Skocz do zawartości

100 Lat polskich skrzydeł

KRYSTEK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
27 minut temu, Artur_12 napisał:

obecnie sam robię 3 polskie ,,legendy". mowa oczywiście o pzl p 11. c łosiu i karasiu

plus.jpg.3a1ff9f5df9a8c9b4586c7bb82874012.jpg

Edytowane przez boberm1

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
1 minutę temu, mjakm napisał:

IMG_8262.jpeg

Szachownice na górnych powierzchniach skrzydeł? 

image.png.59bad320a992214b569174ab73f5ff3c.png

• Like 2
  • Haha 1

W dniu 30.06.2024 o 12:48, mjakm napisał:

To może taki dziwak latający-pływający ?

Jaka f- ma i skala. Przyznam że mam w planach AN tka i z checią zasiegnalbym ciut informacji .

40 minut temu, boberm1 napisał:

Jaka f- ma i skala. Przyznam że mam w planach AN tka i z checią zasiegnalbym ciut informacji .

Hobby Boss i 1/48. Co do szachownic to tak podaje w instrukcji HB. Czy tak miał czy nie nie wiem z kilku zdjęć w necie nie wynika jak było. Jeśli ktoś ma więcej informacji to proszę, będzie łatwiej następne zrobić 

image.png.b844f7f5164ce6d402818f45cdc4edaf.png

• Like 1

42 minuty temu, mjakm napisał:

Czy tak miał czy nie nie wiem z kilku zdjęć w necie nie wynika jak było

Są zdjęcia gdzie wyraźnie widać brak szachownic, ale sam model bardzo ładny wink4

• Thanks 1

41 minut temu, mjakm napisał:

Co do szachownic to tak podaje w instrukcji HB

Jak zawsze źle podają. Trumpeter w 1/72 tak samo podaje bzdury. Z głębszej merytoryki to nawet egzemplarz "612" mimo że to wersja morska to nigdy nie latał z pływakami, a zawsze był w eksploatacji na podwoziu klasycznym kołowym.

44 minuty temu, mjakm napisał:

Czy tak miał czy nie nie wiem z kilku zdjęć w necie nie wynika jak było

Żaden Antek latający w polskim wojsku, czy to za czasów demoludów czy współczesnych nigdy nie posiadał szachownic na górnych powierzchniach skrzydeł :nienie:

• Thanks 1

Godzinę temu, mjakm napisał:

Co do szachownic to tak podaje w instrukcji HB. Czy tak miał czy nie nie wiem z kilku zdjęć w necie nie wynika jak było

Pisałem nie raz, to napiszę raz jeszcze - instrukcje z modeli i kalkomanii to nie są wiarygodne źródła dokumentacji modelarskiej.

I boxarty.

Dyskutowałem kiedyś z koleżką, który chciał malować model na podstawie okładki książki  Mój Spitfire WX-L Króla. I to nie była okładka z ilustracją spod ręki Wróbla, czy Forkasiewicza, a typowa rzecz z czasów właściwych dla wątku Jak hartowała się stal... . Trudno mu było wytłumaczyć :).

2 godziny temu, mjakm napisał:

Hobby Boss i 1/48. Co do szachownic to tak podaje w instrukcji HB. Czy tak miał czy nie nie wiem z kilku zdjęć w necie nie wynika jak było. Jeśli ktoś ma więcej informacji to proszę, będzie łatwiej następne zrobić 

Dzieki. A jak się lepiło? Jakieś problemy  natury" technicznej"?

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, boberm1 napisał:

Dzieki. A jak się lepiło? Jakieś problemy  natury" technicznej"?

Prosty w składaniu i raczej bezproblemowy. Trochę szpachli na łączeniu połówek i tyle. Nie mam pojęcia czy leży w planach i czy detale są ok czy zupełne SF ale nie zależało mi na tym. Najtrudniejsze było równe ustawienie pływaków na wysięgnikach co widać na jednym z kół które delikatnie lewituje z powodu zwichrowania. Kalkomanie też były tragiczne, rozpadały się od samego patrzenia na nie i przez moment nawet zastawiałem się czy po prostu tych szachownic nie namalować. Spasowanie na tyle dobre że górne skrzydła malowałem oddzielnie i dopiero jak były gotowe to wkleiłem je do samolotu. Ogólnie polecam, fajny duży okaz  w gablocie. 

Edytowane przez mjakm
  • Thanks 1

Napisano (edytowane)

Poprawisz szachownice i tak jak piszesz - będzie fajny duży okaz w gablocie 😉 mi się podoba 👍

(swoją drogą ciekawe co piszesz o kalkach, ja do tej pory sobie chwaliłem albo nawet b. chwaliłem HB, mam na myśli własności mechaniczne oczywiście)

Standardowo zapytam czy malowane -  jaka to farba ta ciemna zieleń ? Jaka błękit?

Pozdr ww 

Edytowane przez wuwumaster

W dniu 8.07.2024 o 12:59, wuwumaster napisał:

Poprawisz szachownice i tak jak piszesz - będzie fajny duży okaz w gablocie 😉 mi się podoba 👍

(swoją drogą ciekawe co piszesz o kalkach, ja do tej pory sobie chwaliłem albo nawet b. chwaliłem HB, mam na myśli własności mechaniczne oczywiście)

Standardowo zapytam czy malowane -  jaka to farba ta ciemna zieleń ? Jaka błękit?

Pozdr ww 

Też byłem zaskoczony bo czegoś takiego nie widziałem od 30 lat jak składało się się wynalazki z kiosku ruchu. Rwały i sypały okrutnie i ani set sol ani płyn tamiya pod kalki nie dawał sobie z nimi rady. Cóż taki life. Co do farb to malowałem go farbami MRP. Góra to było jakiś NATO green a spod blue gray z zestawu do su-27. 

Napisano (edytowane)

STO LAT panowie :szampan1:

FBlBYwP.jpg

qNd5O7v.jpg

dVPHcXL.jpg

Nz2eei5.jpg

XI4hJHa.jpg

KyiNNi6.jpg

Ps. Modele "eksportowe" więc galerii nie oczekiwać i nie marudzić :mrgreen:

Edytowane przez abtb
  • Like 14

1 godzinę temu, Grzes napisał: