jacusjt Napisano 1 Września 2022 Napisano 1 Września 2022 Witam. Mój pierwszy IDF , proszę o propozycje malowania tego modelu. Dziękuję. Cytuj
pmroczko Napisano 1 Września 2022 Napisano 1 Września 2022 (edytowane) Nigdy nie lekceważ izraelskiego żołnierza! Nawet jak jest farbowaną blondynką - to na pewno podstęp! Przy okazji - Achzarit podobno znaczy "okrutna" i podobno to jest ugrzeczniona wersja tego tłumaczenia. Edytowane 1 Września 2022 przez pmroczko 1 Cytuj
jacusjt Napisano 1 Września 2022 Autor Napisano 1 Września 2022 podobno to kwestia rocznika ale szukam ... takich szarości Cytuj
robertmodelarz Napisano 1 Września 2022 Napisano 1 Września 2022 Wszystko masz tu: Kolor: AMMO of Mig Jimenez A.MIG 066 IDF SINAI GREY `82 2 Cytuj
chorąży Napisano 2 Września 2022 Napisano 2 Września 2022 Achzarit podobno znaczy "okrutna" אַכְזָרִית : raczej "straszliwy" było by właściwszym tłumaczeniem Cytuj
Krzysiek12 Napisano 2 Września 2022 Napisano 2 Września 2022 Zrob jeden wątek A nie zaśmiecaj bo chwilowo masz dwa warsztaty do jednego modelu .trochę nie bardzo tak Cytuj
pmroczko Napisano 2 Września 2022 Napisano 2 Września 2022 Hebrajski nie jest moja specjalnością i ta informacja nie jest potwierdzona, ale spotkałem się z poglądem, że to słowo należało by przetłumaczyć np. jako "sucz", ale w eleganckich publikacjach nie jest to przecież możliwe. To tak jak skrót z czasów wojny w Wietnamie BUFF tłumaczono na Big Ugly Fat *Fellow*, mimo, że wcale o słowo Fellow nie chodziło... Z drugiej strony nie wiem na ile oficjalna jest nazwa Achzarit - bo jeśli występuje w oficjalnych papierach to też nie może to zbyt brzydki wyraz być... W każdym razie Wikipedia podaje, że jest to rodzaj żeński... Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj
GreGG24 Napisano 7 Września 2022 Napisano 7 Września 2022 W dniu 1.09.2022 o 11:30, jacusjt napisał: podobno to kwestia rocznika ale szukam ... takich szarości W tej chwili najlepszą alternatywą według specjalistów są farby z serii AK Real Colors. W tym przypadku konkretnie to RC094 IDF Sinai Grey since 1990. Oczywiście potem jej odcień mocno zmieniają użyte pigmenty - pamiętaj, że sprzęt używany w Galilei ma odcień bardziej czerwonawo-ziemisty, a na pustyni Negew jasnopiaskowy. To wpływa na ogólny odbiór odcienia czołgu, zwłaszcza na zdjęciach. 1 Cytuj
jacusjt Napisano 7 Września 2022 Autor Napisano 7 Września 2022 Faktycznie światło... Podstawa 094 i mieszanki 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 7 Września 2022 Napisano 7 Września 2022 Wzorowa robota- bardzo dobrze wykonany i pomalowany model. Cytuj
mandrivecs Napisano 7 Września 2022 Napisano 7 Września 2022 Pojazd sam w sobie paskudny, ale robota bardzo dobra! Cytuj
jacusjt Napisano 7 Września 2022 Autor Napisano 7 Września 2022 dziękuję......PIERWSZY IDF zobaczymy dalej... Cytuj
jacusjt Napisano 7 Września 2022 Autor Napisano 7 Września 2022 nie , chyba za wysokie progi. powalczę przy "późnym" , mam posypki ale nie bardzo wiem jakiego kleju użyć. próbowałem i za mocny efekt... (nie wiem czy widać). jakieś podpowiedzi? Cytuj
Rafał B Napisano 7 Września 2022 Napisano 7 Września 2022 4 godziny temu, jacusjt napisał: ... jakieś podpowiedzi? Proponuję zastosować "Pucek", czyli pył kąpielowy dla szynszyli do nabycia w sklepach zoologicznych. Według mnie jest i drobny i na tyle wyrazisty, że po malowaniu wygląda jak Anti-slip. Podłoże zwilżamy cienkim klejem tamki, który ładnie wiąże ten drobny piaseczek, a nadmiar zwyczajnie strzepujemy, lub zdmu:bip:emy. Tak to np wyglądało (kiedyś) u mnie: ...a taki był efekt końcowy Niektórzy stosują też piasek kwarcowy, ale według mnie jest nieco za drobny. Wszystko zależy jednak od upodobań. 3 Cytuj
robertmodelarz Napisano 7 Września 2022 Napisano 7 Września 2022 50 minut temu, Rafał B napisał: Proponuję zastosować "Pucek", czyli pył kąpielowy dla szynszyli do nabycia w sklepach zoologicznych. Według mnie jest i drobny i na tyle wyrazisty, że po malowaniu wygląda jak Anti-slip. Podłoże zwilżamy cienkim klejem tamki, który ładnie wiąże ten drobny piaseczek, a nadmiar zwyczajnie strzepujemy, lub zdmu:bip:emy. Tak to np wyglądało (kiedyś) u mnie: ...a taki był efekt końcowy Niektórzy stosują też piasek kwarcowy, ale według mnie jest nieco za drobny. Wszystko zależy jednak od upodobań. Potwierdzam, piasek do szynszyli i cienki klej Tamiya to bardzo dobre i ekonomiczne rozwiązanie. Jest nad tym procesem dużo większa kontrola niż nad wyrobami Pana Miga. Podobne rozwiązanie (dużo droższe), stosuje forma AK. Cytuj
robertmodelarz Napisano 7 Września 2022 Napisano 7 Września 2022 8 minut temu, bulik58 napisał: A twoja Merkava coz ci uczynila zes ja tak potraktowal ? Utopił czołg na pustyni 1 Cytuj
Rafał B Napisano 7 Września 2022 Napisano 7 Września 2022 23 minuty temu, bulik58 napisał: A twoja Merkava coz ci uczynila zes ja tak potraktowal ? Moja winieta, była luźną interpretacją znanego (poniżej) zdjęcia. Fotka z sieci 2 Cytuj
robertmodelarz Napisano 7 Września 2022 Napisano 7 Września 2022 5 minut temu, Rafał B napisał: Moja winieta, była luźną interpretacją znanego (poniżej) zdjęcia. Fotka z sieci Widać dziadek Mosze, który wyemigrował w 1968 roku- uczył naszych tankistów ścigających czerwonoarmistów Budionnego pod Ossowem. To nie jest przypadkowe podobieństwo!!!! 1 Cytuj
Rafał B Napisano 7 Września 2022 Napisano 7 Września 2022 51 minut temu, bulik58 napisał: ... widzialem go nie raz na zywo , ale byla tez figurka . Mogłeś go widzieć tylko raz, gdyż tylko raz wystawiłem go w Bytomiu i nigdzie indziej ...i owszem, figurka też była, ale może nie zaśmiecajmy już wątku koledze, bo nie o moim modelu on traktuje. Sorry za offtop jacusjt. Cytuj
jacusjt Napisano 8 Września 2022 Autor Napisano 8 Września 2022 "Pucek" , he he ... dzięki za informację. Szukać w Zoologicznych?? mam piasek z bezpieczników , chyba za gruby..(ten na dole) co do AK. Cytuj
Rafał B Napisano 8 Września 2022 Napisano 8 Września 2022 44 minuty temu, jacusjt napisał: "Pucek" , he he ... dzięki za informację. Szukać w Zoologicznych?? mam piasek z bezpieczników , chyba za gruby..(ten na dole) co do AK. Tak, najlepiej w zoologicznych, albo przez internet. Co do grubości warstwy na zdjęciu, to może nie tyle o grubość ziarna tu chodzi, co grubość warstwy, którą zbyt gęsto położyłeś. Warstwa powinna być delikatniejsza, rzadsza jakby, a u ciebie jest jej trochę za dużo. Próbuj, w końcu Ci wyjdzie 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi