MAREK74 Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia (edytowane) Zacząłem sobie dłubać taki zestaw. Model dosyć stary i znany. Nie natknąłem się na informacje, by ktoś narzekał na niego, więc ochoczo wziąłem się do pracy. Dokupiłem do niego blaszki oraz kalkomanie. Mam już wstępny plan, by kilka rzeczy dorobić i/lub przerobić. Malowanie będzie takie: Edytowane 6 Stycznia przez MAREK74 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia o moje ulubione ponure ptaszysko. Paczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 7 Stycznia Autor Share Napisano 7 Stycznia (edytowane) Z tyłu kokpitu powinna być wnęka. Wyciąłem ściankę i zrobiłem nową trochę dalej. Po zamknięciu kadłuba dorobię tam półkę i jakieś "bibeloty". Wstawiłem też blaszki do środka i na tablicę przyrządów. Przestawiłem ekran radaru na bardziej równoległy do tablicy i wstawiłem szyny, na których oprze się fotel. Wash wygląda trochę agresywnie na zdjęciach, ale na żywo nie jest tak źle (tak mi się przynajmniej wydaje...). Podszykowałem też fotel. Wezmę się teraz za wnęki podwozia i wnękę na skrzydło w kadłubie . Nie mam żadnych żywic, a tam trochę pusto więc dodam coś od siebie. Popatrzę na zdjęcia i zobaczy się co tam można dodać. Edytowane 7 Stycznia przez MAREK74 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia Powodzenia, będę podglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 14 Stycznia Autor Share Napisano 14 Stycznia Wnęki podwozia trochę wzbogacone. W przedniej raczej nic już nie planuję, a we wnękach podwozia głównego dodam jeszcze ze dwa kabelki i jakieś "cosie", ale to po zamknięciu kadłuba. Zmodyfikowałem też hak do lądowania. W wersji J Crusadera był o przekroju okrągłym (mało roboty, a merytorycznie na plus). Na warsztat trafiła też dysza. W zestawie Eduarda są blaszki do niej. Uważałem, że łatwiej będzie rozciąć element zestawowy na dwie części i wtedy dokleić blaszki. Przy okazji oglądania zdjęć uznałem, że instrukcja Eduarda chyba nie jest poprawna i okrąg z powiedzmy "zadziorami" przykleiłem po swojemu, czyli do pierścienia zewnętrznego. Na zdjęciu elementy po obróbce i po podkładzie. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Stycznia Share Napisano 14 Stycznia Super, z tymi kabelkami wnęki będą dużo lepiej wyglądały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 30 Stycznia Autor Share Napisano 30 Stycznia Ferie, ferie i po feriach... Udało mi się lekko pociągnąć temat dalej. Niedużo tego ale ważne, że do przodu. Troszkę dodałem od siebie we wnęce na skrzydło oraz pomalowałem dyszę. By było łatwiej malować to odciąłem element z turbiną i po malowaniu dokleiłem na swoje miejsce. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 15 Lutego Autor Share Napisano 15 Lutego Zamknąłem kadłub. Spasowanie połówek kadłuba dosyć dobre. Ciekawe jest to, że linie podziału na górze kadłuba są dosyć wyraźne i tylko w niektórych miejscach trzeba poprawić, to na dole jest słabo. Linie są płytkie i szerokie, a w niektórych miejscach to wygląda jakby zostały tylko po nich cienie. W związku z tym wszystkie linie na dole kadłuba przeryte i/lub odtworzone. Dodałem też trochę nitów. Hasegawa niestety nie dała imitacji zaczepu katapulty. Crusader to jednak samolot pokładowy i stwierdziłem, że brak tego elementu to trochę za gruby błąd. Wyciąłem prostokąt w kadłubie i z kawałków plastiku zrobiłem imitację zaczepu. Na zdjęciach wynikły pewne niedoskonałości linii, ale mam nadzieję poprawić je jeszcze przed podkładem. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 21 Kwietnia Autor Share Napisano 21 Kwietnia Powoli do przodu. Wersja J ma dwie owiewki na kadłubie w rejonie komór podwozia. Dorobiłem coś takiego plus parę paneli na kadłubie. Wykonałem też kilka detali kokpitu we wnęce za fotelem. Dojdą tam jeszcze kabelki, które zamontuje po doklejeniu blaszki z zestawu Eduarda. Trochę podłubałem przy podwoziu. Na zestawowych goleniach są kołnierze, których wersja J nie miała, więc je zeszlifowałem. Przymocowałem też kilka przewodów z drutu miedzianego. W zestawie blaszek Eduarda są, co prawda takie przewody ale po obejrzeniu zdjęć stwierdziłem, że za bardzo odbiegają od tego co mają przedstawiać. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Kwietnia Share Napisano 22 Kwietnia Piękna robota, to lubię . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 6 Maja Autor Share Napisano 6 Maja (edytowane) Aktualizacja prac. Przykleiłem blaszki i dorobiłem parę elementów przy wiatrochronie. Zacząłem poprawiać zestawowe wloty powietrza na osłonie silnika ale w końcu poszedłem na łatwiznę i zamontowałem żywiczne zamienniki. Wyglądają dużo lepiej. Patrząc na zdjęcia klap stwierdziłem, że trochę poprawię zestaw w tym rejonie i z cienkich pasków plastiku dorobiłem kilka rzeczy. Popracowałem też w kokpicie. W zasadzie to prawie gotowy. Został tylko wash i suchy pędzel, ewentualnie jakieś poprawki. Edytowane 6 Maja przez MAREK74 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 6 Maja Share Napisano 6 Maja Niezłe okablowanie. Czy mogę zapytać o tą żółtą obwódkę na przedniej owiewce? To jakaś metoda maskowania oszklenia - w zensie że najpierw cieniutko po krawędzi a potem środek tasmą, albo maskolem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 9 Maja Autor Share Napisano 9 Maja To co widać to efekt uzyskany za pomocą dedykowanych masek, które pozwalają na zrobienie tej obwódki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 18 Maja Share Napisano 18 Maja Bardzo ładna relacja z budowy tego modelu. Podglądam bo może mi sie coś z niej przyda przy budowie mojego egzemplarza ale w wersji E. Jeste ciekaw dalszej cęści relacji z budowy tego Crysadera :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 24 Maja Autor Share Napisano 24 Maja (edytowane) Skleiłem elementy płata w całość. Dałem podkład i kolorki pod główny kolor. Pomalowałem też elementy podwozia, które trafiły do pudełka i będą czekały na końcowy montaż. Edytowane 24 Maja przez MAREK74 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 27 Maja Autor Share Napisano 27 Maja (edytowane) Planuję podwiesić dwa Sidewindery na dwu pylonach, z tym, że jedna z rakiet będzie na podwójnym pylonie typu Y. Czyli będzie niesymetrycznie. Coś takiego: Sidewindery i LAU-7 to żywice, więc trzeba było to tylko powycinać i pomalować. Siłownik do podnoszenia płata trochę mi się nie podobał. Przede wszystkim był za gruby. Przekładałem go z miejsca na miejsce myśląc co z nim zrobić, a on wziął i się zgubił... Zrobiłem nowy z okrągłego pręcika, płaskich płytek i igły lekarskiej. Na zdjęciach zauważyłem coś w rodzaju zastrzału pod pylonem Y. Nie miałem rysunków tego elementu, także korzystając ze zdjęć zrobiłem jakąś imitację tego zastrzału... W sumie to było kilka minut roboty. Mam pytanie. Czy może ktoś się orientuje czy krawędzie pokryw podwozia były czerwone? Edytowane 27 Maja przez MAREK74 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 28 Maja Share Napisano 28 Maja Ten Crusader na fotce ,to chyba jakiś latający zabytek. Może lepiej jakieś " bardziej symetryczny" wariant...? Ale to tylko moja luźna sugestia. Patrzę i podziwiam dalej... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 28 Maja Share Napisano 28 Maja Cześć! Model bardzo ładnie wychodzi! Co do tych pokryw podwozia to widać pewien trend - na muzealnych maszynach krawędzie są czerwone: A na zdjęciach historycznych nie za bardzo: Tu jest taki dobry artykuł, który omawia temat szerzej: Tailhook Topics: Painting Crush Points Red (tailspintopics.blogspot.com) Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 28 Maja Autor Share Napisano 28 Maja 11 godzin temu, mcrec1962 napisał: Ten Crusader na fotce ,to chyba jakiś latający zabytek. Może lepiej jakieś " bardziej symetryczny" wariant...? W boju taka konfiguracja (3 punkty na kadłubie) miała miejsce, a dodatkowo to chcę taką niesymetryczność. Zawsze to coś innego... 9 godzin temu, pmroczko napisał: Co do tych pokryw podwozia to widać pewien trend Dzięki za odzew. Mam jeszcze publikacje o Crusaderze i tam jest napisane, że krawędzie mają być na czerwono, co w sumie trudno stwierdzić na zdjęciach. Zbierając wszystko razem wychodzi na to, że ma być na czerwono, a życie pokazuje, że nie zawsze i nie wszędzie... Mam tylko dwa zdjęcia tego egzemplarza, który buduje i na nich słabo widać te pokrywy. Pozostaje rzut monetą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 29 Maja Share Napisano 29 Maja Może znane, może zainspiruje... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 30 Maja Autor Share Napisano 30 Maja Jakoś nie mogę się przekonać do black-basing, także na razie standard - szary podkład. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Maja Share Napisano 31 Maja 8 godzin temu, MAREK74 napisał: Jakoś nie mogę się przekonać do black-basing, także na razie standard - szary podkład. Też nie mogłem, teraz nie wyobrażam sobie inaczej... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 8 Czerwca Autor Share Napisano 8 Czerwca Kadłub przygotowałem pod główne kolory. Pokrywy podwozia są w zasadzie na gotowo. Może jeszcze ewentualne brudzenie tuszami Tamiya, ale to do rozważenia po malowaniu wnęk podwozia - tak by to razem współgrało. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Czerwca Share Napisano 8 Czerwca No ciekawie, ciekawie... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 26 Czerwca Autor Share Napisano 26 Czerwca Od dość długiego czasu chodziła za mną myśl, by zrobić w modelu schodki. Niestety ta myśl pojawiła się długo po tym jak kadłub był sklejony. Nie dawało mi to spokoju, bo w znakomitej większości zdjęć przy otwartej kabinie schodki też są otwarte... Trochę się bałem, bo na tym etapie budowy można popsuć model. Postanowiłem jednak spróbować. Cienkim wiertłem wywierciłem otwory jeden przy drugim, następnie wyciąłem środki skalpelem. Podrównałem otwory i z cienkich kawałków plastiku z opakowania po serku zrobiłem środki otworów. Nie wiem tylko czy kolor może być. Na zdjęciach wygląda na zielony, czasem szary, a nawet bardzo jasny ( ale białego bym raczej nie obstawiał). Może ma ktoś wiedzę na ten temat lub zdjęcia. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi