisano 18 Sierpnia 2008 Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Czy zauważyliście, że zestawy kalek Two Bobsa w skalach "72" i "48" różnią się, mimo że obydwa są przeznaczone do wersji C i D? Konkretnie chodzi mi o elementy oznakowana z okolic gniazda do tankowania w powietrzu. W skali 1:72 są takie same zarówno dla C jak i D (u góry C, u dołu D): Natomiast w 1:48 są różne (u góry C, u dołu D): Jak powinno to wyglądać naprawdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MM Napisano 18 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2008 Będę musiał poszukać w literaturze bo szczerze mówiąc nie zwróciłem na to uwagi. Mój zestaw kalek jest do modeli w 1:72 i 1:32. W 1:72 oznaczenia gniazd do tankowania są takie same dla obu wersji (C i D). W 1:72 w modelu Revella F-16C Block 50/52 i w modelu Academy F-16C Block 50 proporcja wymiarów jest podobna (są tylko trochę węższe niż w Two Bobs). W przypadku 1:32 jest tylko jedna wersja, czyli w sumie również takie same, tylko o innych proporcjach, takich jak dla Twojego F-16C w 1:48. Pozdrwiam, MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Tak w temacie CFT to Model Alliance robi taki zestaw w 1/72 kosztuje z 7,5 funta. http://www.theaviationworkshop.co.uk/resin/accessories/CS-122.php No i ma być "grzbiecik" do naszych eFów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MM Napisano 21 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Jesteś pewien, że można je już kupić? Cena jest podana ale zamiast zdjęcia "coming soon". Pozdrawiam, MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 22 Sierpnia 2008 Share Napisano 22 Sierpnia 2008 Jesteś pewien, że można je już kupić? Cena jest podana ale zamiast zdjęcia "coming soon". Pozdrawiam, MM Tak jest z wszystkimi zestawami MA, zresztą możesz zobaczyć sobie całą stronkę. Dodatkowo wystarczy przeczytać opis produktu, z którego winika, że jest to fizycznie do kupienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MM Napisano 25 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2008 Porównując ostatnio kalki do F-16 z Academy i Revella znalazłem jedną różnicę na górnej powierzchni płatowca. Na rysunku jest zaznaczona czerwonym okręgiem. W polskich F-16 Block 52+ jak wygląda ten fragment poszycia? Pozdrawiam, MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi