Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Nie znalazłem żadnej wzmianki o tej książce na forum, więc wrzucam. Album ukazał się w 2020r czyli już nie taka nowość, ale ja kupiłem go dopiero teraz. Dla wszystkich miłośników klasycznego Matchbox-a lektura obligatoryjna 😉 128 stron nostalgii.

_C281732_DxO.thumb.jpg.6d18e4cdcb94e391dbf5c44c70ed1429.jpg_C281736_DxO.thumb.jpg.3c85370ccb0cf7047a3bc55c43c18a5d.jpg_C281734_DxO.thumb.jpg.a4c49b29d0749587475698da3ed92965.jpg_C281735_DxO.thumb.jpg.f1e5ac71e781d33f318d49334db82d75.jpg

_C281733_DxO.thumb.jpg.9a406bbfe43241f9cce3728f7ac21be7.jpg

_C281737_DxO.thumb.jpg.f5a84759cd47315d0ed8b14df2dab602.jpg_C281738_DxO.thumb.jpg.f8e245a993e19e93fe6534419536fde3.jpg_C281739_DxO.thumb.jpg.44c0f05a97cb81f140c946ee747c9f32.jpg_C281740_DxO.thumb.jpg.393ca1c7f3409407277fae1e0f26aea7.jpg_C281741_DxO.thumb.jpg.2447a15bfbb2c7a58421bfdf315dd68c.jpg_C281742_DxO.thumb.jpg.0f5eac029829e652996bd13b1518dec1.jpg_C281743_DxO.thumb.jpg.61e6f548497f029139df40431439eb50.jpg_C281744_DxO.thumb.jpg.d65bc577b38f2b175f9d69352ff3ac3c.jpg

Edytowane przez HKK
  • Like 5
  • Thanks 4
Napisano

Cebuli nie odbierałem a łezki w oczach mi się pokazały.

Boxarty z tamtych czasów, zwłaszcza M-xa to było to co rozkręcało wyobraźnię młodego człowieka.

Ten Corsair startujący z pokładu lotniskowca, Boston grzejący z wszystkich luf, Schwalbe zapalający Fortecę, Buffalo, Hellcat, Foka...coś przepięknego.  Grzebałeś w kieszeni szukając forsy na model z nosem przyplaszczonym do szyby wystawowej Skladnicy Harcerskiej i ... wiedziałeś że musisz iść sprzedać trochę makulatury czy złomu, że musisz iść na truskawki czy inne metody kombinowania kasy. Mama dawała do szkoły 2 złocisze na pączka a ty chodziłeś głodny ale model był coraz bliżej. Aż w koncu uzbierałeś te siedem dyszek, galop po szkole do SH a tam zonk. Nie ma😵😩😳😪😥 jakiś ktoś (nie będę używał tych nieładnych słów bo może młodzi są na forum) taki nie taki wykupił. A jeszcze wczoraj był. Mój wymarzony Corsair z M-xa. Dobra, Lysander też miał prześlicznego boxarta.

Oj, rozmarzyłem się. 

• Like 3
Napisano

Świetny album, dzięki za wrzutki.

Napisano

Matchbox też się zmieniał. Ale za pierwszego Zero byłem gotowy oddać wszystko co miałem. Niestety, okazało się , że miałem niewiele 🙄

Matchbox 72 Zero-Sen.jpg

Matchbox PK-4 Zerovar.jpg

zero.jpg

• Super Moderator
Napisano

Ja dostalem na urodziny 😉

20221225_124058.thumb.jpg.3985564a70d9494d3e3a797aa4adc4cc.jpg

fajne że pokazane są grafiki przed i po zmianach na te "poprawne", np Hanomag z usuniętymi swastykami 😉

• Like 2
Napisano

Gratki za super prezent urodzinowy. Ale czy te grafiki po zmianach są takie fajne? Hanomag bez swastyki? Przecież jak postawisz na półce model oznakowany zgodnie z prawdą historyczną to nie oznacza że propagujesz nazizm. Kto z nas nie ma w dorobku Jaka-1, Iła-2 czy np. Su-27? A tam czerwone gwiazdy. Niby nie jesteś za ideologią komunistyczną to co? Postawisz taką Suczę obwieszoną rakietami i bombami w szarym kamuflażu i bez "złowrogich znienawidzonych" gwiazd bo tak jest poprawniej?

To lepiej zmienić hobby, kupić wędki...😵

• Like 1
Napisano

Kwestia zmiany pudełek na bardziej pacyfistyczne była już w tym dziale omawiana , więc może się okazać, ze kręcimy się w kółko , a album bardzo fajny aczkolwiek nie mam do tych okładek jakiegoś szczególnego sentymentu, ale wtedy faktycznie działały na wyobraźnię. 

Napisano

merlin_70 masz rację, już było wcześniej. 

Ale i ten album też już gdzieś widziałem.

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, merlin_70 napisał:

Kwestia zmiany pudełek na bardziej pacyfistyczne była już w tym dziale omawiana

No to jeszcze raz, dla porządku 😉

Zmiana obrazków nie była podyktowana jakąś "poprawnością" a polityka marketingową. W UK swastyka nigdy nie była zabroniona. Była natomiast zabroniona w Niemczech Zachodnich czy w Austrii.  Jak pisze Huxley - niektórzy sprzedawcy w tych krajach nie chcieli  brać modeli ze swastyką na pudełku. Co ciekawe, niektórzy niemieccy sprzedawcy nie chcieli również brać pudełek z obrazkami płonących niemieckich maszyn!

Zauważcie, że Matchbox zaczął zmieniać pudełka w 1979r. Wcześniej nikomu nie przeszkadzało? Podejrzewam, że wcześniej Matchbox sprzedawał modele na tony w samym UK i jak jeden czy drugi  dystrybutor za granicą nie chciał brać, to się nie przejmowali. Ale pod koniec lat 70-tych Matchbox/Lesney zaczął mieć problemy i liczył sie każdy grosz. Wtedy też nastąpiło usuwanie scen przemocy z pudełek (zakaz w Skandynawii) oraz przedstawianie tylko jednego zamolotu na box-arcie. Zaczęto się bowiem przejmować debilami, którzy reklamowali zestawy, bo na pudełku były np. dwa samoloty a w środku jeden model.

Możliwości cyfrowych wówczas nie było, więc po prostu zamalowywano tło na oryginałach. Co ciekawe, Roy Huxley przywracał później oryginalny wygląd niektórych malunków na zamówienie kolekcjonerów.

W przypadku obrazka poniżej, Roy Huxley sam przyznaje, że nieco przesadził z efektami.

image.thumb.png.9835693e1155dfc488d8a28804565180.png

Edytowane przez HKK
  • Like 2
Napisano
26 minut temu, HKK napisał:

niektórzy sprzedawcy w tych krajach nie chcieli  brać modeli ze swastyką na pudełku.

kolega z klubu zaprenumerowal w Usa jakies czasopisma lotnicze ( nie pamietam, niestety, jakie )

i dostal przesylke w ktorej, jakis pilny urzednik zamalowal mu wszystkie swastyki.....

• Confused 1
Napisano
Teraz, BRAVO112 napisał:

kolega z klubu zaprenumerowal w Usa jakies czasopisma lotnicze ( nie pamietam, niestety, jakie )

i dostal przesylke w ktorej, jakis pilny urzednik zamalowal mu wszystkie swastyki.....

To było w Polsce? Jesli tak, to ciekawe, bo w PRL prawnego zakazu swastyki nie było. Ustawę wprowadzono dopiero w 2009r. Chyba, że inicjatywa własna głąba z cenzury.

Napisano (edytowane)

nie , w D

a policja na wschodzie (niedaleko Drezna, dowalila gosciowi ze sklepu modelarskiego, ze niektore nie byly zamalowane...( kalki  i pudelka )

Edytowane przez BRAVO112
  • 2 weeks later...
Napisano

Pewnie bedę w mniejszości, ale mi sie akurat bardziej podobają boxarty z mniejszą ilością wybuchów, wystrzałów, prucia pocisków i tak dalej.  Te "wybuchowce" stwarzają straszny graficzny kociokwik. Ale rozumiem, że to się mogło sprzedawać i że te obrazki budzą emocje związane z nostalgią. 

• Like 3
  • 4 weeks later...
Napisano

Ale te z boxarty, nazwijmy je bardziej dynamiczne (z większa ilością samolotów i wybuchów), na starych/pierwszych wersjach pudełek były bardzo edukacyjne - zawierały opis co przedstawiają, jakie wydarzenie historyczne..

• Like 2
Napisano (edytowane)
W dniu 14.01.2023 o 08:54, socjo1 napisał:

Pewnie bedę w mniejszości, ale mi sie akurat bardziej podobają boxarty z mniejszą ilością wybuchów, wystrzałów, prucia pocisków i tak dalej.  Te "wybuchowce" stwarzają straszny graficzny kociokwik. Ale rozumiem, że to się mogło sprzedawać i że te obrazki budzą emocje związane z nostalgią. 

Zgoda, mi też się dzisiaj bardziej podobają boxarty klasycznego Airfix-a. Ale sentymentalnie wygrywa Matchbox. Ten komiksowy styl robił na dzieciakach (w tym na mnie) niesamowite wrażenie. Szczególnie, że dookoła panowała przygnębiająca szarość PRL-u.

Edytowane przez HKK
  • Like 4
  • 3 years later...
Napisano
Tak sobie teraz uświadomiłem, ze najnowsze boxart Airfixa teraz mi się podobają - jest mi miło je oglądać bo są podpisane co przedstawia ilustracja (mają to co było w starych matchboxach).