Skocz do zawartości

M7 Priest z okresu D-Day, Dragon, 1:35

Lipstein

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za podpowiedź, ale dlaczego nie np. Academy (aca13210)? 

Chodzi mi o wózki z rolką ułożoną centralnie, jak w tym wraku (Musee des Epaves sous Marine du Debarquement😞

port-en-bessin-m7-priest-spg-105mm.jpg

Edytowane przez Lipstein

4 głosy na model Dragona...

Airfix i Academy to to samo, różnica jedynie w cenie.

Italeri ma inne wózki, a te z kolei mam od Shermana z innego zestawu i  dość znaczną różnicę w cenie wolałbym wydać na blaszki Eduarda.

I jak żyć?

Najchętniej robiłbym tego ze zdjęcia; wiadomo, że na pewno tam był 😉 Poza tym w maju byłem w tym muzeum i widziałem go na własne oczy.

Ten ze zdjęcia na pewno nie ma angielskiego działa, ma 3-dzielną osłonę transmisji, wózki wczesnego typu, koła odlewane szprychowe starego typu, bez deflektora z tyłu, nie miał zamontowanego zestawu do brodzenia, opuszczane na 3 zawiasach górne części ścian bocznych. A i pewnie był z 2nd Armoured Division. Bumper code/rejestracja - nie znana.

Edytowane przez Lipstein

• 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 3 years later...

Warsztat odpaliłem jeszcze przed feriami, tylko po 3 latach 😉

Model Dragona, metalowa końcówka lufy, blaszki Voyager, MagicTracki ..... Niby wszystko super cacy, ale jak doszedłem do dwuczęściowej osłony mechanizmu podniesienia działa, zalała mnie modelarska krew. Z instrukcji nijak nie mogłem wywnioskować, do którego elementu je przykleić; wpadłem na to po analizie zdjęcia z TOADMAN'S TANK PICTURES i paru godzinach tentegowania w głowie, a żeby ustalić położenie tych 2 części wyciąłem ponad połowę największych części do ustawienia płyty czołowej i dopasowania do niej tego dziadostwa. Działo unieruchomiłem na mur-beton, bo inaczej bym tego nie ustawił, więc pojazd będzie w ustawieniu "marszowym".

Kurde, dwa razy zastanawiałem się, którą nogą zadać kres tej mitrędze...

Przypadkiem znalazlem fotkę tego pojazdu z bumpercode, nie widać jednak bocznego numeru rejestracyjnego

1182165721_M7PriestCarentan2AD-14FA.thumb.jpg.df36161d1af81d92b2de5d341c017cab.jpg

FA to jak przypuszczam Field Artilery, kompania B, numer pojazdu w kompani chyba 7. Pojazd ma podwójny tonaż na Bridge Plate: 25/23???

Od razu walnąłem też babola, bo wnętrze wokół kierowcy pomalowałem na biało, jak na Shermana przystało, a na jednym zdjęciu jest zielono (ale pojazd ma inną tablicę rozdzielczą, niż w modelu Dragona, więc  - kto wie?). Podłoga w przedziale bojowym oczywiście Olive Drab

m7_12.jpg

Edytowane przez Lipstein
  • Like 2

Takie tam malunki po 2 wieczorach, kolor to matowa Tamiya XF62 mieszana na oko z białym XF2. Wszystkie miejsca wystawione  na płowienie będę później albo rozjaśniał, albo jeszcze rozpylę po całości filtr z olive drab i buff (było to niezbyt upalne, ale jednak lato 1944)

Jutro może pomaluję bandaże na kołach i poskładam wszystkie wózki jezdne, strasznie pasowne są te wszystkie części i konieczne są ściski modelarskie.

W Italeri takich problemów nie miałem 😉

Zastanawiam się, czy nie pozostawić tej transmisji w białym kolorze, tylko ją złoszować na maksa, skoro go z góry pod płytą czołową i osłonami nie było widać 🙄 (a jak nie było widać, to się to mogło nawet kleić z instrukcją malowania pojazdów US Army)

IMG_8848.JPG

IMG_8847.JPG

IMG_8849.JPG

IMG_8850.JPG

• Like 1

Też tu trafiłem:mrgreen: i już obserwuję:wow:. Dobrze zidentyfikowałeś ten pojazd ze zdjęcia F lub rzadziej FA  to rzeczywiście artyleria 😉, a tak  dokładnie  jest to siódmy wóz batalionu czyli trzeci  w baterii B (w artylerii są baterie, a nie kompanie:mrgreen:)  14-ego Batalionu Artylerii Polowej 2-giej Dywizji Pancernej. Klasa nośności mostu (Bridge Plate) jeżeli jest ułamkowa tak jak w tym przypadku oznacza to że pojazd może holować przyczepę wtedy w liczniku jest pokazana masa całego zestawu a w mianowniku holownika, zobacz  podobnie masz np. w Dodge'ach czy innych Jeepach  holujących  rozmaite przyczepy, myślę że rozwiałem Twoje wątpliwości:D. Z tego zdjęcia można też  odczytać numer inwentarzowy US Army napisany drobnym druczkiem na transmisji pod gwiazdą to prawdopodobnie będzie 46570 i myślę że to będzie numer skrócony bez wyznacznika pojazdu, to są te pierwsze cyfry np. Jeep ma z przodu liczbę 20, a GMC CCKW 40-42 , nie pamiętam dokładnie wszystkich, wiem że, to będzie pojazd gąsienicowy nie będący czołgiem,  muszę odszukać te zasady wtedy podam Ci dokładnie. Działaj dalej jesteś  obserwowany :wow::mrgreen::wow:. Pozdr. A. 

• Like 1
  • Thanks 1

Z przodu rejestracji ma być zdaje się "4", a resztę numeru znalazłem w kalkach Star Decals, nr restawu 35C1234, ale chyba z błędem: "USA 4037722", ale ten "dolny" numer w ich zestawie to "45570". Jak zwykle zagwozdka.

Co sądzisz Adamsie o białej podłodze?

O podwójnej masie w przypadku zestawu na Bridge Plate nie wiedziałem, dzięki za info.

I dzięki za odzew!

Edytowane przez Lipstein

• Lipstein changed the title to M7 Priest z okresu D-Day, Dragon, 1:35