HKK Napisano 28 Grudnia 2022 Share Napisano 28 Grudnia 2022 (edytowane) Nie znalazłem żadnej wzmianki o tej książce na forum, więc wrzucam. Album ukazał się w 2020r czyli już nie taka nowość, ale ja kupiłem go dopiero teraz. Dla wszystkich miłośników klasycznego Matchbox-a lektura obligatoryjna 128 stron nostalgii. Edytowane 28 Grudnia 2022 przez HKK 5 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 28 Grudnia 2022 Share Napisano 28 Grudnia 2022 Cebuli nie odbierałem a łezki w oczach mi się pokazały. Boxarty z tamtych czasów, zwłaszcza M-xa to było to co rozkręcało wyobraźnię młodego człowieka. Ten Corsair startujący z pokładu lotniskowca, Boston grzejący z wszystkich luf, Schwalbe zapalający Fortecę, Buffalo, Hellcat, Foka...coś przepięknego. Grzebałeś w kieszeni szukając forsy na model z nosem przyplaszczonym do szyby wystawowej Skladnicy Harcerskiej i ... wiedziałeś że musisz iść sprzedać trochę makulatury czy złomu, że musisz iść na truskawki czy inne metody kombinowania kasy. Mama dawała do szkoły 2 złocisze na pączka a ty chodziłeś głodny ale model był coraz bliżej. Aż w koncu uzbierałeś te siedem dyszek, galop po szkole do SH a tam zonk. Nie ma jakiś ktoś (nie będę używał tych nieładnych słów bo może młodzi są na forum) taki nie taki wykupił. A jeszcze wczoraj był. Mój wymarzony Corsair z M-xa. Dobra, Lysander też miał prześlicznego boxarta. Oj, rozmarzyłem się. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 28 Grudnia 2022 Share Napisano 28 Grudnia 2022 czasem dobrze zajrzec do szafy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 28 Grudnia 2022 Share Napisano 28 Grudnia 2022 Świetny album, dzięki za wrzutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 28 Grudnia 2022 Share Napisano 28 Grudnia 2022 Matchbox też się zmieniał. Ale za pierwszego Zero byłem gotowy oddać wszystko co miałem. Niestety, okazało się , że miałem niewiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 29 Grudnia 2022 Super Moderator Share Napisano 29 Grudnia 2022 Ja dostalem na urodziny fajne że pokazane są grafiki przed i po zmianach na te "poprawne", np Hanomag z usuniętymi swastykami 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Grudnia 2022 Share Napisano 29 Grudnia 2022 Gratki za super prezent urodzinowy. Ale czy te grafiki po zmianach są takie fajne? Hanomag bez swastyki? Przecież jak postawisz na półce model oznakowany zgodnie z prawdą historyczną to nie oznacza że propagujesz nazizm. Kto z nas nie ma w dorobku Jaka-1, Iła-2 czy np. Su-27? A tam czerwone gwiazdy. Niby nie jesteś za ideologią komunistyczną to co? Postawisz taką Suczę obwieszoną rakietami i bombami w szarym kamuflażu i bez "złowrogich znienawidzonych" gwiazd bo tak jest poprawniej? To lepiej zmienić hobby, kupić wędki... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 29 Grudnia 2022 Share Napisano 29 Grudnia 2022 Kwestia zmiany pudełek na bardziej pacyfistyczne była już w tym dziale omawiana , więc może się okazać, ze kręcimy się w kółko , a album bardzo fajny aczkolwiek nie mam do tych okładek jakiegoś szczególnego sentymentu, ale wtedy faktycznie działały na wyobraźnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Grudnia 2022 Share Napisano 29 Grudnia 2022 merlin_70 masz rację, już było wcześniej. Ale i ten album też już gdzieś widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 29 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, merlin_70 napisał: Kwestia zmiany pudełek na bardziej pacyfistyczne była już w tym dziale omawiana No to jeszcze raz, dla porządku Zmiana obrazków nie była podyktowana jakąś "poprawnością" a polityka marketingową. W UK swastyka nigdy nie była zabroniona. Była natomiast zabroniona w Niemczech Zachodnich czy w Austrii. Jak pisze Huxley - niektórzy sprzedawcy w tych krajach nie chcieli brać modeli ze swastyką na pudełku. Co ciekawe, niektórzy niemieccy sprzedawcy nie chcieli również brać pudełek z obrazkami płonących niemieckich maszyn! Zauważcie, że Matchbox zaczął zmieniać pudełka w 1979r. Wcześniej nikomu nie przeszkadzało? Podejrzewam, że wcześniej Matchbox sprzedawał modele na tony w samym UK i jak jeden czy drugi dystrybutor za granicą nie chciał brać, to się nie przejmowali. Ale pod koniec lat 70-tych Matchbox/Lesney zaczął mieć problemy i liczył sie każdy grosz. Wtedy też nastąpiło usuwanie scen przemocy z pudełek (zakaz w Skandynawii) oraz przedstawianie tylko jednego zamolotu na box-arcie. Zaczęto się bowiem przejmować debilami, którzy reklamowali zestawy, bo na pudełku były np. dwa samoloty a w środku jeden model. Możliwości cyfrowych wówczas nie było, więc po prostu zamalowywano tło na oryginałach. Co ciekawe, Roy Huxley przywracał później oryginalny wygląd niektórych malunków na zamówienie kolekcjonerów. W przypadku obrazka poniżej, Roy Huxley sam przyznaje, że nieco przesadził z efektami. Edytowane 29 Grudnia 2022 przez HKK 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 29 Grudnia 2022 Share Napisano 29 Grudnia 2022 26 minut temu, HKK napisał: niektórzy sprzedawcy w tych krajach nie chcieli brać modeli ze swastyką na pudełku. kolega z klubu zaprenumerowal w Usa jakies czasopisma lotnicze ( nie pamietam, niestety, jakie ) i dostal przesylke w ktorej, jakis pilny urzednik zamalowal mu wszystkie swastyki..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 29 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2022 Teraz, BRAVO112 napisał: kolega z klubu zaprenumerowal w Usa jakies czasopisma lotnicze ( nie pamietam, niestety, jakie ) i dostal przesylke w ktorej, jakis pilny urzednik zamalowal mu wszystkie swastyki..... To było w Polsce? Jesli tak, to ciekawe, bo w PRL prawnego zakazu swastyki nie było. Ustawę wprowadzono dopiero w 2009r. Chyba, że inicjatywa własna głąba z cenzury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 29 Grudnia 2022 Share Napisano 29 Grudnia 2022 (edytowane) nie , w D a policja na wschodzie (niedaleko Drezna, dowalila gosciowi ze sklepu modelarskiego, ze niektore nie byly zamalowane...( kalki i pudelka ) Edytowane 29 Grudnia 2022 przez BRAVO112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 13 Stycznia 2023 Share Napisano 13 Stycznia 2023 Jest drugi tom albumu Huxleya. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 13 Stycznia 2023 Super Moderator Share Napisano 13 Stycznia 2023 o i zamówię sobie do kompeltu dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 14 Stycznia 2023 Share Napisano 14 Stycznia 2023 Pewnie bedę w mniejszości, ale mi sie akurat bardziej podobają boxarty z mniejszą ilością wybuchów, wystrzałów, prucia pocisków i tak dalej. Te "wybuchowce" stwarzają straszny graficzny kociokwik. Ale rozumiem, że to się mogło sprzedawać i że te obrazki budzą emocje związane z nostalgią. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drab Napisano 9 Lutego 2023 Share Napisano 9 Lutego 2023 Ale te z boxarty, nazwijmy je bardziej dynamiczne (z większa ilością samolotów i wybuchów), na starych/pierwszych wersjach pudełek były bardzo edukacyjne - zawierały opis co przedstawiają, jakie wydarzenie historyczne.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 10 Lutego 2023 Autor Share Napisano 10 Lutego 2023 (edytowane) W dniu 14.01.2023 o 08:54, socjo1 napisał: Pewnie bedę w mniejszości, ale mi sie akurat bardziej podobają boxarty z mniejszą ilością wybuchów, wystrzałów, prucia pocisków i tak dalej. Te "wybuchowce" stwarzają straszny graficzny kociokwik. Ale rozumiem, że to się mogło sprzedawać i że te obrazki budzą emocje związane z nostalgią. Zgoda, mi też się dzisiaj bardziej podobają boxarty klasycznego Airfix-a. Ale sentymentalnie wygrywa Matchbox. Ten komiksowy styl robił na dzieciakach (w tym na mnie) niesamowite wrażenie. Szczególnie, że dookoła panowała przygnębiająca szarość PRL-u. Edytowane 10 Lutego 2023 przez HKK 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi