Skocz do zawartości

Vallejo Model Color i aerograf - przejście z pędzla na aero

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wracając do hobby 2 lata temu stwierdziłem, że ani nie mam możliwości zainstalowania odprowadzenia oparów, więc zainwestowałem w pędzle oraz farby akrylowe. No i po kilku modelach mam dość jednokolorowych maszyn i malowania po 5-6 warstw. Zacząłem więc myśleć o aerografie, tym bardziej, że po ponownym wniknięciu w temat wiem, że można nim malować akrylami (z tym, że jest z tym trochę więcej "zabawy") więc nie trzeba radzić sobie z oparami - za pierwszym razem jakoś zakodowałem sobie, że aerograf i akryle to teoretycznie można, ale najlepiej nie. Moje pytanie to: czy mega słabym pomysłem byłoby wykorzystanie posiadanych już farb Vallejo Model Color z aerografem? Wiem, że Vallejo ma oddzielną serię Air Color do aerografu, ale może dodając odpowiednie proporcje rozcieńczalnika i opóźniacza można by wykorzystać te co mam?

Napisano

Vallejo model color bez problemu możesz pskikać aerografem. Rozcieńczam ich thinnerem w stosunku 60:40% na korzyść rozcieńczalnika. Przy większym rozcienczeniu robię nawet lekkie cieniowanie nimi

• Thanks 1
Napisano

Bardzo dobre farby - leżą u mnie z 10 lat i dalej można nimi bez problemu malować.  Musisz je dość mocno rozcieńczyć mieszać poza aerografem w osobnym  pojemniczku.  Nie są to farby wprost dedykowane do aerografu.  Najlepszy efekt malowania tymi farbami osiąga się po nałożeniu podkładu na plastik. Bez podkładu też da radę , ale mogą nie przetrwać  późniejszych procesów postarzania modelu.

• Thanks 1
Napisano
11 godzin temu, robertmodelarz napisał:

Bardzo dobre farby - leżą u mnie z 10 lat i dalej można nimi bez problemu malować.

Trochę jak chleb krasnoludów z książek Terry'ego Pratchetta

Tradycyjne pieczywo krasnoludów, mające dla nich znaczenie omalże religijne. Jest wykuwane na kowadle, a potem pieczone. Jego podstawowym składnikiem jest żwir. Jest niezwykle trwałe, nigdy nie czerstwieje i nie pleśnieje. Daje ograniczone możliwości konsumpcyjne, ale podtrzymuje siły całymi dniami - głód znika, jeśli pomyśli się o zjedzeniu chleba krasnoludów. To rodzaj żelaznej racji używanej w ostateczności, kiedy nie ma do jedzenia czegokolwiek innego. A zadziwiające jest, co potrafi zjeść człowiek, jeśli alternatywą jest chleb krasnoludów.

• Haha 5
Napisano (edytowane)

Nie polecał bym tych farb, ani w ogóle podobnych farb wodorozcieńczalnych komuś zaczynającemu naukę malowania aerografem. Na początku i tak jest nieco problemów z opanowaniem nowego narzędzia, a takie farby wcale nie pomagają. Człowiek myśli, że ma kłopoty z techniką malowania, podczas gdy problemem jest specyfika farb. Ale jeśli ktoś chce tak zacząć, to tragedii nie będzie.

Edytowane przez HKK
Napisano
15 minut temu, Grzego napisał:

@HKK: niestety, nie mam możliwości zainstalowania filtra z odsysaczem :(

Po pierwsze, nie demonizujmy oparów rozpuszczalników farb modelarskich. Nie są trujące ani nawet specjalnie szkodliwe. O ile nie przebywamy godzinami w małym, nie wentylowanym pomieszczeniu pełnym oparów. Ale wtedy sam organizm da nam znać, że przesadzamy. Naprawdę szkodliwe jest długotrwałe wdychanie pyłu z farby. Ale na to wystarczy dobra maseczka.

Problemem może być zapach dla domowników. Tu zgoda. Ale są farby lepsze od Vallejo i nieagresywne w zapachu, albo praktycznie bezzapachowe. Np. Mission Models, Hataka Orange lub nawet Tamiya rozcieńczana firmowym specyfikiem.

• Thanks 1
Napisano

@Thalgonis: dzięki, już zamówiłem wszystkie 3 specyfiki.

@HKK: Hataka Orange są na bazie lakieru i ponoć śmierdzą - takie info znalazłem. Poza tym nie bardzo chcę budować od nowa zestaw farbek. Mimo wszystko dzięki - jakby mi nie szło z Vallejo, to będę miał w pamięci.

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, HKK napisał:

o pierwsze, nie demonizujmy oparów rozpuszczalników farb modelarskich.

Popieram, maluję bez filtra/wyciągu. Po tym co przeszedłem na laborkach z chemii organicznej,  sali ćwiczeń nadano miano Mordoru z powodu wyziewów wydobywających się z niej, nic mi nie jest straszne. Jedyne co mi nieco pomaga to oczyszczacz powietrza z filtrem HEPA, który na czas malowania kradnę do swojej pracowni. :)

Edytowane przez Roland_Sebastian
Napisano
7 godzin temu, HKK napisał:

Po pierwsze, nie demonizujmy oparów rozpuszczalników farb modelarskich. Nie są trujące ani nawet specjalnie szkodliwe. O ile nie przebywamy godzinami w małym, nie wentylowanym pomieszczeniu pełnym oparów. Ale wtedy sam organizm da nam znać, że przesadzamy. Naprawdę szkodliwe jest długotrwałe wdychanie pyłu z farby. Ale na to wystarczy dobra maseczka.

Problemem może być zapach dla domowników. Tu zgoda. Ale są farby lepsze od Vallejo i nieagresywne w zapachu, albo praktycznie bezzapachowe. Np. Mission Models, Hataka Orange lub nawet Tamiya rozcieńczana firmowym specyfikiem.

Tamiya i bez zapachowa? No chyba nie akrylowa bo to śmierdzi jak Amoniak w domu i dlatego farbą akrylowym  Tamiya mówie nie. Jedynie Emalia od Tamiya

Napisano
1 godzinę temu, DamianosPL napisał:

Tamiya i bez zapachowa? No chyba nie akrylowa bo to śmierdzi jak Amoniak w domu i dlatego farbą akrylowym  Tamiya mówie nie. Jedynie Emalia od Tamiya

Napisałem "nieagresywne w zapachu albo bezzapachowe"

Tamiya wg mnie pachnie dość łagodnie a  nawet przyjemnie. Ale oczywiście wrażenie zapachowe to rzecz bardzo subiektywna.

Napisano

To tylko świadczy  że farby trzeba badać organoleptycznie :szczerbol: bo mamy różne gusta... mnie prawie nic nie przeszkadza, rodzinka podnosi larum i bunt  przy zmywaczu ( octan metylu i aceton? ).

Tamka i gunze wchodzi gładko...

• Haha 1