Kolekcjoner WP Napisano 14 Października 2022 Share Napisano 14 Października 2022 Przez tą całą dyskusję dotyczącą najnowszego modelu Arma Hobby, czyli AiraCobry, postanowiłem wygrzebać ze składziku ich model i go skleić Będzie to już mój czwarty Puławszczak w tym roku i 11 w kolekcji. Model będzie sklejony prosto z pudła, poza dodatkowymi linkami naciągu między podwoziem, których użyję z zestawu P.11g z IBG, którego skończyłem akurat w środę. Kalkomanii W 62 i cyfry 3 użyję z zapasów Mistercrafta, a numer seryjny 8.138 ułożę z zapasowych cyfr z różnych zestawów. Literatura: http://armahobbynews.pl/blog/2018/07/03/p-11c-tajemnica-laciatej-trojki/ Morgała. A; Samoloty wojskowe w Polsce 1924-1939. Bellona, Warszawa 2003-2014. Okładka: Regulaminowy inbox: Zapraszam do śledzenia budowy. Będzie to wątek relaksacyjny... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 14 Października 2022 Autor Share Napisano 14 Października 2022 A jeśli chodzi o kolorystykę Łaciatej 3, to są dwie główne interpretacje. Arma Hobby podaje, że samolot był pomalowany standardowym późnym khaki, a jaśniejsze plamy mogły być oliwkowo zielonym, używanym w wojskach pancernych. Z kolei IBG podaje, że cały samolot był przemalowany w kolory kamuflażu pancernego tj. oliwkowo zielony i ciemno brązowy. Po analizie zdjęć na blogu AH jednak bardziej prawdopodobne jest to, że maszyna byką rzeczywiście w późnym khaki z kamuflażem oliwkowo zielonym. Chyba ten zastosuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 14 Października 2022 Autor Share Napisano 14 Października 2022 Na sam początek taka niespodzianka. Poprzez rozmieszczenie kanałów wlewowych na skrzydłach, kawałek dolnej połówki skrzydła się ukruszył. No nic. Wkleję go na miejsce po sklejeniu skrzydeł w całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 14 Października 2022 Share Napisano 14 Października 2022 (edytowane) Pozwolę sobie podpatrywać. Tak jeszcze w uzupełnieniu: oglądając zamieszczone na zalinkowanym przez Ciebie blogu Army zdjęcia, to na drugim zdjęciu od dołu wydają się być widoczne kwadratowe ślady po zamalowanych szachownicach. Edytowane 14 Października 2022 przez Baas ArK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 14 Października 2022 Share Napisano 14 Października 2022 48 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Na sam początek taka niespodzianka. Poprzez rozmieszczenie kanałów wlewowych na skrzydłach, kawałek dolnej połówki skrzydła się ukruszył. No nic. Wkleję go na miejsce po sklejeniu skrzydeł w całość. Tak sam z siebie się ukruszył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 14 Października 2022 Share Napisano 14 Października 2022 7 minut temu, socjo1 napisał: Tak sam z siebie się ukruszył? Podobno jest coś takiego, jak zmęczenie materiału. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 14 Października 2022 Autor Share Napisano 14 Października 2022 Model kupiłem po okazyjnej cenie chyba 20 zł na Festiwalu Modelarskim w Bytomiu w kwietniu. Pudełko miał już lekko po przejściach, ale przez taki uszczerbek nie będę, go przecież wyrzucać. Ja tam obróbki szpachli dłutem się nie boję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 14 Października 2022 Autor Share Napisano 14 Października 2022 (edytowane) 12 godzin temu, Baas ArK napisał: Pozwolę sobie podpatrywać. Tak jeszcze w uzupełnieniu: oglądając zamieszczone na zalinkowanym przez Ciebie blogu Army zdjęcia, to na drugim zdjęciu od dołu wydają się być widoczne kwadratowe ślady po zamalowanych szachownicach. Dzięki za sokoli wzrok w poszukiwaniu szczegółów! Jednak zmieniam zdanie odnośnie malowania. Będzie tak: dół standard, góra brązowy i oliwkowy pancerny, a pod numerem seryjnym prostokąt z ciemnego khaki. Jeszcze się zastanawiam jak bezboleśnie usunąć zbieracze łusek ze spodu skrzydeł, bo Łaciata 3 nie miała km-ów w skrzydłach... Odnośnie malowania, to mam zamiar pomalować go w kamuflaż pancerny z pierwszej grafiki: Edytowane 15 Października 2022 przez Kolekcjoner WP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 15 Października 2022 Share Napisano 15 Października 2022 18 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Jeszcze się zastanawiam jak bezboleśnie usunąć zbieracze łusek ze spodu skrzydeł, bo Łaciata 3 nie miała km-ów w skrzydłach... Na ten temat Arma też ma artykuł http://armahobbynews.pl/blog/2018/07/07/wyrzutniki-lusek-na-skrzydlach-pzl-p-11c/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 15 Października 2022 Autor Share Napisano 15 Października 2022 10 minut temu, Wymysl napisał: Na ten temat Arma też ma artykuł http://armahobbynews.pl/blog/2018/07/07/wyrzutniki-lusek-na-skrzydlach-pzl-p-11c/ Przyjrzałem się zdjęciom Łaciatej i jednak miała km-y, więc zostawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 15 Października 2022 Share Napisano 15 Października 2022 22 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: Przyjrzałem się zdjęciom Łaciatej i jednak miała km-y, więc zostawiam. A czytałeś artykuł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 15 Października 2022 Autor Share Napisano 15 Października 2022 14 minut temu, Wymysl napisał: A czytałeś artykuł? Dobra, teraz przeczytałem. Nie miał km-ów. Kadłub pomalowany na srebrno i pobrudzony. Góra przed i dół po. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Października 2022 Share Napisano 15 Października 2022 Co prawda malowanie to jeszcze śpiew przyszłości, ale napiszę "za świeżej pamięci" odnośnie szachownic. Skoro były na dolnych powierzchniach, logicznym wydaje się, że były tez na górnych i bocznych. Rozkaz dotyczący ich zamalowania (na górnych i bocznych powierzchniach, a dotyczący również godeł jednostek) wydany został bodajże 3 września, Z jego wykonaniem było różnie, do części jednostek nie dotarł, część nie mogła go wykonać ze względów organizacyjnych bądź materiałowych. "3" jako samolot ITL-u, była na miejscu w Warszawie, więc z zamalowaniem szachownic nie było problemu, a godło wogóle nie było namalowane. Jeszcze w kwestii wyrzutników, mimo że wszystko zostało już chyba wyjaśnione. . Płaty były przygotowane do montażu uzbrojenia, a decyzja o demontażu skrzydłowych km-ów była indywidualna. więc osłony wyrzutników powinny zostać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 15 Października 2022 Autor Share Napisano 15 Października 2022 14 minut temu, Baas ArK napisał: Skoro były na dolnych powierzchniach, logicznym wydaje się, że były tez na górnych i bocznych. Odnośnie szachownic, to mam pomysł na ich zamalowanie. Miejsca gdzie były zamaluję lekko ściemnioną farbą, w sensie dodam mikro kroplę czarnego, żeby choć trochę się wyróżniała na tle kamuflażu. Chociaż malowanie górnych powierzchni skrzydeł wydaje się zbyt jednorodne, chyba, że faktycznie zamalowali je w ITL, gdy kamuflaż był jeszcze ,,świeży" i nie zdążył się odbarwić na powietrzu, przez co nie widać śladów po szachownicach. Coś widać, ale no nie wiem... Układ szachownic, szczególnie na lewym skrzydle różni się od standardowego ich rozmieszczenia na jedenastkach. Malowanie może rozpocznę za tydzień, albo dwa. Bo zmieniłem ostatnio podejście do modeli i skupiam się na raz na jednym modelu, żeby szybko go skończyć. Rekordowo na początku roku skleiłem PZL-42 w trzy dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 W dniu 15.10.2022 o 22:42, Baas ArK napisał: Co prawda malowanie to jeszcze śpiew przyszłości, ale napiszę "za świeżej pamięci" odnośnie szachownic. Skoro były na dolnych powierzchniach, logicznym wydaje się, że były tez na górnych i bocznych. Jeśli to było malowanie eksperymentalne to niekoniecznie. Np. latające kilka lat wcześniej w specjalnych kamuflażach Breguety XIX nie miały szachownic na górze skrzydeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 Ktoś już przerabiał ten temat dawno temu ale warto poczytać , trochę fotek wyginęło pana z Army. https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=146&t=5801 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 Fajna ta ,,Łaciata 3" - ciekawa i przełamuje monotonię polskiej kaki międzywojnia - może kiedyś na ibg się skuszę...bo z ah już skleiłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 19 Października 2022 Autor Share Napisano 19 Października 2022 W dniu 18.10.2022 o 16:18, marek d napisał: Ktoś już przerabiał ten temat dawno temu ale warto poczytać , trochę fotek wyginęło pana z Army. https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=146&t=5801 Dzięki za ciekawe zdjęcia! Na pewno się przydadzą podczas malowania. 22 godziny temu, myszaty napisał: Fajna ta ,,Łaciata 3" - ciekawa i przełamuje monotonię polskiej kaki międzywojnia - może kiedyś na ibg się skuszę...bo z ah już skleiłem. P.11 od IBG jest prosty i przyjemny w budowie. W zasadzie jedynym mankamentem tego zestawu jest ilość kanałów wlewowych w pierścieniu Towenda, przez co trzeba się lekko nagimnastykować przy wycinaniu. A wracając do budowy, to skompletowałem wnętrze. Zostało również pobrudzone farbą olejną. Jutro zamykam kadłub, bo jeszcze muszę przykleić pasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 8 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: jedynym mankamentem tego zestawu jest ilość kanałów wlewowych w pierścieniu Towenda, Na Twoim zdjęciu widzę cztery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 20 Października 2022 Autor Share Napisano 20 Października 2022 1 godzinę temu, marek d napisał: Na Twoim zdjęciu widzę cztery. Myszaty pisał o zestawie IBG, a on ma dużo plastiku do wycięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 Aha, dzięki. Źle przeczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 20 Października 2022 Autor Share Napisano 20 Października 2022 Zarówno kadłub jak i skrzydło sklejone. Jutro ewentualna szpachla i szlifowanie. Jak widać, albo i nie widać ukruszony element idealnie dopasował się do skrzydła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcturus Napisano 21 Października 2022 Share Napisano 21 Października 2022 (edytowane) Radzę zwrócić uwagę na osłonę silnika, która ma być w tym egzemplarzu "długa z wcięciem", jak w P.7... (edit - P.11a) Edytowane 21 Października 2022 przez Arcturus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 21 Października 2022 Autor Share Napisano 21 Października 2022 23 minuty temu, Arcturus napisał: Radzę zwrócić uwagę na osłonę silnika, która ma być w tym egzemplarzu "długa z wcięciem", jak w P.7... A wcięcie, to nie będzie po prostu uszkodzenie po upadku? Bo to chyba jedyny taki znany mi przypadek osłony silnika z wcięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcturus Napisano 21 Października 2022 Share Napisano 21 Października 2022 Niestety, to inny rodzaj osłony. Ja się pomyliłem z pamięci - chodzi o osłonę z P.11a. Nawet Arma pisze o tym na swoim blogu przy okazji omawiania "Łaciatej trójki" ("http://armahobbynews.pl/blog/2018/07/03/p-11c-tajemnica-laciatej-trojki/). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi