X32 Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 Swoją drogą, ciekawe jest to, że coś tak abstrakcyjnego, jak PL01 Concept wydano dość szybko, jako model wtryskowy. Może z Borsukiem też pójdzie szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 6 Marca 2023 Share Napisano 6 Marca 2023 10 minut temu, X32 napisał: Swoją drogą, ciekawe jest to, że coś tak abstrakcyjnego, jak PL01 Concept wydano dość szybko, jako model wtryskowy. Może z Borsukiem też pójdzie szybciej. Wydaje mi się, że od pokazu do wydania modelu minęło ok 10lat. I w tym przypadku Takim zrobił model "na oko" a nikt z nas nie wnika w wymiary np. bo i tak nie ma do czego odnieść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 Powstaje "ciężki Borsuk" Cytat Projektowany ciężki wóz bojowy piechoty będzie lepiej opancerzony i będzie przewoził więcej żołnierzy desantu niż lżejszy, pływający Borsuk. Jeszcze w tym roku ma powstać pojazd demonstrujący zastosowane technologie – powiedział rzecznik Agencji Uzbrojenia ppłk Krzysztof Płatek więcej TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Kwietnia 2023 Share Napisano 19 Kwietnia 2023 ciekawy filmik - dużo gadania ale jest sporo interesujących ujęć z testów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X32 Napisano 23 Kwietnia 2023 Share Napisano 23 Kwietnia 2023 Dodatkowy pancerz przedni na najnowszych ujęciach Borsuka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X32 Napisano 10 Maja 2023 Share Napisano 10 Maja 2023 Jak ktoś ma chody w HSW to niech załatwi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Maja 2023 Share Napisano 10 Maja 2023 2 minuty temu, X32 napisał: Jak ktoś ma chody w HSW to niech załatwi Zaraz SKW wpadnie do wszystkich modelarzy i postawi zarzuty za szpiegostwo...... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 10 Maja 2023 Share Napisano 10 Maja 2023 5 godzin temu, X32 napisał: Jak ktoś ma chody w HSW to niech załatwi Jeśli możesz to podaj źródło tej fotki to napiszę. Kiedyś napisałem do nich o pewną informację do WDSza i odpisali. A skoro można znaleźć takie zdjęcie to może i ,,wyprostowane'' się znajdzie. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X32 Napisano 10 Maja 2023 Share Napisano 10 Maja 2023 Zdjęcie zostało wykonane w dziale projektowym HSW. Niestety strona, która to opublikowała już nie istnieje, została zlikwidowana przez SKW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Maja 2023 Share Napisano 10 Maja 2023 1 godzinę temu, X32 napisał: Niestety strona, która to opublikowała już nie istnieje, została zlikwidowana przez SKW. Czy to znaczy, że dni Modelworka są policzone? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X32 Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 9 godzin temu, Grzes napisał: Czy to znaczy, że dni Modelworka są policzone? Jeśli dziennikarze gazety wyborczej doniosą to raczej tak. https://rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/7,34962,29445961,konstruktorzy-z-hsw-zostali-narazeni-na-dzialanie-obcych-wywiadow.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 Dzień dobry, Szkoda, że tak się stało. Co do tajemnicy, to mógłbym o tym opowiadać dużo, ale to nie jest przedmiotem tego wątku. Na pewno teraz i w przyszłości nie warto się kontaktować z HSW, bo tam pewnie kontrole i panika. Ale może ktoś ma taki program, który potrafi ten obraz wyprostować, ponieważ rzuty górny i boczny są widoczne w całości. Ciekawe, że na wielu zdjęciach widać żołnierzy z nazwiskami na mundurach a tu taka historia. Ci konstruktorzy od dawna są na pewno znani obcym wywiadom a rysunek techniczny i dane wymiarowe są ogólnie znane. W necie jest wiele więcej prawdziwych kwiatków dla obcych wywiadów. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X32 Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 Publikacja tego materiału była za wiedzą i zgodą HSW, tylko ktoś z GW popuścił w nogawki i zrobił nagonkę na autora filmu, w którym pokazano rysunki, po czym autor (Urząd Miasta Stalowa Wola) usunął to nagranie ze swojego kanału na YT. Fragmenty usuniętego nagrania można obejrzeć w poniższym filmiku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 W tym filmiku są publikowane wcześniej zdjęcia i filmy, które już prezentowano w tym wątku. są też materiały do skopiowania. Trzeba trzymać rękę na pulsie i zbierać materiały. Pamiętam, że z Rosomakiem było tak samo. Znaleźli się jednak myśliwi, którzy do niego mają praktycznie wszystko. Może i teraz tak będzie. Czekajmy i zbierajmy materiały. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X32 Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 No z tego nagrania można dowiedzieć się chociażby, jakie są wymiary całkowite Borsuka, a to już duża pomoc do opracowania modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 Wymiary ogólne podawano już wcześniej. A może coś takiego BWP Borsuk Model 3D - TurboSquid 1754368 Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astarott Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 2 godziny temu, sas55 napisał: ...Ale może ktoś ma taki program, który potrafi ten obraz wyprostować... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X32 Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 Tego nie da się skutecznie wyprostować, zawsze wyjdzie zdeformowane. Godzinę temu, sas55 napisał: Wymiary ogólne podawano już wcześniej. A gdzie podawano, bo przeoczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 (edytowane) O jak to miło. Jak fachowiec popracuje jeszcze z tym co jest na filmiku to tajemnica pryśnie... Edytowane 11 Maja 2023 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 (edytowane) 9 godzin temu, astarott napisał: Zapomniałem wstawić cytat do postu powyżej Edytowane 11 Maja 2023 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 8 godzin temu, X32 napisał: Tego nie da się skutecznie wyprostować, zawsze wyjdzie zdeformowane. A gdzie podawano, bo przeoczyłem. Już w pierwszym poście tego wątku jest zdaje się szerokość. Długość i wysokość też gdzieś widziałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X32 Napisano 12 Maja 2023 Share Napisano 12 Maja 2023 10 godzin temu, sas55 napisał: O jak to miło. Jak fachowiec popracuje jeszcze z tym co jest na filmiku to tajemnica pryśnie... To teraz kolego sas55 zobacz, ile są warte te "naprostowane" rysunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 12 Maja 2023 Share Napisano 12 Maja 2023 25 minut temu, X32 napisał: To teraz kolego sas55 zobacz, ile są warte te "naprostowane" rysunki. Ja napisałem, że jak się fachowiec za to weźmie to będzie ok. Natomiast to co zamieścił kolega uważałem i uważam za pierwszą i na szybko zrobioną transformację rysunku. Myślę, że można to dopracować. Mając tyle zdjęć ile opublikowano można wykonać rysunki we własnym zakresie. Ja tak zrobiłem do WDSza i z HSW otrzymałem tylko pochylenie bocznej płyty kadłuba. Ciągłe narzekanie i udowadnianie, że się nie da nic nie da. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 12 Maja 2023 Share Napisano 12 Maja 2023 A gdzieś powyżej podałem link. Za 164 dolce (promocja) można uzyskać materiały 3D. Powtarzam ten link. BWP Borsuk Model 3D - TurboSquid 1754368 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X32 Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 Planowane warianty Borsuka: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi