boberm1 Napisano 21 Marca 2024 Napisano 21 Marca 2024 (edytowane) ! Edytowane 21 Marca 2024 przez boberm1 Cytuj
boberm1 Napisano 21 Marca 2024 Napisano 21 Marca 2024 (edytowane) 27 minut temu, Artur_12 napisał: obecnie sam robię 3 polskie ,,legendy". mowa oczywiście o pzl p 11. c łosiu i karasiu Edytowane 21 Marca 2024 przez boberm1 Cytuj
mjakm Napisano 30 Czerwca 2024 Napisano 30 Czerwca 2024 To może taki dziwak latający-pływający ? 3 Cytuj
Grzes Napisano 30 Czerwca 2024 Napisano 30 Czerwca 2024 1 minutę temu, mjakm napisał: Szachownice na górnych powierzchniach skrzydeł? 2 1 Cytuj
BRAVO112 Napisano 1 Lipca 2024 Napisano 1 Lipca 2024 W dniu 30.06.2024 o 12:53, Grzes napisał: Szachownice na górnych powierzchniach skrzydeł? no przeciez napisane, ze dziwak Cytuj
boberm1 Napisano 4 Lipca 2024 Napisano 4 Lipca 2024 W dniu 30.06.2024 o 12:48, mjakm napisał: To może taki dziwak latający-pływający ? Jaka f- ma i skala. Przyznam że mam w planach AN tka i z checią zasiegnalbym ciut informacji . Cytuj
mjakm Napisano 4 Lipca 2024 Napisano 4 Lipca 2024 40 minut temu, boberm1 napisał: Jaka f- ma i skala. Przyznam że mam w planach AN tka i z checią zasiegnalbym ciut informacji . Hobby Boss i 1/48. Co do szachownic to tak podaje w instrukcji HB. Czy tak miał czy nie nie wiem z kilku zdjęć w necie nie wynika jak było. Jeśli ktoś ma więcej informacji to proszę, będzie łatwiej następne zrobić 1 Cytuj
barszczo Napisano 4 Lipca 2024 Napisano 4 Lipca 2024 42 minuty temu, mjakm napisał: Czy tak miał czy nie nie wiem z kilku zdjęć w necie nie wynika jak było Są zdjęcia gdzie wyraźnie widać brak szachownic, ale sam model bardzo ładny . 1 Cytuj
Artek82 Napisano 4 Lipca 2024 Napisano 4 Lipca 2024 41 minut temu, mjakm napisał: Co do szachownic to tak podaje w instrukcji HB Jak zawsze źle podają. Trumpeter w 1/72 tak samo podaje bzdury. Z głębszej merytoryki to nawet egzemplarz "612" mimo że to wersja morska to nigdy nie latał z pływakami, a zawsze był w eksploatacji na podwoziu klasycznym kołowym. 44 minuty temu, mjakm napisał: Czy tak miał czy nie nie wiem z kilku zdjęć w necie nie wynika jak było Żaden Antek latający w polskim wojsku, czy to za czasów demoludów czy współczesnych nigdy nie posiadał szachownic na górnych powierzchniach skrzydeł 1 Cytuj
Grzes Napisano 4 Lipca 2024 Napisano 4 Lipca 2024 Godzinę temu, mjakm napisał: Co do szachownic to tak podaje w instrukcji HB. Czy tak miał czy nie nie wiem z kilku zdjęć w necie nie wynika jak było Pisałem nie raz, to napiszę raz jeszcze - instrukcje z modeli i kalkomanii to nie są wiarygodne źródła dokumentacji modelarskiej. Cytuj
greatgonzo Napisano 4 Lipca 2024 Napisano 4 Lipca 2024 I boxarty. Dyskutowałem kiedyś z koleżką, który chciał malować model na podstawie okładki książki Mój Spitfire WX-L Króla. I to nie była okładka z ilustracją spod ręki Wróbla, czy Forkasiewicza, a typowa rzecz z czasów właściwych dla wątku Jak hartowała się stal... . Trudno mu było wytłumaczyć :). Cytuj
boberm1 Napisano 4 Lipca 2024 Napisano 4 Lipca 2024 2 godziny temu, mjakm napisał: Hobby Boss i 1/48. Co do szachownic to tak podaje w instrukcji HB. Czy tak miał czy nie nie wiem z kilku zdjęć w necie nie wynika jak było. Jeśli ktoś ma więcej informacji to proszę, będzie łatwiej następne zrobić Dzieki. A jak się lepiło? Jakieś problemy natury" technicznej"? Cytuj
mjakm Napisano 4 Lipca 2024 Napisano 4 Lipca 2024 (edytowane) 4 godziny temu, boberm1 napisał: Dzieki. A jak się lepiło? Jakieś problemy natury" technicznej"? Prosty w składaniu i raczej bezproblemowy. Trochę szpachli na łączeniu połówek i tyle. Nie mam pojęcia czy leży w planach i czy detale są ok czy zupełne SF ale nie zależało mi na tym. Najtrudniejsze było równe ustawienie pływaków na wysięgnikach co widać na jednym z kół które delikatnie lewituje z powodu zwichrowania. Kalkomanie też były tragiczne, rozpadały się od samego patrzenia na nie i przez moment nawet zastawiałem się czy po prostu tych szachownic nie namalować. Spasowanie na tyle dobre że górne skrzydła malowałem oddzielnie i dopiero jak były gotowe to wkleiłem je do samolotu. Ogólnie polecam, fajny duży okaz w gablocie. Edytowane 4 Lipca 2024 przez mjakm 1 Cytuj
wuwumaster Napisano 8 Lipca 2024 Napisano 8 Lipca 2024 (edytowane) Poprawisz szachownice i tak jak piszesz - będzie fajny duży okaz w gablocie mi się podoba (swoją drogą ciekawe co piszesz o kalkach, ja do tej pory sobie chwaliłem albo nawet b. chwaliłem HB, mam na myśli własności mechaniczne oczywiście) Standardowo zapytam czy malowane - jaka to farba ta ciemna zieleń ? Jaka błękit? Pozdr ww Edytowane 8 Lipca 2024 przez wuwumaster Cytuj
mjakm Napisano 13 Lipca 2024 Napisano 13 Lipca 2024 W dniu 8.07.2024 o 12:59, wuwumaster napisał: Poprawisz szachownice i tak jak piszesz - będzie fajny duży okaz w gablocie mi się podoba (swoją drogą ciekawe co piszesz o kalkach, ja do tej pory sobie chwaliłem albo nawet b. chwaliłem HB, mam na myśli własności mechaniczne oczywiście) Standardowo zapytam czy malowane - jaka to farba ta ciemna zieleń ? Jaka błękit? Pozdr ww Też byłem zaskoczony bo czegoś takiego nie widziałem od 30 lat jak składało się się wynalazki z kiosku ruchu. Rwały i sypały okrutnie i ani set sol ani płyn tamiya pod kalki nie dawał sobie z nimi rady. Cóż taki life. Co do farb to malowałem go farbami MRP. Góra to było jakiś NATO green a spod blue gray z zestawu do su-27. Cytuj
abtb Napisano 16 Lipca 2024 Napisano 16 Lipca 2024 (edytowane) STO LAT panowie Ps. Modele "eksportowe" więc galerii nie oczekiwać i nie marudzić Edytowane 16 Lipca 2024 przez abtb 14 Cytuj
abtb Napisano 16 Lipca 2024 Napisano 16 Lipca 2024 1 godzinę temu, Grzes napisał: Kiedyś też tak się nuczę. Dożyję chociaż tej chwili? Cytuj
zenek_65 Napisano 26 Lipca 2024 Napisano 26 Lipca 2024 Ode mnie dwa An-26, w dwóch różnych kamuflażach - ciemniejsze barwy z białym nr taktycznym i jaśniejsze kamo z czarnymi cyferkami 14 Cytuj
Grzes Napisano 27 Lipca 2024 Napisano 27 Lipca 2024 10 godzin temu, zenek_65 napisał: Ode mnie dwa An-26 Fotki prawie jak z monografii. Wspaniale się prezentują razem. 1 Cytuj
zenek_65 Napisano 27 Lipca 2024 Napisano 27 Lipca 2024 Kilka dni temu minęło 40 lat od obrotu Bryzy - wtedy to był An-28 18 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi