sas55 Napisano 21 Lipca 2023 Autor Share Napisano 21 Lipca 2023 Dzień dobry, Jak się dowiadujemy ze strony 1MBA pod okiem amerykańskich instruktorów odbyły się pierwsze ćwiczenia z Himarsami. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Lipca 2023 Share Napisano 28 Lipca 2023 Takie cóś ogłosił minister Mam wrażenie, że coraz więcej propagandy kosztem faktycznych działań (nie tylko w tym temacie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 28 Lipca 2023 Autor Share Napisano 28 Lipca 2023 Dzień dobry, Propaganda jest stale obecna w naszej rzeczywistości, ale to dzięki niej mamy też pierwszego Himarsa z rejestracją. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Lipca 2023 Share Napisano 28 Lipca 2023 2 godziny temu, sas55 napisał: dzięki niej mamy też pierwszego Himarsa z rejestracją I słusznie - trzeba szukać jasnych stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 29 Lipca 2023 Autor Share Napisano 29 Lipca 2023 (edytowane) Dzień dobry, A gdyby ktoś się zastanawiał gdzie rejestracja jest umieszczona z tyłu to mamy to. Natomiast w strzelaniu i zapoczątkowaniu akademii w Toruniu brały udział dwa pojazdy i drugi też mamy. Zdjęć jest w necie dużo wystarczy wpisać: akademia himars. Pozdrawiam Andrzej Edytowane 29 Lipca 2023 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 29 Lipca 2023 Autor Share Napisano 29 Lipca 2023 Okazuje się że był jeszcze jeden... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 29 Lipca 2023 Autor Share Napisano 29 Lipca 2023 Tak cedzę te informacje ale prosto ze strony 16DZ jeszcze takie numery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 29 Lipca 2023 Autor Share Napisano 29 Lipca 2023 (edytowane) Po analizie dostępnych zdjęć mamy takie wyniki. Przybyłe Himarsy miały numery na okrągłych tabliczkach po lewej stronie z przodu i kredą napisane numery trzycyfrowe z lewej strony. Według tych numerów ustaliłem, że: UG 12922 – 82 UG 12923 - 85 UG 12924 - 87 UG 12911 - 83 UG 12914 - 88 UG 12913 - Wynika z tego, że brakuje nam kompletu numerów do pojazdów 84 i 86 Pozdrawiam Andrzej Edytowane 29 Lipca 2023 przez sas55 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Sierpnia 2023 Share Napisano 2 Sierpnia 2023 trochę materiału filmowego..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2023 Te brakujące dwa numery, które wspomniałem powyżej to mogą być dwa wozy ćwiczebne oddane do Torunia. Chyba ciężko będzie je sfotografować no chyba że wyjadą na defiladę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 13 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2023 Dzień dobry, Dziś po próbie generalnej do defilady mamy taką zdobycz. Nie trafiłem na zdjęcia Himarsów, ale to jedno wyjaśnia wiele Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 13 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2023 Powyższe zdjęcie wyjaśnia nam do końca ten spis z powyżej zamieszczonego posta. Teraz wygląda on tak UG 12922 – 82 UG 12923 - 85 UG 12924 - 87 UG 12911 - 83 UG 12914 - 88 UG 12913 - 86 UG 12912 - 84 Quod erat demonstrandum. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 13 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2023 Tu jeszcze lepsze ujęcie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 15 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2023 A tu jeszcze potwierdzenie ostateczne wcześniejszych ustaleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszzt Napisano 15 Sierpnia 2023 Share Napisano 15 Sierpnia 2023 No dobra, Wy tu gadu-gadu o numerach a ja się pytam kiedy polski Himars 1:35 z polskimi kalkami od cartografa ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 15 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2023 11 minut temu, tomaszzt napisał: No dobra, Wy tu gadu-gadu o numerach a ja się pytam kiedy polski Himars 1:35 z polskimi kalkami od cartografa ?! Model Himarsa w 1:35 jest a kalki to tylko rejestracje i czarne numery z lewej strony kabiny. Można jeszcze zrobić numery z prawej strony rysowane kredą(?) ale one się już zacierają powoli, choć na niektórych je widać. A tu jeszcze kilka ujęć z defilady. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 15 Sierpnia 2023 Share Napisano 15 Sierpnia 2023 To jeszcze trzeba poprosić Gajowego żeby wznowił znaki priorytetu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszzt Napisano 15 Sierpnia 2023 Share Napisano 15 Sierpnia 2023 21 minut temu, sas55 napisał: Model Himarsa w 1:35 jest a kalki to tylko rejestracje i czarne numery z lewej strony kabiny. Można jeszcze zrobić numery z prawej strony rysowane kredą(?) ale one się już zacierają powoli, choć na niektórych je widać. A tu jeszcze kilka ujęć z defilady. Pozdrawiam Andrzej Piszesz o Trumpeterze naturalnie ?! Co do kalek - te od Hobby2000 K2 też nie za bardzo wartościowe, bo bida, tylko rejestracje i numery.... Trochę tego sprzętu nabyliśmy a modeli pewnie, jak na lekarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 16 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2023 To jeszcze do kompletu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 19 Sierpnia 2023 Share Napisano 19 Sierpnia 2023 W dniu 15.08.2023 o 21:08, tomaszzt napisał: No dobra, Wy tu gadu-gadu o numerach a ja się pytam kiedy polski Himars 1:35 z polskimi kalkami od cartografa ?! Toro Model robi doskonałe kalki generyczne , weź se kup i zrób o takie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 20 Sierpnia 2023 Share Napisano 20 Sierpnia 2023 W dniu 15.08.2023 o 21:50, martinello napisał: To jeszcze trzeba poprosić Gajowego żeby wznowił znaki priorytetu Priorytety też masz dostępne na kalkach - wystarczy jak wytniesz sobie kółko z HIPSu np. 0,2 mm i nakleisz kalkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 20 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2023 Dzień dobry, Dla zainteresowanych taka informacja. Zestaw jest dostępny a sklep podaje, że posiada 10 szt. produktu Trumpeter 01041 M142 High Mobility Artillery Rocket System HIMARS - sklep modelarski Plastmodel Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 20 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2023 Ten i inne moje wątki w tym dziale zostały założone, aby z jednej strony pokazać o co chodzi w gromadzeniu dokumentacji a z drugiej udokumentować konkretne pojazdy, które akurat zasiliły naszą armię. Przyznam, że nie spodziewałem się tak szybkich rezultatów, biorąc pod uwagę praktyki w naszej armii, która zasłania numery rejestracyjne na wielu imprezach i na stronach w necie a na defiladzie wszystko było odkryte. Wiązałem pewne nadzieje z defiladą, ale takich wyników się nie spodziewałem. Himarsy mamy zidentyfikowane wszystkie, które w tej chwili są w naszym kraju. Dokumentację możemy zacząć od różnych jej elementów. Wybrałem malowanie i oznakowanie, ponieważ w obecnych warunkach to wydało się najbliższe sukcesu i tak się stało. Teraz najważniejszą sprawą jest ustalenie pewnych zewnętrznych szczegółów pojazdów. Pozdrawiam Andrzej Oczywiście krój i rozmiary rejestracji i innych znaków należy porównać z istniejącym na rynku produktami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioBan Napisano 20 Sierpnia 2023 Share Napisano 20 Sierpnia 2023 1 godzinę temu, gajowy z wąsami napisał: Priorytety też masz dostępne na kalkach Niestety w przypadku HIMARS-ów tylny priorytet jest trochę inny. Nie ma białej obwódki i chyba nie jest odblaskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 20 Sierpnia 2023 Share Napisano 20 Sierpnia 2023 2 godziny temu, gajowy z wąsami napisał: Priorytety też masz dostępne na kalkach - wystarczy jak wytniesz sobie kółko z HIPSu np. 0,2 mm i nakleisz kalkę... To już lepiej wyciąć kółko z opakowania po tabletkach są takie w kolorach pomarańczowym i czerwonym i bardzo ładny odblask dają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi