mig Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca 31 minut temu, jmx62 napisał: I wcale nie musi to coś mieć polskiego malowania. Jakiś czas temu doszedłem do podobnego wniosku i zacząłem budować włoską kolekcję. Głowie samoloty z czasów drugiej wojny światowej i współczesne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszzt Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca Bies jest z Ardpola, 1 72, ale jest i to fajny. Iskrę mogliby machnąć w 1:48, reszta polskich samolotów jest/albo może być przekonwertowana. Ale zgadzam się z tym, że co niektórzy mogą obrzydzić tendencję trzymania się jednej tematyki. Casy latają mi nad głową dość często (z 8ej na Balicach) i mam sentyment, ale naprawdę jestem w stanie poczekać na model innej niż Answer firmy. Jeśli się nie doczekam.....no cóż, właśnie zaczynam lepić Herculesa, od Zvezdy, w 1:48, za 179 zł i to bez łaski i czekania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca 45 minut temu, jmx62 napisał: Są modelarze co zbieraja i kleją wszystko co w danym momencie im się akurat podoba. I wcale nie musi to coś mieć polskiego malowania. I słusznie, bo to powinna być przede wszystkim, przyjemność dla twórcy. 46 minut temu, jmx62 napisał: O i tyle wyszło mi z tego oczekiwania na "nasze" samoloty. Ale dziś, żeby robić lotnictwo z szachownicą, wcale nie trzeba na nic czekać. Jest dostępnych mnóstwo modeli i to z dowolnego okresu historii naszego lotnictwa. I - zakładam się - każdy miałby sklejania na lata. Bies czy Casa od Answera to tylko fanaberyjki, uzupełniacze całości, ale nie podstawy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca Godzinę temu, jmx62 napisał: Nawet "Jedenastki" nie mam. jakbys szukal to mam kilkanascie... od Plastyka, po Mastercrafta, Azura Ibg i Arme acha Heller i Revell tez sa w szafie 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, jmx62 napisał: Przez te różne Answery, Artcośtam itp i ich: będzie nie będzie, to ja się tak zraziłem do tych wszystkich poloników że postanowiłem iż rezygnuję definitywnie z oczekiwania na te wszystkie Biesy, Casy, Wilgi itp. W modelarstwie każdy powód jest dobry, żeby sklejać modele, zamiast siedzieć z założonymi rękami i oczekiwać. Więc możesz być wdzięczny Answerowi, że doprowadził Cie do takiej decyzji. 1 godzinę temu, jmx62 napisał: Są modelarze co zbieraja i kleją wszystko co w danym momencie im się akurat podoba. Ja robię tak całe modelarskie życie i myślę, ze poza Kolegami którzy robią modele na różnego rodzaju zamówienia, większość z nas klei to co im się podoba. To fajne jest w naszym hobby, nie? Ktoś w ogóle klei za karę modele narzucone przez innych lub hmm... może przez jakieś fatum okrutne? A może jakiś sekretny Klan Modelarzy - Cierpiętników - Biczowników (do tej pory trochę o to podejrzewałem Kolegów którzy podobno "dobrowolnie" kleją Mistercrafty, ale tu chodzi chyba o coś innego...) ? W sumie to arcyciekawe, co napisałeś! Edytowane 16 Marca przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 16 Marca Autor Share Napisano 16 Marca 5 minut temu, socjo1 napisał: Ja robię tak całe modelarskie życie i myślę, ze poza Kolegami którzy robią modele na różnego rodzaju zamówienia, większość z nas klei to co im się podoba. To fajne jest w naszym hobby, nie? Ktoś w ogóle klei za karę modele narzucone przez innych lub jakieś fatum okrutne? W sumie to bardzo ciekawe... Niestety, większość z modelarzy skleja to co podadzą im na tacy producenci, a nie to co im się podoba. Jest oczywiście grupka wolnych sklejaczy, Ci robią modele od podstaw i to dokładnie to co im się podoba. To prawdziwie wolni modelarze. Reszta, w tym i ja, jest zdana na łaskę producentów zestawów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca 6 minut temu, kopernik napisał: Niestety, większość z modelarzy skleja to co podadzą im na tacy producenci, a nie to co im się podoba. (,,,) . Reszta, w tym i ja, jest zdana na łaskę producentów zestawów. Psi los modelarza... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca 8 minut temu, socjo1 napisał: Psi los modelarza... dlatego z takim zainteresowaniem przeglądamy różne Zapowiedzi i Katalogi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca 2 godziny temu, tomaszzt napisał: no cóż, właśnie zaczynam lepić Herculesa, od Zvezdy, w 1:48, za 179 zł i to bez łaski i czekania.... Zvezda nie wypuściła Herculesa w 1:48, gdyby wypuścili, już bym wymienił swojego z Italeri na nowego C-130 od Zvezdy w różnych wersjach jest w 1/72. Co nie zmienia faktu, że mamy do czynienia z istniejącym modelem, a nie jego zapowiedzią/preorderem/obietnicą rychłego wydania. Myślę, że gdyby w kalendarzu pojawiły się obchody świętego Dygdy, Answer byłby załamany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszzt Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca Racja, to 1:72. Pomyliłem się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca 8 godzin temu, kopernik napisał: Niestety, większość z modelarzy skleja to co podadzą im na tacy producenci, a nie to co im się podoba. Jest oczywiście grupka wolnych sklejaczy, Ci robią modele od podstaw i to dokładnie to co im się podoba. To prawdziwie wolni modelarze. Reszta, w tym i ja, jest zdana na łaskę producentów zestawów. Potwierdzam prawdziwie przygnębiająca prawda. Czasami chodzę z siostrzenicą do piaskownicy pogrzebać trochę przy modelach zamków i ja to zawsze z foremek coś lepię, a ona woli od podstaw budować i wtedy mnie taka myśl nachodzi: może ktoś wypuści Wilgę w jeden cztery osiem... Młoda przerywa mi te marzenia, mówiąc: Wuja no co ty? Zostaw te foremki, tylko dzieci tego używają! I znowu czuję się młody Dedykowane wszystkim, którzy mylą restauracyjne menu z ulotkami kampanii wyborczy 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca A w Bytomiu fizycznie można było zobaczyć wypraski tej Casy. Czy tylko ulotki? Jeśli był plastik to możecie wrzucić fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca Mówisz i masz. Z FB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca Z tego co się dowiedziałem na stoisku Answera, to po Casie i jeszcze przed Biesem planowane jest wydanie RWD-13 w obu skalach 72 i 48. Oby doszło do skutku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 17 Marca Autor Share Napisano 17 Marca 27 minut temu, Pires napisał: Z tego co się dowiedziałem na stoisku Answera, to po Casie i jeszcze przed Biesem planowane jest wydanie RWD-13 w obu skalach 72 i 48. Oby doszło do skutku. RWD 13 Pierwsze słyszę ! Tak bez kilkuletnich zapowiedzi Uwierzę, jak zobaczę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca 30 minut temu, Pires napisał: to po Casie i jeszcze przed Biesem planowane jest wydanie RWD-13 Kopernik dobrze napisal - uwierze, jak zobacze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca 55 minut temu, kopernik napisał: RWD 13 Pierwsze słyszę ! Tak bez kilkuletnich zapowiedzi Uwierzę, jak zobaczę Były zapowiedzi tylko po cichu od co najmniej 2 lat. Tylko terminowo to nie za bardzo się spinają … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca Godzinę temu, Pires napisał: Z tego co się dowiedziałem na stoisku Answera, to po Casie i jeszcze przed Biesem planowane jest wydanie RWD-13 w obu skalach 72 i 48. Oby doszło do skutku. Byłoby naprawdę pięknie. Ale zachowujemy spokój, Koledzy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca 47 minut temu, Qz9 napisał: Były zapowiedzi tylko po cichu od co najmniej 2 lat. Tylko terminowo to nie za bardzo się spinają … Skoro były zapowiedzi, to może pomylili nazwę firmy Może powinno być "I swear" 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca 22 minuty temu, giberes napisał: Skoro były zapowiedzi, to może pomylili nazwę firmy Może powinno być "I swear" I do tego takiego emota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca 3 godziny temu, Pires napisał: Z tego co się dowiedziałem na stoisku Answera, to po Casie i jeszcze przed Biesem planowane jest wydanie RWD-13 w obu skalach 72 i 48. Oby doszło do skutku. Primo, jeśli to zrobią, to się zdziwię. Secundo, nawet jeśli to zrobią, to faktura powierzchni zewnętrznych ichniego Sokoła nie wróży dobrze temu modelowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 17 Marca Autor Share Napisano 17 Marca Jak ładnie wygląda strona Answer. Same nowości w magazynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca Zaraz, bo Wy tu jakieś pierdoły opowiadacie o eRWuDziakach, a na stronie jak byk widać dostępne nowe Sokoły (znaczy, jeśli są to mają nowe pudełka i kalki). Widział to ktoś np. w Bytomiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 17 Marca Autor Share Napisano 17 Marca Godzinę temu, Grzes napisał: ... Widział to ktoś np. w Bytomiu? Może któryś z Kolegów zrobił zdjęcia tych super nowości na stoisku Answera ? Jeśli tak, wklejcie je ! Zobaczymy, co jest w realu !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca Cały czas operują na tej samej wersji kadłuba, więc wypraski pewnie te same. Choć układ kabin transportowych w poszczególnych śmiglakach był różny. Może jakieś fotele dodali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi