jacusjt Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 Witam. Mój pierwszy IDF , proszę o propozycje malowania tego modelu. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 a albo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 Rób tego z tą lalką 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 (edytowane) Nigdy nie lekceważ izraelskiego żołnierza! Nawet jak jest farbowaną blondynką - to na pewno podstęp! Przy okazji - Achzarit podobno znaczy "okrutna" i podobno to jest ugrzeczniona wersja tego tłumaczenia. Edytowane 1 Września 2022 przez pmroczko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacusjt Napisano 1 Września 2022 Autor Share Napisano 1 Września 2022 podobno to kwestia rocznika ale szukam ... takich szarości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 Wszystko masz tu: Kolor: AMMO of Mig Jimenez A.MIG 066 IDF SINAI GREY `82 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacusjt Napisano 2 Września 2022 Autor Share Napisano 2 Września 2022 Hobby Boss... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 2 Września 2022 Share Napisano 2 Września 2022 Achzarit podobno znaczy "okrutna" אַכְזָרִית : raczej "straszliwy" było by właściwszym tłumaczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 2 Września 2022 Share Napisano 2 Września 2022 Zrob jeden wątek A nie zaśmiecaj bo chwilowo masz dwa warsztaty do jednego modelu .trochę nie bardzo tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Września 2022 Share Napisano 2 Września 2022 Hebrajski nie jest moja specjalnością i ta informacja nie jest potwierdzona, ale spotkałem się z poglądem, że to słowo należało by przetłumaczyć np. jako "sucz", ale w eleganckich publikacjach nie jest to przecież możliwe. To tak jak skrót z czasów wojny w Wietnamie BUFF tłumaczono na Big Ugly Fat *Fellow*, mimo, że wcale o słowo Fellow nie chodziło... Z drugiej strony nie wiem na ile oficjalna jest nazwa Achzarit - bo jeśli występuje w oficjalnych papierach to też nie może to zbyt brzydki wyraz być... W każdym razie Wikipedia podaje, że jest to rodzaj żeński... Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 W dniu 1.09.2022 o 11:30, jacusjt napisał: podobno to kwestia rocznika ale szukam ... takich szarości W tej chwili najlepszą alternatywą według specjalistów są farby z serii AK Real Colors. W tym przypadku konkretnie to RC094 IDF Sinai Grey since 1990. Oczywiście potem jej odcień mocno zmieniają użyte pigmenty - pamiętaj, że sprzęt używany w Galilei ma odcień bardziej czerwonawo-ziemisty, a na pustyni Negew jasnopiaskowy. To wpływa na ogólny odbiór odcienia czołgu, zwłaszcza na zdjęciach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacusjt Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacusjt Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 Faktycznie światło... Podstawa 094 i mieszanki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Wzorowa robota- bardzo dobrze wykonany i pomalowany model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Pojazd sam w sobie paskudny, ale robota bardzo dobra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacusjt Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 dziękuję......PIERWSZY IDF zobaczymy dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacusjt Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 nie , chyba za wysokie progi. powalczę przy "późnym" , mam posypki ale nie bardzo wiem jakiego kleju użyć. próbowałem i za mocny efekt... (nie wiem czy widać). jakieś podpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 4 godziny temu, jacusjt napisał: ... jakieś podpowiedzi? Proponuję zastosować "Pucek", czyli pył kąpielowy dla szynszyli do nabycia w sklepach zoologicznych. Według mnie jest i drobny i na tyle wyrazisty, że po malowaniu wygląda jak Anti-slip. Podłoże zwilżamy cienkim klejem tamki, który ładnie wiąże ten drobny piaseczek, a nadmiar zwyczajnie strzepujemy, lub zdmu:bip:emy. Tak to np wyglądało (kiedyś) u mnie: ...a taki był efekt końcowy Niektórzy stosują też piasek kwarcowy, ale według mnie jest nieco za drobny. Wszystko zależy jednak od upodobań. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 50 minut temu, Rafał B napisał: Proponuję zastosować "Pucek", czyli pył kąpielowy dla szynszyli do nabycia w sklepach zoologicznych. Według mnie jest i drobny i na tyle wyrazisty, że po malowaniu wygląda jak Anti-slip. Podłoże zwilżamy cienkim klejem tamki, który ładnie wiąże ten drobny piaseczek, a nadmiar zwyczajnie strzepujemy, lub zdmu:bip:emy. Tak to np wyglądało (kiedyś) u mnie: ...a taki był efekt końcowy Niektórzy stosują też piasek kwarcowy, ale według mnie jest nieco za drobny. Wszystko zależy jednak od upodobań. Potwierdzam, piasek do szynszyli i cienki klej Tamiya to bardzo dobre i ekonomiczne rozwiązanie. Jest nad tym procesem dużo większa kontrola niż nad wyrobami Pana Miga. Podobne rozwiązanie (dużo droższe), stosuje forma AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 8 minut temu, bulik58 napisał: A twoja Merkava coz ci uczynila zes ja tak potraktowal ? Utopił czołg na pustyni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 23 minuty temu, bulik58 napisał: A twoja Merkava coz ci uczynila zes ja tak potraktowal ? Moja winieta, była luźną interpretacją znanego (poniżej) zdjęcia. Fotka z sieci 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 5 minut temu, Rafał B napisał: Moja winieta, była luźną interpretacją znanego (poniżej) zdjęcia. Fotka z sieci Widać dziadek Mosze, który wyemigrował w 1968 roku- uczył naszych tankistów ścigających czerwonoarmistów Budionnego pod Ossowem. To nie jest przypadkowe podobieństwo!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 51 minut temu, bulik58 napisał: ... widzialem go nie raz na zywo , ale byla tez figurka . Mogłeś go widzieć tylko raz, gdyż tylko raz wystawiłem go w Bytomiu i nigdzie indziej ...i owszem, figurka też była, ale może nie zaśmiecajmy już wątku koledze, bo nie o moim modelu on traktuje. Sorry za offtop jacusjt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacusjt Napisano 8 Września 2022 Autor Share Napisano 8 Września 2022 "Pucek" , he he ... dzięki za informację. Szukać w Zoologicznych?? mam piasek z bezpieczników , chyba za gruby..(ten na dole) co do AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 8 Września 2022 Share Napisano 8 Września 2022 44 minuty temu, jacusjt napisał: "Pucek" , he he ... dzięki za informację. Szukać w Zoologicznych?? mam piasek z bezpieczników , chyba za gruby..(ten na dole) co do AK. Tak, najlepiej w zoologicznych, albo przez internet. Co do grubości warstwy na zdjęciu, to może nie tyle o grubość ziarna tu chodzi, co grubość warstwy, którą zbyt gęsto położyłeś. Warstwa powinna być delikatniejsza, rzadsza jakby, a u ciebie jest jej trochę za dużo. Próbuj, w końcu Ci wyjdzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi