szyszka Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 Witam Przedstawiam mój najnowszy model, czyli Hurricane'a Mk.IIc od revella w skali 1/72. W tym modelu pierwszy raz używałem blaszek z Eduarda z których jest zrobiony cały kokpit (poza drążkiem sterowym I ściankami oczywiście ) pierwszy raz również robiłem malowanie pustynne, do którego użyłem farb Hataka C090 Sand I A186 leather brown, a na spód poszedł kolor C229 Green-blue. Do wyróżnienia lini podziału użyłem brązowego panel linera od tamiyi, chociaż spod wyszedł brudniejszy niż zamierzałem ... Rigging został zrobiony z mojego włosa Niestety 3 karabinki mi się zgubiły i musiałem użyć części z moich starszych modeli Ten model również zaznacza rok od kiedy zacząłem sklejać modele w październiku 2022r. A tutaj zdjęcia, nie najlepsze ale to przez światło w moim pokoju 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyszka Napisano 13 Października 2023 Autor Share Napisano 13 Października 2023 Chciałem tylko jeszcze powiedzieć że przy dokładniejszym obejrzeniu modelu okazało się że pokrywy podwozia były przyklejone odwrotnie, błąd już został poprawiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 14 Października 2023 Share Napisano 14 Października 2023 Kto nigdy nie sklejał revelli w 72 niech pierwszy rzuci kamieniem, dlatego o samym zestawie nie ma co pisać. Natomiast co do wykonania - lufy; każda w inną stronę, kolor spodu całkowicie nietrafiony, no i przede wszystkim weathering wygląda niestety fatalnie. Z tego co widać na zdjęciach można powiedzieć że sklejony poprawnie, jak na rok modelowania nie jest źle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyszka Napisano 14 Października 2023 Autor Share Napisano 14 Października 2023 7 godzin temu, jachud3 napisał: Kto nigdy nie sklejał revelli w 72 niech pierwszy rzuci kamieniem, dlatego o samym zestawie nie ma co pisać. Natomiast co do wykonania - lufy; każda w inną stronę, kolor spodu całkowicie nietrafiony, no i przede wszystkim weathering wygląda niestety fatalnie. Z tego co widać na zdjęciach można powiedzieć że sklejony poprawnie, jak na rok modelowania nie jest źle Co do koloru spodu, jest zupełnie inny niż na zdjęciach i poprawny według instrukcji i boxartu, a co do weatheringu oświetlenie sprawia że na zdjęciach wydaje się o wiele ciemnejszy niż w realu, ale faktycznie trochę przesadziłem z nim na spodzie, co do karabinów to zostały one poprawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 14 Października 2023 Share Napisano 14 Października 2023 3 godziny temu, szyszka napisał: Co do koloru spodu, jest zupełnie inny niż na zdjęciach i poprawny według instrukcji i boxartu Instrukcja i boxart to bardzo średni wyznacznik tego, co powinno być lub było w rzeczywistości - ale to następny poziom wtajemniczenia moja sugestia jest taka żebyś na razie odpuścił wszelakie brudzenie i bardziej zaawansowane techniki, a skupił się na tym żeby model był czysto sklejony, wszystkie części wyprowadzone, jednolita warstwą farby, kalkomanie położone równo, bez srebrzenia i innych problemów (tu akurat jest ich niewiele więc ciężko stwierdzić co i jak, ale na Herculesie wyszło Ci średnio). Najprostszy wash i jego wytarcie, operowanie aerografem, tego typu rzeczy działaj dalej! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyszka Napisano 15 Października 2023 Autor Share Napisano 15 Października 2023 (edytowane) Witam z powrotem Postanowiłem że zrobię hurricanowi podstawkę, niby pustynny ale stoi na trawie Obok jest też scratch-buildowany stolik z narzędziami Plakietka z napisem "Hurricane II" jest z zestawu blaszek edka edit: planuje dodać jeszcze figurki mechaników i pilota ale na razie żadnej nie mam Edytowane 15 Października 2023 przez szyszka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 15 Października 2023 Share Napisano 15 Października 2023 3 godziny temu, szyszka napisał: niby pustynny ale stoi na trawie Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Października 2023 Share Napisano 16 Października 2023 Może oaza? Zdarzały się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 17 Października 2023 Share Napisano 17 Października 2023 W Libii czy Egipcie to faktycznie piach, ale już w Tunezji czy Algierii (sam koniec działań Afryce pn) może być bardziej zielono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 18 Października 2023 Share Napisano 18 Października 2023 No i dobre, wyszło nieźle. Tylko zastanawia mnie jak zachowa się włos z biegiem czasu i zmian temperatury i wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 18 Października 2023 Share Napisano 18 Października 2023 4 minuty temu, Rzeznik napisał: zastanawia mnie jak zachowa się włos z biegiem czasu Posiewieje? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 18 Października 2023 Share Napisano 18 Października 2023 Wypadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 19 Października 2023 Share Napisano 19 Października 2023 końcówka się rozdwoi jak nie będzie stosowana odżywka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szyszka Napisano 19 Października 2023 Autor Share Napisano 19 Października 2023 W dniu 18.10.2023 o 07:36, zaruk napisał: Posiewieje? Na siwienie to ja jeszcze za młody jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Października 2023 Share Napisano 19 Października 2023 34 minuty temu, szyszka napisał: Na siwienie to ja jeszcze za młody jestem tutaj chodzilo o trawe a ta pewnie jakas " plastikowa" o okresie rozpadu 1000 lat, wiec nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 20 Października 2023 Share Napisano 20 Października 2023 (edytowane) W dniu 14.10.2023 o 18:22, szyszka napisał: Co do koloru spodu, jest zupełnie inny niż na zdjęciach i poprawny według instrukcji i boxartu Z tego co napisałeś wcześniej: W dniu 13.10.2023 o 17:24, szyszka napisał: a na spód poszedł kolor C229 Green-blue wynika, że instrukcji się jednak nie trzymałeś. W dniu 14.10.2023 o 22:02, jachud3 napisał: Instrukcja i boxart to bardzo średni wyznacznik tego, co powinno być lub było w rzeczywistości No właśnie ciekaw jestem co za kolor Revell miał na myśli proponując zmieszanie 95% swojego lichtgrün (55, nazywa się jasnozielony, ale ja bym go tak nie określił) i 5% blau (56). Azure blue? Edytowane 20 Października 2023 przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 23 Października 2023 Share Napisano 23 Października 2023 W dniu 14.10.2023 o 10:38, jachud3 napisał: Kto nigdy nie sklejał revelli w 72 niech pierwszy rzuci kamieniem, dlatego o samym zestawie nie ma co pisać. Klejenie nowych Revelli tych po powiedzmy 1995 to jest bardzo spoko. Zrobiłem Arado 240, Me 109G, Spitfire Mark V, Blohm Voss 194 - sama przyjemność. Jeszcze mam kilka z tamtych czasów, leżą na półce w piwnicy, czekają na lepsze czasy. Nie wnikam w merytorykę tych wyprasek, ale ich jakość była wtedy jak najbardziej spoko - bardzo dobrze się kleiło. Model jest fajny, tylko oświetlenie do dupy. co do wymaziania od spodu - to była pustynia, mógł być tak brudny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi