Kon_Bar Napisano 5 Października 2023 Share Napisano 5 Października 2023 Po wypadzie do Dęblina na IV Mityng Modelarski zdałem sobie sprawę, że od roku nie skończyłem żadnego nowego śmigłowca (i nie zawiozłem nic na konkurs, bo staram się nie wozić modeli na wystawy dłużej niż 12 miesięcy). Poszedłem jednak po tzw. rozum do głowy i stwierdziłem, że po co kończyć coś zaczętego gdy można... zacząć kolejny model No to przedstawiam Hillera 12C znanego także jako OH-23G Bazą do modelu jest zestaw LF Models - tak A-Model tylko z lepszym oszkleniem (i fatalnym do sklejania plastikiem...) Kadłub w całości (normalnie poszatkowany jak Anakonda z Answera - ten "plankton" miał 9 części składowych, wrrr...) Nie lubię "tailsitterów" to dodałem kabinkę Przymiarka silnika Jak widać podpory od razu wymieniłem na druty - cieńsze, prostsze i... bardziej trwałe. Sam zestaw nie oferuje za dużo... ... więc zacząłem coś tam dorabiać No i teraz mam problem - więcej urywam przy przymiarkach niż doklejam a jeszcze muszę to pomalować.... Na razie tyle 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Października 2023 Share Napisano 5 Października 2023 Zasiadam, super maluch się szykuje . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 5 Października 2023 Share Napisano 5 Października 2023 Cześć! To i ja chętnie popatrzę, jakiś czas temu dostałem ten zestaw w prezencie, a do robienia OH-23 to się szykuję od kiedy Special Hobby wydał swojego (to już ponad 20 lat!) ale już od wtedy jest ewidentne, że nie zanosi się na prostą budowę - jak sam widzisz... Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 5 Października 2023 Share Napisano 5 Października 2023 2 godziny temu, Kon_Bar napisał: Poszedłem jednak po tzw. rozum do głowy i stwierdziłem, że po co kończyć coś zaczętego gdy można... zacząć kolejny model Złota myśl jak dla mnie. Za często z niej korzystam.... Strasznie mały ten twój nowy projekt. Popatrzę z zainteresowaniem. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 5 Października 2023 Autor Share Napisano 5 Października 2023 Godzinę temu, pmroczko napisał: [...] nie zanosi się na prostą budowę - jak sam widzisz... Czasami idę "na skróty" - np. zamiast próbować wydobyć na powierzchnię detale wału ogonowego spiłowałem wszystko i zrobiłem od nowa. Moim zdaniem wyszło lepiej niż bym zrobił "skrobiąc" wtrysk a na 100% wyszło szybciej W modelu sporo rzeczy to tajemnice i to przez duże T. Np silnik za nic nie chciał pasować do podłogi (pewnie dlatego, że w tej są jakieś 2 dziury o kształtach zupełnie odmiennych Jedyna szansa na jakie takie spozycjonowanie silnika to doklejenie mu od dołu kawałka plastiku pasującego (a i to częściowo) w jedną z dziur. Teraz to żałuję, że nie wkleiłem sztyftu do ustalenia pozycji - jeszcze może się na to zdecyduje (bo wszystko jest ciasno i pręży ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Października 2023 Share Napisano 5 Października 2023 5 minut temu, zegeye napisał: Złota myśl jak dla mnie. Zgubne są takie myśli, oj zgubne - ile to się potem człowiek "półkowników" na półkach dorobi 6 minut temu, zegeye napisał: Za często z niej korzystam. Nie Ty jeden, oj nie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 6 Października 2023 Autor Share Napisano 6 Października 2023 Dziś wał (podenerwował mnie trochę - za długi to niedopowiedzenie ), statecznik ogonowy i duperelki (skrzynka na akumulatory, oświetlenie). Mocowanie statecznika było zupełnie nie pasujące do rzeczywistości (choć pewnie pasujące do technologii wtryskowej). Przerobiłem na coś podobnego do fotek Powoli przenoszę prace do kabiny 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Października 2023 Share Napisano 6 Października 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 6 Października 2023 Share Napisano 6 Października 2023 Interesujący Szkabosław 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 8 Października 2023 Autor Share Napisano 8 Października 2023 Podmalowałem silnik, aby zobaczyć jak będzie widoczny i zacząłem montaż w kokpicie. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 8 Października 2023 Share Napisano 8 Października 2023 Wygląda dobrze! Jakie to będzie malowanie? Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Października 2023 Share Napisano 8 Października 2023 Kanarek pierwsza klasa . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 8 Października 2023 Autor Share Napisano 8 Października 2023 2 godziny temu, pmroczko napisał: Jakie to będzie malowanie? No więc malowanie... jest trochę jakby... domniemane Mam raptem 2 zdjęcia: oraz info, że był w malowaniu "SALUD PUBLICA" (ministerstwa zdrowia Peru). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 8 Października 2023 Share Napisano 8 Października 2023 (edytowane) ciut większe foto z Facebooka, faktycznie kiepsko z wyborem zdjęć Edytowane 8 Października 2023 przez panmopsik 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 8 Października 2023 Autor Share Napisano 8 Października 2023 (edytowane) 19 minut temu, panmopsik napisał: ciut większe foto z Facebooka, faktycznie kiepsko z wyborem zdjęć Dziękuję - na tym widać coś powyżej silnika (bańka?). Nie miałem pojęcia co to jest. Może coś jeszcze dorobię P.S. Teraz się zastanawiam, czy silnik był żółty czy srebrny... Ot, przekleństwo dłubaczy Na razie zostaje jak jest (przynajmniej jest kolorowo ) Edytowane 8 Października 2023 przez Kon_Bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 8 Października 2023 Share Napisano 8 Października 2023 (edytowane) piszą o 2 Hillerach, które były pod opieką FAP, gdzie (jeden ?) był w barwach SP ale przynależał do jakiejś jednostki FAP, chciałem go odszukać po numerach producenta ale mi komp wywinął numer i się pozamykał stąd wiem, że to foto jest z fejsa peruwiańskiego ale długo przeglądałem zawartość zdjęć, pogrzebię jeszcze Edytowane 8 Października 2023 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 8 Października 2023 Share Napisano 8 Października 2023 7 minut temu, Kon_Bar napisał: Dziękuję - na tym widać coś powyżej silnika (bańka?). Nie miałem pojęcia co to jest. Może coś jeszcze dorobię To nie jest standardowa 12C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 8 Października 2023 Autor Share Napisano 8 Października 2023 9 minut temu, panmopsik napisał: To nie jest standardowa 12C ? Jak się popatrzy to modyfikacje były niemal na każdym. Na obecnie muzealnych maszynach (a tych są walkaround-y) często brakuje "tego i owego" a i są to maszyny po modyfikacjach... Jestem głodny każdego skrawka wiedzy więc czekam na Twoje (i podobne) cenne uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 8 Października 2023 Share Napisano 8 Października 2023 (edytowane) ta fotka Hillera jest wrzucana przez Peruwiańczyków wszędzie ale sam śmigłowiec się przecież nie rozpłynął Edytowane 8 Października 2023 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 8 Października 2023 Share Napisano 8 Października 2023 4 godziny temu, Kon_Bar napisał: Dziękuję - na tym widać coś powyżej silnika (bańka?). Nie miałem pojęcia co to jest. Może coś jeszcze dorobię Ta "bańka" to najprawdopodobniej zbiornik paliwa, podobny jak w Bellu 47D. Jeśli mamy na myśli ten sam element(?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 8 Października 2023 Autor Share Napisano 8 Października 2023 Godzinę temu, Soris napisał: Ta "bańka" to najprawdopodobniej zbiornik paliwa, podobny jak w Bellu 47D. Jeśli mamy na myśli ten sam element(?). Niestety to nie to: a) bardzo mała a co ważniejsze b) nie występuje na zdjęciach innych Hillerów więc to raczej lokalna modyfikacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 8 Października 2023 Share Napisano 8 Października 2023 (edytowane) Ja piszę o tym zaznaczonym elemencie, generalnie to "konfiguracja" silnika tego egzemplarza mocno odbiega od innych maszyn ze zdjęć, przynajmniej ja nie wpadłem na podobny układ. EDIT: Odszczekuję co napisałem, to co brałem za zbiornik, to kolektory dolotowe do silnika Edytowane 8 Października 2023 przez Soris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 8 Października 2023 Share Napisano 8 Października 2023 Dla mnie to wygląda na coś, co jest podczepione do wydechu i w związku z tym obstawiam, że to turbosprężarka. W górach na pewno by się przydała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 8 Października 2023 Share Napisano 8 Października 2023 Przypuszczam, że Kon_Bar pisał o tej strefie: to mogło być jakieś "urządzenie" napędzane z wału śmigła ogonowego, na zdjęciu poniżej jest zamontowana najprawdopodobniej prądnica. Ale równie dobrze może to być "cokolwiek" Zdjęcia z: https://www.facebook.com/p/Hiller-Helicopter-Flight-LLC-100066825026084/?paipv=0&eav=AfZY152Izz-Y672FgWFu1q9P3-pMXhud5_PpHFzMIcUoLaccWKV4B5511nyAdPOgdD0&_rdr wyłącznie do celów dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 9 Października 2023 Autor Share Napisano 9 Października 2023 (edytowane) Widzę, że dzięki koledze @panmopsik i zdjęciu lepszej jakości mamy tu konkretną dyskusję Na razie interpretuję zdjęcie jak opisuję poniżej: - jasnozielony - to prawa rura wydechowa oraz instalacja nawiewowa do kabiny (na fotce modelu chwilowo zdemontowana); - jasnoniebieski - prawy kolektor dolotowy; - ciemnozielony - to chwyt powietrza (na modelu) a w rzeczywistości to nowsza wersja z wentylatorem (?) (patrz drugie zdjęcie); do poprawienia; i teraz nowości: - czerwony i pomarańczowy - bloki sprężarek (?); - żółte - filtr na wlocie do bloku sprężarek; wszystko do dorobienia i połączenia z ciemnozielonym wentylatorem w gąszczu niezidentyfikowanych połączeń w ramach obszaru zakreskowanego na ciemnozielono Ciemnozielony obszar wzorowałem na zdjęciu po lewej - trzeba będzie jednak zrobić to po prawej...) @Soris , @pmroczko (i inni chętni do rozmowy) - zapraszam do skomentowania Edytowane 9 Października 2023 przez Kon_Bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi