mig Napisano 23 Kwietnia 2023 Share Napisano 23 Kwietnia 2023 F-13: 2xUB-16 + PTB-490, 2xFAB + PTB-490, 2xR-3 + PTB-490 PF: j.w. Do zasobnika SPS-141 możesz dorzucić bomby np. OFAB-120 Bis: 2xUB-16+ 2xUB-32 + PTB490 ewentualnie na bogato 4xR-60 + 2xR-3 + PTB-490. 13 minut temu, Kon_Bar napisał: wydaje mi się, że OFAB-100-120 i belka MBD2-67U są na ramka Eduard-a tylko nie są opisane Tak są w zestawie. Jeśli dobrze pamiętam to ta belka jest jedna na zestaw. Bomba IAB-500 to bardziej pod MiG-21SMT. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 23 Kwietnia 2023 Share Napisano 23 Kwietnia 2023 Przyjmujemy, patrzymy KL-kierunek lotu F-13 R-3S +nic+R-3S PF UB-16+PTB-490+FOBOS lub UB-16+GP-9+UB-16 PFM R-3S+IAB-500+R-3S R PTB+R-3S+plus dowolny zasobnik R lub S+R-3S+PTB M FAB-100+MBD+NIC+MBD+FAB-100 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 23 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2023 44 minuty temu, barszczo napisał: Takie coś jedynie znalazłem. Marna jakość, ale nasz i jakieś urozmaicenie od K-13 pod skrzydłami. Nie widzę fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 23 Kwietnia 2023 Share Napisano 23 Kwietnia 2023 Mf ze SPS-141 pod kadlubem +PTB na lewym zewnętrznym plus prawy zewnetrzny lub 4×R-3S pod skrzydlami +pod kadlubem SPS R-3S+R-60+NIC+R-60+R-3S R-3S+R-60+PTB+R-60+R-3S Taka sama konfiguracja R-60 była na M 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Kwietnia 2023 Share Napisano 23 Kwietnia 2023 22 minuty temu, Kon_Bar napisał: Nie widzę fotki Poprawione . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 24 Kwietnia 2023 Share Napisano 24 Kwietnia 2023 (edytowane) nic+H-66+nic+H-66+nic na Mf PBP-2+nic+PBP-2 na PFM cżęsci dla tych belek sa na ramkach Pf/Pfm Edytowane 24 Kwietnia 2023 przez em 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 29 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2023 Nareszcie coś, choć nie wiem, czy to dobrze Pomalowałem fotel (dwa razy; w sumie niepotrzebnie - nic lepiej nie potrafię). Zdecydowałem też, że kokpit zamykam Pylony wklejone (oczywiście radośnie najpierw wkleiłem paliwowe...) i czas chyba na bazę No i baza położona (a nawet i stal miejscami I aby zakończyć czymś optymistycznym - znowu zbiornik 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 1 Maja 2023 Autor Share Napisano 1 Maja 2023 (edytowane) Preshading i pierwsza warstwa koloru docelowego - jeszcze za mocno widać preshading. Przesadzę z drugą warstwą i wyjdzie "płaskie" - zawsze się boję tego etapu Wszelkie anteny etc. postanowiłem wklejać po malowaniu - za dużo tego urywam w trakcie prac === EDIT === Zapomniałem zadać kilku pytań 1. Czy dla szachownice (A) i (B) są umiejscowione i zorientowane prawidłowo? Czy ich kształt jest odpowiedni dla planowanego okresu 1975-1980 ? 2. Co za ustrojstwo kryje się pod (C) - ma być pomalowane na brązowo 3. Co kryje się pod (D) i (E) - (D) czasami widziałem pomalowane na zielono, ale (E)... no i... 3A. Czy (D) malować na zielono Edytowane 1 Maja 2023 przez Kon_Bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 1 Maja 2023 Share Napisano 1 Maja 2023 A gdzie będą kapsuły ratunkowe ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 1 Maja 2023 Share Napisano 1 Maja 2023 Ć,D,E to anteny. Ć to antena IFF ,D antena radiompasu, E antena od markera. Wszystkie budowane z ruskiego plastiku, taki brąz specyficzny. Anteny D i E mogły być brązowe np. po wymianie , w eksploatacji malowane zielona farba dla anten. Antena Ć brązowa, choć nie jestem pewien czy tez w kolorze platowca... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 1 Maja 2023 Autor Share Napisano 1 Maja 2023 Dzięki @em za wyjaśnienia Udało się uzyskać jeszcze mały potęp w pracach Wydaje mi się, że aparat nieco "wyciąga" różnice w cieniowaniu (zwłaszcza na dolnej powierzchni). Zobaczymy po połysku, kalkach, wash-u, macie - mam nadzieję, że będzie dobrze 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Maja 2023 Share Napisano 1 Maja 2023 5 godzin temu, Kon_Bar napisał: 1. Czy dla szachownice (A) i (B) są umiejscowione i zorientowane prawidłowo? Jak najbardziej tak 5 godzin temu, Kon_Bar napisał: Czy ich kształt jest odpowiedni dla planowanego okresu 1975-1980 ? To żeś zabił ćwieka... Hmm... zasadniczo bez względu na okres szachownice miały kształt kwadratu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 1 Maja 2023 Autor Share Napisano 1 Maja 2023 4 minuty temu, Grzes napisał: To żeś zabił ćwieka... Hmm... zasadniczo bez względu na okres szachownice miały kształt kwadratu... Przeglądając relacje relatywnie często można spotkać informację, że ktoś przekręcił / przesunął / itd. szachownicę. jako "lajkonik" wolę dopytać Co do kształtu to mam złudzenie, że po wojnie funkcjonowały wie szachownice z różnymi proporcjami obwódek do środków - stąd pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Maja 2023 Share Napisano 1 Maja 2023 Na wszystkich "dwudziestych pierwszych" szachownice raczej miały takie same proporcje obwódki do pól. Więc Panie Lajkonik, do dzieła! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 1 Maja 2023 Share Napisano 1 Maja 2023 Ale jest.Jesli on szary, to wlot również.Na zdjęciu p.Waclawa ,lata 90 te ,on srebrny jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 1 Maja 2023 Autor Share Napisano 1 Maja 2023 1 minutę temu, em napisał: Ale jest.Jesli on szary, to wlot również.Na zdjęciu p.Waclawa ,lata 90 te ,on srebrny jest. Mam złudzenie, że nieco tracę wątek (to "Ale jest" mnie myli...) @em- rozumiem, że powinienem przemalować pierścień wlotowy na szaro? Da się zrobić Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 1 Maja 2023 Share Napisano 1 Maja 2023 Jeśli ma być szary, to wlot pomalować. Jeśli ma mieć nietoperza to już srebrzankowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 2 Maja 2023 Autor Share Napisano 2 Maja 2023 Dziś drobiazgi. Dosłownie. Zainspirowałem się konfiguracjami podanymi przez kolegę @em i postanowiłem, że MF-75 będzie przenosił H-66. Na rynku anie ma H-66, ale dziś przyszły Ch-23 z ResKit-a i to one posłużą za bazę do (C)h-66. Do wymiany są moduły końcowe. Kształt zakończeń H-66 bardzo przypomina mi RS-2US, choć nie można ich niestety przeszczepić . Jakoś je dorobię Troszeczkę poprawek malarskich (m.in. pierścień na dziobie jest szary) i przymiarka do H-66 Zacząłem poważnie rozważać zostawienie linii podziału bez panel linera. Serio - nie wiem, czy podkreślanie linii podziału ma sens w tym malowaniu. Jakaś próbka stanu obecnego na zdjęciu poniżej 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Maja 2023 Share Napisano 2 Maja 2023 Godzinę temu, Kon_Bar napisał: Zacząłem poważnie rozważać zostawienie linii podziału bez panel linera. Słusznie, bo wygląda dobrze. A jak zapuścisz to żeby Ci nie wyszło jak kartonówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 3 Maja 2023 Autor Share Napisano 3 Maja 2023 (edytowane) Jeszcze trochę w temacie podwieszeń i... ramek Edka. Postanowiłem zidentyfikować co tam mamy w zestawie i wyszło mi takie coś - wrzucam, może komuś się przyda. Czasami potrzeba 2 ramek (a nawet trzech dla konfiguracji z 10 x FAB-100), ale zwykle uzbrojenia jest więcej niż da się użyć Edytowane 6 Maja 2023 przez Kon_Bar zmiana obrazków 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 3 Maja 2023 Share Napisano 3 Maja 2023 Malowanie wygląda bardzo dobrze. Może spróbuj jakiegoś szarego panel linera? Wiadomo nie za ciemny i nie za jasny, będziesz musiał pokombinować jeżeli nic z gotowców się nie przyda. Chociaż z drugiej strony... Nigdzie nie jest napisane, że być musi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 4 Maja 2023 Autor Share Napisano 4 Maja 2023 Mało, ale zawsze. Napisy dały mi posmak, co przede mną - godziny naklejania... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 Pytanko: ma ktoś fotkę naszych MiGów z tym vyzbrojem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 I to jest panie @Grzes dobre pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 Wyczytałem, że te rakiety były u nas w służbie, do czasu gdy do linii weszły samoloty Su-22 i przejęły zadania uderzeń powietrze - ziemia. Czyli, trzeba szukać w archiwach z lat 70. i pierwszej połowy 80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi