BRAVO112 Napisano 22 Listopada 2022 Share Napisano 22 Listopada 2022 1 godzinę temu, Kolekcjoner WP napisał: Ale jak tak tera patrzę na jej elementy, nie jest az tak zle. Mialem juz nawet dociete profile okragle, zeby wklejach do linii na skrzydle Super cienkie scianki. Wnetrze trzeba robic od zera . No i szklo ale przepraszam, nie o Wilge tu chodzi, tylko o Jaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Listopada 2022 Share Napisano 22 Listopada 2022 5 godzin temu, Artek82 napisał: Przykre to jak się cofamy No nie wiem, postęp jest. Wtedy nikt nie twierdził, że czternastolatek jest dorosły! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 22 Listopada 2022 Share Napisano 22 Listopada 2022 Wygrzebałeś zabytek. Po co się męczyć jak jest wtryskowy model Jaka-11, siedemnastka też jest wtryskowa. Ale jak jesteś masochista. Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 22 Listopada 2022 Autor Share Napisano 22 Listopada 2022 Kupiłem kiedyś na olx za drobne. Bardziej mnie ciekawi vacu jako technologia niż sam samolot. A że lubie sobie podłubać...wyjdzie to wyjdzie, jak nie to na przemiał... Zresztą na tego RS też trzeba polować i nie ma szachownic w zestawie. Bo bezstresowej kobrze przyda się trochę zajęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 23 Listopada 2022 Share Napisano 23 Listopada 2022 18 godzin temu, greatgonzo napisał: czternastolatek jest dorosły Owszem jest postęp. Dziś 12 latek jest doroślejszy niż wtedejszy 14 latek, ale niekoniecznie w tym czym powinien 7 godzin temu, myszaty napisał: na tego RS też trzeba polować i nie ma szachownic w zestawie. Nie trzeba bo jest obecnie na alledrogo i fakt że bez szachownic, ale zestaw z naszym też bywał Wszak ten RS nie jest jakoś kosmicznie lepszy od dawnego ABC modelfarb vel Aeroteam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 24 Listopada 2022 Autor Share Napisano 24 Listopada 2022 W dniu 23.11.2022 o 07:53, Artek82 napisał: Wszak ten RS nie jest jakoś kosmicznie lepszy ale 5- krotnie droższy od tego vac-usia... No dobra, nie ma co się szczypać - zrobiłem troche środka, niekoniecznie merytorycznie i jakoś finezyjnie, ale trza było coś w ten pusty krater wrzucić... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 25 Listopada 2022 Share Napisano 25 Listopada 2022 Właśnie wbiłem Ci 1000 punkt reputacji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Listopada 2022 Autor Share Napisano 25 Listopada 2022 No nie wiem czy zasłużyłem . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Listopada 2022 Share Napisano 25 Listopada 2022 No powiem że twój zapał robi wrażenie, super robota . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Listopada 2022 Autor Share Napisano 25 Listopada 2022 Dzięki -ten środek trochę taki chamowaty, po łoszu i kolorowaniu oraz zamnięciu trochę lepiej wygląda, ale nadal siermiężnie. Co fajnego w tym modelu to plastik - łatwo się obrabia i jeszcze lepiej klei, miękki i fajnie idą wycinank, pyłek po szlifowaniu idealna szpachlówka po zwilżeniu extra thinnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Listopada 2022 Autor Share Napisano 26 Listopada 2022 Zamknięty kadłub - poszpachlowane i przeszlifowane skrzydła i łącznie z kadłubem. Popracowałem nad wnęką podwozia. Jedna na surowo, druga do zrobienie. Teraz bedzie ciut przerwy bo muszę m/s Piłsudski trochę pociągnąć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 Nooo... Czyli jednak daje się TOTO skleić do kupy. Ciekawe co z tego waku wyciśniesz... Tylko te linie podziału... Do przerycia (?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Listopada 2022 Autor Share Napisano 26 Listopada 2022 18 minut temu, HK1885 napisał: Tylko te linie podziału... Do przerycia (?). Te przytarte po szpachlowaniu na pewno - one są dosyć specyficzne i można sobie kuku zrobić. Stan aktualny wyjdzie na podkładzie - położe C8, już się przekonałem że jest bezlitosny. ma ktoś pomysł jak ogarnąć nową żaluzję? Ta vacu nie bardzo mi się podoba. Próbowałem trójkąty z hipsu 0.1 ale nie bardzo...jak się nie uda pójdzie ,,zestawowa"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 druk w 3D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Listopada 2022 Autor Share Napisano 26 Listopada 2022 Raczej spróbuje odlać w żywicy - poprawię ostrość i zrobie formę z silikonu. Mam żywicę już jakiś czas temu kupioną trzeba spróbować czegoś nowego. ( jak mi drukarka 3D chodzi pogłowie nie masz pojęcia, ale trzeba by rzucić inne aktywności by się nauczyć rysować w 3d i druku... a ja cadem tylko schematy rysowałem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 Fajnie Ci to idzie, dobrze widzieć jak coś powstaje z tego dość powszechnie znanego vacu (oczywiście znanego z zalegania, nie że sklejonych modeli), sam go kiedyś rozgrzebałem (rozszlifowałem?) Nie zapomnij o rurach wydechowych pod kadłubem - wychodziły +/- na przodzie połączenia kadłub-skrzydło. Btw wznowili RSa, ok 95 złotylionow, jak sobie obejrzałem zdjęcia detali to mydło takie że też chyba swoje vacu dokończę. Pozdr! ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 3 godziny temu, myszaty napisał: Raczej spróbuje odlać w żywicy - poprawię ostrość i zrobie formę z silikonu. Mam żywicę już jakiś czas temu kupioną trzeba spróbować czegoś nowego. ( jak mi drukarka 3D chodzi pogłowie nie masz pojęcia, ale trzeba by rzucić inne aktywności by się nauczyć rysować w 3d i druku... a ja cadem tylko schematy rysowałem ) To chyba ten sam typ silnika jak w Ła-5. Możesz kupić mistercrafta i użyć jako dawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Listopada 2022 Autor Share Napisano 26 Listopada 2022 Samego silnika w Jaku nie widać bo zasłania go żaluzja - taka promieniowa otwierana sprężonym powietrzem. Przypomina migawkę aparatu. I tę żaluzję chciałbym poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 Fakt żaluzja jest inna niż wentylator w Ła. Ale jest na rynku parę dodatków które mogą poratować sytuację detali modelu vacu: https://www.mojehobby.pl/products/Jak-11-Let-C-11.html W blaszce m.in. żaluzje silnika! , tablice z zegarami, pasy na fotele, osłony podwozia, słowem wszystko co jest kłopotem z vacu (w znośnej imho cenie). Zegary też można wypasniejsze, to już wg uznania: https://www.mojehobby.pl/products/Yak-11-C-11-black.html Dodałbym jeszcze koła: https://www.mojehobby.pl/products/Yakovlev-Yak-3-wheels.html https://www.mojehobby.pl/products/Yak-1-Yak-3-wheels-set-24674077.html mając na uwadze że Jak-11 początkowo był Jakiem-3 UTI. A przy awarii zestawowego szkła jest też dostępne oszklenie vacu: https://www.mojehobby.pl/products/Yak-11-C-11-open-closed.html To takie moje vademecum na niedoskonałości Jaka-11 vacu, którego jak wspomniałem rozgrzebałem, mam zamiar skończyć i mam jakieś tam plan jak sobie z nim poradzić Pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 4 godziny temu, myszaty napisał: a ja cadem tylko schematy rysowałem masz jakies plany tego bajeru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Listopada 2022 Autor Share Napisano 26 Listopada 2022 Elektryczne - zrobiłem sobie biblioteczkę symboli i łączyłem kreski...ale to było już daaawno ( z 15 lat temu) firma już nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Listopada 2022 Autor Share Napisano 26 Listopada 2022 Wypada pokazać co do tej pory udało się wydłubać - choć im dalej w las tym więcej drzew ( dziwne bo podobno tną na potęgę? ) Zaczniemy od spodu... Wnęki i wydechy: wyloty powietrza i jakieś sitko? Wlot ale nie wiem do czego... konstrukcja pod oszklenie - takie pałąki widziałem na fotkach z remontu w MLP teraz trzeba to jakoś wykończyć pod malowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 a ja takie zdjecie znalazlem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Listopada 2022 Autor Share Napisano 27 Listopada 2022 (edytowane) Ciekawe zdjęcie - większość ma je zamknięte, może dlatego: Ze stronki: http://www.sgmminitaria.pl/index.php/jak-11 ,,nie udało się otworzyć żaluzji silnika, ale nikt z nas nie podjął ryzyka uruchomienia instalacji pneumatycznej" Choć na zdjęciu wyglądają na usunięte po prostu. Edytowane 27 Listopada 2022 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Listopada 2022 Share Napisano 27 Listopada 2022 No to na zachętę jeszcze jedno zdjęcie. Tym razem nasz: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi