laskonogi Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 2 godziny temu, Superbe napisał: Prawdopodobnie masz na myśli tę nadbudowę u mnie. raczej umieszczenie i naciągniecie siatki... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 5 Marca 2023 Autor Share Napisano 5 Marca 2023 Jedno spowodowane jest drugim, jednak nie uważam tego za aż tak wielki błąd by się nad tym rozwodzić to raz, a drugie to fakt, że w instrukcji jest też inaczej, a trzecie to to, że różnie to jest w różnych warsztatach, są modele zupełnie bez siatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 W przypadku tak ,, zmiennych i ruchomych" elementów chyba nie ma o co kruszyć kopii...chyba że stricte trzymamy się jednej fotki lub okresu. Ja takich zapędów nie mam na ten przykład. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 (edytowane) 19 godzin temu, laskonogi napisał: raczej umieszczenie i naciągniecie siatki... ? i jedni i drugie. Przecież tego "falochronu", który dodałeś nie ma w ogóle. Heller zrobił wszystko poprawnie. Edytowane 6 Marca 2023 przez lesio-69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 19 godzin temu, laskonogi napisał: 22 godziny temu, Superbe napisał: Prawdopodobnie masz na myśli tę nadbudowę u mnie. raczej umieszczenie i naciągniecie siatki... ? i jedni i drugie. Przecież tego "falochronu", który dodałeś nie ma w ogóle. Heller zrobił wszystko poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 6 Marca 2023 Autor Share Napisano 6 Marca 2023 Ale ja nie mówiłem, że to Heller zrobił źle. Falochron i siatka zrobiona w ten sposób wyszły ode mnie, do czego się przyznałem. I tak już zostanie pomimo tego, że nie jest tak jak w instr. Mam nadzieję, że mnie za to nie powieszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 Lesio, nie przejmuj się, nie ty jeden nie rozumiesz co się tutaj odbywa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 W dniu 2.03.2023 o 12:01, Superbe napisał: Ja też na poważnie. Wg mnie, cały ten syf (choć uważam że jest go za dużo jak na mój gust) załatwia temat. Ty chyba cały czas mylisz syf (w znaczeniu ślady eksploatacji) z nonszalancją wykonania - a to są zupełnie dwie różne rzeczy. Szpar na dziobnicy i "rozjechanej" na obu burtach linii wodnej nie należy nazywać syfem (a na pewno nie w znaczeniu śladów eksploatacji, w innych to hmmm... kwestia konwencji wypowiedzi), za to zdecydowanie jest nonszalancją wykonawczą. Bądźmy tu uczciwi nawzajem i wobec samych siebie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 7 Marca 2023 Autor Share Napisano 7 Marca 2023 8 hours ago, socjo1 said: Ty chyba cały czas mylisz syf (w znaczeniu ślady eksploatacji) z nonszalancją wykonania Michał ...zostało poprawione, tak samo jak szpara na dziobnicy. Zniknęła. Wy dalej obracacie w kółko to co było i zostało usunięte/poprawione. Gdzie widzisz tę szparę bo ja chyba straciłem wzrok...jeśli jej nie ma, to po co mi to wypominasz, a jeśli jest to proszę wskaż mi ją.Masz rację w sprawie linni wodnej, mea culpa, biję się w piersi.Zapomniałem ale na pewno poprawię. Pisałem, że nie cierpię i nie umiem/nie chcę robić syfu/śladów eksploatacji na modelu. Tutaj diabeł mnie podkusił i mam tego odzew co chwila..Skończcie więc ten temat, bo to bez sensu obracać w kółko to samo. Lesio i drugi Michał... To mój model i zrobiłem coś nieco inaczej niż w instrukcji Hellera. Miałe do tego prawo i wytłumaczyłem już dlaczego jest tak, a nie inaczej. Np. Revell nie przewiduje wcale siatki. Może chodzi o nieco inny okres? Rok/trzy w tę czy inną stronę kto wie? "Falochron"... Podobna sprawa, może mój okręt to o parę lat wstecz lub do przodu niż to co na fotce pokazał lesio? Możliwe? Jak najbardziej, prawda? Tak więc Róbmy swoje! Niejedną jeszcze paranoję Przetrzymać przyjdzie robiąc swoje! Kochani róbmy swoje! Róbmy swoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 8 Marca 2023 Autor Share Napisano 8 Marca 2023 No i robimy...Pierwsze nici pajęczyny. Od razu uprzedzam odnoście naciśgu olinowania. Robię to w miarę postępu prac, więc spokojnie, naciąg będzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 8 Marca 2023 Share Napisano 8 Marca 2023 Ale będzie młyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 8 Marca 2023 Autor Share Napisano 8 Marca 2023 Też tak myślę ale to robota na parę miesięcu jak mniemam . Jak patrzę w jaki sposób ma to mniej więcej przebiegać, to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 8 Marca 2023 Share Napisano 8 Marca 2023 Z czego robisz te liny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 9 Marca 2023 Autor Share Napisano 9 Marca 2023 To są linki 0,25 i 0,5 mm ( jak na razie). Nie wykonuję tego sam ale kupuję. Nie chcę to robić reklamy, dlatego masz wiadomość na priv 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 9 Marca 2023 Share Napisano 9 Marca 2023 13 godzin temu, Superbe napisał: Nie chcę to robić reklamy, Bez przesady - to tylko wymiana informacji nt. materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 10 Marca 2023 Autor Share Napisano 10 Marca 2023 Osobiście też tak uważam ale dziś różne cuda się dzieją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 11 Marca 2023 Autor Share Napisano 11 Marca 2023 Okazuje się, że najprostszyn rozwiazaniem i chyba najbardziej efektywnym, jest łączenie wykonywania olinowania z jakąś inną cząstką okrętu W tym wypadku np. muszę zrobić wszystkie trzy tylne żagle, by mieć swobodny dostęp do wyblinek-drabinek, jak i pozostałej części olinowania na rufie... Tak więc pierwszy żagiel wykonany i zamontowany 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 11 Marca 2023 Share Napisano 11 Marca 2023 wydaje mi sie iż fały maja ta sama grubość co wanty... ? i napnij fał do tej rejki bam brom bezana - niby pierdoła a od razu - 100 do realności (oko ludzkie takie zachwiania w rzeczywistości szybko wychwytuje_ ) wiem wiem łatwo nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 11 Marca 2023 Autor Share Napisano 11 Marca 2023 Zgodnie z instrukcja, tzn liny olinowania stałego 0,5 mm, reszta lin(na tym etapie ) to 0,3 mm Fały są napiete na tyle, na ile się dało, więc większego pola manewru już raczej nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 11 Marca 2023 Autor Share Napisano 11 Marca 2023 P.S. Dodałem oznaczenie stoczni na tej tak bardzo kontrowersyjnej dla niektórych nadbudowie, może teraz mniej to będzie kłuć w oczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 11 Marca 2023 Share Napisano 11 Marca 2023 A czemu krzywo? Żeby mniej się rzucało w oczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 12 Marca 2023 Autor Share Napisano 12 Marca 2023 Ooooo! A cóż to się stało?! Gała zawitał jednak, pomimo, że pisał: "Ja to się już lepiej nie będę tu odzywał. " Ale fajnie , że jesteś, lubię zbłąkanych wędrowców. No i sam, widzisz, jesteś tu konieczny, bo napis krzywo nie dlatego, że nie zauważyłem. Zrobiłem to celowo, bedąc pewnym, że kto jak kto, ale Ty na pewno to przyuważysz A tak serio, to naprawdę nie zauważyłem,dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 12 Marca 2023 Autor Share Napisano 12 Marca 2023 Panowie, chcę Wam dać coś pod rozwagę, bo sam nie jestem pewien tego co widzę...To są fotki dziobu Pamira z instrukcji Hellera Przypatrzcie się dokładnie na miejsce z którego wychodzi bukszpryt...A teraz porównajcie to z tym zdjeciem archiwalnym Czy wh Waste 3 zdjęcia przedstawiają taką samą budowę dziobu, czy też różnią się od siebie chociażby ilością pasów nadbudowy na pokładzie dziobowym? Wg mnie zdjęcie archiwalne pokazuje o "jeden falochron" więcej niż u Hellera... Sam już nie wiem co o tym sądzić...A Wy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 1 godzinę temu, Superbe napisał: Sam już nie wiem co o tym sądzić...A Wy? zdjecia nie kłamią heller tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 Hellerowski rysunek albo to jest fotka pod dziwnym kątem albo cały ten dzób jest zbyt krótki i jakby ,,tępy" nie ma tej smukłości i długości jak na zdjęciach. Ale to może być złudzenie perpektywy. Pomiędzy środkowym a ostatnim zdjęciem jest ten niby ,, falochron" ale moim zdaniem jest to osłonięty fragment relingu - może resztką jakiego żagla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi