Skocz do zawartości

Iljuszyn Ił-14P, Big Model, 1/144

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

Straszenia ciąg dalszy - kolejny pasażer w "nikczemnej" skali - Ił 14P :mrgreen: Sam model? Może nie najgorszy ale jednak pod względem finezji galaktykę z tyłu za "pasażerami" Zvezdy. Ale nie ma co marudzić - jest jak jest czyli jak głosi reklama "LOT-em bliżej" :wink:

Iljuszyn Ił 14P,  SP-LNH, powiedzmy że Okęcie, czasowo epoka słusznie miniona.  

mkXxlyv.jpg

BTc3WZw.jpg

YnsnOr1.jpg

R9H8QvO.jpg

Nq3CKca.jpg

fh4DyDK.jpg

JyyNJ0B.jpg

85eJaFL.jpg

Podstawą do malowania była ta focia oryginału, bo schemat zamieszczony w instrukcji jest mocno "krzywy" i nie pewny :wink:

QAzhFfv.jpg

Model będzie można obejrzeć "na żywo" za tydzień w Jaworznie :wink:

A teraz można śmiało pić poranną kawę, a najlepiej dwie, bo za tydzień galerii nie będzie z wiadomych powodów :haha:

:kawa:

Aha, chyba to nie jest moje ostatnie słowo w LOT-owskiej sprawie :chytry:

Edytowane przez abtb
  • Like 16

Bardzo ładny :super:.Widać u kolegi konsekwencję w tworzeniu modeli.:mrgreen:

2 minuty temu, abtb napisał:

czasowo epoka słusznie miniona.  

Niektórzy do niej bardzo tęsknią.

• Thanks 1

12 godzin temu, Grzes napisał:

przecież gołym okiem widać, że Koledze z tym modelem nie poszło

O to, to,  właśnie :mrgreen:

Na czymś trzeba polec, żeby reszta wyszła świetnie  :tuptup:

Miałem jeszcze zrobić dwa  LOT - owskie samoloty ale wobec niepowodzenia z tym - rezygnuję :wink:

Dziękuję wszystkim za opinie  :piwo:

Edytowane przez abtb
  • Confused 1

• 2 weeks later...

Wykonanie bardzo mi się podoba, ale miałbym wątpliwości co do liter w napisie "Polskie Linie...". Na zdjęciu oryginału mają inny rysunek, są inaczej rozświetlone (choćby światło międzywyrazowe dużo większe) i chyba jednak są granatowe, a nie czarne. Podobnie oznaczenie kodowe - też jest inne. Miałeś takie kalkomanie?

• Thanks 1

Napis " Polskie Linie....."  oraz nr kodowe to kalki z zestawu i ich kolor jest zgodny z opisem na rysunku technicznym  który zamieściłem w warsztacie. Co do odległości między wyrazami to chyba masz rację.

Dzięki za opinię:piwo:

16 godzin temu, abtb napisał:

Napis " Polskie Linie....."  oraz nr kodowe to kalki z zestawu i ich kolor jest zgodny z opisem na rysunku technicznym  który zamieściłem w warsztacie. 

Przyjrzałem się temu rysunku ;), wygląda, jakby był z epoki. Akurat napis nad oknami jest najdalej od obiektywu, ale z tego, co widzę, odbiega - i od kalkomanii, które nakleiłeś, i od zdjęcia oryginału (choć bliżej jest mu jednak do zdjęcia). Wydaje mi się, że w takiej sytuacji punktem odniesienia powinno być zawsze i bezdyskusyjnie zdjęcie. W odróżnieniu od wielu kolegów byłeś w tej szczęśliwej sytuacji, że dysponowałeś takowym i to jeszcze w bardzo dobrym ujęciu, bo praktycznie idealnie z profilu.  Rysunek techniczny sawsze już jest jakimś przetworzeniem, a w tym konkretnym przypadku jego autor skupił się przede wszystkim na układzie kolorów, odpuszczając sobie liternictwo.
"Lot" miał (i ma) własny krój pisma do takich napisów i na pewno nie był to Arial Bold Italic, którym jest złożony napis na Twoim modelu. Najwyraźniej tę różnicę widać w  "O" i "C", ale i sama grubość liter jest inna, nie wspominając już o wspomnianym świetle międzyliterowym i -wyrazowym. Zobacz, u Ciebie kropa kończąca słowo "LOT" prawie styka się z "T". Litery kodowe na kadłubie też są zdecydowanie za wysokie - od góry i o dołu wyłażą poza pole wyznaczane przez niebieski pas okienny, podczas gdy na zdjęciu dokładnie się w nim mieszczą (punktem odniesienia są tu "N" i "H", bo "S" jest skorygowane optycznie). No i są czarne, a na zdjęciu ewidentnie niebieskie...

Wygląda na to, że projektant kalek poszedł na karygodne skróty, używając pierwszego lepszego kroju, który mu się nawinął. A szkoda.

19 minut temu, Helmut napisał:

Wygląda na to, że projektant kalek poszedł na karygodne skróty, używając pierwszego lepszego kroju, który mu się nawinął. A szkoda.

Łatwiej wziąć czcionkę najbardziej podobną, niż włożyć trochę wysiłku i stworzyć produkt wzorując się na oryginale.

Niestety, takie projektowanie, jak w tym przypadku, nie jest dziś wyjątkiem.

A szkoda...

Tylko uważaj, bo wydaje mi się, że oni zmieniali ten krój.

Są stare i stare. Ten Ił latał od 1957 do max 1972, czyli ponad 60 lat temu. Z tej perspektywy 25 temu to jak wczoraj :)

Ale na pewno łatwiej przerobić gotowy krój, niż rysować od zera.

Zwracam honor, tu napisy wyraźnie czarne. Wygląda, że to raczej tamta pierwsza fotka była przebarwiona. Okazuje się, że ostrozność jest potrzebna nie tylko przy interpretacji czarno-białych fotografii...

Ciekawe, zobaczcie, żuraw "Lotu" też czarny!

Że tak powiem - dołączę do dyskusji :szczerbol:

Primo - i chyba najważniejsze - producent kalek olał temat właściwie po całości. 

7 godzin temu, Helmut napisał:

Litery kodowe na kadłubie też są zdecydowanie za wysokie - od góry i o dołu wyłażą poza pole wyznaczane

Dokładnie tak, a stało się tak bo "miszcz" od kalek zrobił za szeroki pas - trochę ponad oknem i trochę pod oknem a powinien mieć tylko wysokość okien, źle też zwymiarował polską flagę za kabiną pilotów i jeszcze na dokładkę olał biały pasek pomiędzy kolorem srebrnym a pasem antyodblaskowym przed kabiną pilotów. 

Podsumowując - to co wymalowałem jest prawidłowe a to co nalepiłem jest takie jakie jest i jakoś daję radę z tym żyć :mrgreen:

I żeby uniknąć na przyszłość takich wpadek Li-2 i Ił-a 18 zrobię w barwach Aerofłotu a nie LOT-u :wink:

Podsumowując - model wyszedł bardzo zacnie bo dostał "kwit" wyróżniający w Jaworznie,  a walczyć musiał z całym mnóstwem samolotów w 1/72 i stadkiem 1/144 :wink:

1 godzinę temu, barszczo napisał:

A idź pan z takimi pomysłami...

Wkładanie "kija w mrowisko" to moje drugie "ja" :haha:

Dla przypomnienia - suwmiarkę oddałem zaprzyjaźnionemu hydraulikowi,  a wszystkie plany wszystkich moich samolotów zeżarł pies sąsiada. Czyli robię bez stresu bo latać to i tak nie będzie:haha:

1 minutę temu, abtb napisał:

Wkładanie "kija w mrowisko" to moje drugie "ja" 

No i tak trzymaj!

A najlepiej włożyć i jeszcze trochę nim pogmerać :mrgreen: 

Nudy na pewno nie będzie.

• Like 1

5 godzin temu, abtb napisał:

I żeby uniknąć na przyszłość takich wpadek Li-2 i Ił-a 18 zrobię w barwach Aerofłotu a nie LOT-u

51742C1B-6437-4626-884C-5AE05AA780BA.jpeg