Jamat Napisano 19 Maja 2023 Napisano 19 Maja 2023 Już wiele lat nie skleiłem żadnego samolotu tylko sama pancerka, więc czas to zmienić. Na tapet wpada tytułowy F-104G sił powietrznych Taiwanu w malowaniu jak na zdjęciu poniżej. Zestaw wzbogacę kilkoma dodatkami: żywiczną kokpitem Aires 4820 żywicznymi wnękami podwozia Aires 4814 dysza silnika Aires 4815 kalki 3d Quinta Studio QD48199 żywiczne rakiety Eduard 648028 rurka pitota Master AM-48-044 Na pierwszy ogień trafił żywiczny fotel C-2 pomalowany farbkami Vallejo. Następnie zabrałem się za kokpit, który pożeniłem z kalkami od Quinty. Kolejnym krokiem będzie dysza silnika, która już na pierwsze oko widać że lepiej wygląda żywiczny zamiennik, ale to w następnej aktualizacji. 12 Cytuj
Jamat Napisano 29 Maja 2023 Autor Napisano 29 Maja 2023 Ukończyłem dyszę silnika, którą pierw pokryłem duraluminium jako bazę i zamaskowałem taśmą wypukłe elementy i psiknąłem burnt iron. Delikatnie pokryłem samą końcówkę dyszy jet exhaust a niebieskim pomazałem dla uzyskania efektu przepalenia. Sam kanał wylotowy silnika pomalowałem na zielono i pokryłem siuwaksem od Ak a następnie patyczkiem higienicznym usunąłem nadmiar. Ten sam produkt użyłem wewnątrz dyszy uzyskując efekt, który widziałem na zdjęciach. Przednia wnęka podwozia od Airesa kiepsko pasuje do plastikowej części, więc poszły w ruch skalpel i papier ścierny. Po wybraniu nadmiaru plastiku żywica prawie idealnie się mieściła. Szczeliny zaklajstrowałem klejem CA zmieszanym z pigmentem gun metal i zeszlifowałem. Z kilku zmieszanych farbek uzyskałem szary, którym pomalowałem całą wnękę a następnie przy użyciu kilku kolorków Vallejo i cienkiego pędzla zmalowałem szczegóły. Następnie zastosowałem pinwash dla podkreślenia elementów. 13 Cytuj
Jamat Napisano 9 Czerwca 2023 Autor Napisano 9 Czerwca 2023 W dniu 29.05.2023 o 10:08, Psar77 napisał: Piękny model powstaje - będę zaglądał W dniu 29.05.2023 o 16:29, rudy0007 napisał: Świetne zdjęcia W dniu 7.06.2023 o 07:57, Juffre napisał: Czekam na więcej Dziękuje postaram się. Wracając do warsztatu na początku zapomniałem wspomnieć, że zakupiłem trochę pomocy literackiej. Przydaje się zwłaszcza w szczegółowych pracach jak i planuje ponitować samolot. Połówki kadłuba gotowe do przyklejenia, jako że kabina Airesa nie pasowała musiałem wybrać dość sporo plastiku przy pomocy szlifierki. W niektórych miejscach prawie na grubość kartki papieru. W dziobie samolotu umieściłem kilka metalowych kulek, które zapchałem masą chemoutwardzalną. Obydwie połówki kadłuba jak i dziób skleiłem razem. Szparę między burtami kabiny a kadłuba zalałem CA z pigmentem jak surfacerem 500 i zeszlifowałem. Najwięcej problemów sprawiło mi główna wnęka podwozia, która bardzo słabo pasuje, choćby w geometrii lewa strona miała trochę inny kształt niż prawa. Musiałem ratować się podklejaniem paskami plastiku i szpachlą a następnie mozolnym szlifowaniem. Zatarte linie podziału klasycznie odtwarzałem przy pomocy taśmy dymo, czeskiej żyletki jak i skrobaka od RB Models. Na sam koniec psiknąłem sreberkiem żeby lepiej wyłapać babole i niedoróbki. Kolejnym etapem prac były wloty powietrza do silnika, które trochę po szpachlowałem. Po obróbce całość pomalowałem i pobrudziłem. Trochę słabo to widać ale skrzydła ponitowałem. Na sam koniec rurka pitota na sucho zamontowana. 11 Cytuj
Juffre Napisano 9 Czerwca 2023 Napisano 9 Czerwca 2023 Bardzo solidny warsztat. Fajnie się to czyta Jako podkład położysz sreberko? Cytuj
Jamat Napisano 10 Czerwca 2023 Autor Napisano 10 Czerwca 2023 11 godzin temu, Juffre napisał: Bardzo solidny warsztat. Fajnie się to czyta Jako podkład położysz sreberko? Sreberko które już położyłem zetrę Mr Thinnerem a podkład użyje szary od Mr Paint. Nawet nie wiem czy model będę obijał. 1 Cytuj
Jamat Napisano 26 Czerwca 2023 Autor Napisano 26 Czerwca 2023 Jedziemy dalej. Przykleiłem wloty powietrza... … jak i pomalowałem główne wnęki podwozia. Postanowiłem wydać jeszcze trochę pieniędzy i dokupiłem żywiczne pylony i koła od Edzia jak i maski od Reskit. Podwozie otrzymało kilka kabelków wraz z obejmami. 8 Cytuj
tlb Napisano 5 Lipca 2023 Napisano 5 Lipca 2023 Bardzo fajny warsztat. Oglądam dalej i czekam na następne aktualizacje. Cytuj
tenzan Napisano 6 Lipca 2023 Napisano 6 Lipca 2023 Widać dbałość o detal i pewną rękę fachowca Szykuje się świetny model Cytuj
Jamat Napisano 9 Lipca 2023 Autor Napisano 9 Lipca 2023 W dniu 5.07.2023 o 15:33, tlb napisał: Bardzo fajny warsztat. Oglądam dalej i czekam na następne aktualizacje. W dniu 6.07.2023 o 22:21, tenzan napisał: Widać dbałość o detal i pewną rękę fachowca Szykuje się świetny model Podziękował. Czas na kolejną małą aktualizacje. Skrzydła i statecznik poziomy zostały przyklejone do kadłuba. Niewielkie szpary, które zostały zaszpachlowałem surfacerem 500, a następnie zwilżonym w rozcieńczalniku patyczkiem higienicznym starłem nadmiar. Polecam rozcieńczalnik od Mr. Hobby, ten od Mr. Paint rozpuszcza plastik w co dość przykry sposób się dowiedziałem, na szczęście papierek ścierny uratował sytuację. Pomalowałem niektóre lampy odpowiednimi kolorkami. A że maski, które kupiłem nie przewidują ich maskowania, więc musiałem sam je dorobić przy pomocy wybijaka 2mm i rurek mosiężnych 1,4-1,8mm. Przykleiłem maski do oszklenia, które mogło być lepsze bo w dwóch miejscach było za krótkie o jakieś 1/3 milimetra. Od wewnątrz pomalowałem tym samym kolorkiem co kabinę a następnie przykleiłem do kadłuba. Cóż samolot gotowy do malowania. A zanim położę podkład pod samolot, pobawiłem się drobnicą. Taka mała uwaga do opon, makro strasznie wyciągało brudzenie w rzeczywistości jest ono bardziej stonowane. 7 Cytuj
Juffre Napisano 9 Lipca 2023 Napisano 9 Lipca 2023 Piękny warsztat, śliczne zdjęcia. Czekam na malunki! Cytuj
Jamat Napisano 13 Lipca 2023 Autor Napisano 13 Lipca 2023 Na model naniosłem podkład od Mr Paint... ... następnie preshading. A na sam koniec cały model dostał właściwe kolorki. Oczywiście to jeszcze nie koniec i powierzchnie będę jeszcze różnicował postshadingiem. 13 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi