Kapitan_Kurt Posted January 22, 2023 Posted January 22, 2023 (edited) Uszanowanie Waszmościom, Nie wytrzymałem i zacząłem kolejnego Twardego. Modelem wyjściowym jest T-72A mod. 1979 od Trumpetera. Będzie to prosty Petek. Jedyną zmianą będzie zmiana gąsienic ze staluchów na diehlowskie. Tym razem zaczynam od wieży, by nie podnosić sobie ciśnienia wycinaniem kostek. Na wyżej wymienioną została nałożona imitacja odlewanej stali, położone spawy i przyczepione na bluetack podstawy wyrzutni granatów dymnych, które o dziwo udało się dopasować za pierwszym razem. Oprócz tego pozwoliłem sobie ulepszyć worek na jarzmie armaty, by wyglądał bardziej jak rzeczywisty. Tak wiem, że mam rozpoczęty warsztat z Abramsem, ale są rzeczy ważne i ważniejsze. Edited October 14, 2024 by Kapitan_Kurt 9 Quote
mandrivecs Posted January 22, 2023 Posted January 22, 2023 Podpatrzam. Twardy za chwilę zniknie ze stanu naszej armii i szkoda, że nie doczekaliśmy się przyzwoitej konwersji do kupienia. Quote
robertmodelarz Posted January 22, 2023 Posted January 22, 2023 Gratulacje !!!! Temat trudny, baza znakomita. Do podpatrzenia model Flachentego: i walkaroundy z naszego forum. Czekamy na kostki i inne rarytasy...... Quote
Kapitan_Kurt Posted January 22, 2023 Author Posted January 22, 2023 26 minut temu, mandrivecs napisał: ...że nie doczekaliśmy się przyzwoitej konwersji do kupienia. Przemyślę zagadnienie. 4 Quote
FAHR Posted January 22, 2023 Posted January 22, 2023 1 godzinę temu, Kapitan_Kurt napisał: Przemyślę zagadnienie. Brałbym:) 1 Quote
TAW Posted January 22, 2023 Posted January 22, 2023 Czemu jeszcze jeden Twardy? Na zamówienie? 4 godziny temu, Kapitan_Kurt napisał: 5 godzin temu, mandrivecs napisał: ...że nie doczekaliśmy się przyzwoitej konwersji do kupienia. Przemyślę zagadnienie. Przemyśl 1 Quote
Rektor Posted January 23, 2023 Posted January 23, 2023 16 godzin temu, FAHR napisał: Brałbym:) A ja odlewałbym. Quote
Kapitan_Kurt Posted January 23, 2023 Author Posted January 23, 2023 Okej. Pomyślę co da się zrobić. Tylko spokojnie Panowie. 2 Quote
sas55 Posted January 23, 2023 Posted January 23, 2023 4 godziny temu, Rektor napisał: A ja odlewałbym. A ja kupowałbym 2 Quote
halset Posted January 23, 2023 Posted January 23, 2023 To mnie kolega trochę ubiegł z pomysłem na konwersję Ale znając moje tempo to by pewnie potrwało. Siadam i patrzam. Quote
Konrad-Ciba Posted January 23, 2023 Posted January 23, 2023 Ja też się podłączam do prośby na odlew. Sam bym chciał zrobić Twardego. Quote
Kapitan_Kurt Posted February 8, 2023 Author Posted February 8, 2023 Uszanowanko. Ciąg dalszy prac modernizacyjno - konwersyjnych realizowanych w oparciu o zdolności plastyczno - motoryczne przy użyciu wszelkich narzędzi modelarskich, różnych producentów. Wieża dostała troszeczkę spoin, których brakowało. Podstawy wyrzutni granatów dymnych zostały zaszpachlowane, pomalowane podkładem i uzupełnione o spoiny. Na ich tyle wykonałem imitacje luków inspekcyjnych, ale ich fote wrzucę jak je dokończę. Powstała osłona celownika noktowizyjnego PCN-A, jednak troszeczkę jeszcze muszę w niej uzupełnić. Oprócz wyżej wymienionych koła napędowe zostały poddane wymianie wieńców, które umożliwią założenie gąsienic Diehla. W razie pytań - wieńce to koła napędowe od Leoparda 2 odciśnięte w green stuffie i potem obrobione by jak najlepiej imitowały wieńce diehlowskie z Peteka. Życzę dobrej nocy. 5 Quote
Kapitan_Kurt Posted February 9, 2023 Author Posted February 9, 2023 4 godziny temu, bulik58 napisał: Koronkowa robota, pozostaje tylko pozazdrościć. Czy wszystkie PT-ki miały założone Diehle czy pozostaly jakieś na starych kołach i trakach? Tak stalowe są stosowane zamiennie z diehlami, zależy co akurat jest dostępne. Aczkolwiek staluchy są bardziej lubiane ze względu na lepszą przyczepność. 1 Quote
Kapitan_Kurt Posted February 9, 2023 Author Posted February 9, 2023 Załoga je wymienia. Wieńce są połapane na śruby do bębna napędowego, więc nie jest to skomplikowana czynność. Godzinę temu, bulik58 napisał: I załoga/warsztat musi wymieniać te wieńce ? 2 Quote
Kapitan_Kurt Posted February 26, 2023 Author Posted February 26, 2023 Dobry wieczór. Mała aktualizacja prac. Ostatnie dni ograniczają się do wycinania i obrabiania ERAWY jak i jej montaży. Porównując ten sposób montażu pancerza reaktywnego, stwierdzam iż ten jest łatwiejszy w montażu, w porównaniu do poprzedniego mojego Peteka. Kostki podklejam małą ilością bluetacku, a następnie do bluetacku doczepiam klocek białego plastiku, który imituje kątownik, do którego w rzeczywistości montuje się kostkę pancerza. Pewnie wielu z Was zada pytanie, czemu nie robię jak w oryginale? Na kątownik? Otóż dlatego, że prostopadłościenny klocek przyklejony do wieży zapewnia większą wytrzymałość i da się go odlać z żywicy. Uprzedzając kostki zostaną ściągnięte, gdyż na razie służą jako przewodnik do klejenia klocków. Po przyklejeniu klocków, kostki zostaną ściągnięte i poddane obróbce. A no i dodałem parę drucików. 8 Quote
patrykd Posted February 26, 2023 Posted February 26, 2023 Dlaczego twoje kostki maja zaokrąglone narożniki. Na oryginale są proste bez zaokrągleń. Quote
Kapitan_Kurt Posted February 26, 2023 Author Posted February 26, 2023 Dlatego, że są nieobrobione. Quote
Tomek Mroczkowski Posted February 26, 2023 Posted February 26, 2023 Żółwiki jeszcze jeżdżą na jednostkach z PT. 2 Quote
orzechu500 Posted February 27, 2023 Posted February 27, 2023 Duzo tego ustrojstwa do wyrzucania dymu... Quote
orzechu500 Posted March 7, 2023 Posted March 7, 2023 Może Ci się przyda: http://ipmsswidnica.pl/2021/03/07/pt-91-twardy-135/?fbclid=IwAR1qJOSbp56jC9TZGVGBjJ7pATV7J2RjJFwC9sjcPS54QMIonDN7EJtqMM0 1 2 Quote
TAW Posted March 7, 2023 Posted March 7, 2023 (edited) Myślę, że Kapitan Kurt dobrze zna/pamięta tą budowę Edited March 7, 2023 by TAW 1 Quote
Recommended Posts