Skocz do zawartości

1/35 Ukraiński T-80BVD (RVD) (Trumpeter+Voyager+scratch)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak wy to robicie, że nie widać śladów kleju itp. U mnie to zawsze jeden wielki bałagan... :)

Napisano

Cieszę się, że się Wam podoba i dzięki za to. 

14 godzin temu, Paweł Czarnocki napisał:

A już się bałem, że model wylądował na szafie ...

na pewien czas niestety kurzył się na półce bo zawsze było coś ważniejszego. Jednak w tym roku chciałbym go skończyć :szczerbol: może nawet w H1 :wariat:jak dobrze pójdzie...

39 minut temu, WPR napisał:

Jak wy to robicie, że nie widać śladów kleju itp. U mnie to zawsze jeden wielki bałagan... :)

z tym to niestety nie ma tak dobrze, że się idealnie nałoży... Zawsze coś tam wylezie. Ja zwykle usuwam nadmiar (skalpel, igła) no i nakładam też igłą, im mniej do nałożenia tym mniejsza. Polecam igły różnej grubości do przepychania dysz drukarek 3d można je kupić na aliexpress. 

Napisano

Ja mam pytanie o formowanie tych najlmniejszych blaszek w tuleje. 

Zaznaczyłem je w czerwonych kółkach - docelowo tak jak u Ciebie powinny one byc w formie tuleji z uchwytem przełożonym przez ich sodek.

Jak ty formujesz tak małe tuleje - jakim narzędziem jakim procesem?

1384853618_Beztytuu.thumb.png.88bfe7ccba0dda4c3f766c323d7076a5.png

Napisano

Łooo panie miodek  , miód malina .

Pięknie , mam nadzieję że na następną aktualizację poczekam trochę krócej jak teraz .

Napisano
6 godzin temu, Stojkovic napisał:

Ja mam pytanie o formowanie tych najlmniejszych blaszek w tuleje. 

Zaznaczyłem je w czerwonych kółkach - docelowo tak jak u Ciebie powinny one byc w formie tuleji z uchwytem przełożonym przez ich sodek.

Jak ty formujesz tak małe tuleje - jakim narzędziem jakim procesem?

1384853618_Beztytuu.thumb.png.88bfe7ccba0dda4c3f766c323d7076a5.png

Jasne. Ogólnie wszystko robione łapkami. Najpierw robię odpowiedniego kształtu (trójkąt prostokąt) rączkę z drutu. Później owijam wąskim paskiem (blacha mosiężna) o szerokości docelowej tulei rączkę w miejscu gdzie ta tuleja się ma znaleźć. Dociskam płaskim ostrzem szerokim (https://allegro.pl/oferta/10szt-ostrza-do-skalpeli-cukierniczych-bsd4-12277490271) lub węższym, na twardej podkładce, przy samym drucie by posłużył on jako swego rodzaju kopyto i nadał kształt tulei by uzyskała średnicę drutu i odcinam :) i to w sumie tyle

• Like 2
Napisano

Dzięki za odpowiedź - zakładałem, że to Voyagerowa blaszka z zestawu walorazycyjnego.

Mosiężna rozumiem jest łatwiejsza w obróbce?

• 2 weeks later...
Napisano

Niewielki update i kilka ujęć celownika działonowego. A i jeszcze na powiedzmy bocznym planie osłona karabinu sprzężonego 7.62mm

image.thumb.jpeg.667da37a84fcbfacb27490920cde77f7.jpeg

image.thumb.jpeg.065e2cd72d1a8a8d2ab1d169dcc062e9.jpeg

image.thumb.jpeg.43490053cb3cb15a096fafc9de56a252.jpeg

image.thumb.jpeg.b01b5d3ba894661744a57bbac195b005.jpeg

• Like 10
Napisano

Inspirujące , może nie zawsze osiągalne ale ... próbować zawsze warto .

• Like 1
Napisano
W dniu 19.01.2025 o 13:05, gajur napisał:

i znów odechciewa mi się lepienia moich ulepków🤥😉

20 godzin temu, Mirek66 napisał:

Inspirujące , może nie zawsze osiągalne ale ... próbować zawsze warto .

strzelę być może trochę komunałem, ale jak to mój nauczyciel od P.O. w szkole średniej raczył mawiać- musi się chcieć reszta to kwestia czasu... od siebie dodam, że warto mieć też narzędzia i stabilne rączki wink3 tak czy inaczej dzięki

• Like 1
  • Haha 2
  • 1 month later...
Napisano

No i znów trochę porobiłem. Poprawiłem fakturę wieży trochę ją przeszlifowałem i dodałem detal powierzchni- wygląda trochę jakby była ciosana siekierą 😉 mam nadzieję, że to widać na pierwszym zdjęciu. Pozamieniałem śruby. Zmontowałem stelaż pod mocowanie K1 na wieży. Dorzuciłem celownik nocny TKN-3M (standardowo w zestawie Trumpka jest zamknięty), trzeba było trochę pomęczyć się z referencją, ale jak już porównałem stwierdziłem, że wszystkie wersje TKNów, przynajmniej na zewnątrz (czyli szkiełka), wyglądają prawie tak samo. Musiałem też od razu wrzucić wyrzutnie granatów dymnych. No i całą druciarnię do granatów też przy okazji. Poprawiłem osłonę karabinu sprzężonego 7,62mm.

Powoli do przodu, teraz chyba wezmę się za wieżyczkę dowódcy. I to chyba na tyle w tym wejściu.

image.thumb.png.49afd9f0b107d8ce789cd830c77e4e2a.png

image.thumb.jpeg.515d6d7d61cf843f584eb3b3e6d359c5.jpeg

image.thumb.jpeg.784035c72eb1b0b08c57679a0950baff.jpeg

image.thumb.jpeg.3e296f7a9838e868ed4abf58e001fb0b.jpeg

image.thumb.jpeg.87d815d596e43faec9f05ae2a32ebd65.jpeg

image.thumb.jpeg.a90c4e3b254db3e3dc09b5ebbaf82dc0.jpeg

image.thumb.jpeg.3ac43ed365eba77d2a2ef49c3733cfba.jpeg

image.thumb.jpeg.3eb545963fc3bfd1280b4df1a8969cfb.jpeg

• Like 22
Napisano

Druciarnia i blacharstwo jak zawsze na jubilerskim poziome. Super efekt tej bardzo precyzyjniej pracy. Obejrzymy wóz na Babarybie 2025.

• Like 1
Napisano

Dzięki za wsparcie :piwo: a tak na marginesie to już piąty model leci a 4 w kolejce już od jakiegoś czasu smutno czekają na malowanie. Wcale weny na to malowanie nie mogę znaleźć. Jak tylko pomyślę o tym ile razy trzeba będzie znów myć i czyścić aero, mieszać farbę i smrodzić to mi się odechciewa.... może jak przyjdzie wiosna i przynajmniej okno sobie otworzę to może....

• Like 1
Napisano
29 minut temu, x_bandit napisał:

Wcale weny na to malowanie nie mogę znaleźć. Jak tylko pomyślę o tym ile razy trzeba będzie znów myć i czyścić aero, mieszać farbę i smrodzić to mi się odechciewa.... może jak przyjdzie wiosna i przynajmniej okno sobie otworzę to może....

Łączę się z Tobą w bólu, mam dokładnie takie samo wytłumaczenie na moją niechęć do malowania :) 

• Like 1
Napisano
36 minut temu, Barthass napisał:
Godzinę temu, x_bandit napisał:

Wcale weny na to malowanie nie mogę znaleźć. Jak tylko pomyślę o tym ile razy trzeba będzie znów myć i czyścić aero, mieszać farbę i smrodzić to mi się odechciewa.... może jak przyjdzie wiosna i przynajmniej okno sobie otworzę to może....

Łączę się z Tobą w bólu, mam dokładnie takie samo wytłumaczenie na moją niechęć do malowania :) 

Nie wy jedni!

• Like 1