greatgonzo Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego Mam znajomego, który oprócz bycia świetnym modelarzem jest też przyrodnikiem. Kiedyś zgadaliśmy się na na temat dioram i okazało się, że tak jak mnie niemal zawsze w tych pracach kłują w oczy fragmenty związane z architekturą, jego uwierają niezmiennie przedstawienia roślinności. Ciekawy jestem, czy i tu miałby zastrzeżenia, bo wg mnie wygląda to świetnie. Patrzę z podziwem, bo sam tego nie doświadczę. A już z największą przyjemnością spoglądam na zasadniczą modelarską robotę, Nic to, że z cyklu wrak. I tak warsztat znakomity. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 14 Lutego Autor Share Napisano 14 Lutego 5 godzin temu, greatgonzo napisał: Mam znajomego, który oprócz bycia świetnym modelarzem jest też przyrodnikiem. Kiedyś zgadaliśmy się na na temat dioram i okazało się, że tak jak mnie niemal zawsze w tych pracach kłują w oczy fragmenty związane z architekturą, jego uwierają niezmiennie przedstawienia roślinności. Ciekawy jestem, czy i tu miałby zastrzeżenia, bo wg mnie wygląda to świetnie. Patrzę z podziwem, bo sam tego nie doświadczę. A już z największą przyjemnością spoglądam na zasadniczą modelarską robotę, Nic to, że z cyklu wrak. I tak warsztat znakomity. Dziękuję bardzo za słowa uznania co do roślinności - ja zupełnie nie znam się na roślinach (chociaż w biol-chemie w liceum w zamierzchłych czasach nawet jakiś zielnik musiałem popełnić ), ale mnie również na wielu dioramach razi roślinność. Powód jest mniej botaniczny a bardziej plastyczny - jest mało zróżnicowana, często pakowana w sposób bardzo schematyczny co jednak godzi w realizm… ja jakoś tak mam, że dużo oglądam różnych prac modelarskich, i często czuję że coś jest nie tak, czegoś mi w nich brakuje lub się nie podoba i staram się to zdiagnozować, aby uniknąć takich sytuacji u siebie. W tym przypadku nieco odszedłem od realnej scenerii, gdzie eksponowany jest prawdziwy samolot, bo - jako że pierwszy raz w życiu robię podstawkę - wlaśnie bałem się że nie udźwignę trawiastego podłoża i wyjdzie właśnie tak, jak często widzę i mi się nie podoba betonowe płyty lotniska wydały mi się ciekawsze, ale też mogłem poćwiczyć roślinność w nieco mniejszym zakresie. Wiele razy chodziłem po pasie startowym Rakowice Czyżyny z psem i dużo starałem się obserwować, właśnie co się dzieje z roślinnością, że mimo że na pierwszy rzut oka między płytami w dylatacjach rośnie trawa - to jednak flora jest tam bardzo bogata. Kolejną inspiracją i jednocześnie pomocą w budowaniu koncepcji była twórczość malarzy niderlandzkich i Jana van Eycka - zawsze bardzo lubiłem te jego z maniacką dokładnością wymalowane kwietne łączki i bogactwo roślinności i sięgnąłem do kilku jego obrazów aby przyjrzeć się dokładniej jak on budował ten efekt. W obecnym momencie roślinność jest jeszcze bardziej wzbogacona zeschłymi trawami, liśćmi itd, cały czas pracuję nad podstawką. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego No, bo do takich rzeczy trzeba być prawdziwym modelarzem, a nie takim nieprawdziwym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 5 Marca Autor Share Napisano 5 Marca Zdjęcia do galerii się obrabiają, mała zajawka : 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lunch896tearful Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca Niesamowity... nie mogę się doczekać galerii;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca Aż szkoda, że to już koniec bo fajnie się oglądało postępy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca 1 godzinę temu, Albatros napisał: Zdjęcia do galerii się obrabiają Wreszcie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 7 Marca Autor Share Napisano 7 Marca Zapraszam serdecznie do galerii, model oficjalnie skończony https://modelwork.pl/topic/59648-projekt-„01”-mig-21-pfm-aleja-migów-eduard-148/ 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi