Xmen Napisano 7 Marca 2023 Share Napisano 7 Marca 2023 Korzystając z okazji to zadam kolegom pytanie. Farba którego producenta jest najbardziej zbliżona do oryginalnego MS ?Oprócz "błota" akrylowego oczywiście. Jeszcze trochę i będę malował swoją Airacobrę więc chętnie się dowiem. Myślę że autor wątku się na mnie nie wkurzy za te moje wpisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 7 Marca 2023 Autor Share Napisano 7 Marca 2023 (edytowane) Godzinę temu, Xmen napisał: Farba którego producenta jest najbardziej zbliżona do oryginalnego MS ? Podobno Bilmodel (417) dobrze trzyma odcień. Ja w każdym razie wypróbuję. I jak przyglądam się fotce jaką wcześniej wrzuciłeś to ten Gunze mi jeszcze (subiektywnie) nieźle podchodzi pod Middle Stone. Tylko nie wiem czy to C 21 czy H 71. Godzinę temu, Xmen napisał: Myślę że autor wątku się na mnie nie wkurzy za te moje wpisy. Nie, nie wkurzy się. Edytowane 7 Marca 2023 przez HK1885 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelasz Napisano 7 Marca 2023 Share Napisano 7 Marca 2023 41 minut temu, HK1885 napisał: A same kolory - w miarę upływu lat - i tak będą przechodzić ewolucję - rewolucję. A biedny modelarz zostanie z modelem jak Himilsbach z angielskim. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 7 Marca 2023 Share Napisano 7 Marca 2023 5 godzin temu, Luljan napisał: Ty mi tłumaczysz rzeczy oczywiste Mam nadzieję, że nie i tę uwagę: Cytat Jest ciekawie do chwili gdy nie ma wycieczek osobistych ze strony kogoś co go to nie interesi. sprowokowała nieświadomość, a nie intencja. Out. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 8 Marca 2023 Share Napisano 8 Marca 2023 7 godzin temu, HK1885 napisał: Tylko nie wiem czy to C 21 czy H 71. C 21. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 6 Kwietnia 2023 Share Napisano 6 Kwietnia 2023 W dniu 21.01.2023 o 16:31, HK1885 napisał: A kolejne etapy to: RLM74/75/76 w linie podziału, lekko rozjaśnione kolory bazowe, żeby rozmyć linie podziału barw i dopracować kopcie z wydechów, Ciapki tu i ówdzie z ciemnoszarych i intermediate blue/RLM65 (?), Rozjaśniony filtr z RLM74/75/76 i blendowanie do skutku; Takie pytanie, jak kładziesz takie filtry? Przykładowo z: RLM 74 filtrujesz na plamy tylko z tym kolorem czy po całości ? Bo tak zastanawiam się nad ujednoliceniem trochę kamuflażu u siebie i po całości polecieć rozjaśnionym filterkiem z białej, lekko szarej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 8 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2023 W dniu 6.04.2023 o 14:52, raptorf22 napisał: Takie pytanie, jak kładziesz takie filtry? Od tamtego czasu - na podstawie doświadczeń - koncepcja się zmieniła. Zrobiłem jeszcze raz marbling białym i na to wmalowałem kamuflaż. W zasadzie dochodzę do wniosku, że operowanie tyloma filtrami jest dodatkowym zajęciem, lepiej bawić się na etapie marbling + kamuflaż. W dniu 6.04.2023 o 14:52, raptorf22 napisał: Bo tak zastanawiam się nad ujednoliceniem trochę kamuflażu u siebie i po całości polecieć rozjaśnionym filterkiem z białej, lekko szarej. Wydaje mi się, że to ma najwięcej sensu. Offłajt (ja go robię sam, na oko 1 biały : 10 rozpuszczalnika) dobrze się komponuje, tak samo jak ciemno-szary (robiony na podobnej zasadzie jak offłajt). Spokojnie można tym ujednolicać kolory, oczywiście na niskim ciśnieniu, mgiełką, żeby stopniować efekt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi