Sławekb Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 Ta dziurka w obudowie przekładni,z której wychodzi wał napędowy wirnika (chyba dobrze to określiłem?) powinna być większa...dodaję foto poglądowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 23 godziny temu, Vieh_san napisał: Dziękuję, postaram się tego nie zepsuć w miarę możliwości. Chciałbym żeby się ładnie prezentował i był jakimś zaczątkiem dla kolekcji polskich maszyn ratowniczych. Takowy pomysł też mi po głowie łazi... Jeszcze czekają kompletne projekty A-109, R-44 i W-3 jako LPRy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 (edytowane) 10 minut temu, Mitrandir napisał: Takowy pomysł też mi po głowie łazi... Jeszcze czekają kompletne projekty A-109, R-44 i W-3 jako LPRy Pomysł przedni. Wszystkimi maszynami dane było mi latać. Agusta, EC i Robinson jak najbardziej w barwach LPR, a Sokołem tylko z biało-czerwoną szachownicą- śpiewając piosenkę: Edytowane 10 Listopada 2022 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 10 Listopada 2022 Autor Share Napisano 10 Listopada 2022 2 godziny temu, Sławekb napisał: Ta dziurka w obudowie przekładni,z której wychodzi wał napędowy wirnika (chyba dobrze to określiłem?) powinna być większa...dodaję foto poglądowe Nie do końca rozumiem, to na górze nad którą zamontowana jest głowica wirnika? Niby mogę ją powiększyć, ale wkleiłem tam już coś niby na kształt wału do którego będzie przymocowana głowica z drucikiem w niego wchodzącym, tak jak mi tu radzono. Nie wiem czy to będzie się wtedy trzymało, ewentualnie tylko zrobić tak żeby nie przebić się przez plastik na wylot. O to miejsce chodzi? 30 minut temu, Mitrandir napisał: Takowy pomysł też mi po głowie łazi... Jeszcze czekają kompletne projekty A-109, R-44 i W-3 jako LPRy Ja bym chciał zacząć od Sm-1, ale jest z mojej wiedzy tylko Mi-1 od Amodelu w wersji sanitarnej i niedostępny nigdzie... ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 Dokładnie o to miejsce mi chodziło... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 (edytowane) https://antykwariatdomowy.pl/pl/p/Mi-1M%2C-skala-172%2C-Amodel-7234%2C-model-plastikowy/4526 to chyba jedyne miejsce znalezione z tym modelem....inna wersja,ale kalki można złatwić chyba....w tych czasach. Edytowane 10 Listopada 2022 przez Sławekb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 10 Listopada 2022 Autor Share Napisano 10 Listopada 2022 15 minut temu, Sławekb napisał: https://antykwariatdomowy.pl/pl/p/Mi-1M%2C-skala-172%2C-Amodel-7234%2C-model-plastikowy/4526 to chyba jedyne miejsce znalezione z tym modelem....inna wersja,ale kalki można złatwić chyba....w tych czasach. O kurcze, nawet nie wiedziałem o istnieniu takiej strony. No by trzeba było dorobić te gondole na pacjentów, może by nie było tak ciężko zrobić kopyto i vacum domowym sposobem. Kalki mogę sam sobie dorobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 Ja też nie wiedziałem o tej stronie...trzeba by było ich zapytać czy jeszcze mają ten model.....a te gondolki to rzeczywiście chyba kopytko by zdało egzamin.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 10 Listopada 2022 Autor Share Napisano 10 Listopada 2022 Niby zamówiłem to mydło, zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 10 Listopada 2022 Autor Share Napisano 10 Listopada 2022 (edytowane) I sru, zamówiłem jeszcze z Ukrainy wersję sanitarną Bo się okazało, że tam mieli. PS, tą zwykłą najwyżej tutaj odsprzedam, albo się na coś zamienię jak będzie ktoś chętny. Edytowane 11 Listopada 2022 przez Vieh_san Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 12 Listopada 2022 Share Napisano 12 Listopada 2022 W dniu 11.11.2022 o 00:24, Vieh_san napisał: Niby zamówiłem to mydło, zobaczymy Ten? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Listopada 2022 Share Napisano 12 Listopada 2022 W dniu 11.11.2022 o 00:24, Vieh_san napisał: zamówiłem to mydło, zobaczymy Robiłem 2 te śmiglaki i (moim zdaniem, oczywiście) są zupełnie dobre. Można z tego zrobić dobrze wyglądającą miniaturkę. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 13 Listopada 2022 Autor Share Napisano 13 Listopada 2022 6 godzin temu, Mitrandir napisał: Ten? Tak, ten. 6 godzin temu, Grzes napisał: Robiłem 2 te śmiglaki i (moim zdaniem, oczywiście) są zupełnie dobre. Można z tego zrobić dobrze wyglądającą miniaturkę. Ufff, to mi trochę ulżyło, bo po jakiś zdjęciach ramek wydawało mi się, że temat jest ciężki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Listopada 2022 Share Napisano 13 Listopada 2022 Cóż, śmigłowiec jest prosty i ma niewiele detali, więc niewiele jest w nim do popsucia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Listopada 2022 Share Napisano 13 Listopada 2022 6 godzin temu, Grzes napisał: niewiele jest w nim do popsucia Ale do zrobienia już tak Dobrze, że kolega @Vieh_san jest ratownikiem medycznym - pomocy udzieli sobie sam (ewentualnie zaprzyjaźniony zespół medyczny ) 13 godzin temu, Grzes napisał: Robiłem 2 te śmiglaki Czas przeszły nie dokonany (czy jakoś tak ) - więc mam pytanie: robiłeś czy zrobiłeś? Bo ja też robiłem (i cały czas robię ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 13 Listopada 2022 Autor Share Napisano 13 Listopada 2022 2 godziny temu, abtb napisał: Ale do zrobienia już tak Dobrze, że kolega @Vieh_san jest ratownikiem medycznym - pomocy udzieli sobie sam (ewentualnie zaprzyjaźniony zespół medyczny ) Hahahaha xD mam nadzieję, że nie skończy się wywózką do Centrum Zdrowia Psychicznego 9 godzin temu, Grzes napisał: Cóż, śmigłowiec jest prosty i ma niewiele detali, więc niewiele jest w nim do popsucia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Listopada 2022 Share Napisano 13 Listopada 2022 50 minut temu, abtb napisał: Czas przeszły nie dokonany (czy jakoś tak ) - więc mam pytanie: robiłeś czy zrobiłeś? Bo ja też robiłem (i cały czas robię ) A ten już! A ten już! Wstał, zrobił kawę, wyjął swój kijaszek i gmera nim w mrowisku... Robiłem, zrobiłem i za studenckich czasów, jak była gotówka potrzebna w każdej ilości, to nawet sprzedałem. O! Były to wersje Mi-1 nie sanitarne. A tak w ogóle to jakbym chciał się czepiać to mógłbym napisać że: 59 minut temu, abtb napisał: nie dokonany (czy jakoś tak raczej jakoś tak: niedokonany, ale nie będę taki i nie napiszę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Listopada 2022 Share Napisano 13 Listopada 2022 2 godziny temu, Grzes napisał: Wstał, zrobił kawę Tzw. "niedzielny standard" 2 godziny temu, Grzes napisał: wyjął swój kijaszek i gmera nim w mrowisku To ostatnio moje ulubione zajęcie 2 godziny temu, Grzes napisał: raczej jakoś tak: niedokonany, Już ty nie wymagaj od człowieka po politechnice "ortografii stosowanej" A tak gwoli ścisłości to w przerwach przy gmeraniu w mrowisku to podstawkę "wystrugałem" pod "afrykańskie" samoloty, "O!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 13 Listopada 2022 Autor Share Napisano 13 Listopada 2022 Gadu gadu, a tu trzeba robić. Poszedł podkład i z grubsza wyrównałem to co było nierówne. Jak dobrze wszystko wyschnie to poddam go ponownej ocenie Chyba przy następnych modelach będę kupował maski, za leniwy się robie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 13 godzin temu, Vieh_san napisał: poddam go ponownej ocenie I słusznie. Bo teraz to za bardzo do tego śmigłowca wsiąść nie można Klamki wg mnie trzeba zrobić. O takie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 (edytowane) 52 minuty temu, abtb napisał: I słusznie. Bo teraz to za bardzo do tego śmigłowca wsiąść nie można Klamki wg mnie trzeba zrobić. O takie: Panie inżynierze, ale klamki to się po malowaniu zakłada a nie przed... więc jest wszystko okej Edytowane 14 Listopada 2022 przez Mitrandir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 (edytowane) 45 minut temu, Mitrandir napisał: klamki to się po malowaniu zakłada Zapewne dlatego Pan inżynier zainterweniował przed malowaniem, bo jest inżynierem. Ja na ten przykład, jako zwykły magister, powiedziałbym o tym dopiero w galerii Edytowane 14 Listopada 2022 przez Grzes 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 14 Listopada 2022 Autor Share Napisano 14 Listopada 2022 Tak, trzeba zrobić samemu, dzięki za przypomnienie, bo by mi wyleciało z głowy. Teraz jeszcze poprawić linie podziału i nity gdzieniegdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 Godzinę temu, Vieh_san napisał: Tak, trzeba zrobić samemu, W sumie to można pójść na łatwiznę i przy pomocy czeskiej piłki przyłożonej na płask do osłony kabiny "podciąć" istniejące (przynajmniej tą z prawej strony można tak zrobić bez problemu, bo ta z lewej to trochę delikatna jest) Ale komu by się tam chciało taką robótkę robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 14 Listopada 2022 Share Napisano 14 Listopada 2022 Ale te maski to popraw bo są kanciaste 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi