Xmen Napisano 7 Marca 2023 Napisano 7 Marca 2023 Korzystając z okazji to zadam kolegom pytanie. Farba którego producenta jest najbardziej zbliżona do oryginalnego MS ?Oprócz "błota" akrylowego oczywiście. Jeszcze trochę i będę malował swoją Airacobrę więc chętnie się dowiem. Myślę że autor wątku się na mnie nie wkurzy za te moje wpisy. Cytuj
HK1885 Napisano 7 Marca 2023 Autor Napisano 7 Marca 2023 (edytowane) Godzinę temu, Xmen napisał: Farba którego producenta jest najbardziej zbliżona do oryginalnego MS ? Podobno Bilmodel (417) dobrze trzyma odcień. Ja w każdym razie wypróbuję. I jak przyglądam się fotce jaką wcześniej wrzuciłeś to ten Gunze mi jeszcze (subiektywnie) nieźle podchodzi pod Middle Stone. Tylko nie wiem czy to C 21 czy H 71. Godzinę temu, Xmen napisał: Myślę że autor wątku się na mnie nie wkurzy za te moje wpisy. Nie, nie wkurzy się. Edytowane 7 Marca 2023 przez HK1885 Cytuj
modelasz Napisano 7 Marca 2023 Napisano 7 Marca 2023 41 minut temu, HK1885 napisał: A same kolory - w miarę upływu lat - i tak będą przechodzić ewolucję - rewolucję. A biedny modelarz zostanie z modelem jak Himilsbach z angielskim. 2 Cytuj
greatgonzo Napisano 7 Marca 2023 Napisano 7 Marca 2023 5 godzin temu, Luljan napisał: Ty mi tłumaczysz rzeczy oczywiste Mam nadzieję, że nie i tę uwagę: Cytat Jest ciekawie do chwili gdy nie ma wycieczek osobistych ze strony kogoś co go to nie interesi. sprowokowała nieświadomość, a nie intencja. Out. Cytuj
Xmen Napisano 8 Marca 2023 Napisano 8 Marca 2023 7 godzin temu, HK1885 napisał: Tylko nie wiem czy to C 21 czy H 71. C 21. 1 Cytuj
raptorf22 Napisano 6 Kwietnia 2023 Napisano 6 Kwietnia 2023 W dniu 21.01.2023 o 16:31, HK1885 napisał: A kolejne etapy to: RLM74/75/76 w linie podziału, lekko rozjaśnione kolory bazowe, żeby rozmyć linie podziału barw i dopracować kopcie z wydechów, Ciapki tu i ówdzie z ciemnoszarych i intermediate blue/RLM65 (?), Rozjaśniony filtr z RLM74/75/76 i blendowanie do skutku; Takie pytanie, jak kładziesz takie filtry? Przykładowo z: RLM 74 filtrujesz na plamy tylko z tym kolorem czy po całości ? Bo tak zastanawiam się nad ujednoliceniem trochę kamuflażu u siebie i po całości polecieć rozjaśnionym filterkiem z białej, lekko szarej. Cytuj
HK1885 Napisano 8 Kwietnia 2023 Autor Napisano 8 Kwietnia 2023 W dniu 6.04.2023 o 14:52, raptorf22 napisał: Takie pytanie, jak kładziesz takie filtry? Od tamtego czasu - na podstawie doświadczeń - koncepcja się zmieniła. Zrobiłem jeszcze raz marbling białym i na to wmalowałem kamuflaż. W zasadzie dochodzę do wniosku, że operowanie tyloma filtrami jest dodatkowym zajęciem, lepiej bawić się na etapie marbling + kamuflaż. W dniu 6.04.2023 o 14:52, raptorf22 napisał: Bo tak zastanawiam się nad ujednoliceniem trochę kamuflażu u siebie i po całości polecieć rozjaśnionym filterkiem z białej, lekko szarej. Wydaje mi się, że to ma najwięcej sensu. Offłajt (ja go robię sam, na oko 1 biały : 10 rozpuszczalnika) dobrze się komponuje, tak samo jak ciemno-szary (robiony na podobnej zasadzie jak offłajt). Spokojnie można tym ujednolicać kolory, oczywiście na niskim ciśnieniu, mgiełką, żeby stopniować efekt. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi