Jaro Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego 2 minuty temu, socjo1 napisał: Nie jest to szczyt uprzejmości z Twojej strony, zwłaszcza że osoba z którą dyskutujesz zachowuje wszelkie normy kulturalnej dyskusji. Sorry,masz rację,zle napisałem,nie chodziło mi o powyższego rozmówce,tylko o wcześniejsze strony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego (edytowane) Wiesz w zasadzie wszystko można poprawić, to przecież elementarz umiejętności modelarskich … dzisiaj na fejsie Marek Wierzchowski ogłosił, że wyrzuca do kosza Dromadera w 1/32 bo nie ma zdrowia, żeby tego kasztana poprawiać. Autor miał komplet dokumentacji od niego a zrobił wszystko nie tak. Rzeźbienie w bardzo budżetowej żywicy a w takiej drukowane są modele z wątku, nie jest ani łatwe ani przyjemne. Edytowane 27 Lutego przez Qz9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego 8 godzin temu, Jaro napisał: gównoburzę lubię poczytać Zastanawiałem się gdzie ta gównoburza była w opiniach o modelach, aż przeczytałem to: 8 godzin temu, Jaro napisał: po prostu mi to nie przeszkadza i zrozumiałem, że gównoburza to coś co innym przeszkadza, a Tobie nie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego 8 godzin temu, Jaro napisał: nie chodziło mi o powyższego rozmówce,tylko o wcześniejsze strony... Zatem i o rozmówców z poprzednich stron. Będą wymienieni, czy też wszyscy się łapią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Panowie, NIe chcąc się angażować w wymiany ciosów, jednocześnie chciałbym prosić o pomoc. Nie znam się na współczesnych żwicach. Czy takie skrzydła, tzn duże wydłużenie i bardzo cienki profil, będą się odkształcać w miarę upływu czasu? Czy na etapie projektowania trzeba uwzględnić miejsce na sztywny dżwigar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Przepraszam Zdjęcie poszło osobno, a tekst osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego (edytowane) Szkoda czasu,nie mam zamiaru się tłumaczyć,cokolwiek człowiek napisze i tak ktoś coś dla siebie znajdzie żeby kontynuować gównoburzę co widać powyżej, a na wasze słowne rozterki mam wy....bane...(ale śmiało proszę sobie poużywać,lubie czytać:)) Edytowane 27 Lutego przez Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Ale gdzie ta gównoburza jest? Po prostu niektórzy zwracają uwagę, że autor tych druków uprawia jakieś sf w tych projektach i nie wiadomo skąd i po co tak. Tu nie chodzi o jakieś drobiazgi i cięcie profili skrzydeł na plastry, on po prostu tworzy jakieś kształty w tych modelach, które się nie zgadzają na pierwszy rzut oka z pierwszym lepszym rysunkiem, czy zdjęciem znalezionym w internecie. Same detale mi się podobają i bardzo fajnie też wygląda na pokazanych zdj faktura skrzydła w tej 24, no i tym bardzie szkoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego 24 minuty temu, DobreMzimu napisał: trzeba uwzględnić miejsce na sztywny dżwigar? wedlug mnie - na pewno rozumiem, ze piszesz o projekcie do druku 3D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego (edytowane) 41 minut temu, DobreMzimu napisał: Panowie, NIe chcąc się angażować w wymiany ciosów, jednocześnie chciałbym prosić o pomoc. Nie znam się na współczesnych żwicach. Czy takie skrzydła, tzn duże wydłużenie i bardzo cienki profil, będą się odkształcać w miarę upływu czasu? Czy na etapie projektowania trzeba uwzględnić miejsce na sztywny dżwigar? Nawet jakby był wtryskowy to warto włożyć dźwigar. A w wydruku po prostu trzeba zaprojektować otwór w skrzydle i wkleić na żywice rurkę cieńkościenną . Wkleić na całej długosci, samo włożenie i zalanie CA na końcu nie wystarczy. Edytowane 27 Lutego przez Qz9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego 38 minut temu, DobreMzimu napisał: Czy takie skrzydła, tzn duże wydłużenie i bardzo cienki profil, będą się odkształcać w miarę upływu czasu? Żywice (i odlewnicze i do drukarek) mają dużo niższą temperaturę odkształcenia niż plastik. O ile w pojazdach ze względu na konstrukcję to nie jest problem o tyle w samolotach dużym wrogiem może być upał (wystawianie na mocne słońce). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego 4 minuty temu, Qz9 napisał: Nawet jakby był wtryskowy to warto włożyć dźwigar. A w wydruku po prostu trzeba zaprojektować otwór w skrzydle i wkleić na żywice rurkę cieńkościenną . Wkleić na całej długosci, samo włożenie i zalanie CA na końcu nie wystarczy. Myślałem o płaskowniku z węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Płaskownik to może nie być dobry pomysł. Wstawiony poziomo również może się ugiąć, a na ustawienie pionowe przy tak cienkim profilu płata nie widzę miejsca. Dlatego profil zamknięty (jak koło czy kwadrat) jest lepszy, fragmenty pionowe profilu powinny zapewnić odpowiednie usztywnienie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego (edytowane) 7 minut temu, Baas ArK napisał: Płaskownik to może nie być dobry pomysł. sa plaskowniki ( mosiadz chyba ) o przekroju 2x3, 2x4 mm o grubosci scianki ok 0,5mmm . Moze by cos z tego bylo? Edytowane 27 Lutego przez BRAVO112 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Godzinę temu, DobreMzimu napisał: Przepraszam Zdjęcie poszło osobno, a tekst osobno. szkoda bo pomyślałem, że taki model powstaje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 27 Lutego Super Moderator Share Napisano 27 Lutego Nie mam bezpośrednio do czynienia z żywicami ale że koniec języka za przewodnika ... Niestety jest to materiał hmmm dość nieprzewidywalny, wiele elementów potrafi wychodzić idealnie a inne potrafią zrobić przykre psikusy, aby nie byś gołosłownym: Element drukowany przez osobę mającą pojęcie o tym co robi i niestety porażka żeby nie było, element po druku był ok, po naświetleniu też więc byłem zachwycony ale... 24h później jak widać na zdjęciach bananorama stosowana... powyginało wzdłuż i wszerz do tego uciekły nawet kąty proste na krawędzi, do kolejnego dokleiłem mosiężny kątownik od wewnątrz i też zrobił się banan (klej nie puścił a i tak kątownik wygięło) Dlatego jakoś unikam modeli w 1/32 z żywicy bo i ile po druku wygląda wszystko ok to co się podzieje właśnie po wystawieniu np na słońce? I obawiam się że nawet wstawienie profilu może nie pomóc tzn skrzydło może i nie oklapnie ale może się np zamienić w śmigło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego 17 minut temu, Greif napisał: bo i ile po druku wygląda wszystko ok to co się podzieje właśnie po wystawieniu np na słońce? Słońce musi działać z grawitacją, samo nic nie zrobi (np. oklapnięte skrzydła). Żywica po wydruku to nic innego jak posklejane cieniutkie warstwy i jest w takich wydrukach mnóstwo naprężeń. Żywica do odlewów tych problemów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego (edytowane) 13 godzin temu, TM48 napisał: jest w takich wydrukach mnóstwo naprężeń. przy stali stosuje sie odpuszczanie ( np po hartowaniu ) Moze i tutaj trzeby by pomyslec o jakiejs obrobce termicznej? Oczywiscie moglyby to zrobic tylko osoby, ktore maja juz kilka wydrukow z problemami np Greif Edytowane 28 Lutego przez BRAVO112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Nie ma takiej możliwosci. Probelmem w wydruku jest w ogóle sam sposób utwardzania: warstwa po warstwie. Drobny błąd w parametrach i masz miękki czy nawet lekko mokry środek( nieutwardzona źywica) i twardy utwardzony UV wierzch. Do modeli większej wielkosci wręcz powinno się zrobić matkę z druku i odlać w żywicy odlewniczej, inaczej będą kłopoty. Do dużych elementów widziałem kombinacje z drukarki z tworzywem termoplastycznym- to się potem nieźle obrabia np kadłub oriona czy shackeltona w 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 27 Lutego Autor Share Napisano 27 Lutego (edytowane) 9 minut temu, Qz9 napisał: ...Do modeli większej wielkosci wręcz powinno się zrobić matkę z druku i odlać w żywicy odlewniczej, inaczej będą kłopoty... A jak sobie poradzić z wagą odlewanych elementów ? Są sporo cięższe od drukowanych, Zestrzały, podpórki, podwozie wytrzymają ? Edytowane 27 Lutego przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego 14 minut temu, kopernik napisał: Zestrzały, podpórki, podwozie wytrzymają ? Odlewając możesz takie elementy zazbroić stalowym prętem, drukując nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego 11 godzin temu, imt napisał: szkoda bo pomyślałem, że taki model powstaje Wszystko przed nami. Szybowce to temat niszowy, a szybowce współczesne nisza w niszy. Jedyny szybowiec w 48 jaki majaczy gdzieś na horyzoncie to LS -1 Brengun. Chciałbym aby powstał ASG 29 D-8024 PL. To nasz szybowiec reprezentacyjny, który zdobył dla Polski kilkanaście medali na mistrzostwach świata i Europy. https://www.youtube.com/watch?v=Pc8POkyFSu0 PS Przepraszam za zuchwałość, ale Ilu uczestników tego forum jest zainteresowanych szybowcami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego 3 minuty temu, DobreMzimu napisał: Przepraszam za zuchwałość, ale Ilu uczestników tego forum jest zainteresowanych szybowcami? Na tyle dużo, że mamy własny, wydzielony temat https://modelwork.pl/topic/35277-projekt-grupowy-szybowce/#comment-711776 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego 6 minut temu, Grzes napisał: Na tyle dużo, że mamy własny, wydzielony temat https://modelwork.pl/topic/35277-projekt-grupowy-szybowce/#comment-711776 Fajnie. Ale jak to dużo przekłada się na ilość potencjalnych nabywców/uczestników projektu 3, 30 czy 130? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi