Skocz do zawartości

F-14A Tomcat Tamiya 1/48

Juffre

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, oto po kilku miesiącach udało się zakończyć epopeję Tomcata. Model przyjemny w budowie aczkolwiek ze względu na wielkość i zaawansowanie samej konstrukcji wymagający sporo czasu :) 
Malowanie to oklepane i mocno sztampowe "Jolly Rogers". Uznałem, że wypada je mieć w kolekcji :D Kolejny Tomcat będzie już w low-vis i będzie to raczej wersja D. 
Do kolorowania użyłem głownie farb od Mr. Hobby posiłkując się dodatkowo MRP, Tamką. Detale malowane pędzlem to głównie farby Vallejo Model Color. 
Dołożyłem kilka dodatków: 

- lusterka Quickboost 
- żywiczne rakiety Eduarda: AIM-54A, AIM-7, AIM-9

- żywiczne golenie podwozia wraz z kołami od ResKit

- żywiczne fotele Eduarda

- kalkomanie 3D do kokpitu od Quinta Studio 

- rurkę pitota od Mastera

- zawieszki Remove before flight od Eduarda

Moje zmagania i walkę z materią można zobaczyć w tym wątku: 

Zapraszam do oglądania i komentowania :)

stack1_small Stack5 Stack4 Stack3 Stack2 DSCF7022 DSCF7026 DSCF7048

Edytowane przez Juffre
  • Like 31

Mój kocur zapudełkowany jeszcze woła mnie bardziej jak widzę takie modele. Super wyszedł. 

• Thanks 1

Dzięki wszystkim za miłe słowa :) Cieszę, że kocur się podoba :D

7 godzin temu, barszczo napisał:

TAK, popieram w całej rozciągłości 😂. A Kocur piękny, super robota. Podobają mi się też ResKitowe golenie podwozia, świetny wynalazek :super:.

Reskitowe golenie podwozia są świetne. Nie kosztuja majątku, całkiem łatwo się je składa no i ten detal. Malowanie tego przewodów jest nieco upierdliwe ale odwzajemnia się piękną szczegółowością. 

7 godzin temu, Jery napisał:

To wiem, ale ja nie mogę skończyć tak prostego modelu jak MQ-1 Predator z BRONCO... :szczerbol:

Jak ja dałem radę skończyć Tomcata to Tobie uda się zrobić predatora :) W sumie dobry pomysł na szybki projekt w ramach odpoczynku od bardziej skomplikowanych miniatur :) Załóż warsztat to Cię będziemy mobilizować

6 godzin temu, kozborn napisał:

Mój kocur zapudełkowany jeszcze woła mnie bardziej jak widzę takie modele. Super wyszedł. 

Kończ to co tam budujesz i startuj z kocurem :)

5 godzin temu, Polosss napisał:

Ładnie wyszedł, bardzo się podoba, gratuluję.

Co do wyścigów w modelarstwie moja F-16 leży prawie w całości sklejona w kartonie już chyba piąty rok i czeka na malowanie 😉

Mam HMS Victory zaczętego gdzieś w 2019... no bardziej mnie jety wciągneły. Obiecuję sobie, że kiedyś go skończę :D

4 godziny temu, mig napisał:

Bardzo ładny :super: I do tego w jedynym słusznym  wariancie uzbrojenia czyli z AIM-54.

Phoenixy są wymagane! Wybór mógł być tylko jeden. Niesamowicie podobają mi się takie Tomcaty wyobwieszane w rakiety jak choinka

• Thanks 1

4 minuty temu, Juffre napisał:

Kończ to co tam budujesz i startuj z kocurem 

Niestety F-14 nie ma śmigła. Chwilowo na mój warsztat trafiają wyłącznie maszyny że śmigłem.  Kwestia czasu zapewne. 

Edytowane przez kozborn

Bardzo ładny, gratuluję kolejnego ukończonego modelu.

Pytanie o malowanie górnej powierzchni. Trochę mi tam brakuje tych charakterystycznych dla tych maszyn przebarwień, podmalówek itp.  Taka była twoja konwencja, czy akurat ten egzemplarz tak miał?

Nie zmienia to mojego zdania, że bardzo ładny

W dniu 17.12.2023 o 10:51, Juffre napisał:

Malowanie to oklepane i mocno sztampowe "Jolly Rogers".

Oklepane ale podoba się :super: też muszę sobie w takim zrobić bo co prawda kilka tomcatów już mam ale tego sztampowego malowania brak.

4 minuty temu, burzatg napisał:

Bardzo ładny, gratuluję kolejnego ukończonego modelu.

Pytanie o malowanie górnej powierzchni. Trochę mi tam brakuje tych charakterystycznych dla tych maszyn przebarwień, podmalówek itp.  Taka była twoja konwencja, czy akurat ten egzemplarz tak miał?

Nie zmienia to mojego zdania, że bardzo ładny

Oklepane ale podoba się :super: też muszę sobie w takim zrobić bo co prawda kilka tomcatów już mam ale tego sztampowego malowania brak.

Dzięki! Wiem, że brakuje tych podmalówek :) Po prostu uznałem, że ich nie robię. Model ma prezentować mniej styranego kocura. Kolejny Tomcat będzie bardziej styrany i z podmalówkami :)

• Like 1

Cześć @Juffre su-27 budowaliśmy prawie razem, Ty mnie trochę wyprzedziłeś a u mnie po nim tez wjechał F-14 i też mnie wyprzedzasz :) mój jutro bedzie się malował. Twoj model wyszedł świetnie,  mi akurat się podoba,że nie jest mocno styrany, zapominamy często, że samolot po opuszczeniu fabryki też nie odrazu się zużył i nie każdy model musi przedstawiać mocno wysłużony samolot na lotniskowcach.  

• Thanks 1

• 3 months later...