Skocz do zawartości

1/35 Ukraiński T-80BVD (Trumpeter+Voyager+scratch)

x_bandit

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wy to robicie, że nie widać śladów kleju itp. U mnie to zawsze jeden wielki bałagan... :)

Cieszę się, że się Wam podoba i dzięki za to. 

14 godzin temu, Paweł Czarnocki napisał:

A już się bałem, że model wylądował na szafie ...

na pewien czas niestety kurzył się na półce bo zawsze było coś ważniejszego. Jednak w tym roku chciałbym go skończyć :szczerbol: może nawet w H1 :wariat:jak dobrze pójdzie...

39 minut temu, WPR napisał:

Jak wy to robicie, że nie widać śladów kleju itp. U mnie to zawsze jeden wielki bałagan... :)

z tym to niestety nie ma tak dobrze, że się idealnie nałoży... Zawsze coś tam wylezie. Ja zwykle usuwam nadmiar (skalpel, igła) no i nakładam też igłą, im mniej do nałożenia tym mniejsza. Polecam igły różnej grubości do przepychania dysz drukarek 3d można je kupić na aliexpress. 

Ja mam pytanie o formowanie tych najlmniejszych blaszek w tuleje. 

Zaznaczyłem je w czerwonych kółkach - docelowo tak jak u Ciebie powinny one byc w formie tuleji z uchwytem przełożonym przez ich sodek.

Jak ty formujesz tak małe tuleje - jakim narzędziem jakim procesem?

1384853618_Beztytuu.thumb.png.88bfe7ccba0dda4c3f766c323d7076a5.png

6 godzin temu, Stojkovic napisał:

Ja mam pytanie o formowanie tych najlmniejszych blaszek w tuleje. 

Zaznaczyłem je w czerwonych kółkach - docelowo tak jak u Ciebie powinny one byc w formie tuleji z uchwytem przełożonym przez ich sodek.

Jak ty formujesz tak małe tuleje - jakim narzędziem jakim procesem?

1384853618_Beztytuu.thumb.png.88bfe7ccba0dda4c3f766c323d7076a5.png

Jasne. Ogólnie wszystko robione łapkami. Najpierw robię odpowiedniego kształtu (trójkąt prostokąt) rączkę z drutu. Później owijam wąskim paskiem (blacha mosiężna) o szerokości docelowej tulei rączkę w miejscu gdzie ta tuleja się ma znaleźć. Dociskam płaskim ostrzem szerokim (https://allegro.pl/oferta/10szt-ostrza-do-skalpeli-cukierniczych-bsd4-12277490271) lub węższym, na twardej podkładce, przy samym drucie by posłużył on jako swego rodzaju kopyto i nadał kształt tulei by uzyskała średnicę drutu i odcinam :) i to w sumie tyle

• Like 2