Grzes Napisano 5 Maja Autor Share Napisano 5 Maja Kolega @zenek_65 uprzedził mnie z kolejnym rozdzialikiem, czyli okres po 1989 roku Znane mi są jedynie dwa przypadki namalowania szachownic w pełnej wersji "lov-vis" (jeśli znacie więcej - uzupełniajcie!) 1. Anakonda z GROMu n/b 0510 (sierpień 1998r.) - śmigłowiec w tym oznakowaniu polatał zaledwie 2. MiG-21 3.PLM Poznań-Krzesiny n/b 9111 (2002r.) - samolot po przemalowaniu w malowanie okolicznościowe "Kruk" z okazji ćwiczeń ZLOT '2002 dostał na stateczniku szare szachownice. Jednak dowództwo nie zgodziło się na eksploatację z takimi oznaczeniami. Namalowano więc szachownice według obowiązującego wzoru i w takim malowaniu poleciał na ZLOT. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Maja Autor Share Napisano 5 Maja (edytowane) No i rozdział, który wspomniał powyżej Kolega @zenek_65 czyli Lotnictwo Marynarki Wojennej Tu od lat stosowane są szachownice z kolorem szarym zamiast białego, ale nie na wszystkich statkach powietrznych. Namalowano ją na samolotach M-28 / Bryza (ale tylko tych w szarym malowaniu) Śmigłowcach SH-2G Kaman (tylko na połowie z nich, czyli dwóch) Kaman n/b 163544 Kaman n/b 163546 Mi-8MTV-1 n/b 5528 Mi-8 n/b 0608 Co ciekawe, na szarych śmigłowcach Mi-2 szachownice są biało-czerwone. Edytowane 13 Maja przez Grzes 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Maja Autor Share Napisano 5 Maja Post Scriptum Szachownice "lov-vis" pojawiają się czasem na propozycjach modernizacyjnych naszych samolotów, ale nie tylko... MiG-29 - "malowanie" zaprezentowane w 2014 roku na prima aprilis Su-22 rok 2012 2019r. Czekamy na rozwój wypadków, bo sytuacja zdaje się być rozwojowa... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 13 Maja Share Napisano 13 Maja (edytowane) Duńczycy chyba się nie zorientowali, że stracą stealth Edyta- zdjęcie z artykułu https://zbiam.pl/pierwsze-dunskie-f-35a-lightning-ii-wyladowaly-w-danii/ Edytowane 13 Maja przez slawbo 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Maja Autor Share Napisano 13 Maja Panowie, prośba by dyskusję i ciekawostki o F-35 wrzucać do dedykowanego wątku: Polskie F-35 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Czerwca Autor Share Napisano 12 Czerwca (edytowane) Dziś dwie fotki znalezione w necie z początków lotnictwa Rzeczypospolitej, kiedy to szachownicą oznaczane były również pojazdy jednostek lotniczych 7.eskadra myśliwska - Lwów 1920r. 8.eskadra wywiadowcza - Polesie 1919r. Edytowane 12 Czerwca przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 12 Czerwca Share Napisano 12 Czerwca W dniu 13.05.2024 o 11:58, slawbo napisał: Duńczycy chyba się nie zorientowali, że stracą stealth No, nie bardzo - to podobno jest kalkomania (wodna?) na potrzeby pierwszej prezentacji. Sorki za off-topic, ale u nas może być podobnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi