Jump to content

Polskie F-35A

kzugaj
 Share

Recommended Posts

• 1 month later...

Myślę, że regulacje prawne tutaj nie są najważniejsze, a wymogi techniczne LM dla technologii stealth. Takie stwierdzenie usłyszałem podczas rozmowy z gościem z LM podczas Defence Days w maju. Zobaczymy..., 

3 godziny temu, em napisał:

Nie wydaje mnie się aby ktoś teraz malował farba z zawartością ołowiu.

Nawet mi nie mów 😉Kiedyś to były farby, nie to co dzisiaj, kiedy paznokciem mogę zarysować lakier na masce samochodu ☹️

A tak na poważnie, Duńczycy przystąpili do programu F-35 dużo wcześniej i włączyli się do fazy przemysłowej - może mają jakiś swój patent? My, jak zwykle kupujemy jak w sklepie...

• 1 month later...
  • 4 weeks later...

Rano zapowiedź: https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-f-35-dla-polski-opuszcza-fabryke-ale-do-polski-szybko-nie-pr,nId,7765441
Szachownica jednak barwna?
Popołudniu prezentacja: https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-pierwszy-f-35-dla-polski-wyjezdza-z-fabryki-oficjalna-prezen,nId,7768004
Tu jej nie widać.
Ja się na tym nie znam, ale może ktoś bardziej ogarnięty w temacie oceni: https://geekweek.interia.pl/militaria/news-f-35-dla-polski-to-rewolucja-ale-tylko-w-odpowiednich-warunk,nId,7763858

Edyta:

Przepraszam, teraz zobaczyłem, że już było anonsowane:

Edited by Baas ArK

Jak wybieraliśmy nazwę dla F-16 zaproponowałem wzorem amerykańskim "Jastrząb II" bo Jastrząb(I) już był. W lotnictwie USA lata Thunderbolt II, Lightning II bo miały te maszyny swoich imienników wcześniej. Ale oczywiście chyba nikt z ówczesnych decydentów nie "zajarzył"  mojej intencji. 

"Husarz" piękna nazwa z tradycjami ale bardziej do czegoś pancernego nie do samolotu. Co z tego że ma skrzydła? Husarz na tych swoich skrzydłach nie poleciał.

"Sum II" bardziej pasowałby, ciężki, groźny a jednocześnie szybki i zwinny pomimo swoich rozmiarów. No i miał swojego poprzednika w naszej historii lotnictwa.

No ale to już musztarda po obiedzie...i nawet po kolacji.

A szkoda. 

F-35 Sum II👍

Jak już mamy nadawać własne nazwy dla zagranicznego sprzętu, to mi również "Husarz" bardziej pasowałby dla AH-64, raz że nazwa ta podtrzymuje tradycje Wojsk Lądowych, dwa że Apacz to przecież nazwa też kojarzona z wojownikiem (konnym).
A do F-35 pasuje ona jak pięść do nosa.

• Like 1

2 godziny temu, HKK napisał:

"Pójdźka" (...) Chyba nawet dla ruskich nie do wymówienia.

Nie byłbym taki pewny kto miałby większy problem, ruscy czy jankesi.

A zdajecie sobie sprawę że większość głosujących na nową nazwę to ludzie którym husaria kojarzy się z trylogią i filmami Potop  oraz  Ogniem i Mieczem.

Bili Szwedów ,Kozaków i Turków.

7 godzin temu, lord_karton napisał:

lepszym wyborem byłaby nazwa F-35 A Gżegżółka :haha:

O nie, ja byłem pierwszy z tą propozycją :mrgreen:

https://modelwork.pl/topic/10499-zdjęcia-unikatowe-ciekawe-śmieszne-i-takie-sobie-cz3/page/172/#elControls_983631_menu

• Like 1

13 minut temu, arhtus napisał:

Jeśli miałbym szukać jakiejś nazwy ornitologicznej dla F-35 to najbardziej mi pasuje WRÓBEL 😁 mały, pękaty, niepozorny, a swoje robi 😆

I jak ładnie zareklamowany przez K.I. Gałczyńskiego.

Osobiscie optowałem za nazwą nawiązującą do właściwości samolotu - Zjawa, Widmo.

9 godzin temu, panmopsik napisał:

dobra reklama naszej husariiPoland_first_f35_rollout_hussar_2-1024x576.jpg

Ale czy nasza husaria potrzebuje reklamy? :hmmm:

Poza tym, grafika dość niefortunna, bo na niej kopia kończy się na skrzydłach i wygląda jakby husarz  szarżował ze szczotką do zamiatania. 

• Like 1
  • Haha 2

55 minut temu, bulik58 napisał:

F-35 to pierwszy w polskim lotnictwie samolot wielozadaniowy

Pamiętam kiedyś na pokazach w Radomiu stały Wilga, Bryza i Jastrząb i każdy z nich na tablicy z opisem miał napisane "samolot wielozadaniowy".

Wydawało mi się, że nasze F-35 miały mieć spadochron hamujący, a na zdjęciach jego zasobnika jakoś nie widać.

Edited by Wymysl
  • Like 2