ArtDeco Napisano 23 Kwietnia 2023 Share Napisano 23 Kwietnia 2023 Zaczynam nową budowę i mam nadzieję, że pójdzie mi nieco lepiej niż poprzednio. Wybrałam Zlin Z-42M od Hobby Boss w skali 1/72 Malowanie wg zdjęć ze strony http://www.airkservice.cz/portfolio_detail.php?rid=5 W zestawie nie było pasów więc zaczęłam je robić od podstaw - mam nadzieję , że dam radę ( trochę je uproszczę bo cholernie są małe) Rady mile widziane 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 23 Kwietnia 2023 Share Napisano 23 Kwietnia 2023 Za pasy masz duży plus 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtDeco Napisano 24 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2023 Tak oto wyglądają fotele, troszkę nieudolnie "przybrudziłam" i rzuciłam na tył gazety naszych sąsiadów 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 24 Kwietnia 2023 Share Napisano 24 Kwietnia 2023 I super ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Kwietnia 2023 Share Napisano 24 Kwietnia 2023 Wyszło super. Z czego pasy robione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Kwietnia 2023 Share Napisano 24 Kwietnia 2023 Fajnie, brnij dalej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtDeco Napisano 24 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2023 4 minuty temu, mig napisał: Wyszło super. Z czego pasy robione? Zrobiłam z kartki do xero, najpierw pomalowałam potem nożykiem wycięłam cieniutkie paseczki. Najcieńszy drucik jaki miałam wyginałam bardzo precyzyjną pincetą, no i lupa nagłowna. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtDeco Napisano 24 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2023 Mam pytanie, czy mam obciążyć przód czymś tam od środka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 24 Kwietnia 2023 Share Napisano 24 Kwietnia 2023 Na pewno trzeba obciążyć przód. W necie jest pełno tych modeli siedzących na ogonie. Pytanie tylko ile? 10-15 gramów. Może ktoś ma lepsze rozeznanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 24 Kwietnia 2023 Share Napisano 24 Kwietnia 2023 W zakreskowane obszary u siebie wkładałem klocek ołowiu dopiłowany tak aby idealnie się tam zmieścił i jeszcze było miejsce aby śmigiełko się kręciło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtDeco Napisano 25 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2023 12 godzin temu, Artek82 napisał: klocek ołowiu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 25 Kwietnia 2023 Share Napisano 25 Kwietnia 2023 15 minut temu, ArtDeco napisał: ???? Szukaj w sklepie dla wędkarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 25 Kwietnia 2023 Share Napisano 25 Kwietnia 2023 9 minut temu, ArtDeco napisał: ???? Ołów jest miękki, a przynajmniej ten co mam. Kilka kawałków zbiłem w jeden i uformowałem imadełkiem w klocek. Następnie pilnikiem nadałem kształt który pozwolił na wsuniecie go w miejsce które zakreskowałem na Twoim zdjęciu Mam rozgrzebanego Zlina 142 z tym samym patentem. Jak będę w domu to podrzucę fotkę jak to wygląda. Nie pytaj ile gramów bo nie wiem. Robiłem na oko aby stał w prawidłowej pozycji. Tak stoi mój Z-42... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 25 Kwietnia 2023 Share Napisano 25 Kwietnia 2023 jak Marek D napisal - w sklepie dla wedkarzy, Albo tasmowy albo kulki w pudelku Mozna roztopic nad gazem i odlac klocek w glinie, albo nawet w drewnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 25 Kwietnia 2023 Share Napisano 25 Kwietnia 2023 Sprawdź w instrukcji. Może podają zalecany ciężar balastu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 25 Kwietnia 2023 Share Napisano 25 Kwietnia 2023 9 minut temu, Wojtek59 napisał: Sprawdź w instrukcji. Może podają zalecany ciężar balastu. Nie podają . Ale trzeba sporo dać. Dojdzie kierunek i wysokość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtDeco Napisano 25 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2023 (edytowane) Chłopaki dziękuję, chyba zrozumiałam. Nigdy bym nie pomyślała, że będę chodziła po sklepie z art. wędkarskimi A jednak :):) Edytowane 25 Kwietnia 2023 przez ArtDeco 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 25 Kwietnia 2023 Share Napisano 25 Kwietnia 2023 Godzinę temu, ArtDeco napisał: Nigdy bym nie pomyślała, że będę chodziła po sklepie z art. wędkarskimi Stąd już tylko krok do zakupu wędziska... I nowe hobby gotowe. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtDeco Napisano 25 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2023 Rzeczywiście, ołów da się łatwo piłować. Podmaluję od spodu błękitem i będzie ok. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 25 Kwietnia 2023 Share Napisano 25 Kwietnia 2023 troche smiesznie wyglada ten przezroczysty plastik widzialem juz cos takiego przy Fokkerze G1, ale tam to byla prawdziwa szklarnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtDeco Napisano 25 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2023 8 minut temu, BRAVO112 napisał: troche smiesznie wyglada ten przezroczysty plastik Dokładnie tak wygląda i kiepsko się pracuje z czymś takim, ale jak zagruntuję to będzie łatwiej. Poprawiłam i teraz to lepiej wygląda - nie widać ołowiu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 25 Kwietnia 2023 Share Napisano 25 Kwietnia 2023 Z czasów jak robiłem rury: model poklejony na taśmę z wykałaczek nogi o dł. goleni + 1/2 koła +/- można sprawdzić obciążenie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 25 Kwietnia 2023 Share Napisano 25 Kwietnia 2023 10 godzin temu, Artek82 napisał: Mam rozgrzebanego Zlina 142 z tym samym patentem. Jak będę w domu to podrzucę fotkę jak to wygląda. Proszę bardzo Tak to wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 26 Kwietnia 2023 Share Napisano 26 Kwietnia 2023 dla mnie w obu modelach - drazki za grube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtDeco Napisano 27 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2023 W dniu 26.04.2023 o 10:41, BRAVO112 napisał: dla mnie w obu modelach - drazki za grube Myślę, że masz rację, ale jestem na poziomie początkującej i tak już zostawię. Będę stopniowo dążyć do "doskonałości" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi