Thalgonis Napisano 22 Sierpnia 2023 Share Napisano 22 Sierpnia 2023 Hejka, moje pierwsze podejście do łokrenta od tamki (na razie psułem produkty trumpka i revela), tak więc zobaczymy co wyjdzie Wg instrukcji malowanie jest z 1944 czyli możliwe, że z momentu udupienia go przez brytyjskie bombowce w okolicach Tromsø (Norwegia) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 22 Sierpnia 2023 Share Napisano 22 Sierpnia 2023 JEZUSMARIAIJUZEFIEŚFIENTY 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2023 Nie wiem co poeta ma na myśli, gadasz do buddysty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Sierpnia 2023 Share Napisano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) Ahoy ! kilka spraw.... primo.... niezwykle mnie cieszy że to nie smark secundo .... masz do niego blachy Edka ? bez tego i lufek będzie bieda jak się zdecydowałeś na 350.... tertio.... 32 minuty temu, Thalgonis napisał: Wg instrukcji malowanie jest z 1944 pamiętaj że on miał zawsze malowania niesymetrycznie - tu masz na szybko schemat tego "pudełkowego" chociaż jak dla mnie najbardziej kozackie i efektowne jest to "drzewiaste" z '42 , gdzie go dodatkowo narzucali siatką i gałęziami quatro.... z tego co kojarzę to latem '44 zamontowali na nim dodatkowe uzbrojenie plot (przy okazji nasmarowali wtedy to "pudełkowe" camo), nie pamiętam dokładnie ile tego było i gdzie ale na pewno to były dodatkowe stanowiska pojedyncze 20mm + jakieś sprzężone Verlingi C38.... i z tego co jeszcze pamiętam dołożyli mu też Wurzburga na stanowisku morskim (FuMO 213). Ale o jakieś większe konkrety co, jak i gdzie to musiałbym zagrzebać w papierach.... Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2023 Dzięki M.A.V. O blachy właśnie miałem zapytać, bo na Scalemates widzę tylko ew. drewniane pokłady... A kiedyś mówiliśmy, że te od edka są zbut pancerne do „normalnej” obsługi Co do malowania: to zielone co pokazałeś faktycznie może być ciekawe Ichociaż to pudełkowe też nie jest złe ), nawet znalazłem trochę w lepszej jakości niż Ty wkleiłeś tutaj Tyle że ono jest cholernie trudne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Sierpnia 2023 Share Napisano 22 Sierpnia 2023 7 minut temu, Thalgonis napisał: ...kiedyś mówiliśmy, że te od edka są zbut pancerne do „normalnej” obsługi... oj tam oj tam.... jak za wszystkim są plusy dodatnie i plusy ujemne poza tym mając dobry sprzęt to wszystko ogarniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 Te drzewiaste camo jest kozackie, rób takie, kiedyś jsc go wydało w takim kamuflażu w 1/400 , fajnie to wyglądało jak na tamte czasy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 23 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2023 Hmmm... Ciekawe tylko dlaczego żaden z producentów plastiku nie wypuścił tirpa w tym malowaniu... Przejrzałem wszystkie produkty we wszytkich skalach dostępne na Scalemates i zipa dumna, wszyscy dają to „klasyczne” (?) - może jest jakiś powód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) 12 minut temu, Thalgonis napisał: Hmmm... Ciekawe tylko dlaczego żaden z producentów plastiku nie wypuścił tirpa w tym malowaniu... Przejrzałem wszystkie produkty we wszytkich skalach dostępne na Scalemates i zipa dumna, wszyscy dają to „klasyczne” (?) - może jest jakiś powód? Bo to raczej jedyne znane zdjęcie, trzeba się domyślać zapewne, ale fajny taki, nikt takich nie maluje , będziesz pierwszy Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 23 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2023 Acha, czyli znowu wysoki koń, upadek i tak dalej 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 No to poleciałeś z motyka na słońce. Bez zestawu lionroar to dużo nie wyciągniesz z tego modelu. Brak detalu na pokładać i na ścianach nadbudowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) 8 godzin temu, kzugaj napisał: Brak detalu na pokładać i na ścianach nadbudowki. nie ma się co dziwić - wypraski przecież jeszcze z lat 80tych EDIT ------------------ @Thalgonis - ostatecznie robisz malowanie pudełkowe ?? Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 23 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2023 Nie, nadepnąłeś mi na odcisk i będzie to drzewiaste Spodobało mi się, ale będę musiał jakoś wydrukować sobie te malowanki od jsc, bo to co w sieci znalazłem to marnej jakości i trzeba się sporo domyślać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 11 godzin temu, Thalgonis napisał: Acha, czyli znowu wysoki koń, upadek i tak dalej Ale pamiętaj Macieju: "Co Cię nie zabije, to Cię wzmocni" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 23 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2023 Sławku, ja już jestem tak połamany, że jedno więcej to rybka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 55 minut temu, Thalgonis napisał: Nie, nadepnąłeś mi na odcisk i będzie to drzewiaste będzie furora ja to widzę same plusy : inwestycja w pokład definitywnie odpada a ciapy ukryją niedoróbki detalizacji tej starej Tamki Zatem w wolnej chwili zagrzebie za materiałami w kwestii malowania i wyposażenia ---> na pewno zdążę zanim wyprowadzisz kadłub Chcesz tą kartonówkę od JSC ?? mogę ci w robocie załatwić dobre skany to sobie potem przeskalujesz pod 350 i bez problemu maskowanie ogarniesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 23 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) A masz to? No to oczywiście, że poproszę reszta na priv PS. Tylko może ustalmy - skoro nie będę jechał z instrukcją - kolorystykę… Bo zielone farbki to mam tylko od Luftwaffe Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez Thalgonis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 no problem, daj mi kilka dni co do kolorków to muszę zagrzebać za konkretami bo te barwne malowanki mogą być przekłamane a tak przy okazji..... nie wiem czy wiesz że Tirpitz jak stał w stoczni przy nadbrzeżu wyposażeniowym to miał fikuśne camo "miejskie" 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 9 godzin temu, Thalgonis napisał: będzie to drzewiaste Spodobało mi się, ale będę musiał jakoś wydrukować sobie te malowanki od jsc, bo to co w sieci znalazłem to marnej jakości i trzeba się sporo domyślać Dobra decyzja, będzie oglądane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 24 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2023 (edytowane) 9 godzin temu, M.A.V. napisał: no problem, daj mi kilka dni co do kolorków to muszę zagrzebać za konkretami bo te barwne malowanki mogą być przekłamane a tak przy okazji..... nie wiem czy wiesz że Tirpitz jak stał w stoczni przy nadbrzeżu wyposażeniowym to miał fikuśne camo "miejskie" no to ten tirpi do dupy był, załoga nie miała co robić to ворона przemalowywała przy każdej okazji A co do kolorków, ponieważ to jedyna fotka, którą tu z evilem wsadziliście, to może jsc sobie „popłynęło” z tym wyglądem… Nigdzie indziej na szkopskich złomach nie widziałem takich zestawów kolorów… Ale z drugiej strony to co wsadziłeś wyżej świadczy, że wszystko jest możliwe Edytowane 24 Sierpnia 2023 przez Thalgonis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 24 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2023 Opis camo z książki „15 - Pancerniki typu Bismarck cz.1 Tirpitz” Oni naprawę się w tych fiordach nudzili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 TAK to camo miał b.krótko , jakoś około miesiąca bo do akcji z konwojem PQ-17 no wiesz... wokoło lasy i kamienie... coś trzeba było robić żeby morale nie siadło - tam przecież było 2,5tyś ludu samej załogi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 już sie nie mogę doczekać, fantastyczne te malowania las / domy .... brakuje tylko drogi na ostrołękę, znaczy na Oslo co do morale = to prócz malowanek były też zabawy ... zródło Pancerniki III rzesza, Witold Koszela, 2016 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 24 Sierpnia 2023 Share Napisano 24 Sierpnia 2023 http://www.modelwarships.com/reviews/ships/dkm/tirpitz/700-pn/pn-review.html Słynna sosna z Sokolicy robi somojebki z niemieckim pancernikiem podczas urlopu(zrodło ang wiki) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Sierpnia 2023 Share Napisano 25 Sierpnia 2023 (edytowane) w książce German Naval Camouflage Volume II 1942-1945 [E.Leon & J.Asmussen] jest fotka tego camo. Niestety tylko jedna i dość słabej jakości. Są też schematy burtowe ale żadnych konkretów o kolorach są tylko przypuszczenia co do "najjaśniejszego" ---> Schnellboot Weiss [ RAL 9002 ] i tego "najciemniejszego" ----> Dunkelgrau 2 [ RAL 7024 ] a zielonych nic.... EDIT ----------------- wydaje mi się że ten "jasno brązowy" który jest na papierówce JSC to "creator's fantasy" i oryginalnie nie było takiego koloru Edytowane 25 Sierpnia 2023 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi