Skocz do zawartości

Mig 21 PFM Eduard 1/48 „Aleja Migów”

Albatros

Rekomendowane odpowiedzi

Mam znajomego, który oprócz bycia świetnym modelarzem jest też przyrodnikiem. Kiedyś zgadaliśmy się na na temat dioram i okazało się, że tak jak mnie niemal zawsze w tych pracach kłują w oczy fragmenty związane z architekturą, jego uwierają niezmiennie przedstawienia roślinności. Ciekawy jestem, czy i tu miałby zastrzeżenia, bo wg mnie wygląda to świetnie. Patrzę z podziwem, bo sam tego nie doświadczę.

A już z największą przyjemnością spoglądam na zasadniczą modelarską robotę, Nic to, że z cyklu wrak. I tak warsztat znakomity.

• Like 1

5 godzin temu, greatgonzo napisał:

Mam znajomego, który oprócz bycia świetnym modelarzem jest też przyrodnikiem. Kiedyś zgadaliśmy się na na temat dioram i okazało się, że tak jak mnie niemal zawsze w tych pracach kłują w oczy fragmenty związane z architekturą, jego uwierają niezmiennie przedstawienia roślinności. Ciekawy jestem, czy i tu miałby zastrzeżenia, bo wg mnie wygląda to świetnie. Patrzę z podziwem, bo sam tego nie doświadczę.

A już z największą przyjemnością spoglądam na zasadniczą modelarską robotę, Nic to, że z cyklu wrak. I tak warsztat znakomity.

Dziękuję bardzo za słowa uznania 🙂 co do roślinności - ja zupełnie nie znam się na roślinach (chociaż w biol-chemie w liceum w zamierzchłych czasach nawet jakiś zielnik musiałem popełnić 😄 ), ale mnie również na wielu dioramach razi roślinność. Powód jest mniej botaniczny a bardziej plastyczny - jest mało zróżnicowana, często pakowana w sposób bardzo schematyczny co jednak godzi w realizm… ja jakoś tak mam, że dużo oglądam różnych prac modelarskich, i często czuję że coś jest nie tak, czegoś mi w nich brakuje lub się nie podoba i staram się to zdiagnozować, aby uniknąć takich sytuacji u siebie. W tym przypadku nieco odszedłem od realnej scenerii, gdzie eksponowany jest prawdziwy samolot, bo - jako że pierwszy raz w życiu robię podstawkę -  wlaśnie bałem się że nie udźwignę trawiastego podłoża i wyjdzie właśnie tak, jak często widzę i mi się nie podoba 😉 betonowe płyty lotniska wydały mi się ciekawsze, ale też mogłem poćwiczyć roślinność w nieco mniejszym zakresie. Wiele razy chodziłem po pasie startowym Rakowice Czyżyny z psem i dużo starałem się obserwować, właśnie co się dzieje z roślinnością, że mimo że na pierwszy rzut oka między płytami w dylatacjach rośnie trawa - to jednak flora jest tam bardzo bogata. Kolejną inspiracją i jednocześnie pomocą w budowaniu koncepcji była twórczość malarzy niderlandzkich i Jana van Eycka - zawsze bardzo lubiłem te jego z maniacką dokładnością wymalowane kwietne łączki i bogactwo roślinności i sięgnąłem do kilku jego obrazów aby przyjrzeć się dokładniej jak on budował ten efekt. W obecnym momencie roślinność jest jeszcze bardziej wzbogacona zeschłymi trawami, liśćmi itd, cały czas pracuję nad podstawką. 

• Like 2

• 3 weeks later...
1 godzinę temu, Albatros napisał:

Zdjęcia do galerii się obrabiają

Wreszcie :super:

• Like 1