Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w tytule otwieram warsztat Bradley'a od Tamki. Planuję upodobnić go do pojazdów jeżdżących podczas operacji Iraqi Freedom w 2003 roku. Model prosto z pudła z małymi dodatkami:

-liny holownicze od Eureki

-gąsienice od Hobby Boss

-anti slip od Mig'a lub jakiś inny jeszcze nie wiem do końca

W planach jeszcze jakieś drobne dodatki ale to wyjdzie w praniu.

IMG_20240103_145839.jpg

• Like 4
Napisano
19 minut temu, robertmodelarz napisał:

Ładnie wygląda z żywicznymi dodatkami np. Legend

1:35 Scale Die-cast Resin Model Kit U.S. M2 Bradley Infantry Fighting Parts - Picture 1 of 2

Picture 1 of 1

Zestaw spoko, tylko biorąc pod uwagę, że zestaw droższy niż model bradleya to ja raczej będę musiał sobie poradzić bez niego.

Napisano

A zobacz są współczesne dodatki od tamki i też by pasowały. Ew u skośnookich można na znanym portalu poszukać dodatków 😉

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, SnajperTBG napisał:

A zobacz są współczesne dodatki od tamki i też by pasowały. Ew u skośnookich można na znanym portalu poszukać dodatków 😉

Dokładnie tak .Właśnie to napisać ale Kolega mnie ubiegł ten zestaw Tamiya  35266  będzie pasował jak ulał, a nie zapomnij że tych plecaków, śpiworów , karimat składanych  łóżek polowych i worów na wyposażenie  ma być tyle ilu jest załogantów (3szt) i desantu (7szt.):

https://www.mojehobby.pl/zdjecia/1/3/7/213_rd.jpg

Edytowane przez Adams M1A1
Napisano

Siedzę nad tym co napisał Vodnik o Bradleyu i zastanawiam się czy montować te koła tamiyi z pudła czy szukać po necie poprawnych?🤔Co Myślicie warta jest świeczki zabawa? Gąsienice mam juz Z Hobby Boss.

Napisano (edytowane)
41 minut temu, LuckyStrike napisał:

Siedzę nad tym co napisał Vodnik o Bradleyu i zastanawiam się czy montować te koła tamiyi z pudła czy szukać po necie poprawnych?🤔Co Myślicie warta jest świeczki zabawa? 

Przede wszystkim przeczytaj cały artykuł , tam jest do zrobienie i poprawienia wiele więcej rzeczy ,np. tylna ściana kadłuba . Czyli musisz/ powinieneś ciąć kadłub, dasz radę to ogarnąć? Może warto by sie zastanowić jak daleko chcesz wchodzić w przeróbki tego modelu , czy dasz radę i czy to się opłaca pod względem finansowym. Jak myślisz czy założenie alumów do starego gruchota bez remontu coś zmieni? Jeśli się zdecydujesz na kapitalkę to podeśle ci zdjęcia oryginalnych pojazdów i wtedy zobaczysz co i ile masz z tym roboty.

Edytowane przez bulik58
  • Like 1
Napisano
1 minutę temu, bulik58 napisał:

Przede wszystkim przeczytaj cały artykuł , tam jest do zrobienie i poprawienia wiele więcej rzeczy ,np. tylny ściana kadłuba . Czyli musisz/ powinieneś ciąć kadłub, dasz radę to ogarnąć? Może warto by sie zastanowić jak daleko chcesz wchodzić w przeróbki tego modelu , czy dasz radę i czy to się opłaca pod względem finansowym. Jak myślisz czy założenie alumów do starego gruchota bez remontu coś zmieni?

No właśnie jestem po lekturze całości i na pewno na cięcie kadłuba się nie porwę, co do kół i zawieszenia to mam mieszane uczucia, z jednej strony prawidłowe koła byłyby ok, z drugiej część i tak będzie zasłonięta przez fartuchy...

Napisano

Najlepsze zdrowe podejscie.  Wykonany z pudełka, starannie wykonany, z ciekawym malowaniem też jest bardzo efektowny, można dodać blachy + poprawki od siebie . Warto pruć kadłub dla 2 mm ? Zawieszenie ? większości modeli można zarzucić że "coś"  jest nieprawidłowe. Można liczyć i uzupełniać nity tylko, na końcu ufajda się to błotem czyli  ....    

• Like 1
Napisano (edytowane)
21 godzin temu, LuckyStrike napisał:

No właśnie jestem po lekturze całości i na pewno na cięcie kadłuba się nie porwę, co do kół i zawieszenia to mam mieszane uczucia, z jednej strony prawidłowe koła byłyby ok, z drugiej część i tak będzie zasłonięta przez fartuchy...

Kiedyś kupilem Bradleya M2A3 z Menga , bardzo fajny model ale też ma parę błędów, uważać trzeba na zawieszenie które jest bardzo delikatne i można je szybko złamać. Ponieważ na Ukrainie pokazały się Bradleye zachciało mi się wyciągać model Tamki i zestaw Legenda dedykowany do modeli Tamki jak i Academy, czyli koła i drugi gdzie są blachy i parę żywicznych gratów . o paru przeróbkach odstawiłem go na półkę wstydu i na razie czeka na lepsze czasy

Edytowane przez bulik58
Napisano

Z całym szacunkiem do ludzi którzy oddają  najmniejszy detal i się spuszczają nad tym. Model ma tobie sprawić radość z tworzenia i wyglądać efektywnie. Lepsze jest wrogiem dobrego, pamiętaj! Jak ktoś ci będzie płakał że masz 100 błędów na modelu to zalej taką informację ciepłym płynem fizjologicznym 🤣  np na wystawach nikt nie liczy nitów tylko patrzą na efekt, zresztą temat rzeka. Ale ja bym dał podstawowe dodatki, pomalował,delikatnie pobrudził i dziękuję na półkę 😉 oczywiście to moje indywidualne podejście. Zrobisz jak będziesz uważał. Co do merytoryki modelu i przesunięć to każdy model ma jakieś błędy,niedostatki etc.  Nikt nie będzie go mierzył i przeliczał co do oryginału. Robiąc swojego bradleya dałem tylko końcówkę lufy od RB Model i gąski plastikowe. I cieszy oko po dziś dzień.

• Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1
Napisano
4 minuty temu, SnajperTBG napisał:

Z całym szacunkiem do ludzi którzy oddają  najmniejszy detal i się spuszczają nad tym. Model ma tobie sprawić radość z tworzenia i wyglądać efektywnie. Lepsze jest wrogiem dobrego, pamiętaj! Jak ktoś ci będzie płakał że masz 100 błędów na modelu to zalej taką informację ciepłym płynem fizjologicznym 🤣  np na wystawach nikt nie liczy nitów tylko patrzą na efekt, zresztą temat rzeka. Ale ja bym dał podstawowe dodatki, pomalował,delikatnie pobrudził i dziękuję na półkę 😉 oczywiście to moje indywidualne podejście. Zrobisz jak będziesz uważał. Co do merytoryki modelu i przesunięć to każdy model ma jakieś błędy,niedostatki etc.  Nikt nie będzie go mierzył i przeliczał co do oryginału. Robiąc swojego bradleya dałem tylko końcówkę lufy od RB Model i gąski plastikowe. I cieszy oko po dziś dzień.

SZANUJE i zgadzam sie w 100%

• Like 1
Napisano (edytowane)
W dniu 4.01.2024 o 14:29, SnajperTBG napisał:

Sergiusz zgodziłbym się z tobą gdyby inicjatywa wiernego oddania wyglądu tego modelu nie wyszła od samego autora tego projektu. Nikt na siłę nie zmuszał nikogo do budowy/przebudowy tego zabytku pełnego błędów do stanu prawie wiernej kopii w skali 1/35. Prosił więc dostał informację co trzeba zmienić/wymienić lub dodać w tym modelu , i nie chodziło tu o ilość ,, nitów , śrubek , odległość lub grubość. Więc nie bardzo rozumiem na co miałby spożytkować te płyny fizjologiczne, z resztą jak poczyta się wcześniejsze wpisy to zauważ iż sam radziłeś aby zaopatrzył się w dodatki u skośnookich a przecież  ,, wystarczy pomalować ew. dać podstawowe dodatki ,, .  Sorry za szczerość ale przypomina to przechodzenie od jednej skrajności do drugiej . Przepraszam autora tego wątku za ten wpis , jeśli uzna za niestosowny to poproszę administrację o usunięcie . 

P.S. Jak w takim razie potraktujesz te osoby które budują  niemalże od podstaw swoje modele, 

Edytowane przez bulik58
  • Like 1
Napisano

Chodzi mi o to żeby robić model tak jak się to czuję bez zbędnego przesadyzmu.   Wracając do modelu myślałeś jakim kolorem będziesz malował?

• Confused 1
Napisano (edytowane)
W dniu 4.01.2024 o 14:29, SnajperTBG napisał:

Chyba nie wpadłeś na to że komuś takie śrubki, pierdołki  i spuszczanie nad nimi :) mogą robić przyjemność , tu masz np,

chłop sobie robi po cichu ileś tam czasu , widać czerpie sobie przyjemność, nie potrzebuje atencji, normalnie Mistrz, także nie obsikuj :)

Edytowane przez Evildead
  • Like 1
Napisano

Wystarczy na początku ustawić poprzeczkę- robię z pudła, ingeruję troche w miarę możliwości i umiejętności, robię duże przeróbki, robię wierna kopię , buduje od podstaw. Takie postawienie sprawy powoduje uniknięcie późniejszych często niepotrzebnych uwag i komentarzy obserwujących, jak również frustracji i zagubienia samego budującego. 

• Like 4
Napisano
1 godzinę temu, makinen napisał:

Wystarczy na początku ustawić poprzeczkę- robię z pudła, ingeruję troche w miarę możliwości i umiejętności, robię duże przeróbki, robię wierna kopię , buduje od podstaw. Takie postawienie sprawy powoduje uniknięcie późniejszych często niepotrzebnych uwag i komentarzy obserwujących, jak również frustracji i zagubienia samego budującego. 

Częściowo zgadzam się z tym co napisałeś, ale trzeba też pamiętać o tym iż nie każdy kto rozpoczyna budowę modelu ma rozeznanie w temacie jego zgodności z oryginałem  Nikt, chyba, nie wie jakie ma LuckyStrike doświadczenie w tym temacie , nie każdy też posiada sterty materiałów czy to fotograficznych czy dodatków do modeli. Dlatego rozumiem jego zaskoczenie gdy zobaczył z jaką ilością błędów i poprawek będzie musiał się zmierzyć  w tym modelu a których jest b.duża ilość i nie rozchodzi tu się o parę nitów czy milimetrów jak napisano.

Napisano

Szanując wypowiedzi wszystkich uczestników tego wątku pozwolę sobie powiedzieć tylko, że mając na uwadzę swoje raczej ograniczone doświadczenie w modelarstwie, pierwszy w życiu zrobiony Stug, potem Merkava MK1 i niedokończona nieudana Jagdpanthera, postanowiłem, że nie będę ciął kadłuba i robił jakichś drastyczny zmian. Natomiast oprócz gąsienic z i lin holowniczych które już nabyłem dokupię jeszcze lufę i jakieś plecaki noszę. No i szekle. Na tym myślę, że poprzestanę. Zważywszy że model jest za stówkę nie będę przedadzał z inwestycjami 😃. Jeszcze raz dziękuje wszystkim aktywnym uczestnikom tego wątku za poświęcony czas i pomoc. Pierwsze zdjęcia z budowy wrzucę w najblizszych dniach.