orzechu500 Napisano 7 Marca 2023 Share Napisano 7 Marca 2023 1 hour ago, TAW said: Myślę, że Kapitan Kurt dobrze zna/pamięta tą budowę Zatem podwójna to pochwała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 8 Marca 2023 Autor Share Napisano 8 Marca 2023 6 godzin temu, TAW napisał: Myślę, że Kapitan Kurt dobrze zna/pamięta tą budowę Coś... coś mi prześwituje w pamięci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 29 Marca 2023 Autor Share Napisano 29 Marca 2023 Robota idzie pomału, niczym modernizacja Leopardów. Ale braki w wiedzy zostały uzupełnione i niebawem prace powinny przyspieszyć. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 Koronkowa robota z tymi mocowaniami ERAWY. Czekam cierpliwie na wyrób Malaysia Main Battle Tank PT-91M Pendekar firmy Amusing Hobby i chyba z tego zacznę robić coś z żółtą syrenką..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 2 godziny temu, Kapitan_Kurt napisał: Robota idzie pomału, niczym modernizacja Leopardów. Ale braki w wiedzy zostały uzupełnione i niebawem prace powinny przyspieszyć. Patrzę na te zdjęcia i tak sobie myślę, czy nie lepiej byłoby kleić te podstawy do kostek i dopiero do wieży? Patrząc na gotowy model nie będzie widać, czy równo/prawidłowo wklejone są podstawy pod kostki, tylko czy erawa jest tak, jak w oryginale. Osobiście bym się bał, czy mi się to nie rozjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 29 Marca 2023 Autor Share Napisano 29 Marca 2023 Zgadza się to ta sama wieża. Kurde, żeśmy się nie spotkali. Co do uwagi kolegi FAHR, nie powinno być problemu, gdyż montaże pod Erawę zostały klejone w sposób podany przez Ciebie, jednak kostki były mocowane na bluetack. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 Elegancko , sporo roboty jak widać było , szczególnie ze spawami, lux robota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 33 minuty temu, Evildead napisał: Elegancko , sporo roboty jak widać było , szczególnie ze spawami, lux robota Jednak ktoś docenił 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 5 minut temu, TAW napisał: Jednak ktoś docenił widać jaki jest poziom , nie każdy miał by cierpliwość do rzeczy mało widocznych ,poszedł by na skróty Pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 (edytowane) Racja, jest szczególarz i nie popuści nawet detalu do zobaczenia jedynie wziernikiem. Trzymajmy kciuki za odlew bo nareszcie porządny Twardy ma możliwość szerzej trafić pod strzechy. I będzie wysyp małych żółwików na forum Przy okazji to natknąłem się na takie zdjęcie: Zdjęcie zamieszczone jedynie w celu dyskusji. Podobno jeden z pierwszych PT. Czy ktoś ma wiedzę na temat tego malowania czy to demonstracyjne, sezonowe, eksperymentalne czy jeszcze jakieś inne? Czy były stosowane jakieś oznaczenia na żółwiach typu nr i znak jednostki bo nigdzie nie spotkałem takiego zdjęcia ? Sorki za offtop ale mi już wyobraźnia działa i ślina leci Edytowane 29 Marca 2023 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 29 Marca 2023 Autor Share Napisano 29 Marca 2023 4 godziny temu, TAW napisał: Racja, jest szczególarz i nie popuści nawet detalu do zobaczenia jedynie wziernikiem. Trzymajmy kciuki za odlew bo nareszcie porządny Twardy ma możliwość szerzej trafić pod strzechy. I będzie wysyp małych żółwików na forum Przy okazji to natknąłem się na takie zdjęcie: Zdjęcie zamieszczone jedynie w celu dyskusji. Podobno jeden z pierwszych PT. Czy ktoś ma wiedzę na temat tego malowania czy to demonstracyjne, sezonowe, eksperymentalne czy jeszcze jakieś inne? Czy były stosowane jakieś oznaczenia na żółwiach typu nr i znak jednostki bo nigdzie nie spotkałem takiego zdjęcia ? Sorki za offtop ale mi już wyobraźnia działa i ślina leci To chyba prototypowe malowanie peteka, za czasów jego posiadania jeszcze przez Bumar, późniejsze peteki z tego co wiem miały inny kamuflaż i mniejszą ilość kostek - żółwie. Co do oznaczeń, dawno temu malowali numery na prawym gołębniku, ale to chyba nie we wszystkich jednostkach. Oznaczenia są normalnie malowane na kostkach przy Obrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 Kiedy będziesz odlewał wieżę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 30 Marca 2023 Autor Share Napisano 30 Marca 2023 3 godziny temu, Lipstein napisał: Kiedy będziesz odlewał wieżę? Do czerwca planuje to zrobić, ale wiadomo jak jest z planami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 9 Kwietnia 2023 Share Napisano 9 Kwietnia 2023 Kapitan_Kurt nie wiem czy wiesz ,ale czołgi zaprojektowane jako PT-91 miały wyższy kadłub o 15 cm z racji opancerzenia dna wozu . W projekcie zakładano również , zatopienie wkładek ceramicznych w pancerzu przednim wieży -co zrobiono .Niestety technologia tego procesu w Polsce nie była dopracowana i w efekcie powstawały komory po wieczne osłabiając pancerz czołowy wieży . Pierwsza seria produkcyjna tego wynosiła 12 sztuk -cytując Teleexpress złożono zamówienie na kolejne 12 szt . tego wozu ,ale nie znalazłem nigdzie potwierdzenia ,że te wozy powstały . Pozostałe PT- 91 były modernizacją przychodzący do remontu T-72M 1 - w tych wozach zmieniono ułożenie pancerza reaktywnego (tworząc szybko wymienne moduły ),po za tym z projektu PT-91 Twardy zmieniono SKO i to tyle . PT -91 Twardy określane potocznie jako Żółw są oryginalnymi wozami z pełną modernizacja wozów z projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 9 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2023 2 godziny temu, jo napisał: Kapitan_Kurt nie wiem czy wiesz ,ale czołgi zaprojektowane jako PT-91 miały wyższy kadłub o 15 cm z racji opancerzenia dna wozu . W projekcie zakładano również , zatopienie wkładek ceramicznych w pancerzu przednim wieży -co zrobiono .Niestety technologia tego procesu w Polsce nie była dopracowana i w efekcie powstawały komory po wieczne osłabiając pancerz czołowy wieży . Pierwsza seria produkcyjna tego wynosiła 12 sztuk -cytując Teleexpress złożono zamówienie na kolejne 12 szt . tego wozu ,ale nie znalazłem nigdzie potwierdzenia ,że te wozy powstały . Pozostałe PT- 91 były modernizacją przychodzący do remontu T-72M 1 - w tych wozach zmieniono ułożenie pancerza reaktywnego (tworząc szybko wymienne moduły ),po za tym z projektu PT-91 Twardy zmieniono SKO i to tyle . PT -91 Twardy określane potocznie jako Żółw są oryginalnymi wozami z pełną modernizacja wozów z projektu Podaj prosze źródło, chciałbym sobie przeanalizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 9 Kwietnia 2023 Share Napisano 9 Kwietnia 2023 Kapitan_Kurt - Moje źródła to : Teleexpress z czasów kiedy czołg wchodził do jednostek -było o tym głośno w każdym programie informacyjnym. ŚP. Kolega Marek Michalski . Forma pisana to Modelarz ,niestety nie pamiętam numerów - były dwa z planami wozy w skali 1:16(plany takie sobie) Muszę poszukać rocznika w tedy dam znać . No skontaktuj się z Kolegą bigmodel -on wie więcej ode mnie w tym temacie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Kwietnia 2023 Share Napisano 9 Kwietnia 2023 4 godziny temu, jo napisał: Kapitan_Kurt nie wiem czy wiesz ,ale czołgi zaprojektowane jako PT-91 miały wyższy kadłub o 15 cm z racji opancerzenia dna wozu . W projekcie zakładano również , zatopienie wkładek ceramicznych w pancerzu przednim wieży -co zrobiono .Niestety technologia tego procesu w Polsce nie była dopracowana i w efekcie powstawały komory po wieczne osłabiając pancerz czołowy wieży . Pierwsza seria produkcyjna tego wynosiła 12 sztuk -cytując Teleexpress złożono zamówienie na kolejne 12 szt . tego wozu ,ale nie znalazłem nigdzie potwierdzenia ,że te wozy powstały . Pozostałe PT- 91 były modernizacją przychodzący do remontu T-72M 1 - w tych wozach zmieniono ułożenie pancerza reaktywnego (tworząc szybko wymienne moduły ),po za tym z projektu PT-91 Twardy zmieniono SKO i to tyle . PT -91 Twardy określane potocznie jako Żółw są oryginalnymi wozami z pełną modernizacja wozów z projektu Konceptów i demonstratorów technologii to w PGZ było wiele...... Jedyny zachowany prototyp TWARDEGO to T-72M2 Wilk z Poznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 9 Kwietnia 2023 Share Napisano 9 Kwietnia 2023 Tylko czy chodzi o podwyzszenie kadłuba czy o zmniejszenie prześwitu między dnem a gruntem z racji dodania opancerzenia tak jak to było w Meridach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 12 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2023 W dniu 9.04.2023 o 19:09, jo napisał: Kapitan_Kurt - Moje źródła to : Teleexpress z czasów kiedy czołg wchodził do jednostek -było o tym głośno w każdym programie informacyjnym. ŚP. Kolega Marek Michalski . Forma pisana to Modelarz ,niestety nie pamiętam numerów - były dwa z planami wozy w skali 1:16(plany takie sobie) Muszę poszukać rocznika w tedy dam znać . No skontaktuj się z Kolegą bigmodel -on wie więcej ode mnie w tym temacie . Poczytałem trochę i pogadałem ze specami. Jest tak jak mówisz, ŻÓŁWIE to PT-91, powstałe od początku w fabryce, czyli te 12 szt. Natomiast T-72M1Z, wychodzi na to, to peteki z modułową Erawą. Dzięki za info, zawsze człowiek czegoś nowego sie dowie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 13 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2023 Dobry wieczór, Porcja kolejnych zdjęć z pracy nad projektem. Wieża została wzbogacona o parę detali na jej tylniej części, natomiast główą zmianą są nowe podstawy wyrzutni granatów dymnych. Zostały wykonane w oparciu o wymiary rzeczywistych i moim zdaniem prezentują się o niebo lepiej od ostatniej wersji. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 14 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2023 33 minuty temu, bulik58 napisał: Te wyrzutnie wyglądają na bardziej masywne w porównaniu do rosyjskich . Oprócz wspomnianej wyrzutnie podobają mi sie spawy które zrobiłeś wokół włazów , mógłbyś zdradzić przepis na zrobienie podobnego choć w częsci do Twojego? Nic innego jak Tamiya epoxy putty, zrolowane w wałki, ułożone wykałaczką we wcześniej wyciętych rylcem rowkach, a na końcu uformowane wąskim i płaskim dłutem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 15 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2023 I myk wyrzutniki na bluetack. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 17 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2023 Mały smaczek, w wyrzutnie wkleiłem nakrętke mającą na celu imitować urządzenie odpalające. Możliwe, że wykonam parę granatów dymnych GM-81 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 17 Kwietnia 2023 Share Napisano 17 Kwietnia 2023 Ale ten cały moduł dobrze wygląda. Trumpkowa wieża pasuje bryłą do tych wszystkich dodatków robionych w oparciu o dokumentację? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 17 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2023 Tak, generalnie nie ma problemu. Aczkolwiek mam małe zastrzeżenia co do umieszczenia celownika TPD-K1, jednakże są to milimetry i nie zamierzam tego zmieniać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi