JollyMonk Napisano 3 Stycznia Autor Share Napisano 3 Stycznia Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim! Kontynuowałem budowę dzięki świętam))) Dno przykryto maskami. Na oprawie przesuwnej części canopy zastosowałem elementy fototrawione z dodatkowego zestawu. Zastosowałem drugi kolor kamuflażu Dark Earth. W tym pośpiechu nie sfilmowałem dokładnie tego etapu. Jednak shagreen nadal przyciąga wzrok. Nałożyłem maski na trzecią warstwę kamuflażu Dark Green. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 7 Stycznia Autor Share Napisano 7 Stycznia Nałożyłem drugi kolor wierzchniego kamuflażu Dark Green: Ale kiedy zdjąłem maski, odkryłem dwie nieprzyjemne rzeczy: - po pierwsze, zielone paski kamuflażu okazały się za wąskie. W tej formie wygląda bardziej jak kamuflaż pustynny; - a po drugie, bojąc się malować zbyt grubą farbą, nałożyłam za mało warstw. Okazało się, że nie pomalowałem go wystarczająco na zielono. Dark Green nie jest wystarczająco nasycony i bardziej przypomina Olive Drab. Szczególnie widać to na ostatnim zdjęciu: element zielonego kamuflażu na kadłubie przy nasadzie ogona, na kilu, na statecznikach i sterach wysokości są odpowiednio pomalowane. Miejsca te prawdopodobnie otrzymały warstwę większą. Pozostała część zielonego kamuflażu jest jaśniejsza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Trzeba poprawiać, użyj cieńszych wałeczków. Moim zdaniem były trochę za grube jak na tak mały model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 7 Stycznia Autor Share Napisano 7 Stycznia 8 minutes ago, barszczo said: Trzeba poprawiać, użyj cieńszych wałeczków. Moim zdaniem były trochę za grube jak na tak mały model. Dziękuję! Na pewno to poprawię. Już zacząłem. Źle obliczyłem wewnętrzną i zewnętrzną krawędź kamuflażu (zielone paski). Zgadzam się, wałeczki wydają się za grube. Ale chcę, aby granica kamuflażu była rozmyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia A nie lepiej zamiast kłaść jeden kolor na drugim, było by położyć jeden kolor kamuflażu w wyznaczonych obszarach, potem zamaskować i dopiero drugi? Od razu było by widać proporcje obszarów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Niby mozna, ale wtedy mogą wyjśc irytujące niedomalowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Czy ja wiem...? Położenie cienkich wałeczków prawie na krawędzi koloru praktycznie eliminuje ten problem. Takie niedomalowania zdarzały mi się gdy kładłem wycięte z papieru maski (z naddatkiem) na podstawkach z patafixu, wtedy faktycznie farba czasami nie dochodziła do krawędzi koloru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Jak to często bywa, różne osoby, różne doświadczenia. U mnie bardzo często dochodziło do niedomalowan przy patafixie. Teraz malując tym sposobem, zrobiłbym tak jak tu kolega. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 8 Stycznia Autor Share Napisano 8 Stycznia 17 hours ago, Baas ArK said: A nie lepiej zamiast kłaść jeden kolor na drugim, było by położyć jeden kolor kamuflażu w wyznaczonych obszarach, potem zamaskować i dopiero drugi? Od razu było by widać proporcje obszarów. 17 hours ago, Moses said: Niby mozna, ale wtedy mogą wyjśc irytujące niedomalowania. Dziękuję! Oczywiście można to zrobić w ten sposób, ale czy jest to łatwiejsze? Jak powiedział kolega @Moses, ta metoda wiąże się z ryzykiem. Wcześniej granice kamuflażu rysowałem ołówkiem. A teraz pomyślałem, że mam już doświadczenie i postanowiłem zrobić maski na oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 9 Stycznia Share Napisano 9 Stycznia Z moim, skromnych, doświadczeń - jak kładziesz kolory "oddzielnie" łatwiej od razu o efekt - czy preshading, czy marmurek czy inny. Jak kładziesz "jeden" na drugi trzeba potem maskować , żeby poprawiać cieniowanie i jeśli maskuję na "ostro" taśmą, to zdjąć ją póki farba do końca nie wyschła, żeby schodka nie było. Ot takie moje skromne przemyślenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 10 Stycznia Autor Share Napisano 10 Stycznia On 1/9/2024 at 10:21 AM, Usul said: Z moim, skromnych, doświadczeń - jak kładziesz kolory "oddzielnie" łatwiej od razu o efekt - czy preshading, czy marmurek czy inny. Jak kładziesz "jeden" na drugi trzeba potem maskować , żeby poprawiać cieniowanie i jeśli maskuję na "ostro" taśmą, to zdjąć ją póki farba do końca nie wyschła, żeby schodka nie było. Ot takie moje skromne przemyślenie. Bardzo racjonalna opinia! A najśmieszniejsze jest to, że robiłem to już wcześniej na przykład z modelem Mirage. Preshading jest tutaj prawdopodobnie słowem kluczowym. W Mirage chciałem wykonać wstępne cieniowanie obu kolorów i pomalowałem je oddzielnie. Ale w tym modelu, na ciemnym kolorze (w tym przypadku zielonym), nie planowałem żadnych efektów i mój umysł nieświadomie wybrał „dziecinną” formułę: najpierw jeden kolor, potem drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 11 Stycznia Autor Share Napisano 11 Stycznia Założyłem maski ponownie biorąc pod uwagę poprawki na szerokośc zielonych pasków. Nałożyłem kilka dodatkowych warstw farby. Zdjęcia w świetle sztucznym i naturalnym. Jestem zadowolony z uzyskanego efektu, gdy istnieje wyraźna granica pomiędzy kolorami dolnego i górnego kamuflażu. Natomiast granica pomiędzy kolorami górnego kamuflażu jest lekko zatarta. Odpowiada to zdjęciom historycznym: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Stycznia Share Napisano 12 Stycznia No i udało się, wygląda bardzo dobrze . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia On 1/12/2024 at 6:11 AM, barszczo said: No i udało się, wygląda bardzo dobrze . Dziękuję @barszczo! Model pokryłem lakierem błyszczącym (pomarańczowy HATAKA 1:2) i nałożyłem kalkomanie. Kalki są przepiękne. Kierując się instynktem, a nie koniecznością, użyłem Mr.Settera (nie było potrzeby używać Mr.Softera). Po wyschnięciu kalki praktycznie wskoczyły na swoje miejsce. Kalkomania w jednym miejscu na górze prawego skrzydła podkreślała granicę kamuflażu, choć bez niej wybrzuszenie nie byłoby widoczne. Starałem się wybrać kąt, który to podkreślał. W jednym miejscu trochę mnie poniosło z płynem do zgrzewania kalkomanii i ten trochę „zjadł” lakier. Myślę, że trochę brakuje napisów technicznych - ale to nie jest krytyczne. Umieszczano je wyłącznie na odchylanych powierzchniach. W przeciwnym razie wszystko jest świetnie! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 23 Stycznia Autor Share Napisano 23 Stycznia WASH. Spód zrobiłem w kolorze żółto-brązowym (kolor brzoskwiniowo-jabłkowy). Olej z benzyną lakową. Nakładałem go pisakiem (nie daje znaczących efektów, można też użyć pędzla). Ale wycieranie gumką jest wygodne - nie pozostają żadne włosy. zwykła benzyna lakowa, jeśli pozostawiona na dłuższy czas (do 12 godzin), lakier (pomarańczowa NATAKA, suszona jeden dzień) lekko zjada i wgryza się w nią. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 24 Stycznia Share Napisano 24 Stycznia Bardzo fajnie wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 24 Stycznia Share Napisano 24 Stycznia Super. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Stycznia Share Napisano 24 Stycznia Też się podoba . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 24 Stycznia Autor Share Napisano 24 Stycznia 15 hours ago, jachud3 said: Bardzo fajnie wygląda 15 hours ago, Endrju said: Super. 13 hours ago, barszczo said: Też się podoba . Dziękuję, gentlemen! Będzie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 25 Stycznia Autor Share Napisano 25 Stycznia WASH (część 2). Aby nałożyć washu na wierzchni kamuflaż, do żółto-brązowej farby dodałem czarną. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 27 Stycznia Autor Share Napisano 27 Stycznia Pioneer został otwarty lakierem „satynowym”: (pomarańczowy HATAKA mat do błyszczącego 2:1). Oświetlenie naturalne i sztuczne. Koła oryginalnie były pomalowane na srebrno (emalia aluminiowa ARCUS). Użyłem maski ClearProp i pasują idealnie. Potem czarny podklad. Zdjąłem maski i szedłem lekko z „lotniskowym pyłem”, głównie po to, żeby podkreślić napisy na kołach. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Stycznia Share Napisano 27 Stycznia Fajnie wygląda, uwielbiam to zestawienie kolorów na brytyjskich maszynach . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 27 Stycznia Autor Share Napisano 27 Stycznia 22 minutes ago, barszczo said: Fajnie wygląda, uwielbiam to zestawienie kolorów na brytyjskich maszynach . Dziękuję! Ta kombinacja kolorów symbolizuje początkowy etap brytyjskiego lotnictwa podczas II wojny światowej. I chciałem dokładnie to odzwierciedlić w swojej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 28 Stycznia Share Napisano 28 Stycznia Bardzo ładnie wychodzi miło podglądać Choć mi osobiście jednak bardzo brakuje P w okręgu, tak charakterystycznego dla maszyn testowych Albionu, ale rozumiem że takie malowanie wybrał autor, ja w moim kiedyś - koniecznie z P Pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 29 Stycznia Autor Share Napisano 29 Stycznia 15 hours ago, wuwumaster said: Bardzo ładnie wychodzi miło podglądać Choć mi osobiście jednak bardzo brakuje P w okręgu, tak charakterystycznego dla maszyn testowych Albionu, ale rozumiem że takie malowanie wybrał autor, ja w moim kiedyś - koniecznie z P Pozdr ww Dziękuję! Całkowicie się z tym zgadzam i bardzo chciałem umieścić literę „P” na kadłubie. Kiedy jednak przeczytałem książkę o historii tego samolotu, zdałem sobie sprawę, że z tym kamuflażem i znakami identyfikacyjnymi wykonał on dopiero swój pierwszy lot. Samolotu nie sfotografowano wówczas, ale istnieją krótkie kadry wideo, z których jasno wynika, że z jakiegoś powodu nie zastosowano litery „P”. Może wątpiłeś w powodzenie tego projektu? Jednak na swój następny lot odbył dopiero sześć miesięcy później. I wtedy wyglądał trochę inaczej. Ale, jak słusznie zauważyłeś, chciałem wybrać pierwszą opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi