abtb Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 (edytowane) Straszenia ciąg dalszy - kolejny pasażer w "nikczemnej" skali - Ił 14P Sam model? Może nie najgorszy ale jednak pod względem finezji galaktykę z tyłu za "pasażerami" Zvezdy. Ale nie ma co marudzić - jest jak jest czyli jak głosi reklama "LOT-em bliżej" Iljuszyn Ił 14P, SP-LNH, powiedzmy że Okęcie, czasowo epoka słusznie miniona. Podstawą do malowania była ta focia oryginału, bo schemat zamieszczony w instrukcji jest mocno "krzywy" i nie pewny Model będzie można obejrzeć "na żywo" za tydzień w Jaworznie A teraz można śmiało pić poranną kawę, a najlepiej dwie, bo za tydzień galerii nie będzie z wiadomych powodów Aha, chyba to nie jest moje ostatnie słowo w LOT-owskiej sprawie Edytowane 29 Listopada 2022 przez abtb 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 Bardzo ładny .Widać u kolegi konsekwencję w tworzeniu modeli. 2 minuty temu, abtb napisał: czasowo epoka słusznie miniona. Niektórzy do niej bardzo tęsknią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 Fajny podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 Świetny jest. Bardzo mi się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 I jest gwóźdź programu, super wygląda . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 Przyłączam się do ochów i achów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 Dajcie spokój, przecież gołym okiem widać, że Koledze z tym modelem nie poszło... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Września 2022 Autor Share Napisano 4 Września 2022 (edytowane) 12 godzin temu, Grzes napisał: przecież gołym okiem widać, że Koledze z tym modelem nie poszło O to, to, właśnie Na czymś trzeba polec, żeby reszta wyszła świetnie Miałem jeszcze zrobić dwa LOT - owskie samoloty ale wobec niepowodzenia z tym - rezygnuję Dziękuję wszystkim za opinie Edytowane 5 Września 2022 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 15 Września 2022 Share Napisano 15 Września 2022 Wykonanie bardzo mi się podoba, ale miałbym wątpliwości co do liter w napisie "Polskie Linie...". Na zdjęciu oryginału mają inny rysunek, są inaczej rozświetlone (choćby światło międzywyrazowe dużo większe) i chyba jednak są granatowe, a nie czarne. Podobnie oznaczenie kodowe - też jest inne. Miałeś takie kalkomanie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Września 2022 Autor Share Napisano 16 Września 2022 Napis " Polskie Linie....." oraz nr kodowe to kalki z zestawu i ich kolor jest zgodny z opisem na rysunku technicznym który zamieściłem w warsztacie. Co do odległości między wyrazami to chyba masz rację. Dzięki za opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 17 Września 2022 Share Napisano 17 Września 2022 16 godzin temu, abtb napisał: Napis " Polskie Linie....." oraz nr kodowe to kalki z zestawu i ich kolor jest zgodny z opisem na rysunku technicznym który zamieściłem w warsztacie. Przyjrzałem się temu rysunku ;), wygląda, jakby był z epoki. Akurat napis nad oknami jest najdalej od obiektywu, ale z tego, co widzę, odbiega - i od kalkomanii, które nakleiłeś, i od zdjęcia oryginału (choć bliżej jest mu jednak do zdjęcia). Wydaje mi się, że w takiej sytuacji punktem odniesienia powinno być zawsze i bezdyskusyjnie zdjęcie. W odróżnieniu od wielu kolegów byłeś w tej szczęśliwej sytuacji, że dysponowałeś takowym i to jeszcze w bardzo dobrym ujęciu, bo praktycznie idealnie z profilu. Rysunek techniczny sawsze już jest jakimś przetworzeniem, a w tym konkretnym przypadku jego autor skupił się przede wszystkim na układzie kolorów, odpuszczając sobie liternictwo. "Lot" miał (i ma) własny krój pisma do takich napisów i na pewno nie był to Arial Bold Italic, którym jest złożony napis na Twoim modelu. Najwyraźniej tę różnicę widać w "O" i "C", ale i sama grubość liter jest inna, nie wspominając już o wspomnianym świetle międzyliterowym i -wyrazowym. Zobacz, u Ciebie kropa kończąca słowo "LOT" prawie styka się z "T". Litery kodowe na kadłubie też są zdecydowanie za wysokie - od góry i o dołu wyłażą poza pole wyznaczane przez niebieski pas okienny, podczas gdy na zdjęciu dokładnie się w nim mieszczą (punktem odniesienia są tu "N" i "H", bo "S" jest skorygowane optycznie). No i są czarne, a na zdjęciu ewidentnie niebieskie... Wygląda na to, że projektant kalek poszedł na karygodne skróty, używając pierwszego lepszego kroju, który mu się nawinął. A szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Września 2022 Share Napisano 17 Września 2022 19 minut temu, Helmut napisał: Wygląda na to, że projektant kalek poszedł na karygodne skróty, używając pierwszego lepszego kroju, który mu się nawinął. A szkoda. Łatwiej wziąć czcionkę najbardziej podobną, niż włożyć trochę wysiłku i stworzyć produkt wzorując się na oryginale. Niestety, takie projektowanie, jak w tym przypadku, nie jest dziś wyjątkiem. A szkoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 17 Września 2022 Share Napisano 17 Września 2022 Gdzieś mi się poniewierają "lotowskie" czcionki, jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 17 Września 2022 Share Napisano 17 Września 2022 Tylko uważaj, bo wydaje mi się, że oni zmieniali ten krój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 17 Września 2022 Share Napisano 17 Września 2022 Te moje to są jakoś tak 25 lat, lub więcej, stare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 17 Września 2022 Share Napisano 17 Września 2022 Są stare i stare. Ten Ił latał od 1957 do max 1972, czyli ponad 60 lat temu. Z tej perspektywy 25 temu to jak wczoraj Ale na pewno łatwiej przerobić gotowy krój, niż rysować od zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Września 2022 Share Napisano 17 Września 2022 takie fajne foto jeszcze: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 17 Września 2022 Share Napisano 17 Września 2022 Zwracam honor, tu napisy wyraźnie czarne. Wygląda, że to raczej tamta pierwsza fotka była przebarwiona. Okazuje się, że ostrozność jest potrzebna nie tylko przy interpretacji czarno-białych fotografii... Ciekawe, zobaczcie, żuraw "Lotu" też czarny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Września 2022 Autor Share Napisano 17 Września 2022 Że tak powiem - dołączę do dyskusji Primo - i chyba najważniejsze - producent kalek olał temat właściwie po całości. 7 godzin temu, Helmut napisał: Litery kodowe na kadłubie też są zdecydowanie za wysokie - od góry i o dołu wyłażą poza pole wyznaczane Dokładnie tak, a stało się tak bo "miszcz" od kalek zrobił za szeroki pas - trochę ponad oknem i trochę pod oknem a powinien mieć tylko wysokość okien, źle też zwymiarował polską flagę za kabiną pilotów i jeszcze na dokładkę olał biały pasek pomiędzy kolorem srebrnym a pasem antyodblaskowym przed kabiną pilotów. Podsumowując - to co wymalowałem jest prawidłowe a to co nalepiłem jest takie jakie jest i jakoś daję radę z tym żyć I żeby uniknąć na przyszłość takich wpadek Li-2 i Ił-a 18 zrobię w barwach Aerofłotu a nie LOT-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 17 Września 2022 Share Napisano 17 Września 2022 18 minut temu, abtb napisał: żeby uniknąć na przyszłość takich wpadek Li-2 i Ił-a 18 zrobię w barwach Aerofłotu a nie LOT-u Nie świruj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Września 2022 Share Napisano 17 Września 2022 59 minut temu, abtb napisał: I żeby uniknąć na przyszłość takich wpadek Li-2 i Ił-a 18 zrobię w barwach Aerofłotu a nie LOT-u A idź pan z takimi pomysłami... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Września 2022 Autor Share Napisano 17 Września 2022 Podsumowując - model wyszedł bardzo zacnie bo dostał "kwit" wyróżniający w Jaworznie, a walczyć musiał z całym mnóstwem samolotów w 1/72 i stadkiem 1/144 1 godzinę temu, barszczo napisał: A idź pan z takimi pomysłami... Wkładanie "kija w mrowisko" to moje drugie "ja" Dla przypomnienia - suwmiarkę oddałem zaprzyjaźnionemu hydraulikowi, a wszystkie plany wszystkich moich samolotów zeżarł pies sąsiada. Czyli robię bez stresu bo latać to i tak nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Września 2022 Share Napisano 17 Września 2022 1 minutę temu, abtb napisał: Wkładanie "kija w mrowisko" to moje drugie "ja" No i tak trzymaj! A najlepiej włożyć i jeszcze trochę nim pogmerać Nudy na pewno nie będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 17 Września 2022 Share Napisano 17 Września 2022 5 godzin temu, abtb napisał: I żeby uniknąć na przyszłość takich wpadek Li-2 i Ił-a 18 zrobię w barwach Aerofłotu a nie LOT-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi