Skocz do zawartości

PZL P.11c ,,Łaciata 3" - Arma Hobby 70016

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co do malowania elementów w ramkach. 

Często to robię głównie z małymi elementami, które potem ciężko byłoby wymalować.

Napisano (edytowane)
20 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał:

W zasadzie to każdy z moich 122 sklejonych modeli miał jakiś element przyklejony po pomaowaniu.

Pomijając liczbę wątpię, by istniał modelarz, który twierdziłby inaczej.  To malowanie w ramkach budzi wątpliwości. Bo to same problemy. Trudności z dostępem przy obróbce i do  maskowania, konieczność maskowania/rozmaskowania okolicznych elementów, kłopotliwe podejście aerografem, niemal pewne uszkodzenie powłoki malarskiej przy wycinaniu elementu i przy operowaniu nim. A jeśli kanalik wlewowy umieszczony jest niekorzystnie,  a na ogół tak jest, to o żadnym niemal nie może być mowy. W efekcie jest trudniej, źle wyjdzie i się zepsuje.  Ale jak się odpowiednio obniży te standardy, to  i problemy znikają.

Rymulus nie obniża, to się dziwi.  Ja zresztą też, niezależnie od moich standardów.

Edytowane przez greatgonzo
  • Like 2
Napisano

To nie tyle obniżenie standardów co , uprawianie modelarstwa gwarantujące zrobienie 122 modeli dokładnie na tym samym poziomie ,bez groźby jego obniżenia lub podwyższenia  w istotny sposób.

Pozostawienie części w ramkach nie jest dla modelarza problemem jeśli chodzi o dostęp do niej aerografem , bo ten aerograf nie jest używany , bo to  Panie z nim kupa kłopotów trzeba czyścić  , a i tak pomalowane pędzelkiem będzie tak samo wyglądało . A tu można dzisiaj skleić jutro pomalować pędzelkiem rozkosznie bełtając  nim w butelce i snuć wielogodzinne dyskusje czy kolor jest odpowiedni .

Wszystko można zrobić lepiej , nawet  pomalować pędzelkiem , trzeba tylko chcieć. 

• Like 2
  • 4 weeks later...
Napisano (edytowane)

W tak zwanym międzyczasie sklejałem na raz cztery modele, ale co nieco przy Łaciatej podziałałem. Do końca w zasadzie zostało poprawić osłonę silnika i ją pomalować, oraz namalować prostokąt khaki pod numer maszyny i oczywiście montaż końcowy.

W skrócie. 

Samolot pomalowany Polish AFV Green od Hataki, a następnie Polish Dark Khaki również Hataki. Samolot pokryty lakierem błyszczącym. 

Kalkomanie na spodzie skrzydeł, to mix. Szachownice zestawowe, a litery kodowe 62 W pochodzą z zapasów z zestawu Mistercrafta. 

20221029_104615.thumb.jpg.73de9d81a0a8d5eae0384c28c5cf2cfc.jpg

Spód pomalowany mieszanką dedykowanej hataki i kilku kropel niebieskiej farby dla złamania szarości.

20221029_104735.thumb.jpg.dbdef66469c8a6a05e56d0f6fc273229.jpg

Silnik to jeden element wraz z obudową.

Edytowane przez Kolekcjoner WP
Napisano (edytowane)

20221029_202056.thumb.jpg.f76ac37ba94b49a6d31ed5c2c02da844.jpg

Zielona P.11H dla Lotnictwa Marynarki Wojennej 😉

20221101_091954.thumb.jpg.a2b0f4a8d43226077e9493d544176521.jpg

Jestem bardzo zadowolony z tego jak mi wyszło maskowanie.

• Like 3
Napisano (edytowane)

20221102_140853.thumb.jpg.c67295321701dfae636c4ad73f817035.jpg

Początki...

20221112_162911.thumb.jpg.0eb6e50e0fe8c62d00e092b8a505b4ea.jpg

Maskowanie, to żmudna praca...

20221112_233939.thumb.jpg.d6787dd99e5d58fd521ee95e16fc0f54.jpg

Ale efekt powalający!

20221118_123323.thumb.jpg.e5132010b64b2b0011c2b0467ab5641b.jpg

Kalkomanie. Zestawowe szachownice bardzo ładnie się nakleiły, a litery z Mistercrafta trochę gorzej, a 2 pękła przy ściąganiu z papieru...

• Like 4
Napisano

Jakbym ten model dostał do sklejania 35 lat temu też by tak wyglądał po pomalowaniu  olejnymi farbami artystycznymi . Tylko wtedy farba wysychała by dłużej , ale efekt byłby dokładnie taki sam . Widać ślady pędzla , zapadliska formy , spód płata tragedia.

Napisano
18 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał:

Zielona P.11H dla Lotnictwa Marynarki Wojennej

Jesteś pewien tego P.11H? Bo on trochę się różnił od P.11c

• Like 1
Napisano (edytowane)
11 godzin temu, HK1885 napisał:

Fajnie to wygląda, łaciata jedenastka zawsze mi się podobała. :cool:

Linie podziałów wyszły Ci trochę poszarpane - ?

Przed nałożeniem ostatecznego lakieru trochę je poprawiłem, także nie jest źle. Już kiedyś malowałem Bregueta 690 (wątek Mistercraft) w takim malowaniu i wiedziałem czego się spodziewać.

1 godzinę temu, mig napisał:

Jesteś pewien tego P.11H? Bo on trochę się różnił od P.11c

Tak rzuciłem oznaczenie, bo akurat nie pamiętałem, że PZL dla MDLot miała mieć oznaczenie P.11d, za samolotypolskie.pl:

Cytat

W 1936 r. dla Kierownictwa Marynarki Wojennej projektowano wersję PZL P-11c przystosowaną do działania nad morzem, oznaczoną prawdopodobnie PZL P-11d. Samolot miał mieć szczelny kadłub na wypadek wodowania, przyrządy do nawigacji morskiej i specjalistyczny sprzęt ratunkowy. KMW zrezygnowało z planowanego zakupu 24 PZL P-11d. Wg [1]- sprawa zakupu 20 samolotów myśliwskich PZL dla MDL ciągnęła się od 1931 r.

Dobrą interpretację P.11d zbudował Jakub z https://www.facebook.com/EdwardHernet Rodzime Lotnictwo II RP opowiedziane modelami. Brak dostępnego opisu zdjęcia.

https://www.facebook.com/EdwardHernet/posts/pfbid0kjgCUUvPWsHsSB9kWmQ4YHM6QeBonvnprVgaTpvxXXzMKZN5CpN1vk8gt19pwmenl

Napisano (edytowane)
W dniu 20.11.2022 o 23:19, Kolekcjoner WP napisał:

Silnik to jeden element wraz z obudową.

nie bedziesz probowal wycinac tych " kropli" ?

Edytowane przez BRAVO112
Napisano (edytowane)
14 godzin temu, HK1885 napisał:

O dżizas... Co się raz zobaczyło nie da się odzobaczyć... :?

Ten jeden taki średni, ale poza tym ma kolekcję gigantycznych rozmiarów i to często modeli budowanych od zera!

20 minut temu, BRAVO112 napisał:

nie bedziesz probowal wycinac tych " kropel" ?

Raczej nie, bo może wyjść średnio, przy tej skali. Po prostu dostanie tam czarny wash.

Napisano (edytowane)
W dniu 21.11.2022 o 08:52, merlin_70 napisał:

Widać ślady pędzla , zapadliska formy , spód płata tragedia.

Oglądać na telefonie!  😉

Wzorek maskowania na +.

Edytowane przez myszaty
Napisano
W dniu 21.11.2022 o 22:08, HK1885 napisał:

O dżizas... Co się raz zobaczyło nie da się odzobaczyć... :?

Ale szacun że mu się chce rzeźbić nawet jak modelu nie ma wydanego w żadnej formie.

Samozaparcie trzeba docenić - walczy.

Napisano
23 godziny temu, myszaty napisał:

Oglądać na telefonie!  😉

Wzorek maskowania na +.

Ten wzór maskowania mam już przećwiczony, bo na początku roku pomalowałem tak Bregueta 690. 

A w planach na przyszły rok mam jeszcze jeden samolot w takim kamuflażu, ale to zobaczycie jak rozpocznę warsztat. Teraz muszę skończyć ponad 10 rozgrzebanych modeli 😉

• 1 month later...
Napisano

Dwa miesiące później... w końcu znalazłem czas na modelarstwo...

Wyciąłem fragment osłony silnika, żeby wyglądała tak jak w P.11a. Dodatkowo pomalowałem drobnicę i domalowałem brakujący prostokąt pod numer seryjny. Teraz wykończeniówka i za dwa miesiące galeria :szczerbol:

20230113_133147.thumb.jpg.eb6f396745a19308f1506d659330c9f9.jpg

• Like 1
  • 2 months later...