patrykd Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) Jako, że kolejny pojazd został ukończony, czas na nowy warsztat. Nie odchodząc od tematyki niszczycieli czołgów tym razem mój wybór padł na Mardera III M. Marzy mi się jakiś kamuflaż trójkolorowy z okresu walk w Normandii. Na razie szukam inspiracji co do tego. Mam swoje typy w postaci kamuflażu w postaci wężyków bądź też takiego z dyskami. Do zestawu, jak zresztą już można było się przyzwyczaić, zamierzam użyć blaszek. Tym razem padło na te od ABERA (zdjęcia wykorzystanych zestawów poniżej). Zamierzem też wykorzystać lufę metalową, bo ta zestawowa jest klejona z dwóch połówek i nie bardzo czuję się z obróbką takich rzeczy. Znając siebie pewno jakieś pierdółki jeszcze dołożę, ale na razie ten zestaw podstawowy na start jest wystarczający. Pierwsze zdjęcia z budowy wkrótce. W budowie będę się posiłkował tą stroną: http://www.primeportal.net/tanks/dmitry_kiyatkin/marder_iiim/ Edytowane 1 Lutego 2023 przez patrykd 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 Na bogato z tymi dodatkami. Dużo tych blaszek. Wszystkie chcesz wykorzystać, czy tylko część? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 1 Lutego 2023 Autor Share Napisano 1 Lutego 2023 4 minuty temu, SFModel napisał: Na bogato z tymi dodatkami. Dużo tych blaszek. Wszystkie chcesz wykorzystać, czy tylko część? Lubię zabawę z blaszkami i ich lutowanie. Wykorzystam raczej wszystkie, aczkolwiek jeśli uznam, że część plastikowa wygląda dobrze to ją zostawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 A jak i czym lutujesz? Na cynę czy pastę? Dotykowo czy gorącym powietrzem? Podpytuję, bo kiedyś próbowałem lutować i mi nic nie wychodziło. Więc teraz tylko klej CA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 1 Lutego 2023 Autor Share Napisano 1 Lutego 2023 Używam lutownicy Bakona BK 9500 z wymiennymi końcówkami. Najbardziej przypadły mi do gustu końcówki T12-I i T12-J02. Poza tym do lutowania używam topnik Abera i drutu 0.25mm. Czyszczę grot w gąbce nasączonej wodą po każdym lucie. Bez czyszczenia nawet najlepszy zestaw jest do d.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 Popodglądam sobie U mnie Marder jedynka czeka na dokończenie, więc może coś tu „ukradnę” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 Wartość dodatków znacznie przekracza cenę modelu. Dawno nie było na warsztacie takiego małego i jadowitego "Niemca". Spawanie metali znacznie wydłuży czas budowy, ale myślę, że warto pogrzebać w złocie,,,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 1 Lutego 2023 Autor Share Napisano 1 Lutego 2023 Dzięki za słowa otuchy. To będzie długi warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 Mój ulubiony szkrab. Mam Dragona czeka na swoją kolej, ale odpycha mnie otwarty przedział bojowy. Tobie raczej to nie będzie przeszkadzać. Osobiście myślałem nad tym egzemplarzem, ale pójdę bardziej w tematy zimowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 1 Lutego 2023 Autor Share Napisano 1 Lutego 2023 11 minut temu, produdi napisał: Mój ulubiony szkrab. Mam Dragona czeka na swoją kolej, ale odpycha mnie otwarty przedział bojowy. Tobie raczej to nie będzie przeszkadzać. Osobiście myślałem nad tym egzemplarzem, ale pójdę bardziej w tematy zimowe. Jak cię odpycha otwarty przedział no i chcesz klimaty zimowe to do marder istnieje żywiczna plandeka maskującą cały przedział prawie. Ewentualnie sam możesz ją wykonać jeśli umiesz się bawić z masą modelarską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 37 minut temu, patrykd napisał: To będzie długi warsztat. Ty już trzeci albo czwarty skończyłeś a ja jeszcze jednego nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 Teraz, zyziek napisał: Ty już trzeci albo czwarty skończyłeś a ja jeszcze jednego nie eee a stug c/d to co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) Ale to wersja 2 D ale 7.5 cmPocztówka z wakacji u siebie, w mieście haha Edytowane 1 Lutego 2023 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 Widzę, że leżą Ci te działa samobieżne z otwartym przedziałem bojowym. Mi też bardzo leżą Twoje ich wykonania bo mocno przykładasz się do waloryzacji wnętrza, które potem jest naprawdę widoczne. Więc działaj! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 A ja dostałem tego Mardera w prezencie, niestety nietrafionym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 1 Lutego 2023 Autor Share Napisano 1 Lutego 2023 16 minut temu, TAW napisał: Widzę, że leżą Ci te działa samobieżne z otwartym przedziałem bojowym. Mi też bardzo leżą Twoje ich wykonania bo mocno przykładasz się do waloryzacji wnętrza, które potem jest naprawdę widoczne. Więc działaj! No faktycznie to już będzie trzeci z otwartym przedziałem bojowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 2 Lutego 2023 Super Moderator Share Napisano 2 Lutego 2023 Jak nie planujesz dewastacji błotników daj plastiki, wytłoczenie blaszanych jest sporym wyzwaniem, a efekt bez wprawy mmmm będzie zdecydowanie gorszy niż element z modelu, podglądam co z tego wyciśniesz w razie "W" pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 2 Lutego 2023 Share Napisano 2 Lutego 2023 13 godzin temu, patrykd napisał: Jak cię odpycha otwarty przedział no i chcesz klimaty zimowe to do marder istnieje żywiczna plandeka maskującą cały przedział prawie. Wiem, posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 2 Lutego 2023 Autor Share Napisano 2 Lutego 2023 (edytowane) Zabawę czas zacząć. Zacząłem od dużych rzeczy. Błotniki, a obok te zestawowe. Będę jeszcze dolutowywał druciki z boku by pewnie zamontować je w kadłubie. Podobny zabieg robiłem przy Nashornie. Tu moja prośba czy ma ktoś zdjęcia z Marderami z uszkodzonymi błotnikami (ale nie wskutek zniszczenia pojazdu). Mam zamiar w tym modelu trochę pomęczyć je. Edytowane 2 Lutego 2023 przez patrykd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 3 Lutego 2023 Share Napisano 3 Lutego 2023 https://www.worldwarphotos.info/gallery/germany/tanks-2-3/marder/. Tu są różne zdjęcia, może coś znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 3 Lutego 2023 Share Napisano 3 Lutego 2023 Melduje się na widowni. Tylko chwilkę mnie nie było, a tu takie fajne tematy. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 3 Lutego 2023 Autor Share Napisano 3 Lutego 2023 (edytowane) Robiąc prawy błotnik zastanowiło mnie mocowanie anteny (chyba zapasowej ?) na nim. Otóż w blaszkach abera mamy zasugerowane aby do części 2R przylutować rurkę a do części 3R drucik. Zdjęcia poniżej. Jednakże porównując zdjęcia prawdziwego pojazdu z tymi wytycznymi od Abera w części 2R nie widzę, żadnej rurki, a w części 3R są aż dwa druciki. O co tu chodzi? Chyba zrobię tak jak to na pojeździe widać a nie w instrukcji. Edytowane 3 Lutego 2023 przez patrykd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 3 Lutego 2023 Share Napisano 3 Lutego 2023 Rób jak na pojeździe, tu jeszcze od parta zrzut , lepiej widać co nie co 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Lutego 2023 Share Napisano 4 Lutego 2023 W dniu 3.02.2023 o 11:00, patrykd napisał: Robiąc prawy błotnik zastanowiło mnie mocowanie anteny (chyba zapasowej ?) na nim. Otóż w blaszkach abera mamy zasugerowane aby do części 2R przylutować rurkę a do części 3R drucik. Zdjęcia poniżej. Jednakże porównując zdjęcia prawdziwego pojazdu z tymi wytycznymi od Abera w części 2R nie widzę, żadnej rurki, a w części 3R są aż dwa druciki. O co tu chodzi? Chyba zrobię tak jak to na pojeździe widać a nie w instrukcji. Popatrz na fotki . Na końcówkę anten jest założone co jak zabezpieczenie - ANTEN bo 2 sztuki. Widok z boku - żółte strzałki pokazują antenę ; pomarańczowa właśnie to zabezpieczenia (blokadę przed wypadnięciem ; czerwone kreski wielkość tej osłony. Na drugim widok lekko z góry - tu widać doskonale dwa pręty anteny. Fotki wyłącznie w celach dyskusji. Doskonałej jakości podobne fotki są na str.35 w Nuts & Bolts No.17. Pozdrawiam Krzysztof 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Lutego 2023 Share Napisano 4 Lutego 2023 (edytowane) 26 minut temu, bulik58 napisał: Czy wersja Mardera III M dzieliła się na typ wczesniejszy i ?? np. pózniejszy , Dragon wypuścił swój model pod nazwa ,,Initial production,, zależne to bylo od wersji podwozia? Jeśli to do mnie pytanie to Tak. Dragon initial a, ten model Tamki jest w wersji późnej. Pozdrawiam Krzysztof PS Zapomniałem wkleić rysunki. Edytowane 4 Lutego 2023 przez meser262 PS 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi