Endrju Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca (edytowane) Przedstawiam model samochodu ciężarowego FIAT 621 z nieznanej jednostki WP, który wykonałem z zestawu First to Fight. Model wykonany prosto z pudła. Dorobiłem tylko szkła reflektorów i szybki szoferki. Swoim zwyczajem (brak umiejętności) nie pastwiłem się nad tym modelem za dużo. Delikatna modulacja, wash i trochę pigmentów. Zapraszam do oglądania zdjęć. Wszelkie uwagi oczywiści mile widziane. Pozdrawiam. Andrzej. Edytowane 21 Marca przez Endrju 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca No i świetnie wyszedł Kto nie robił w 1:72, ten nie wie. Reflektorki jak robiłeś? W tytule masz IBG, a powinno być chyba FTF? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 19 Marca Autor Share Napisano 19 Marca Dzięki za uznanie. Reflektorki to nawiercenie wiertłem 3,5 mm, srebrny marker Mołotow do środka i na to klej do szybek od AK Interactive. Dziękuję za czujność. Już poprawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca Spoko ale mogłeś trochę plandekę stłamsić. Modulacja udana . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 20 Marca Autor Share Napisano 20 Marca 7 godzin temu, Adamo722 napisał: mogłeś trochę plandekę stłamsić A co dokładnie masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca Podziałać dremelem i przyciemnić w niektórych miejscach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 20 Marca Autor Share Napisano 20 Marca Dremel na razie odpada bo go nie mam na razie i w ogóle się zastanawiam czy do skali 1:72 warto go nabywać. Będę jeszcze myślał nad tym Dremelem. Zastanawiałem się czy aby te plastikową imitację plandeki nie wyrzucić i zrobić jednak od nowa z nieśmiertelnej chusteczki z wikolem. Jest to na razie możliwe bo plandeka jest przyklejona na słowo honoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca Wystarczy zwykła mini szlifierka, parę minut roboty i efekt o niebo lepszy skala nie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca Mnie się podoba, nie za bardzo ściorany, taki akuratny. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca Bardzo fajnie wyszedł. Może warto byłoby dodać te sznurki trzymające plandekę, poza tym prezentuje się super. Co do plandek/szmatek z chusteczek to ja zrezygnowałem z tego materiału na rzecz tego cienkiego papieru który np znajduje się często w pudełkach z butami, nie widać na nim tak tych włókien jak w chusteczkach, jest prawie idealnie gładki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca 4 godziny temu, Endrju napisał: w ogóle się zastanawiam czy do skali 1:72 warto go nabywać. Jak najbardziej warto! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca Ładnie wyszło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 20 Marca Autor Share Napisano 20 Marca 10 godzin temu, halset napisał: warto byłoby dodać te sznurki trzymające plandekę, No właśnie jak wrzuciłem zdjęcie to dostrzegłem że sznurki by się przydały. Dzięki za czujność. A ten papier z pudełek do butów to przetestuję na pewno. Ale podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 20 Marca Autor Share Napisano 20 Marca Pozwolę sobie podziękować koledze @pezetinz za 1000 punkt reputacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca Moim zdaniem, gdybyś opony pomalował Tire Black albo nawet zwykłą czarną matową farbą, to całość wyglądałaby jeszcze lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca Świetny jest! Lubię od czasu do czasu skleić jakiś model FTF, bo świetnie są opracowane. Aktualnie czekam na jakiegokolwiek nowego polonika, bo ostatnio wydają samych Francuzów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Marca Autor Share Napisano 21 Marca (edytowane) 8 godzin temu, Fixer napisał: Moim zdaniem, gdybyś opony pomalował Tire Black albo nawet zwykłą czarną matową farbą, to całość wyglądałaby jeszcze lepiej. Fakt. Oponki są do poprawki. 8 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Lubię od czasu do czasu skleić jakiś model FTF, bo świetnie są opracowane. Też mam takie zdanie. Są to generalnie proste modele ale sporo da się jeszcze w nich udoskonalić. Edytowane 21 Marca przez Endrju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 21 Marca Share Napisano 21 Marca Maska na szyby i lakier matowy by mu tylko dobrze zrobił Karoseria nie wygląda zle ale błyszcząca guma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Marca Autor Share Napisano 21 Marca 25 minut temu, Lipa napisał: Karoseria nie wygląda zle ale błyszcząca guma... Zdecydowanie do poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 21 Marca Share Napisano 21 Marca Fajnie wyszło to maleństwo Widać że da się z tego zestawu zrobić dobrze wyglądający model. Szczególnie podoba mi się w Twoim wykonaniu malowanie plandeki, co w tym rozmiarze pewnie łatwe nie jest żeby nadać jej trochę przestrzenności wizualnej. Czeka na swoją kolej i będziemy go robić z córą, ale jeszcze nie wiadomo czy wojaka czy cywilny wóz z węglem. Składa się to w miarę dobrze czy będziemy się uczyć szpachlować? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Marca Autor Share Napisano 21 Marca @TAW Dziękuję bardzo za uznanie. Przyznać trzeba, że ten model jest bardzo prostym modelem ale odwzorowanie szczegółów jest naprawdę fajne. Składa się szybko i bez problemów. Nie użyłem ani grama szpachli. Dosłownie. Ale jest jedna rzecz którą nie sprawdziłem przed przyklejeniem a potem nie było jak poprawić. Skrzynia ładunkowa nie ma jednoznacznego umiejscowienia i można ja przykleić w dowolnym miejscu. Przykleiłem tę skrzynię zbyt blisko szoferki no i w efekcie plandeka nie leży idealnie na skrzyni. Na szczęście nie widać tego za bardzo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca W dniu 21.03.2024 o 17:02, Endrju napisał: Zdecydowanie do poprawy. Puki się błyszczy możesz jeszcze dać delikatny piaskowy wash na opony. Nawet w mieście opony się brudzą. Powinno się to lepiej komponować z podkreślonymi detalami nadwozia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi