kowal76 Napisano 9 Kwietnia 2023 Share Napisano 9 Kwietnia 2023 Ostatnio kupiłem od kolegi zaczętego Corsaira Hasegawy. W modelu sklejone są skrzydła bez klap oraz silnik i kadłub. Skrzydła były poszpachlowane, a kadłub tylko w części przed kokpitem. Na chwilę obecną wyszlifowałem szpachlę i częściowo poprawiłem zatarte linie podziału. Trochę lat ten model chyba przeleżał :). W kokpicie wszytko jest zestawowe. Z mojej strony dodałem pasy Edka i trochę podmalowałem tablicę suchym pędzlem (kabina będzie zamknięta). Zrobiłem też imitację szkiełka radaru. Kalkomanie już lekko żółte się zrobiły, ale chyba będą ok. Generalnie chcę ten model dokończyć w malowaniu pudełkowym :). Na razie ATR jest priorytetem, więc tutaj dalsze działania z doskoku . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Kwietnia 2023 Share Napisano 10 Kwietnia 2023 No to już wiesz jak go wymalować . Kalki włóż w jakiś woreczek i wystaw na światło słoneczne, zżółknięcie powinno zniknąć. Bedę spoglądał na budowę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 10 Kwietnia 2023 Share Napisano 10 Kwietnia 2023 Teraz, barszczo napisał: Kalki włóż w jakiś woreczek i wystaw na światło słoneczne, zżółknięcie powinno zniknąć. Potwierdzam, odratowałem tak kiedyś dwudziestoletnie kalki Fujimi. Podobno lampa UV też działa, muszę spróbować zakosić małżonce taką co ma do pazurów i spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 23 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2023 Powoli dalej zaczynam działać z Corsairem. Dokończyłem i zamknąłem kokpit. Zabrałem się też za doklejanie pozostałych elementów skrzydeł i sklejanie drobnych elementów. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 2 Maja 2023 Autor Share Napisano 2 Maja 2023 Wszystkie elementy powycinane i gotowe do malowania oraz dalszego montażu. W skrzydłach dorobiłem światła z kawałków przeżroczystego plastiku. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Maja 2023 Autor Share Napisano 5 Maja 2023 Powoli wszystko się składa w całość 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 Bardzo ładnie, a gdzie motorek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Maja 2023 Autor Share Napisano 5 Maja 2023 18 minut temu, barszczo napisał: Bardzo ładnie, a gdzie motorek ? Trzeba go pomalować i dopiero dokleić całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 6 Maja 2023 Autor Share Napisano 6 Maja 2023 Pomalowałem wydechy, aby pózniej było mi łatwiej zamaskowac i malować całość. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Maja 2023 Autor Share Napisano 13 Maja 2023 Pomalowałem silnik i już jest na swoim miejscu. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Maja 2023 Share Napisano 13 Maja 2023 Bardzo ładnie, ale w następnym kabelki obowiązkowo . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Maja 2023 Autor Share Napisano 13 Maja 2023 2 minuty temu, barszczo napisał: Bardzo ładnie, ale w następnym kabelki obowiązkowo . Kabelki nie dla mnie. Mam grube łapska i ślepy jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 13 Maja 2023 Share Napisano 13 Maja 2023 Korsarze Hasegawy mają takie paskudne uskoki łączenia form na kadłubie za przedziałem silnikowym, robiłeś już tam coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Maja 2023 Autor Share Napisano 13 Maja 2023 Jeżeli chodzi o te po bokach kadłuba, to tak było szlifowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 13 Maja 2023 Share Napisano 13 Maja 2023 W dniu 10.04.2023 o 12:09, jachud3 napisał: lampa UV też działa, muszę spróbować zakosić małżonce taką co ma do pazurów i spróbować. Powiedz żonie że UVka się posuła i żeby kupiła sobie nową, a Ty że niby na śmietnik ją wynosisz...i już masz do swojej dyspozycji A tak żarty żartami, ale naprawdę działa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Maja 2023 Autor Share Napisano 13 Maja 2023 Kalki dochodzą do siebie na oknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 14 Maja 2023 Share Napisano 14 Maja 2023 To zestawowy silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 14 Maja 2023 Share Napisano 14 Maja 2023 Silniczek wyszedł super. Napiszę to co wyżej kolega barszczo - tylko się nie denerwuj - kabelki. Byłaby wtedy petarda.... Ślepy jesteś powiadasz ? Każdy robi się ślepy i dlatego trzeba się wyposażyć w okulary i lupę nagłowną - to niestety nieuniknione. Aha, z tymi kalkami to uważaj, by " dochodziły" tylko białe, ciemne to może wytnij z arkusza, bo mogą wyblaknąć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 14 Maja 2023 Autor Share Napisano 14 Maja 2023 8 godzin temu, greatgonzo napisał: To zestawowy silnik? Tak, to silnik zestawowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 14 Maja 2023 Autor Share Napisano 14 Maja 2023 Godzinę temu, MAREK74 napisał: Silniczek wyszedł super. Napiszę to co wyżej kolega barszczo - tylko się nie denerwuj - kabelki. Byłaby wtedy petarda.... Ślepy jesteś powiadasz ? Każdy robi się ślepy i dlatego trzeba się wyposażyć w okulary i lupę nagłowną - to niestety nieuniknione. Aha, z tymi kalkami to uważaj, by " dochodziły" tylko białe, ciemne to może wytnij z arkusza, bo mogą wyblaknąć. Dziękuję i masz rację, wzrok już nie ten co kiedyś :(. Muszę iść do okulisty po okulary, bo coraz trudniej mi się robi modele i inne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 14 Maja 2023 Share Napisano 14 Maja 2023 1 godzinę temu, kowal76 napisał: Muszę iść do okulisty po okulary, Po okulary chodzi się do optyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 14 Maja 2023 Autor Share Napisano 14 Maja 2023 1 godzinę temu, _OldMan_ napisał: Po okulary chodzi się do optyka. No na koniec tak, do optyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 14 Maja 2023 Share Napisano 14 Maja 2023 No to słabo. Ten silnik nie jest od U-5. Niskonapięciowa instalacja zapłonowa zdradza cywilne przeznaczenie. Pewnie producent zapatrzył się na jakiegoś warbirda, bo takie silniki często stosuje się we współcześnie latających samolotach. Ale jakiś warbird w malowaniu Bordelona pałętał się po świecie ;). W ogóle wydaje się, że brakuje paru szczegółów typowych dla wersji -5N, ale może to jeszcze nie pora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 14 Maja 2023 Autor Share Napisano 14 Maja 2023 1 godzinę temu, greatgonzo napisał: No to słabo. Ten silnik nie jest od U-5. Niskonapięciowa instalacja zapłonowa zdradza cywilne przeznaczenie. Pewnie producent zapatrzył się na jakiegoś warbirda, bo takie silniki często stosuje się we współcześnie latających samolotach. Ale jakiś warbird w malowaniu Bordelona pałętał się po świecie ;). W ogóle wydaje się, że brakuje paru szczegółów typowych dla wersji -5N, ale może to jeszcze nie pora. Z racji Twojej dużej wiedzy w tym temacie, wierzę, że jest tak, jak piszesz :(. Szkoda, bo myślałem, że Hasegawa przykłada się do swoich modeli. Tymczasem dokleiłem osłonę silnika i skończyłem koła. Trzeba będzie trochę podszlifować na górze osłony, ale to już jak klej wyschnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Maja 2023 Share Napisano 14 Maja 2023 Bardzo fajny ten późny Korsarz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi