Xmen Napisano 25 Września 2023 Share Napisano 25 Września 2023 18 minut temu, abtb napisał: Młode wilki nadrobią żywicą, blachą i pierdylonem dodatków Teraz to sobie jaja robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Września 2023 Share Napisano 25 Września 2023 19 minut temu, abtb napisał: Młode wilki nadrobią Czekaj, czekaj... młodzi wilcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 25 Września 2023 Share Napisano 25 Września 2023 (edytowane) 5 godzin temu, Wymysl napisał: Masz fotkę "1708" w takiej postaci? W PW36 jest bez pasów na sterze i z szarą ramą osłony kabiny. Dodatki pomarańczowe. Zaznaczam, że zdecydowana większość fotek zamieszczanych przez mnie jest zapożyczonych z Internetu, nie są moją własnością!!!! Proszę nie posądzać mnie o piractwo internetowe. Ja mam taką fotkę ale to chyba wszyscy znają. Mogę tylko dodać, że wyprodukowana w 1978r. Służba w 60 LPSz, 23LESz, 58LPSz, 61LPSz-B, 1OSL, 41BLSz. Od roku 20xx? (proszę o uzupełnienie) w zespole akrobacyjnym "B-Cz Iskry" z numerem "4". Wiem, wiem!!! W dziale lotnictwo jest [L] 1:1 i jest temat TS-11 Iskra. Ale tam jest ogólnie o Iskrach (wszystkich) a tutaj dyskutujemy o propozycjach modeli z jakimiś konkretnymi serialami. To może już niech tak zostanie. Edytowane 25 Września 2023 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 25 Września 2023 Share Napisano 25 Września 2023 Jeżeli ktoś jest chętny do dłubania, to proponuję PZL TS-11F: TS-11F Iskra – Demonstrator modernizacji Iskry zaprezentowany na MSPO 2008 przez Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych. Wyposażony w nową awionikę oraz fotele wyrzucane Martin-Baker[3]. https://pl.wikipedia.org/wiki/PZL_TS-11_Iskra 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Września 2023 Share Napisano 30 Września 2023 To jest jedno ze zdjęć Iskry 1708 z czerwonymi elementami o których pisałem wyżej. Warto też zwrócić uwagę, że w porównaniu ze schematem do kalkomanii inne jest położenie i wielkość godeł. W dniu 25.09.2023 o 20:38, jmx62 napisał: A gdzie je znalazłeś? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Września 2023 Share Napisano 30 Września 2023 A co ja wróżka jestem czy co? Nie pamiętam. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 Albo, albo. PoczONtek już niedługo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 (edytowane) W dniu 25.09.2023 o 20:38, jmx62 napisał: W PW jest fotka jak niżej. Brak pasów na ogonie. Rama osłony kabiny tak samo niedomalowana jak na czarno-białym, więc podejrzewam, że kolor również ten sam, czyli szary. Dodatki pomarańczowe tak samo jak na innych Iskrach z 61 LPSzB, które znam. Aaaaa, właśnie znalazłem kolorową wersję tego czarno-białego http://www.modelmaker.com.pl/Aeromax-TS-11-Iskra-Monografia-komplet-4-kalkomanii-1-48-GRATIS/518/ Jak widać moja teoria szarej ramy upadła. To jest strona z monografii LAF-u? W moim wydaniu (2001) takiej nie ma. Nie byłem świadomy, że zawartość była zmieniana. Edytowane 12 Października 2023 przez Wymysl 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 (edytowane) Przyjrzyj się dwóm pierwszym zdjęciom. Na drugim, kolorowym elementy nie są czerwone, jak numer, tylko pomarańczowe. Więc rama mogła być szara. A potem to wszystko zostało przemalowane na czerwono, jak na tym zdjęciu z okładki, i rama jest ciemniejsza niż pas przeciwodblaskowy. Więc są dwie opcje do wyboru. Edytowane 13 Października 2023 przez Piotr Dmitruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 (edytowane) 17 godzin temu, Wymysl napisał: To jest strona z monografii LAF-u? Obstawiam raczej, że jest to jedynie luźna wkładka do monografii Iskry, z fotkami, które LAF udostępnił. Swego czasu zrobili wspólnie parę projektów, m.in. zeszyt + kalki do polskich Mi-2. Doczytałem się w opisie: Cytat kultowa monografia samolotu TS-11 Iskra, zawierająca wyprodukowaną specjalnie dla nas gratisową wkładkę z kolorowymi zdjęciami Edytowane 13 Października 2023 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 14 Października 2023 Share Napisano 14 Października 2023 W dniu 12.10.2023 o 08:47, Lipa napisał: Albo, albo. PoczONtek już niedługo. Dwa różne typy szachownic? Z wąską i szeroką obwódką? Ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Października 2023 Share Napisano 14 Października 2023 (edytowane) 7 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Dwa różne typy szachownic? Z wąską i szeroką obwódką? Ta wąska obwódka pojawiła się na łaciatych Iskrach LMW (skąd trafiła ta powyższa do Malborka). Na marginesie - 41.elt to Malbork, a nie Słupsk!!! Dżizasss, co za nieudacznicy robią te opisy... Obwódka nie była zgodna z obowiązującym wzorem szachownicy, bo jej szerokość powinna wynosić 1/5 szerokości pola szachownicy. Dla porównania, poniżej Iskra n/b 1917 z szachownicami z czasów LMW (choć na zdjęciu już z godłem 10.elt z Łasku): I już po przemalowaniu, zgodnie z obowiązującymi zasadami co do rozmiarów i miejsca umieszczania szachownic: Tylko nie mogę sobie przypomnieć, kiedy zamalowano szachownice na kadłubach Iskry i Su-22... Edytowane 14 Października 2023 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 14 Października 2023 Share Napisano 14 Października 2023 (edytowane) 9 godzin temu, Grzes napisał: Ta wąska obwódka pojawiła się na łaciatych Iskrach LMW (skąd trafiła ta powyższa do Malborka). Warto dodać, że takie szachownice na morskich Iskrach namalowano w czasie remontu w Bydgoszczy 1999-2000. 9 godzin temu, Grzes napisał: Na marginesie - 41.elt to Malbork, a nie Słupsk!!! Dżizasss, co za nieudacznicy robią te opisy... Opisy trochę w stylu MC 9 godzin temu, Grzes napisał: Tylko nie mogę sobie przypomnieć, kiedy zamalowano szachownice na kadłubach Iskry i Su-22... Od 2009. Edytowane 14 Października 2023 przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Października 2023 Autor Super Moderator Share Napisano 22 Października 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 W dniu 14.10.2023 o 11:27, Grzes napisał: Na marginesie - 41.elt to Malbork, a nie Słupsk!!! Dżizasss, co za nieudacznicy robią te opisy... tamtym okresie 41 ELT długo przebywała w Słupsku na przebazowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 Irku, ale nawet jeśli byli na przebazowaniu bardzo długo, cały czas byli 41. eskadrą z Malborka, a nie Słupska. Prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 23 Października 2023 Share Napisano 23 Października 2023 (edytowane) prawda. Mam wrażenie, że to taki skrót myślowy. Niestety wprowadzający w błąd. Edytowane 23 Października 2023 przez imt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi