TAW Napisano 8 Października 2023 Share Napisano 8 Października 2023 (edytowane) Witam Nowy warsztat czas rozpocząć. Po lotniczych przygodach dobrze znów wrócić na stabilny grunt. Miał być Twardy, ale stwierdziłem, że jeszcze nie jestem gotowy i poćwiczę na czymś prostszym. Zastanawiałem się czy inwestować w dodatki, ale obszerny pakiet z MK1 Design dosyć drogi, poza tym parę rzeczy w nim zrobionych trochę na siłę a i tak nie rozwiązuje wszystkich bolączek zestawu wyjściowego. Będzie zatem prawie w 100% PZPRowiec na luzie. Co prawda mam też zestaw Hobby 2000 ale postanowiłem robić model z zestawu Academy (kupionego zanim wyszły Hobby 2000) bo bogatszy: zawiera skromne blaszki (na kosz z tyłu wieży), naklejki polaryzujące na optykę (mocno się zastanawiam nad użyciem - niby fajnie wyglądają, ale nie widziałem takich efektów na realnych maszynach), no i ogniwkowe gąsienice bo choć też nie są w 100% poprawne to gumowe paski z H2000 nie mają do nich startu. Z Hobby 2000 będą użyte kalki. Jeśli ktoś chciałby kupić zestaw Hobby 2000 bez kalkomanii (ewentualnie z koreańskimi i naklejkami na optykę) w dobrej cenie to zaprazszam na priv. A co do postępu prac to na razie nuda. Zrobiona wanienka z zawieszeniem. Wszystko idzie bezproblemowo prawie jak Tamiya. Koła bardzo mocno siedzą w wahaczach - trzeba użyć trochę siły żeby je docisnąć do końca. To będzie dobre do przymiarki gąsienic, ale trzeba też uważać przy ich demontażu żeby nie wyrwać razem z wahaczami. A teraz czeka mnie to za czym tak tęskniłem Jak już się z tym uporam to będzie z górki - z każdą częścią będzie widać, że przybywa Edytowane 8 Października 2023 przez TAW 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 8 Października 2023 Share Napisano 8 Października 2023 No to zasiadam do obserwowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 8 Października 2023 Share Napisano 8 Października 2023 Ale wiesz, że szklanki powinny być czymś innym wypełnione, tak? Bardziej płynnym na przykład Będzie Polak czy Koreańczyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 8 Października 2023 Autor Share Napisano 8 Października 2023 Jak opróżnię szklanki z plastiku to je sobie czymś napełnię, a do tej pory ślubuję abstynencję żeby szybciej poszło Czołg oczywiście będzie nasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Października 2023 Share Napisano 9 Października 2023 Brawo !!!!! Budowa naszego K2 to jak pierwszy lot Polaka w kosmos. Ktoś musi zrobić ten milowy krok dla ludzkości....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 9 Października 2023 Share Napisano 9 Października 2023 Samoloty, zastanawiałem się gdzie się TAW podział. W końcu K2, bo już tyle legenda wokół niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 9 Października 2023 Autor Share Napisano 9 Października 2023 2 godziny temu, copycat napisał: Samoloty, zastanawiałem się gdzie się TAW podział. Panie, jakie samoloty? Też był czołg tylko że ze śmigłem Ja się do samolotów nie nadaję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Października 2023 Share Napisano 9 Października 2023 8 minut temu, TAW napisał: Panie, jakie samoloty? Też był czołg tylko że ze śmigłem Ja się do samolotów nie nadaję... Mnie tez pod pancerzem duszno. Wichura tez tak miał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 19 Października 2023 Autor Share Napisano 19 Października 2023 (edytowane) Po opróżnieniu szklaneczek poszło już bardzo szybko. Cały dół już jest, spasowanie elementów jak na razie bez grama przesady idealne. Wkleiłem boczne fartuchy na stałe bo z przodu łączą się na gumowej części błotnika i nie chciałem mieć tam żadnego uskoku. Dodatkowo dla asekuracji poszła tam niewielka ilość szpachli. Niestety tym samym uwięziłem koło napędowe i napinające na stałe. A propos samych gąsienic bo zajęły mi dotychczas najwięcej czasu przy tym modelu i w inboxach wywiązała się dyskusja czy kupować Hobby 2000 z gumowymi paskami czy droższe Academy właśnie dla tych ruchomych gąsienic. Rzeczywiście są one ruchome, ale pracują bardzo sztywno i trzeba im pomóc ułożyć się jak trzeba. Po pomalowaniu będzie pewnie jeszcze ciężej Dodatkowo jest w nich feler konstrukcyjny: środkowe łączniki wchodzą luźno za to boczne bardzo usztywniają konstrukcję i sprawiają, że te środkowe nie idą równolegle do osi gąsienic co mnie trochę delikatnie mówiąc lekko zirytowało. Sprawdzałem sobie jak wyszło to innym modelarzom i na szczęście po pomalowaniu i pobrudzeniu nie jest to bardzo widoczne ale niesmak jednak pozostaje bo trochę pracy trzeba w nie włożyć. Na surowo wygląda to tak: Miałem okazję oglądać na żywo model wykonany z zestawu Hobby 2000 z gumiakami i powiem szczerze, że miałem spory problem żeby się zorientować czy to gumowce czy ruchome i poznałem tylko po tym, że zęby prowadzące nie miały dziurki w środku bo chyba jedynie pod tym względem te ruchome górują nad dobrze przygotowanymi gumowymi paskami. Pod względem odwzorowania wyglądu nie są też idealne bo może i mamy dziurkę w tych zębach ale powinny też mieć dziurkę w sworzniach a są pełne. Jeśli więc zastanawiasz się który model kupić ze względu na gąsienice, to biorąc pod uwagę cenę zestawu Academy i ilość pracy, którą trzeba włożyć w ich wykonanie to już raczej nie powinieneś się zastanawiać. Jeśli chodzi o skromne blaszki, to siatkę na koszu wieży można też zawsze ogarnąć jakimś uniwersalnym Aberem albo czymś takim w podobie... Edytowane 19 Października 2023 przez TAW 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Października 2023 Share Napisano 19 Października 2023 Kawał dobrej roboty, ja mam wersję z gumiakami i nie zamierzam wymieniać ich na ruchome. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 19 Października 2023 Autor Share Napisano 19 Października 2023 36 minut temu, robertmodelarz napisał: ja mam wersję z gumiakami i nie zamierzam wymieniać ich na ruchome. I masz rację. Po tym co wiem dzisiaj też szedłbym w minimalizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 19 Października 2023 Share Napisano 19 Października 2023 te gumy na gąsienicach aż proszą się o uszkodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 19 Października 2023 Autor Share Napisano 19 Października 2023 To zbyt świeża sprawa jeszcze jest na uszkodzenia. Z walkaroundu Tomka Mroczkowskiego Z poligonu Jak widać jeszcze nie są na takim etapie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 3 Listopada 2023 Autor Share Napisano 3 Listopada 2023 I porobione. Zestaw do końca składał się świetnie i można by go polecić nawet na pierwszy model. Uważać trzeba jedynie przy obróbce elementów kosza i więcej pułapek w tym modelu nie ma. Dodałem parę dodatkowych, bezkosztowych detali - łańcuszki do browninga, anteny z pręcików mosiężnych, przystosowałem osłony peryskopów do włożenia w nie zrobione własnoręcznie "wkłady" z elementami przezroczystymi (to dopiero na samym końcu po malowaniu), dodane liny Eureki bo sznurek zawsze wygląda jak sznurek i zrobiony prototyp peryskopu dowódcy ( element odblaskowy w środku będzie jeszcze pryskany clearem smoke bo mocno odbija niebieskim): i dodane druciki do kapsli granatów dymnych Ogólnie, to zachodnie kanciaki nie kręcą mnie tak bardzo jak zimnowojenne ruski po modyfikacjach, ale co by nie mówić to K2 ma fajną drapieżną sylwetkę, ciekawszą wg mnie niż Leo czy Abrams. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 3 Listopada 2023 Share Napisano 3 Listopada 2023 Ładnie, szybko się uwinąłeś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 3 Listopada 2023 Autor Share Napisano 3 Listopada 2023 Teraz, Evildead napisał: Ładnie, szybko się uwinąłeś Rzeczywiście jak na moje warunki to wręcz błyskawica, ale też trzeba przyznać, że ten model robiłem z bardzo luźnym podejściem do detali i złotem też nie bardzo się świeci. Czasem można sobie zrobić prosto z pudła i poczuć dziecięcą radość A jakbym poszedł w gumowe gąsienice to dziś byłby już w kolorach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 3 Listopada 2023 Share Napisano 3 Listopada 2023 Wzorowo! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 3 Listopada 2023 Autor Share Napisano 3 Listopada 2023 22 minuty temu, bulik58 napisał: Czy te plastykowe traki są tak trudne w składaniu? Trudne nie są ale czasochłonne na pewno - głównie obróbka po wycięciu elementów. I wydaje mi się, ze nie dają wystarczającej różnicy jakości w porównaniu z gumowymi paskami żeby się koniecznie w nie bawić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 4 Listopada 2023 Autor Share Napisano 4 Listopada 2023 18 godzin temu, bulik58 napisał: Mam podobne zdanie co ty , teraz tylko pozostaje jedno pytanie - jak będą się sprawować za jakiś czas? Tylko nie wiem o które Ci chodzi- gumiaki czy ogniwkowe. Na razie wszystkie winylowe gąski jakie do tej pory robiłem trzymają się bez zarzutu. Teraz się trochę obawiam o te ogniwkowe w tym modelu bo już pracują bardzo sztywno w stanie niepomalowanym a po całym procesie malowania i brudzenia może być problem z ich dobrym uformowaniem na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 4 Listopada 2023 Share Napisano 4 Listopada 2023 Super! Dajesz dalej. Widzę że jednak muszę się u siebie cofnąć o krok i dorobić parę detali 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 4 Listopada 2023 Autor Share Napisano 4 Listopada 2023 26 minut temu, Radek Filipek napisał: Widzę że jednak muszę się u siebie cofnąć o krok i dorobić parę detali Jeśli zamierzasz jeszcze coś podłubać u siebie to zwróć uwagę, ze nasze K2 mają różną konfigurację anten na wieży. Praktycznie nie spotkałem na zdjęciach na naszych wozach z taką zaproponowaną przez Academy/H2K. Zobacz na wybrany przez siebie egzemplarz wzorcowy. Ja na przykład musiałem wywiercić dziurkę w innym miejscu na tą antenę plastikową. Inne wozy mogą jej nie mieć, lub będzie ona dłuższa niż przewiduje producent. Ale z tego co pamiętam to nie natknąłem się chyba na te dwie krótkie plastikowe anteny obok siebie. Musisz zobaczyć na swój egzemplarz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 7 Listopada 2023 Autor Share Napisano 7 Listopada 2023 Pierwszy kolor już jest. Bardzo zachowawczo żeby nie przepalić i żeby to jakoś z dwoma następnymi się nie gryzło. 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Listopada 2023 Share Napisano 7 Listopada 2023 Jest kolor -czyli jest dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 7 Listopada 2023 Share Napisano 7 Listopada 2023 Godzinę temu, bulik58 napisał: W 10 nr. Raport Wojsko Technika Obronność jest informacja iż cała łączność zamontowana w K-2 pochodzi z czołgów T-72M1R które zostały wysłane do Ukr. To mądre posunięcie. T-72M1R po modernizacji otrzymały nowe systemy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 9 Listopada 2023 Share Napisano 9 Listopada 2023 Milutko. Wygląda fajnie. Dzięki za wstawkę z tymi przewodami do kapsli od granatów, dorobiłem u siebie od razu. Where lusterka? (pytam bo ja właśnie ostatnio doklejałem i zastanawiałem się czy nie przerobić ich jakoś) trzymam kciuki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi