kowal76 Napisano 3 Września 2023 Share Napisano 3 Września 2023 Biorę się za kolejny model, a że lubię P 51, więc postanowiłem zrobić kolejnego. Tym razem Hasegawa przepakowana przez Italeri. Malowanie, które planuję zrobić, to srebrny "Dooleybird" :). Model będzie jak to u mnie prosto z pudła i wzbogacony jedynie o pasy i tablicę Eduarda 3D. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Września 2023 Share Napisano 3 Września 2023 Super, podglądam . Jest parę słabszych miejsc w tym modelu, ale Mustanga mocno przypomina. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 3 Września 2023 Share Napisano 3 Września 2023 Dooleybird to P-51K. Czyli inne śmigło niz w P-51D i żaluzje na z boku przodu kadłuba. W pudełku żaluzji nie ma ale w tej skali łatwo je zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Września 2023 Autor Share Napisano 3 Września 2023 21 minut temu, Maxy napisał: Dooleybird to P-51K. Czyli inne śmigło niz w P-51D i żaluzje na z boku przodu kadłuba. W pudełku żaluzji nie ma ale w tej skali łatwo je zrobić. Wiem o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 3 Września 2023 Share Napisano 3 Września 2023 Powodzenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 3 Września 2023 Share Napisano 3 Września 2023 Te amerykańskie szachownice przyprawiają mnie zawsze o drgawki. Kalki nigdy nie siądą idealnie, maskowanie i malowanie to niezłe wyzwanie... Powodzenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Września 2023 Autor Share Napisano 3 Września 2023 20 minut temu, Maxy napisał: Powodzenia! Dzięki. Smigło jest w zestawie, a żaluzje wezme od Yahu, które są do Tamki, ale chyba będą pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Września 2023 Autor Share Napisano 3 Września 2023 (edytowane) 6 minut temu, jachud3 napisał: Te amerykańskie szachownice przyprawiają mnie zawsze o drgawki. Kalki nigdy nie siądą idealnie, maskowanie i malowanie to niezłe wyzwanie... Powodzenia! Jerśli chodzi o kołpak i szachownicę, to planuje to pomalować. Zresztą kalki są jakieś ciemnogranatowe. W 1/72 się udało, to w 1/48 tym bardziej. Edytowane 3 Września 2023 przez kowal76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Września 2023 Autor Share Napisano 3 Września 2023 Żaluzje wykorzystałem jednak z Eduarda, gdzie będę robić wersję D 5. Teraz po wyschnięciu kleju trzeba to poszpachlować i obrobić. Powinno być dobrze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 3 Września 2023 Share Napisano 3 Września 2023 Matchbox rulez Się robiło w tym malowaniu, chyba nawet dwa 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Września 2023 Autor Share Napisano 3 Września 2023 4 minuty temu, mirage3 napisał: Matchbox rulez Się robiło w tym malowaniu, chyba nawet dwa Tak było 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 3 Września 2023 Share Napisano 3 Września 2023 10 minut temu, mirage3 napisał: Matchbox rulez Się robiło w tym malowaniu, chyba nawet dwa Mój pierwszy Matchbox . Kupiony na bazarze we Wrocławiu za grubą kasę. Aż się łezka w oku zakręciła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Września 2023 Autor Share Napisano 3 Września 2023 Co do Mustanga, to mam pytanie do kolegów obeznanych na temat . Czy linie podziału na skrzydłach szpachlować na górze i spodzie pozostawiając tylko te od paneli uzbrojenia ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 3 Września 2023 Share Napisano 3 Września 2023 (edytowane) Zdecydowanie można zaszpachlować jak napisałeś, szczegółów zaraz będzie więcej zapewne Edit: Coś w ten styl... Edytowane 3 Września 2023 przez mirage3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Września 2023 Autor Share Napisano 3 Września 2023 Ok, dziękuję. Jeszcze mnie ciekawi ten pas na górze kadłuba ?. Kolor żółty, czy niebieski ?. Widzę, że są różne informacje w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 3 Września 2023 Share Napisano 3 Września 2023 (edytowane) Przepraszam, że się wtrącę. Pytanie do mirage3: czym w zapodanej przez Ciebie ilustracji różni się opis pól błękitnych (2) od zielonych (1)? Edytowane 3 Września 2023 przez Baas ArK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 3 Września 2023 Share Napisano 3 Września 2023 (edytowane) Ilością warstw szpachlówki natryskowej. Przytaczane schematy są w zasadzie OK z modelarskiego punktu widzenia, choć nieco rozmijają się z tym co się działo w wytwórniach NA. W Dallas i Inglewood szpachlowano trochę inaczej, ale ostateczny produkt i tak wyglądał tak samo. Ewentualnie, gdyby modelarz chciał przedstawić szczegółowo odsłonięte poszczególne warstwy, albo samolot w trakcie produkcji, byłoby o czym gadać. Warto zwrócić uwagę, że wersja K, robiona w Dallas miała charakterystyczną dla tego producenta limuzynę, inną w kształcie niż to co mamy na boxartach, bokorysach. A konkretniej, ten egzemplarz miał. Dawniej pas na nosie i rama limuzyny przedstawiana była jako niebieska. Nowsze interpretacje wprowadzają żółty kolor. Nie wiem na jakiej podstawie. Zdjęcia tego nie rozstrzygają i być może w grę wchodzi jakaś zewnętrzna informacja przechylająca szalę na którąś z wersji. Podobnie z maską. Może i czarna, a może normalnie OD. Tylko kształt tego panelu OD/czarnego na załączonych schematach wygląda na naciągany. Ogólnie nie pomogę :). Samolot poza moim spectrum zainteresowań. Edyta: Zamieszczony poniżej schemat metalurgiczny wprawił mnie w małe osłupienie. Nie od razu zorientowałem się, że to jest rozpiska jakiegoś modelarza z planowanym/sugerowanym użyciem farb Alclad. Kowalowi chyba najbardziej przyda się rysunek Heiliga. Pokazuje wygląd skrzydła po szpachlowaniu i nie wchodzi w detale tego procesu. Edytowane 4 Września 2023 przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rod190 Napisano 3 Września 2023 Share Napisano 3 Września 2023 2 godziny temu, kowal76 napisał: Co do Mustanga, to mam pytanie do kolegów obeznanych na temat . Czy linie podziału na skrzydłach szpachlować na górze i spodzie pozostawiając tylko te od paneli uzbrojenia ?. To ja dorzucę Ci jeszcze coś takiego, może się przyda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 4 Września 2023 Autor Share Napisano 4 Września 2023 Dziękuję koledzy za podpowiedzi i schematy. Co do owiewki, to są dwie w zestawie i teraz muszę sprawdzić która będzie dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Września 2023 Share Napisano 4 Września 2023 Sprawdź. Tych limuzyn do P-51D/K montowano trochę więcej niż dwa rodzaje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 7 Września 2023 Autor Share Napisano 7 Września 2023 Takie są limuzyny w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 10 Września 2023 Autor Share Napisano 10 Września 2023 Kupiłem nowe szpachle od Ammo i jestem w trakcie szpachlowania skrzydeł. Reszta części powycinana, częściowo sklejona i przygotowana do malowania. Dotarły też kalki 3D do kokpitu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Września 2023 Share Napisano 10 Września 2023 Jeżeli zdjęcie płatu nie wprowadza w błąd, to szpachlujesz panel dostępowy do goleni podwozia w natarciu skrzydła. W zasadzie to błąd. Takie coś mogło pojawić się w jednostce, bo jeden taki serwisant i restaurator P-51 tłumaczył mi kiedyś, że serwis goleni spokojnie można wykonać od spodu, bez zdejmowania tego panelu. Ale fabrycznie, to jednak panel dostępowy. Z tego, co da się dojrzeć na zdjęciach widać, że masz błędne, amerykańskie pasy pilota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 10 Września 2023 Autor Share Napisano 10 Września 2023 2 minuty temu, greatgonzo napisał: Jeżeli zdjęcie płatu nie wprowadza w błąd, to szpachlujesz panel dostępowy do goleni podwozia w natarciu skrzydła. W zasadzie to błąd. Takie coś mogło pojawić się w jednostce, bo jeden taki serwisant i restaurator P-51 tłumaczył mi kiedyś, że serwis goleni spokojnie można wykonać od spodu, bez zdejmowania tego panelu. Ale fabrycznie, to jednak panel dostępowy. Z tego, co da się dojrzeć na zdjęciach widać, że masz błędne, amerykańskie pasy pilota. Fakt zapędziłem się :), Trzeba będzie wytrasować na nowo. Pasów nie wykorzystam z tej blaszki. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 10 Września 2023 Share Napisano 10 Września 2023 Te szpachlówki od AMMO to z pędzelkami są ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi